Viikon vinkit: ruokien säilyvyys, tietojen keruuta, akryylineuleet ja Tavarataidot

Sanoinhan, että vaikeuteni ruoka-asioiden suhteen ovat melko laajat ja moninaiset. Tässä todiste: tein tämän YLEn sivujen testin ja sain — yhden pisteen! Onko ihme että meillä syntyy ruokajätettä, kysyn vaan.

Tämä YLEn uutissivujen artikkeli on hyvä ja laaja kooste siitä, mitä kaikkea tietojenkeruusta netissä seuraa. Meistä kaikista kerätään jatkuvasti runsaasti tietoa mainostajien tarpeisiin. Asia ei ole täysin mustavalkoinen, mutta toisaalta asiaan on mielestäni syytä kiinnittää myös tietoista huomiota. Jos olet joskus miettinyt, mitä, miten ja millaisia tietoja liikkeistäsi internetissä kerätään, tämä artikkeli antaa hyvän yleiskatsauksen sekä käytännön vinkkejä, miten asiaan voi itse vaikutta.

Rinna Saramäki puhuu asiaa Ilta-Sanomien jutussa: akryyli ei ole neuleissa hyvästä. Jutussa on paljon hyödyllistä tietoa siitä, mikä saa neuleen nyppyyntymään ja miten eri materiaalit vaikuttavat nyppyjen syntymiseen. Otsikosta olen tosin eri mieltä, ja vahvasti epäilen, ettei Rinnakaan ole asiaa ihan näin ilmaissut – ei sitä akryylineuletta tarvitse mihinkään poistaa, jos se on käyttökelpoinen. Mutta uutta akryyliä en ostaisi kulahtaneen tilalle.

Lopuksi vielä vinkki Tavarataidot-kirjasta: sekä e-kirja, että omasta mielestäni todella hyvin luettu äänikirja maksavat molemmat Elisa Kirjan kampanjassa nyt vain 3,90€. En usko, että tämän halvemmalla Tavarataitoja saa edes divarista (joista sitä ei muuten saa ylipäätään kuin sattumalta). Joten jos et ole raatsinut kirjaa ostaa, nyt sen saa karkkipussin hinnalla. Tosin tämä ei pilaa hampaita, ja saattaa jopa parantaa elämänlaatua 🙂 Noista linkeistä pääsee antamaan nämä myös lahjaksi. Tarjous on voimassa ma 27.11. asti, joten kovin pitkään ei kannata ostosta vetkutella.

9 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: ruokien säilyvyys, tietojen keruuta, akryylineuleet ja Tavarataidot

 1. Kaikki akryyli ei ole samanarvoista. Ottaisin koska tahansa mieluummin puuvilla-akryyliseoksesta valmistetun neuleen kuin pelkkää puuvillaa, jos neule on paksua ja akryyli hyvälaatuista. Se tuo niin paljon lämpöä ja ilmavuutta neulokseen ettei raskas ja kylmä puuvilla vaan pärjää sille sellaisenaan käyttömukavuudessa. Yhtään nukkaa en tuollaiseen ole saanut aikaiseksi. Villankin kanssa kohtuullinen osuus laadukasta akryyliä toimii ihan mukavasti.

  ps. Rinnan mielipiteiden lisäksi ihmettelin tekstissä mainittuja mohairneuleen koppavia lankoja 🙂 Sellaisista en olekaan ennen kuullut puhuttavan.

  • Mistä erottaa hyvän akryylin? Minun kokemukseni mukaan akryyli nyppyyntyy väistämättä. Toisaalta moni kashmir nyppyyntyy myös, enkä siitäkään osaa vielä päältä päin tunnustella, tuleeko nyppyjä vai ei. Salainen aseeni onkin nypynpoistokone, jolla huristelen kaikenlaiset neuleet ja tekstiilit, joista pitää saada nypyt pois. Minulla on muuten yksi puuvillaneule, aika vanha, joka on hyvin miellyttävä päällä. Alkoikin mietityttää, onkohan siinä akryyliä mukana. Täytyy käydä tarkistamassa!

 2. Olen tehnyt akryylilakon jo vuosia sitten. Tutkin tuotetiedot ja jos on akryyliä, en osta. Akryyli rienaa ihoani, sen sähköisyys saa koko ihoni kutisemaan kuin istuisin muurahaispesässä. Ja työtakin perloniset niskalaput raapivat kuin kissan kynnet. Kiitos, mieluiten puhdasta puuvillaa iholle. Polyesteri ja fleece menettelee.

  • Luettuani Hyvän mielen vaatekaapin minäkään en ole ostanut akryyliä. Olen myös vältellyt polyesteriä, yksi fleece-takki on, ja se on hyvä.

 3. Tein ruoka-ainetestin ja sain 5 oikein. Näiden testien ongelma omalla kohdallani on usein se, että ajattelen liian monimutkaisesti, koska uskon,että selviöltä tuntuva vastaus ei olekaan oikea.

  • Minusta tässä testissä oli kyllä vähän erikoisia juttuja. Esimerkiksi tuo kala, sillä jos kala on kylmässä jatkuvasti, kyllä se säilyy päivää pidemmälle. Muuten ei kaupoissa voitaisi myydä kalaa ollenkaan.

   • Samaa mieltä. Tiedän, että säilyvyysajat ovat lyhyet, mutta haluan kohtuullisissa rajoissa ottaa huomioon ekologisia näkökohtia ja vastustaa haaskuuta.

 4. ”Sait 6 pistettä! Taloudessasi ei ruokaa juurikaan pilaannu. Käytät tuoreet raaka-aineet oitis ja et anna pakkasen maun purra loheen. Vain ani harvoin löydät hometta leipälaatikkosi sisällöstä.” No höpsis. Eihän se, että olen suorittanut hygieniapassin ja tiedän asiat kyllä teoriassa, tarkoita sitä, että aina jaksaisin kotona noudattaa niitä… Olen muuten syönyt testimielessä useitakin kaapin perältä löytyneitä säilykkeitä, joiden parasta ennen on ollut ohi tyyliin kymmenen vuotta aiemmin… eikä mitään mainittavaa vikaa.

  • Olen ymmärtänyt, että esimerkiksi kuiva-aineet säilyvät lähes ikuisesti, ellei niihin mene jotain riisihäröjä tms. Tein tässä juuri piirakkaa vuoden vanhasta pakastetaikinasta. Se oli edelleen aivan kunnossa. Ideaalitilanne tietysti olisi, että näitä historiallisia kertymiä ei löytyisi, mutta silti olen iloinen että käytin tuon taikinan, sen sijaan että olisin heittänyt sen roskiin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)