Marraskuun ostolakko & tekstiilijäte

Tämän kuun raportit tulevat pari päivää etuajassa, koska huomenna on podcastin vuoro. Marraskuu oli toiseksi viimeinen ostolakkokuukausi tänä vuonna, ja ensimmäinen tekstiilijätteen seurantakuukausi. Ostojen suhteen pääsin nollaan. En käynyt kaupoissa, enkä ostanut mitään. Sain tosin tuliaisiksi neuleen, josta tulikin välittömästi uusi lempivaate. Yksi vaatekappale siis tuli kaappiin lisää, mutta kuten monesti on aiemminkin todettu, lakko keskittyy nimenomaan ostamiseen eikä lahjoja lasketa mukaan ostolakkoon.

Tekstiilijätteen suhteen kuukausi oli kiinnostava, koska kyse oli ensimmäisestä seurantakuukaudesta. Tekstiilijätettä syntyi marraskuussa seuraavanlaisesti:

 • Kurarukkaset 48g
 • Lasten sormikkaat 34g
 • Tiskirätti 10g

Jätteen määrä tähän mennessä  92 grammaa. Jos tämä edustaa normaalikuukautta, niin silloin vuodessa jätettä kertyisi reilun kilon verran.

Sormikkaat sotkeutuivat matkalla ollessa oksennukseen niin pahasti, että ne poistettiin suoraan käsistä roskikseen. Kurarukkaset eivät enää pitäneet vettä, joten ne olivat muuttuneet käyttökelvottomiksi. Kurarukkasia ei voi korjata, eikä niitä voi käyttää minkäänlaisena materiaalina eikä uudessa tehtävässä. Niillä ei voi pehmustaa, pestä tai suojata mitään. Sormikkaiden kohdalla tilanne taas oli sellainen, ettei mitään muuta vaihtoehtoa ollut. Tässä onkin hyvä esimerkki siitä, että jäte on jätettä, eikä tavaroiden käyttöikää voi rajattomasti pidentää.

Roskiin.

Huomattavaa on myös se, että kyse on etupäässä lastenvaatteista. Puoliso taisi heittää rikkinäiset sukkansa roskiin, mutta seuraan vain sellaista jätettä, jonka suhteen minä teen päätökset. Olisin odottanut, että roskiin olisi mennyt enemmän siivousrättejä tai vastaavia, mutta tässä kuussa heitin vain yhden tiskirätin. Käytin sen loppuun vessanpesussa, ja panin sitten roskikseen. Tiskirättiosasto kaipaa uusintamista, joten näitä on tulossa lisää.

Toinen havainto on tuttu jo ostolakosta: asioita on todella helppoa unohtaa. Esimerkiksi tässä kuussa muistin heti nuo rukkaset, mutta minun piti palata muokkaamaan tekstiä, kun yhtäkkiä muistin myös sormikkaat. Onneksi kotona oli vastaavat käyttämättömät, joten paino selvisi siitä. Voisi ajatella, ettei näin pienistä määristä ole väliä, mutta jos jatkuvasti unohtelee jotain, niin montako kiloa jää vuodessa unohduksiin?

Muuten törmäsin heti ensimmäisessä kuussa ongelmaan: miten lasketaan kadonneet vaatteet? Hukkasin myssyni. Se oli harmillista, koska se oli käytössä päivittäin. Tarvitsen talvea varten uuden, mutta arvatkaa olenko vielä jaksanut lähteä sopivaa etsimään. Tällainen ostos on siis tiedossa joulu-tammikuun aikana. Pitäisiköhän tuo kadonnut myssy laskea jätteeksi? Koska olen jokseenkin varma, että roskiin se on lopulta päätynyt.

Miten siellä ostolakot sujuvat? Entä onko tullut heitettyä mitään roskiin? Kommenttiosasto on auki 🙂

32 vastausta artikkeliin ”Marraskuun ostolakko & tekstiilijäte

 1. Aika vähän tekstiilijätettä teillä. Meillä meni tekstiiliä poistoon kymmenen kertaa sen verran kuin teillä, eli kilon verran. Suurin osa oli korjauskelvotonta lastenvaatetta kuten olin arvellutkin 🙂

  • Oo, joku muukin punnitsee! Mahtavaa! Luulen että vastaan tulee vielä monia erilaisia kuukausia. Uskoisin, että välillä tulee nollakuukausia, ja toisinaan paljon enemmän. Odotan tuloksia mielenkiinnolla.

 2. Minulla on kertynyt poistettua vasta alle 50g, sillä jätteeseen päätyivät yhdet kalsarit ja sekalainen kasa neuleiden päättelysilppua sekä yhden trikoovaatteen saumat.
  Loppu trikoo meni matonkuteeksi virkattuun mattoprojektiin, joka on kesken.

  Lasken itse omaan lukuuni paitsi ne, jotka itse laitan roskikseen, myös kierrätykseen heivaamani, sillä tekstiili lähtee pois minun käsistäni ja ei ole mitään takuita, että kierrätystaho oikeasti möisi lahjoittamani tekstiilit. Toki lahjoitan vain hyväkuntoisia, mutta on helpompi minulle lähestyä tätä siitä kulmasta, että kaikki kodistani poistuva tekstiili lasketaan jätteeksi.

  . . .

  Tämä seuranta on minusta tosi mielenkiintoinen, mutta samalla mietin sitä, että se on myös omalla tavallaan ennalta-arvattava. Se kilomäärä on keskiarvo keskivertokuluttajista. Veikkaan suurella osalla ihmisistä oikeasti tulevan sen määrän verran jätettä ihan helposti, sillä suuri osa ihmisistä edelleen ostaa vaatteita ihan surutta holtittomia määriä (minun vinkkelistäni siis) ja myös heivaa ne poistettavat jätteen sekaan ilman enempää miettimättä.
  Minulla määrä on paljon pienempi jo siksi, että en osta juurikaan tekstiilejä ja kierrätän jo kotona suuren osan. Sinäkin lähtökohtaisesti olet jo keskivertoa tiedostavampi kuluttaja ja et samalla tavalla visko roskiin kuin ehkä se keskivertoihminen. Veikkaisin muutenkin blogin lukijoiden olevan näihin juttuihin keskivertoa enemmän ajatusta käyttävää sakkia, joten tuloksista ei voi miettiä muuta kuin mihin itse siihen keskivertojätemäärään nähden sijoittuu. 🙂

  Mutta kuten sanoin, seuranta on minusta hyvin mielenkiintoinen ja onhan se kiva siinä mielessä, että voi bustata omia oletuksiaan itsestään hyvässä tai pahassa. 😀

  • Tietyllä tavalla olet oikeassa, sillä tosiaan tämä joukko on varmasti tiedostavampaa kuin ihmiset keskimäärin. Mutta toisaalta esimerkiksi minulla ei oikeasti ole mitään käsitystä siitä, paljonko jätettä lopulta tulee, joten sikäli on hyvin kiinnostavaa nähdä, millainen määrä vuodessa kertyy. Ensimmäisen kuukauden perusteella ei voi vielä tehdä kovin paljon johtopäätöksiä, sillä esimerkiksi ostolakossa ensimmäinen kuukausi oli 1 ostos – mikä ei vastannut muita kuukausia. Puolen vuoden päästä luulen, että on jo enemmän tietoa.

 3. Kaksi pitkähihaista paitaa oli marraskuun ostokset. Voin jo raportoida nämä, koska tiedän etten tule käymään kaupoilla enää tässä kuussa. Ollut listalla saada paitoja pitkillä hihoilla ja jotka kelpaavat töihin. Nyt kävi niin helposti tämä, että lempivaatekauppaani mennessä, näin heti uudet paidat ja totesin että nyt on minun tyyliäni. Sovituskopin kautta kassalle. Taisi marraskuun aikana tulla toinenkin tunnin-pari shoppailuyritys tehtyä, mutta silloin ei löytynyt ostettavaa. Mielenkiintoista olisi seurata omaa ajankäyttöä siinä mielessä, että miten monta tuntia sitä tuleekaan kulutettua ihan vain etsimässä jotain sopivaa vaatetta, verrattuna tehtyjen ostosten määrään.

  • Minulla ei ole tuosta ajankäytöstäkään mitään käsitystä. Paitsi että nollakuukausina yleensä en ole myöskään käynyt kaupoissa. En koe että kaupoissa käyminen olisi varsinainen ongelma, mutta jos se jollekulle on, niin siinäpä jälleen hyvä seurantakohde.

 4. Uudet paksummat housut/leggarit, kaulahuivi ja thermosukkahousut. Housut ihan vaan sellainen repsahdus kun niissä oli koristeena niin kivannäköisiä vetskareita. Kaulahuivi ja sukkikset tuli tarpeeseen kun ohuemmilla ei enää tarkene.

  • Kolme vaatetta kuussa, joista kaksi ostoslistalta, kuulostaa maltilliselta.

 5. Ostin kolmet sukat. Muuta en ehdikään tässä kuussa enää ostamaan. Kiire hyvä puoli!

  • Minä olen ostanut tänä vuonna sukkia taroeeseen, vaikka kuvittelin viime vuonna että ne riittävät monta vuotta. Mutta sukat kuluvat joskus puhki ja ilman ei pärjää.

 6. Marraskuun vaateostokset 0 kpl + muut vaatelisäykset 0 kpl = 0 kpl
  Vuoden alusta 19 + 5 = 24 kpl

  Ei vaateshoppailuja marraskuussa!

  • Niin meni, en meinaa tajuta että joulukuu alkaa huomenna! Minulla selvästi lokakuun ostostelu riitti siinä määrin, että edes matkalla ei tehnyt mieli vaatekauppoihin katselemaan. Yhdet kengät sovitin, mutta olin liian väsynyt ja nälkäinen tekemään päätöksiä. Joten jäivät ostamatta.

 7. Ostin kahdet farkut (mustat ja siniset), villatakin ja neuleen.
  Kaikki tarpeeseen, koska nyt työpaikalla tarvitsen välillä ”siistimpää” vaatetta.
  Ja olin Tallinnassa ja oli hetki aikaa ostoksilla käyntiin…

  • Olen nyt sillä kapselikurssilla, ja oeln todennut että tuo siistien vaatteiden kapseli on ensimmäinen, josta lähden liikkeelle. Se on nimittäin ärsyttävintä, kun pitäisi olla jotain kivaa ja siistiä ja tuntuu ettei mitään löydy.

 8. Minun koko vuosi on ollut kaikkea muuta kuin ostolakkoa. Ensi vuodelle teen paremmat taulukot ja toivottavasti ostan paljon vähemmän!!!
  Olen ostanut kutakuinkin tarpeeseen, mutta osa ostoista on ollut kertakaikkisen huonolaatuista. Esimerkiksi jumppatrikoot. Edelliset olivat n. 10 vuotta vanhat ja nämä uudet ovat kuluneet todella paljon puolessa vuodessa ( en ole himojumppaaja). Marraskuun ostot kahdet hanskat eri paksuiset, todella tarpeeseen ja 4 paksummat sukat. Sukkien kulutus on yllättävän kovaa. Olen ostanut sukkia vaikka kuinka paljon. Marraskuun vaatepunnitus 3311g, voi apua. Vien nämä vaateliikkeiden keräykseen, mutta kassit sisältävät vain puhkikuluneita trikoita, sukkia, paitoja. Roskikseen voisin myös viedä. Lasten vaatteiden reikiä korjaan tiettyyn pisteeseen. Sitten kun kangas on tarpeeksi kulunut, en enää jaksa nähdä vaivaa. Vaatteet käytetään joko ihan loppuun ja hyväkuntoiset menevät esim. tutuille. Meidän lasten vaatteet ovat välillä olleet useammalla lapsella ennen heitä, joten silloin en sure kun kuluvat puhki. Käyttökertoja on tullut paljon. Kyllä tuo kilomäärä silti hiukan hirvittää. Saa nähdä mikä on vuoden saldo!

  • Lastenvaatteet ovat usein vähän eri asia kuin aikuisten, koska niitä todella kierrätetään niin tehokkaasti. Myös meillä lapsilla on käytettyjä vaatteita, ja meiltä lähtee melkein kaikki lastenvaatteet eteenpäin, mikäli ne ovat käyttökelpoisia. Mutta aikuisten vaatteissa on harvoin samaa tehoa kierrätyksessä. Toisaalta jos vaate on aivan rikki, roskiinhan se kuuluu. Toisaalta se onkin oma taiteenlajinsa ostaa sellaista, joka ei heti kulahda. Mutta esimerkiksi minä en halua pitää kuin bambusukkia, ja ne kyllä kuluvat rikki nopeammin kuin jotkut muut. Olen hyväksynyt sen, että sukkia menee roskiin, ei voi mitään.

 9. Marraskuun saldo: tilasin kahdet imetysrintsikat tammikuuta odottelemaan. Hinta yhteensä 20e (hyvä tarjous siis). Muuta liikahdusta ei vaatekaapissa tapahtunut. Alkuvuodesta lähteekin sitten äitiysvaatteet kiertoon ja varmaan pitää hankkia jokunen imetysystävällinen vaate, eli sitten vaatekaappi elää enemmän.

  • Olen huomannut, että vaatekaappi elää sykleissä. Ainakin tänä vuonna on selvästi huomannut, että kun jossain kuussa on shoppaillut enemmän, niin seuraavassa kuussa on hiljaista. Mutta tämän takia pitkän ajan seuranta on olennaista, koska esimerkiksi noin vuoden aikana näkee, mille tasolle kulutus lopulta asettuu.

 10. 0 ostoa, 0 muuta vaatelisäystä. Mulla on näköjään niin paljon vaatteita ennestään, etten tarvii uusia. 🙂
  Etsinnässä lämpöiset ohuehkot sukat, ohut olotakki, jossa on taskut, talvitakki, ’työvaatteet’ ja talvikumpparit maalle on nyt etsinnässä.

  Tekstiilijäteprojekti on erittäin mielenkiintoinen. Itsekin mietin näköjään entistä enemmän, että voisiko niitä rikkinäisiäkin vaatteita käyttää jotenkin. Vaikka trikoot on jo vuosia menneet räteiksi sekä itselle että veljen autokorjaamolle.

  • Kyllä rättikäyttö on ihan legitiimi tapa käyttää tekstiilit loppuun. Itse pohdiskelen eniten sitä, miten saan intoa käyttää niitäkin vaatteita, joihin olen vähän kyllästynyt. En halua laittaa niitä noin vain kiertoon – tämä on tullut nyt ostolakon myötä uutena ideana mieleen. Liittyy siihen, että haluan haastaa itseäni käyttämään mahdollisimman monet vaatteet loppuun vaikka ne eivät olisikaan rikki.

 11. Ostoja viisi, tosin suunnitelman ja budjetin mukaisesti: villakankainen talvitakki, huivi, villahansikkaat, neulepusero ja puolihame. Joulukuulle pitää taas asettaa 0-tavoite. Mietin tammikuuta ja alennusmyyntejä. Pidänkö pääni kylmänä? Ostopaasto on tehnyt hyvää harkinnalle ja olen välttänyt harmittavat virheostot.

  Kierrätys- ja poistovaatteiden punnitusta en ole vielä aloittanut, harkinnassa on, hyviä kommentteja aiheesta.

  • Alennusmyynnit onkin sellainen hankala paikka. Jos on jotain ostoslistalla, ja sen saa alesta, niin mikäs siinä. Mutta ehkä suurin riski on että hinnan vuoksi tekee kompromisseja, jonka takai vaate jää lopulta pitämättä. Silloin alesta ei ole kyllä mitään hyötyä. Mutta tärkeintä varmaan on, että tiedostaa nämä ajatukset, niin silloin ei mene niin helposti harhaankaan!

 12. Minulla meni marraskuussa vaatteisiin, asusteisiin ja kosmetiikkaan 429,01€.

  Summa sisältää alennuksella asiakasillasta ostetun harmaan villapaidan, jossa villaa ja mohairia, 3 kengät, joista yhdet uudenveroiset harmaat Converset Emmauksesta vain 6€! Pakkohan ne oli ostaa ensi kevääksi.Timberlandit Stockalta edellisten kulahtaneitten kolme vuotta vanhojen Helly Hanseneitten tilalle, jotka alensin nyt koiranulkoilutus ja töihinkävelykengiksi ja nilkkaremmiavokkaat &otherstorysta kauppakeskuksen asiakasillasta, Stockalta kantistarjouksessa ollut turkistupsupipo.

  Meikkien osuus oli 49,85; kynsilakkoja ja peitevoide.
  Lisäksi sain meikkejä ja muuta kosmetiikka 45€ arvosta.

  Ohjelmistossa oli marraskuussa myös purkinpohjien loppuunkäyttöprojekti, jossa sain 44 tuotetta pois pyörimästä. Näistä meikkejä oli 15, mukaanlukien suoraan roskiin heitetyt, isoja matkakokoja oli 12, lähinnä kosteusvoiteita ja suihkugeelejä, loput normaalikokoja, jotka vain olivat jääneet käyttämättä, kun oli pitänyt innostuneena availla uutuustuotteita käyttöön, vaikka edellisiä oli vielä jäljellä. Kaappiin ja laatikoihin tuli selkeyttä ja tilaa ja tästä innostuneena aion jatkaa purkinpohjaprojektia ainakin joulukuun tai jopa ensi vuoden niin kauan, että minulla on vain yksi tuote per käyttötarkoitus kerrallaan avattuna.

  Olen todella saanut vähennettyä ostamistani tämän avulla ja alkanut lisäksi harkitsemaan hankintojani aivan eri tavalla. Ensi vuonna aion yrittää vielä tehokkaammin pureutua toden teolla ostamisen järkeistämiseen. Otan tämän vuoden seurannan ikään kuin harjoituksena. Jostainhan se on minunkin aloitettava 😀
  Tiesin jo tähän lähtiessäni, ettei minusta mihinkään nollaostokuukausiin ole.
  Rakastan vaatteita ja kosmetiikkaa ja aion suoda niiden ostamisen ilon itselleni jatkossakin, mutta entistä järkevämmin. Ainakin on ollut suuntaa antavaa seurata kulutustaan. Minulla ei ole kalliita harrastuksia ja olen monessa muussa asiassa todella maltillinen rahankäyttäjä. Otaksuisin olevani aika lailla keskivertokuluttaja ja suorastaan jopa taloudellinen esimerkiksi moneen ystävääni verrattuna. Erittäin harvoin, jos koskaan ostan mitään täydellä hinnallakaan. Tällaisessa foorumissa kulutustottumukseni vain näyttäytyvat aivan karmeassa valossa 😀 Varsinkin, kun kaikki muut ovat niin säntillisiä ja pysyvät tiukasti ostolakoissaan.

  • Tämähän ei ole mikään kunnollisuuskilpailu. Jos sinusta tuntuu, että ostaminen on muuttunut harkitummaksi, niin silloin kokeilu on onnistunut. Jos minä julkaisisin viime vuoden ostostelut, niin johan päästäisiin mielenkiintoisiin lukemiin. (Taidan muuten julkaista niitä ensi vuoden alussa, kun teen vertailua.) Tahtoo siis sanoa, että kukaan ei ole täydellinen. Jos asia tuntuu itselle tärkeältä, niin jokainen varmasti löytää keinot, jotka sopivat omaan elämäänsä parhaiten. Minä en olisi kyennyt olemaan koko vuotta täysin nollalinjalla, se kävi alkuvuodesta selväksi, vaikka vielä viime vuonna niin ajattelinkin. Useimmiten asiat paranevat askel kerrallaan, ja jos tämä projekti on muuttanut sinun ostosteluja omasta mielestäsi paremmaksi, niin silloin voi olla tyytyväinen. Minä en aio jakaa kenellekään arvosanoja, jokainen arvioikoon onnistumisensa itse 🙂 Heti perään kyllä sanon, että jämäpurkkiprojektin lopputulos on varsin vaikuttava! Yritän päästä samaan lopputulokseen nyt joulukuussa.

 13. Vähän viiveellä raportoin, mutta marraskuun ostokseni oli villapipo, enkä onnekseni saanut mitään vaatteita tai asusteita mistään.

 14. Marraskuussa ei tullut vaateostoksia. Tuon poistoseurannan olin autuaasti unohtanut, näin äkkiseltään väittäisin, etten tehnyt kuukauden aikana poistoja, mutta muisti saattaa olla petollinen.

  • Varmaan sellaiset suuremmat olisivat jääneet mieleen. Nyt joulukuussa ei ole minullekaan tullut vielä mitään, mutta tiedän että poistoja on tulossa.

 15. Marraskuussa ostin enemmän vaatteita kuin muina kuukausina, ihan suunnitellusti. Osuuskaupalla oli tuplabonusviikko, ja olen aina silloin ostanut alusvaatteita varastoon kun niitä kuitenkin on jossakin vaiheessa ostettava. Ostin pitkikset 17,95 ja kahdet liivit 57,90 ja kolmet pikkuhousut 19,95 ja 8 paria sukkia 27,80. Koko vuoden ostot näyttää jäävän pienemmäksi kuin etukäteen ajattelin, kun ei ole tarvinnut ostaa farkkuja eikä jalkineita. Ensi vuonna sitten joudun ensimmäiseksi ostamaan mustat farkut.
  Olen tänä vuonna kirjannut myös kaikki poistamani vaatteet kappalemäärinä, nähdäkseni poistuuko vaatteita saman verran kuin ostan, mutta en ole punninnut niitä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)