Juhlien jälkeen

Tämä postaus on suoraa jatkoa viimeisimmälle podcastille, jossa puhuin juhlien valmisteluista. Sain tähän myös innostusta toisesta podcastista jota juuri kuuntelin. Siinä A Slob Comes Clean -blogin Dana puhuu vähän samasta aiheesta, nimittäin siitä, miten kodin saisi pidettyä siistinä sen jälkeen, kun se on ensin juhlia varten siivottu. Danalla oli jälleen kerran mielenkiintoinen oivallus. Ne ihmiset, joiden koti yleensäkin on ihan ok, siivoavat kotiaan etenkin juhlien jälkeen, kun taas hänen kaltaisensa ”homssantuut” stressaavat siitä, että koti olisi esittelykunnossa vieraiden saapuessa, ja juhlien jälkeen näyttää joka tapauksessa niin hyvältä, ettei siivoaminen tule mieleenkään.

En ole asiaa tullut aiemmin ajatelleeksi, mutta tietenkin juhlien jälkeen siivoaminen kuuluu olennaisesti asiaan. Juhlat ovat eräänlainen poikkeustila arjen keskellä, ja jos mielii palata hyvin rullaavaan tavalliseen elämään, juhlien jälkihoito on yhtä tärkeää kuin valmistelutkin. Mitä juhlien jälkeen siis tapahtuu?

Yhdestä asiasta olen Danan kanssa täsmälleen samaa mieltä: hoida tiskit. Jos kyseessä on illallinen tai muu juhla, jossa syödään, pyrin pitämään tiskikoneen käynnissä jatkuvasti. Eli siinä vaiheessa kun istutaan pöytään syömään, kone on täytetty ruoan valmistukseen käytetyillä astioilla, jotka peseytyvät illallisen aikana. Kun noustaan pöydästä, tyhjennän koneen ja täytän sen lautasilla ja aterimilla. Yleensä kaikki ei kuitenkaan mahdu tässä vaiheessa koneeseen, jolloin astioita jää vielä ainakin yhtä koneellista varten. Jos suinkin jaksan, tyhjennän ja täytän tiskikoneen vielä illalla viimeisenä vieraiden lähdettyä. Jos en jaksa, niin aamu alkaa sitten tällä toimenpiteellä. Myös käsitiski kannattaa hoitaa heti aamusta pois, koska kun tiskit on tehty, koko keittiö näyttää luultavasti jo aivan siedettävältä.

Sitten on aika tehdä roskakierros. Muovipussi käteen, ja huone kerrallaan kerätään kaikki mahdolliset roskat pois. Karkkipaperit, servietit, lahjakääreet, pullojen korkit, kertakäyttöastiat… mitä ikinä vastaan tulee. Mitä enemmän ihmisiä, sitä enemmän myös roskia, etenkin jos on käytetty kertakäyttöastioita tai annettu lahjoja. Sen jälkeen viedään roskat ulos sekä myös biojätteet, jos on valmistettu ruokaa. Roskien ja tiskien jälkeen palautetaan vielä huonekalut oikeille paikoilleen, ja sen jälkeen koti alkaakin jo näyttää siltä miltä normaalistikin.

Sitten on vielä yksi vaihe, joka on ainakin omasta mielestäni se kaikista tylsin. Nimittäin viritysten purkaminen. Tämä tarkoittaa sitä, että jos on sattunut paniikkipäissään tunkemaan epämääräisiä tavaroita epämääräisiin piiloihin jotteivät vieraat törmäisi niihin, juhlien jälkeen nämä viritelmät kannattaisi purkaa. Meillä tuollainen tyypillinen piilo on työhuone, koska sinne ei kukaan vahingossa eksy ja oven saa kiinni. Sinne on siis todella kätevää viskoa mitä tahansa pois silmistä, isoja tai pienempiä esineitä. Olen myös saattanut tunkea puolipitoisi vaatteita äkkiä vaatekaappiin pois silmistä, ja syyllistynyt muihinkin pikapiiloihin, kun on tullut kauhea kiire ennen juhlia.

Olen myös kantapään kautta oppinut, että jos tilannetta ei palauta kuntoon pian juhlien jälkeen, näistä piiloista tulee ns. uusi normaali. Tästä syystä työhuone onkin niin usein karmaisevassa sotkussa. Sotku taas tunnetusti kerää lisää sotkua ympärilleen, joten jos vaatekaapissa on pusero pinon päällä mytyssä, niin ei sen päälle tule viikattua mitään, vaan mytättyä se seuraavakin. Ellei siis ota sitä ensimmäistä myttyä ensin pois laita kunnolla takaisin. Näiden viritelmien purkaminen on nähdäkseni työlästä erityisesti siksi, että silloin joutuu tekemään sellaisen työn, jota oli joka tapauksessa lykännyt jo aiemmin. Jos kaikki olisi aina omilla paikoillaan, niin eihän sille tunkemiselle olisi mitään syytä… Mutta voin iloisesti tunnustaa, että aina ei ainakaan meillä siihen pystytä.

Juhlien viimeistely on vähän tylsää hommaa, mutta siitä yksi etu: jos siivouksen hoitaa heti ensimmäisessä tilaisuudessa alta pois, saa nauttia tosi siististä kodista vielä juhlien jälkeenkin. Mitä te teette juhlien jälkeen?

4 vastausta artikkeliin ”Juhlien jälkeen

  1. Mä lisäisin tuohon listaan vielä imuroinnin. Varsinkin, jos on syöty muualla kuin ruokapöydän ääressä, niin aikuisten juhlienkin jälkeen on ihan tarpeellista vetäistä imurilla olohuone, keittiö ja eteinen (jonne taas kertyy vieraiden kengissä roskaa). Vessoihin vaihdan puhtaat käsipyyhkeet sekä ennen että jälkeen juhlien.

    • Hyviä huomioita. Minäkin usein vaihdan pyyhkeet juhlien jälkeen, etenkin jos on ollut paljon ihmisiä kylässä. Imurointi riippuu vähän tilanteesta. Välillä se on tarpeen, mutta joskus pärjää ilmankin. Tilanteen mukaan siis.

  2. Vastaan vähän vierestä, mutta eräs lähipiirini pariskunta jättää vieraat ruokailun jälkeen oman onnensa nojaan ja alkaa tyhjentää ja täyttää tiskikonetta ja siivota keittiötä. Omassa kodissani opin, että isäntä ja emäntä pitävät ennen kaikkea huolta vieraista, pitäen keskustelua yllä, usein vielä jakautuneina eri pöytiin ja seurueisiin. Sitten jälkeenpäin, usein vasta seuraavana päivänä siivottiin ja tiskattiin. Oma ratkaisuni on kompromissi, mutta ehdottomasti isännän ja emännän velvollisuudet etusijalle.

    • Hyvä huomio tämäkin! Vieraita ei saa hylätä. Jos isäntäväkeä on enemmän kuin yksi, toinen voi huolehtia vieraista ja toinen tyhjentää pöydän. Jos emännöi tai isännöi yksin, täytyy ehkä tehdä pieni kompromissi. Tähän liittyy myös vähän kodin huonejärjestys. Meillä on ruokapöytä olohuoneessa, joten pöydän siivoaminen on mielestäni jossain määrin välttämättömyys, sillä muuten pöytä jää ”rumentamaan” oleskelutilaa. Joten korjaan pöydän puhtaaksi ruokailun jälkeen, ja riippuen tiskikoneen tilanteesta joko täytän likaiset suoraan sinne, tai sitten pinoan tiskipöydälle ja hoidan myöhemmin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)