Lokakuun vaateostokset

Raportin aika jälleen. Hienosti menneiden todellisten lakkokuukausien jälkeen lokakuu oli kaukana nollasta. Ladotaan luvut heti pöytään, niin päästään asiaan.

 • Pyjamapaita 29,90
 • Pyjamahousut 32,90
 • Urheiluliivit 44,90
 • Sukkahousut 9,90
 • Sukkahousut 9,90
 • Ylipolven sukat 12,90
 • Kahden alushousut, yht. 9,90
 • Sukkahousut 14,90
 • Parka-takki 290

Näiden ostosten summa on yhteensä 455,20€. Lisäksi minulle hankittiin uusi untuvatakki, jota en kuitenkaan maksanut itse. Lukumäärällisesti uusia vaatteita tuli 11 kpl.

Takkeja lukuunottamatta kaikki on peräisin hulluilta päiviltä. Kuten etukäteen arvelin, ostoksia tuli sieltä tehtyä. Tämä kuukausi on kuitenkin uudenlainen yleisen ostohistoriani kannalta, nimittäin urheiluliivejä lukuunottamatta kaikki yllämainitut vaatteet olivat ostoslistalla. En tehnyt yhtään heräteostosta, vaan hankin pelkästään sellaisia vaatteita, joita hankkimista olin suunnitellut jopa pari vuotta. Nuo liivitkin tulevat käyttöön, mutta ne eivät olisi olleet vielä aivan välttämätön hankinta.

Sukkahousut sisälsivät kahdet paksut ja värikkäät sekä yhdet ohuemmat mustat. Olen pitkään halunnut hankkia väriä talvisten hameiden alle, ja nyt kun suosimani merkki oli alessa, ostin tummansiniset ja viininpunaiset. Ylipolven sukkia olen etsinyt valehtelematta pari vuotta. Viime talvena niitä ei kai myyty missään, joten kun nyt löytyi simppelit, mustat, paksut sukat, ostin siltä istumalta. Olisin ostanut ne täydelläkin hinnalla, mutta kun saa alennuksella niin entistä parempi. Viime talvena laitoin kylmimpinä päivinä legginssit sukkahousujen päälle, mutta epäilen pitkien sukkien olevan mukavammat käytössä. Tämä lähtee testiin, kun säät vielä kylmenevät.

Pyjamaa, joka täyttäisi sekä mukavuus- että ulkonäkökriteerit, olen myös etsinyt vuosia. Heitin vähän aikaa sitten maailman kulahtaneimman yöpaidan roskiin (kyllä, siis ihan roskiin), joten uusi pyjama tuli tarpeeseen. Vanhat yöpukuni eivät täytä juuri mitään kriteerejä, mutta tyytymisen filosofiaa noudattaen olen kuitenkin käyttänyt niitä uskollisesti. Jokin raja tässäkin sentään. Olen iloinen tästä uudesta, mukavasta ja katseenkestävästä yöasusta, sekä iloinen siitä että se karmea vanha riepu on poistunut kaapista. Epäilen puolisoni olevan vahvasti samaa mieltä.

Sitten vielä nuo takit. Olin jo viime syksynä todennut, että tarvitsen viileän sään takin, sellaisen niin sanotun parkan. (Mikä muuten on parka suomeksi?) Kriteereinä oli pitkä helma, korkea kaulus, tikkivuori sekä vedenkestävyys yhdistettynä kaupunkikelpoiseen ulkonäköön. Olen hytissyt säihin nähden liian ohuissa ja lyhyissä tikkitakeissa, tai topannut sadetakin alle kerroksia. On tosi epämiellyttävää palella joka päivä. Syyslomalla kuitenkin onnisti, ja sain siistin öljykangastakin, jota olenkin käyttänyt joka päivä ostopäivästä lähtien.

Viimeisenä listalla on untuvatakki. Vanha untuvatakkini oli lyhyt ja tyylikäs kaupunkitakki. Mutta kun joka vuosi sukuloimme Lapissa talvisin, vuosien varrella on käynyt ilmi, että vaatteilta vaaditaan erilaisia ominaisuuksia, jos ohjelmassa pulkkamäkeä ja luontoretkeilyä. Uusi untsikka soveltuu aidosti kylmiin olosuhteisiin, eikä siinäkään tarvitse enää palella. Se oli hintava, mutta tuskin tarvitsen uutta seuraavan 20 vuoden aikana. Tuo vanha takki oli ostettu 8 vuotta sitten, ja annoin sen äidilleni, jolta puolestaan puuttui siisti untuvatakki. Yksi sisään yksi ulos -periaate toimi siis juuri niin kuin pitää.

Vaikka nyt oltiin nollasta kaukana sekä määrän että hinnan suhteen, en voi ottaa näistä huonoa omaatuntoa. Kaikki tulevat käyttöön, osaa on ehditty pitää jo monta kertaa, ja suurin osa näistä myös korvaa jonkun vanhan vaatteen. On ihanaa kun ei tarvitse palella, on ihanaa vaihtaa täysin loppuun palvelleita vaatteita uusin ja kauniisiin. Ja on varsin mielenkiintoista huomata kehittyneensä vuoden aikana niin, ettei ole heräteostoksille altis, vaan osaa ostaa juuri sitä mitä tarvitsee. Tässä on tämän ja viime vuoden välillä valtava ero. Viime vuonna ostelin mitä vastaan tuli, tänä vuonna valtaosa hankinnoista on ollut todella harkittuja.

Tällainen kuukausi tällä kertaa. Miten teidän kävi? Haahuilitteko hulluilla päivillä? Miten ostolakko on sujunut?

34 vastausta artikkeliin ”Lokakuun vaateostokset

 1. Ostin lokakuussa pukeutumispaidan ja huivin, 19,90+15=34,50. Nämä tulivat yllätysmenoina hautajaisia varten, muuten olisin selvinnyt ilman vaateostoksia.
  Hulluille päivillehän mulla on matkaa n. 350 km eli ne on tosi helppo ohittaa 🙂

  • Tajusin juuri, että ostin noilta päiviltä vain sukkia ja alusvaatteita, jos tuo yöpuku lasketaan samaan kategoriaan. Eli taas kerran niitä vaatteita, jotka vaativat jatkuvaa päivittämistä. Sukkahousut ovat myös semmoisia, että niitä pitää olla ehjiä aina varastossa, koska on ärsyttävää jos kaapista ei löydy kunnon sukkahousuja silloin kuin niitä tarvitsisi.

 2. Kahdet sukkahousut ostin ja yhdet villasukat sain. Ja heijastinliivin ostin myös, jos tarkasti lasketaan kaikki päällepuettavat.

  • Heijastinliivi alkaa olla sillä ja rajalla lasketaanko se vaatteeksi 🙂 Ehkä jonkinlainen ulkovaate…? No, ehkä sillä ei ole niin suurta merkitystä kokonaisuuden kannalta.

 3. Lokakuu ei ole täälläkään nolla; löytyivät ostoslistallani olleet kevyempi talvitakki pieniin pakkasiin sekä parit kotikollarihousut. Kollarit korvaamaan rikkimenneitä ja takki korvaamaan niitä kolmea takkia, mitkä vein itselleni epäsopivina fidaan.
  Olen huomannut juurikin tuon saman kuin sinä, että tänä vuonna tämän ”ostolakon” ansiota on tullut käytyä kaupassa pääasiassa vain etsimässä niitä omalla listalla olevia tarvittavia vaatteita. Olisi mielenkiintoista tietää, jos olisi kerännyt tilastoa, että miten paljon vähemmän sitä on tullut tänä vuonna pyörittyä vaatekaupoilla verrattuna aikaisempiin vuosiin, jolloin kiertely oli jonkin sortin huvi ja heräteostoksia tuli varmasti tehtyä.
  Hullareilla ei tullut tänäkään vuonna käytyä, en tykkää tehdä ostoksia ruuhkassa.

  • Tietoisuus ostamisesta on siirtynyt ihan uudelle tasolle tämän projektin myötä. Heräteostoksia olen tehnyt, mutta vain murto-osan viimevuotisista. Jotenkin ajattelen jatkoa niin, että satunnaisessa heräteostoksessa ei ole mitään vikaa, etenkin jos se on järkevästi käyttöön tuleva vaate. En minä ainakaan jaksaisi ihan täydellisen tiukkaa linjaa koko ajan. Mutta 1-2 heräteostosta vuodessa on kuitenkin ihan eri juttu, kuin viime vuoden lukuisat löydöt.

 4. Hyvää alkanutta marraskuuta kaikille 🙂
  Minä selvisin hulluilta päiviltä alpakkavillatakilla ja Rosemunden silkkitopeilla. Lisäksi ostin alpakkavillapaidan ruotsalaisen ketjuliikkeen asiakasillasta alennuksella.
  Kuukauden asustehankintoja olivat villahanskat, Coccinellen pikkulaukku, uggit, lukulasit ja puolipohjalliset. Vaatteet ja asusteet yhteensä 364,94€.
  Kosmetiikkaan meni lokakuussa 85,82€ ja lisäksi sain kosmetiikkaa 30€:n arvosta ja tori.fi:ssä myin 25€:lla.
  Sellainen lokakuu. Eipä tuo nyt kovin kummoiselta kuulosta saatika mitenkään ostotarkkailulta, mutta ehkä loppuvuosi menee nuukaillen 😀 Mitään en ainakaan tarvitse.

  Veromätkyjeni johdosta päätin, etten osta YHTÄÄN MITÄÄN marraskuussa.
  Minulla on myös tämän kuun ohjelmanumerona käyttää kaikki kosmetiikan vajaat pullot ja purnukat loppuun ennen kuin korkkaan uuden vastaavan tuotteen. Minähän edustan sitä ihmistyyppiä, jolla pitää olla paljon valinnanvaraa kosmetiikassa ja siitä aiheutuu juuri se, että monta samaan tarkoitukseen olevaa tuotetta pyörii täyttämässä kylppärin laatikoita ja hyllyjä. Nyt tästä on tultava kertakaikkiaan loppu :O

  • Samoin sinulle! Kiva kun jaksat edelleen raportoida. Minulla on muuten kosmetiikkapostaus tulossa. Tuollainen tehokäyttökuukausi voi tehdä hyvää, sitten on taas tilaakin uusille löydöille. Minulla alkaa olla kaikki jämät käytetty. Enää kaksi vajaata rasvatuubia hieman kesken, uskoisin saavani ne marraskuussa loppuun, kun ahkerasti käytän.

   • Ensimmäinen jämätuubi poisto: l’occitane käsivoide kaluttu tänäön loppuun. Leikkasin oikein saksilla tuubin kahtia ja seuraavaksi loppuu vartalovoidejämä, spraydödö, yövoide, shampoo ja kaksi meikkivoidepullonpohjaa ja kaksi huulikiiltoa. Nämä kaikki viikon parin sisällä.

 5. Ostin kevyttoppatakin, hupparin ja housut. Takkia olen käyttänyt jo paljon, töihin kelpaavaa hupparia olinkin katsellut jo kauan ja sain kivan. Jouduin poistamaan työkäytöstä useat housut, kun olivat hiutuneet haaroista rei’ille. Teen työtä lasten parissa ja housut joutuvat kovaan kulutukseen siellä lattiatasolla.. Loppuvuoden voin mitä ilmeisimmin olla ilman vaateostoksia, luulen, ettei tee tiukkaakaan. Olen ostanut jotain tähän asti ehkäpä kolmessa kuussa, kappalemäärä on noin kymmenen.

  • Minäkin kuvittelisin, että marraskuusta saattaa tulla nollakuukausi. Oikeasti tarvitsisin vielä sellaiset kunnolliset syyslenkkarit jotka kestäisivät vettä, mutta en ehkä jaksa aktiivisesti lähteä niitä etsimään.

 6. Minä ostin Hullulta päiviltä pari puseroa. Ne tulivat tarpeeseen ja ovat olleet päällä jo monta monta kertaa. Myös polvisukkia ostin tarpeeseen 2 paria. Enemmän olisin tarvinnut, mutta en löytänyt muita, enkä halunnut ostaa enempää samanlaisia, vaikka pidemmän päälle se olisi voinut olla fiksu veto. Ostin viime talvena pari erilaista toppatakkia. Toinen niistä oli yllätykseni aivan surkea ostos. Olin takissa aivan jäässä ja sen käyttö jäi pariin kertaan. Otti todella päähän.
  Nyt otin takin käyttöön, kun ei ole vielä pakkasta ja se on ollut ihan mukava käytössä. Ei ehkä maailman kaunein, mutta eipähän jää käyttämättä!

  • Minä olen yrittänyt aktiivisesti ottaa käyttöön kaikkea sellaista, minkä olen jo kertaalleen hylännyt. Palautin mm. käyttöön yhdet pyjamahousut, jotka olin jo tuominnut rätiksi. Mutta sitten päätin että sama se, vaikka ovatkin jokseenkin rumat, pidän ne kuitenkin loppuun. Sitten kun kangas on hiutunut lähes puhki, heitän ne roskiin. Käyttöarvoa tulee paljon enemmän kuin rättinä.

   • Minä leikkasin flanellipyjaman housut matonkuteeksi virkattavaan pitsimattoprojektiini.

 7. Lokakuun vaateostokset 3 kpl + muut vaatelisäykset 0 kpl = 3 kpl
  Vuoden alusta 19 + 5 = 24 kpl

  Lokakuussa etsin vintage-juhlamekkooni sopivaa jakkua, että tarkenisin tulevissa talven juhlissa, ja onnekseni löysin aivan nappiin osuvan boleron. Kaupoissa kiertelyn oheistuotteena löytyi rento jakku, joka palvelee etupäässä töissä. Se ei ollut mitenkään välttämätön hankinta, mutta kävi päälle niin hyvin, että kotiutin sen. Tämä ostos kuittasi mieliteon uudesta yläosasta arkeen. Lisäksi ostin lomareissulla yhden ”matkamuiston”: kevyttoppatakin. Se ei ollut ostoslistalla, mutta olin kyllä tunnistanut toiveen korvata takki, jota epäkäytännöllisyytensä vuoksi ei tuntunut kivalta käyttää.

  Hulluja päiviä ei täällä ole, mutta sen verran haahuilin, että selasin kuvaston pintapuolisesti läpi. Siitä ei tullut mielitekoa ostaa yhtään mitään.

  • Ei siinä kuvastossa kyllä ollut hirveän houkuttelevia juttuja. Mutta sukkahousuja saa aina alennuksesta, joten ostan yleensä niitä, sillä ne ovat käyttötavaraa.

 8. Lokakuun ostot = 0 kpl. Kuukauden alussa vähän harmittelin nollatavoitettani. Onneksi kuukausi kului nopeasti. Olen arvioinut tähänastisten hankintojeni laatua ja käytettävyyttä. Pari trikoovatetta päätyy ensi kesänä suoraan remontti- ym työkamppeiksi. Neljä hankintaa kesää varten olisi saanut jäädä tekemättä, koska ilmankin olisin pärjännyt (otan opikseni). Parhaat ostokseni ovat villasukat, lämpimät syyslenkkarit, pieni olkalaukku, mustat farkut ja juhlapusero. Hankintatilastoni mukaan kesällä tarvitsen enemmän vaatteita kuin talvella! Vähän yllätti.

  Pohdiskelin myös miten saan ostopaaston jatkumaan ensi vuonna. Jenni, jatkatko projektia?

  • Hyvä kysymys! Tämä vuosi on ollut sen verran opettavainen, että luultavasti jatkan. Tai tarkemmin sanottuna haluan jatkaa suunnilleen tällaisella linjalla kuin nyt. Olen jo oppinut, että periaatteessa ihan nollavuosikin olisi mahdollinen, mutta turhan hankala toteuttaa. Sen sijaan tällainen maltillinen, harkittu ja tietoinen ostaminen tuntuu hyvältä vaihtoehdolta. Mietin kuitenkin vielä, miten tiukkaa raportointia jaksan harrastaa, ja palaan asiaan vuodenvaihteessa suuren yhteenvedon muodossa.

   • Missä foorumissa me sitten tästä jauhetaan, jos sinä et lähde ensi vuonna mukaan 🙁

    • Täältä kannatus maltilliselle, harkitulle ja tietoiselle ostamiselle myös ensi vuonna ja yksi ilmoittautuja mukaan! Toivottavasti raportointi edelleen jatkuu. Tänä vuonna en ole itse osallistunut vaikka omia ostoksia on tullut tarkkaan seurattua. Näitä kommentteja on ollut todella mielenkiintoista seurata, joten kiitos Jenni ja kaikki osallistuneet. Näistä postauksista on tullut yksi kuukauden kohokohta, joita innolla odotan ja päivittäin käyn uusia kommentteja lukemassa 😀

 9. Lokakuussa ostin untuvatakin ja farkut. Molemmat olivat olleet ostoslistalla alkuvuodesta lähtien. Vihdoin löysin mieluisat farkut. Edelliset olin hankkinut 2,5 vuotta sitten, mutta niissä en ole koskaan oikein viihtynyt. Enimmäkseen onkin tullut pidettyä vielä vanhempia farkkuja.

  Vaate- ja asustesaldoni vuoden alusta lähtien 10 kpl. Lämmin pipo tai myssy ja kaupunkikumpparit pitäisi ehkä vielä hankkia.

  Kiva kuulla, että olet oppinut välttämään heräteostokset!

 10. Lokakuun vaateostokset koostuvat shoppailusta Tokion ja Kioton Uniqloissa. Kahdet farkut, kashmirneule, ihanat kevyttopatut housut talviulkoiluun, sormikkaat.

  Ostoslistan mukaisia suurin osa, mutta täytyy myöntää, että edulliset hinnat ja hyvältä vaikuttava laatu saivat intoutumaan jonkinlaiseen ostovimmaan.

  • Ymmärrän tilanteen täydellisesti, minulle kävi toukokuussa Tokiossa samoin.

  • Tavallaan hyvä mutta rikkinäiset kengät tulee toivottavasti korvatuiksi ehjillä!

 11. Lokakuun ostokset tasan nolla. Hullujen päivien hairahduksilta oli helppo välttyä, kun jätti kokonaan menemättä (en ole itse asiassa tainnut koskaan käydä niillä). Uskallan veikata, että vuoden ostossaldo jää alle viiden, nyt koossa 3 hankintaa.

  • Täytyy sanoa että viisi ostostoa vuoden aikana on erinomainen tulos. Sitä voi kutsua todelliseksi ostolakoksi!

 12. Lokakuun alussa kävin Neulomon tehtaalla myyntitapahtumassa ja ostin sieltä edullisesti 3/4 hihaisen mustan Päivi paidan ja mustan hihattoman Johanna topin. Weecosin nettikaupasta olin molempien tilaamista harkinnut, mutta halusin sovittaa ennen ostopäätöstä. Myyntitapahtumassa oli tilava, valoisa sovitushuone ja sovituskoppiin ei tarvinnut jonottaa. Lokakuun muut ostokset olivat suunnitellusti alusvaatteita. Hulluilta päiviltä ostin täsmäostoksena Prima Donnan liivit ja saman sarjan parit alushousut. Sovituskoppiin piti hetki jonottaa, ensimmäiset sovittamani olivat oikeaa kokoa, valinta oli helppo. Kassalla sainkin sitten jonottaa pidempään. Kahdet muut alushousut ostin normihintaisena pikkuliikkeistä.
  Harkitsen ostoksiani, huteja ei ole tänä vuonna juuri tullut. No, kirpparilta ostetulla pellavatunikalla ei viime kesänä ollut juuri käyttöä, se olisi voinut jäädä ostamatta.
  Täydellisessä ostolakossa olisi vaikea olla. Heikkouteni tai olisiko sittenkin vahvuuteni on ostaa suomalaisten pikkufirmojen ( Neulomo, Mukava, Papu, R- Collection) mallistojen vaatteita.

  • Minulla on sama tilanne. Sain ihanan tunikan, jota olen käyttänyt vain pari kertaa. Kuvittelin jo toissa kesänä että tarvitsen sellaista ehdottomasti. Sitten kun sain, en löytänytkään käyttöä. Tästä muuten huomaa, että edes harkittu ostoslista ei aina pelasta. Minustakin täydellinen stolakko on varsin hankala toteuttaa, ja tekisi elämästä turhan rajoittunutta, mutta harkittu tietoinen ostaminen on hyvä. Ja suomalaisen työn ja tuotannon tukeminen on aina hyvä juttu.

 13. Lokakuun ostokset
  – tekninen alusasu Craft 19.90
  – kahdet urheiluvillasukat 9.90.

  En ole edes ehtinyt miettiä vaateostoksia saati niitä käytännössä toteuttaa… vanhoilla rytkyillä pyritään menemään. Tuon alusasun ostin kun vanhat alusasut alkaa olla aika inhottavassa kunnossa… hiki pinttyy ajan myötä vaikka kuinka pesee oikeassa lämpötilassa. Ja fillarointikausi jatkuu vielä eli käytän tuota alusasua vähintään muutaman kerran viikossa. Lisäksi sattui olemaan Intersportissa tarjouksessa. ovh lineen jotain 40 € paikkeilla ?

 14. Lokakuussa en ostanut vaatteita. Kudoin kaulurin (langat 2,70 e) ja kirjoneulelapaset (langat 2,55 e).

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)