Joulustressi on eri maissa erilaista

Olen tässä vähitellen havahtunut siihen, että elämme marraskuuta, mikä tarkoittaa että joulu lähestyy huomattavaa vauhtia. Eräässä amerikkalaisessa organisointiblogissa tuli  vastaan jouluvalmistelujen tehopäivät, ja niihin liittyviä materiaaleja lukiessa meinasin pyllähtää tuoliltani. Kulttuurierot konkretisoituivat jälleen kertaheitolla!

Nimittäin kuulkaas tätä: amerikkalainen ammattijärjestäjä ohjeistaa, että kodin koristelemiseen ei tarvitse (tai pidä) käyttää enempää aikaa kuin yksi päivä. Ne koristeet, joita ei ehdi laittaa esille yhden päivän aikana, voi lahjoittaa pois. Haluaisin tietää, onko teillä kenelläkään niin paljon joulukoristeita, ettei niitä mitenkään saisi laitettua esille yhden päivän aikana? Mikäli joulukuusen koristelua ei lasketa, kaikkineen päivineen luulisin saavani koristeluun kulumaan maksimissaan kaksi tuntia, ja siinä ajassa on jo ripustettu useammat jouluvalot ja parvekevalot ja viimeisetkin tontut, joita varastosta löytyy. Eikä siihen kuuseenkaan mene paria tuntia kauempaa, vaikka myönnänkin olevani kuusenkoristelun suhteen poikkeuksellisen fanaattinen.

Seuraava hämmästys löytyi osastolta, jossa aiheena oli ruoka. Ykkösenä ostolistalla oli nimittäin paperilautasia ja -kulhoja. Ideana on, että joulunaika on liian kiireistä, jotta tiskaamiselle olisi aikaa. Kertakäyttökulhoja kehuttiin käteviksi leivonnassa, niissä voi sekoittaa eri aineita ennen kuin ne yhdistetään taikinaan. Täytyy sanoa, että ekologinen omatunto ei selvästi kolkuta amerikkalaisilla samoin kuin täällä. Ymmärrän, että todellisissa kriisitilanteissa paperilautaset saattavat pelastaa täydelliseltä kaaokselta, mutta en pidä joulua kriisitilanteena. Sen sijaan en ymmärrä, miksi normaali tiskikonerutiini lakkaisi joulunaikaan toimimasta. Käsitiskiä syntyy jatkuvasti suunnilleen saman verran, ja kone pesee normaalit lautaset ja kulhot. Mitä lisähyötyä paperilautasista siis olisi?

Kun ei ole kuusia, pitää laittaa pallot palmuun. Tämä kuva on Kaliforniasta vanhoilta kotikulmilta.

Olen kuvitellut, että jouluvalmistelut voivat todella tuntua välillä hieman stressaavilta, mutta en ole koskaan tuskitellut esimerkiksi sitä, että joudun yksin koristelemaan koko kodin. Ei meillä myöskään ole tarpeellista suunnitella etukäteen, paljonko pitää nostaa käteistä joulunpyhiä varten pankkien ollessa kiinni, koska voin luottaa siihen, että kaikkialla käy kortti, tippejä ei tarvitse maksaa ja automaatit toimivat joulunakin.

Tällaiset kulttuurierot ovat mielestäni todella mielenkiintoisia! Voin vain kuvitella, miten noiden ohjeiden kirjoittaja hämmästelisi näitä meidän kotoisia ongelmia: esimerkiksi sitä, että joulunajan logistiikkaan tuo haastetta ruuhkaiset haustaumaat tai sen pohdinta, mennäänkö saunaan ennen vai jälkeen aterian, ja ketkä menevät missäkin järjestyksessä, vai mennäänkö ollenkaan. Vaikka nämä teemat lienevät suomalaisille tuttuakin tutumpia, niissä riittäisi varmasti eksotiikkaa jossakin muussa maassa.

Tiedän että blogilla on lukijoita ympäri maailmaa, joten olisikin hauska kuulla lisää joulustressistä eri maissa! Entä mistä te stressaatte jouluvalmisteluissa, Suomessa tai muualla?

21 vastausta artikkeliin ”Joulustressi on eri maissa erilaista

 1. Erittäin mielenkiintoista! En voisi kuvitellakaan, että koristeluun menisi päiväkausia, vaikka saatankin ottaa koristeita vähän eri tahtiin esiin, jouluvaloja jo joulukuun alussa mutta tontut yms. vasta n. viikkoa ennen joulua ja kuusi sitten muutama päivä ennen aattoa. Koristelussa auttaa lapset hyvinkin innokaasti, esim. koristelevat kuusen kokonaan itse (ja se saa olla näin, vaikkei ehkä ole yhtä ”tasapainoisesti” koristeltu kuin aikuinen tekisi).
  Kertakäyttöastioita en voisi kuvitella käyttäväni jouluna, päin vastoin silloin katetaan hienoimmat lautaset ja lasit. Kertakäyttöisiä voisin korkeintaan kuvitella käyttäväni mökkijuhlassa kesällä tai lasten synttärikutsuilla.
  Stressiä aiheuttaa eniten ruokaostokset, koska inhoan niitä muutenkin. Olisin onnellinen jos omalle paikkakunnalle tulisi mahdollisuus tilata ruoat marketista netin kautta kotiinkuljetuksena, mutta vielä sitä palvelua ei löydy.

  • Olen käyttänyt kertakäyttöastioita lastenkutsuilla silloin, kun juhlat ovat paikassa jossa ei ole keittiötä. Mutta tosiaan tätä joulua en ymmärtänyt, sillä ihan samalla tavallahan tiskikone tiskaa arkena kuin juhlissakin. Koneen täyttämiseen ei mene enempää aikaa kuin astioiden keräämisessä roskiin. Toivottavasti joku kauppa rupeaa teilläkin kuljettamaan, sillä se kyllä helpottaa valmisteluja suunnattomasti.

 2. Joulustressi jos sitä nyt yleenäskään enää tulee… tulee siitä että siivoaa ennen joulua eli on kiva että kämppä on sen verran kunnossa että voi mitään kotitöitä ajattelematta viettää joulunpyhät.
  Ja tietty ruuan ostamisesta ja laittamisesta. Ruokalajeja kun on jouluna yleensä enemmän niin pitää muistaa ostaa kaikki.

  Pahin joulustressi tulee silloin jos on erityisen kiireistä ennen joulua eli ei pysy rutiinit kasassa ja joutuu ”kirimään” hommat kiinni juuri ennen joulua.

  • Ihan samat täällä! Siivous on yksi, ruuat toinen. Harvemmin tulee lahjoista stressiä, tai koristelusta 🙂

   • Niin ja koristelusta meillä on seuraava perinne.

    Pikkujouluna eli marras-joulukuun vaihteessa viritetään ”pienet joulukoristeet” olohuoneen limoviikunaan. Meillä on siis joululimoviikuna. Ja koristeet ikkunoihin, paperitähdet ym. muut jouluvalot. Yleensä nämä laittaa mies ja lapset. Nämä koristeet on joulukoristelaatikossa numero 1.

    Ja meillä tulee lisäksi 1 pv joulukuuta ”tonttukalenteri” lapsille keittiö kattoon roikkumaan. Pusseissa pieniä namuja ja muita lahjoja. Lisäksi mies tekee Joulupukin lahjalistan eli taiteilee tosi hienon vanhan näköisen joulupukin lahjalistan. Se ilmestyy samaan aikaan kuin tonttukalenteri. Se palautetaan noin puolen kuun paikkeilla saunaan, josta ”saunatonttu” sen vie Joulupukille.
    Samaan tonttukalenteriin ripustetaan sitten näytille saadut joulukortit (samoilla pyykkipojilla, joilla pussit on ripustettu)

    Ihan just ennen joulua eli aikaisintaan pari päivää ennen aattoa sitten kuusi tai oikeastaan kaksi. Oikea kuusi olohuoneeseen ja pieni kattoon ripustettava tekokuusi keittiöön. Samaan aikaan otetaan esiin joulun kynttilänjalat ja loput koristeet. Näidenkin koristelusta vastaa enemmän mies ja lapset.Nämä on joulukoristelaatikossa numero 2.

    Mä olen sitten ottanut huolekseni ottaa koristeet pois ja pakata ne seuraavaa vuotta varten takaisin laatikoihin. Ja ne pitää nimenomaan pakata oikeisiin laatikoihin ettei tarvitse penkoa kaikkia laatikoita samaan aikaan seuraavana vuonna…

    Viime vuonna kyllä jo mietien että voisko tuosta tonttukalenterista luopua, kun lapset on jo 14,17 ja 21… mutta ei, se on niin hauska perinne että ei voi 😉
    Ehkä me jatkossa tehdään tämä kalenteri miehen kanssa toisillemme vähän toisenlaisilla lahjoilla täytettynä ?

 3. Minuakin huvittaa amerikkalaisten tapa vuorata talo sisältä ja ulkoa koristeilla – näin siis elokuvien perusteella, livenä en ole ollut näkemässä. Itse aion hurjalla tänä vuonna, sillä postissa noutoa odottaa uusi VALKOINEN joulukuusi, josta olen haaveillut monta vuotta. Nyt sen tilasin, eli tänä vuonna meille tulee kaksi kuusta, koska miehen mielestä kuusen pitää olla vihreä =D Näiden koristeluun menee aikaa, en tiedä paljonko, mutta eiköhän pari tuntia kuusten kokoamisineen riitä. (Muovisia siis molemmat kuuset.)

  En pidä mistään irtosälästä, eli meille ei tule tonttuja, kynttilöitä tms. pitkin pöytiä tai muuallekaan. Koristeet ovat siis jouluvalo-osastoa, mitään muuta kuin kuusen koristeita ja valoja meillä ei edes ole. Eli arvelen aikaa kuluvan kolme neljä tuntia maksimissaan. Ulkovalojen virittely on aina se hitain homma, mikä joka vuosi tuppaa yllättämään ”käyn vain ilman takkia äkkiä nämä laittamassa” -tyyppisen henkilön.

  Aattona pöytään tulee liina ja pari kynttilää, siinäpä se.

  • Minäkin mietin, että valojen asentaminen parvekkeelle vie eniten aikaa, samoin paperisten joulutähtien laittaminen ikkunoihin (ne sellaiset missä myös valo sisällä). Kaikki muut menevät puolessa tunnissa, jos menee edes sitä. Voi tosin olla, että amerikkalaisilla nuo valosysteemit ovat sen verran massiivisia, että niissä hyvinkin vierähtää muutama päivä. Joillakin omakotitaloalueilla ihmiset todella panostavat koristeluun, niin että koko alue näyttää Disneylandilta, kun joka puolella vilkkuu ja kimaltaa.

 4. Amerikassa todella on erilaiset joulustressin aiheet! Minusta on ihanaa koristella kotia ja kattaa kauniisti (kunnon astioilla), mutta ei siihen hirmuista aikaa mene.
  Itselle eniten stressiä aiheuttaa jouluruoka. Kinkun kanssa iskee joka vuosi jokin kriisi; se sulaa liian hitaasti tai liian nopeasti, tai muuta vastaavaa ;D

  • Meillä on ollut muutaman vuoden käytössä excel, johon listataan ruuat ja kauppalistat ym. Tämä on auttanut ruokastressissä jonkin verran. Yleensä mietin ihan tunnin tarkkuudella, milloin kinkku pitää laittaa uuniin, jotta se olisi pöydässä klo X. MEillä tosin aina tuorekinkku, joten sulamiseen ei tarvitse varata aikaa. Uskon, että se tuo varmasti vähän ylimääräistä jännitystä aikatauluihin!

   • Mulla sama homma excelissä hankinnat, helpotta kun ei tarvitse miettiä joka vuosi samoja juttuja uudelleen.

 5. Muuten allekirjoitan kaiken, mutta isokin sähkökatko voi tulla milloin vain, ja silloin lakkaa korttimaksupäätteet toimimasta eikä käteistäkään saa seinästä. Aina olisi hyvä olla kotiin piilotettuna edes muutama satku poikkeustilanteen varalle.

  • Joo, olet oikeassa. Tähän pitäisi kyllä varautua. Tällä hetkellä käteistä taitaa olla 10 euroa lompakossa. Sillä ei pitkälle pötkitä. Mutta amerikkalainen rahaliikenne on ihan uskomattoman takapajuista, siellä esimerkiksi tilisiirto pankista toisen pankin tilille voi olla todella hankalaa. Puhumattakaan siitä, että joulun alla kaikille jaellaan tippejä normaaliakin enemmän, ja se taas aina tapahtuu käteisellä. Mutta ainakaan meidän ei tarvitse huolehtia siitä, etteikö rahaa saisi, jos vain sähköt pelaavat.

   • No jos tulee sellainen tilanne että sähkökatko pn pitkä ja laaja, niin ei kaupatkaan varmaan auki ole… Ei ne kaupan kassatkaan toimi ilman sähköä vaikka kuinka maksettaisiin käteisellä…tuskin alkavat kuitteja käsin kirjoittamaan ja ostoksia käsin yhteen laskemaan.

    Suomessa käteinen on nykyisin kyllä lähes tarpeetonta. Mulla voi olla välillä monta kuukautta että en käytä käteistä. Käteistä mulla ei ole juuri koskaan lompakossa ellei nyt sitten muutamaa euroa ole jäänyt sattumalta..

    Ennemmin varautuisin sähkökatkoon sillä että on kotona aina jotain ruokaa varalla ja kaasupullo, jotta voi vaikka grillissä valmistaa ruokaa jos tiukka paikka tulee. Ostosten tekeminen on kyllä minulla sen verran alhaalla prioriteeteissa että sen takia en käteistä pidä varalla.

 6. Kertakäyttöisistä: tulin juuri ammattiliittoni seminaarista, jossa oli tarjoilu hoidettu kertakäyttöastoilla, mukaan lukien hopeanväriset kertakäyttöaterimet. En käytä kertiksiä juuri koskaan, mutta kyseiset ”pöytähopeat” olivat aika hauskat.

  • Luin juuri sellaisen, että yhdessä amerikkalaisessa perheessä oli mennyt suurin osa haarukoista ja veitsistä roskikseen, kun niitä ei ollut erottanut noiden kertakäyttöisten joukosta…

 7. Mulle tuli noista kertakäyttöastioiden tarpeesta mieleen ainoastaan se, että jos sattuu olemaan huusholli jossa ei ole tiskikonetta, ja kun jouluna tuppaa tulemaan paljon tiskiä niin kertakäyttöastioilla pääsisi vähän helpommalla. En kyllä osaa ajatella että itse koskaan käyttäisin kertiksiä jouluna, jotenkin joulu on niitä harvoja ”hienompia” pyhiä jolloin mielummin käyttää ne paremmat lautaset ja servetit 🙂

  • Minä ymmärsin, että näitä kertakäyttöastioita käytetään erityisesti ennen joulua, jolloin on hirveästi tekemistä ja kiire (?) eikä jaksa tiskata (?). JOuluna sitten se paras astiasto.

 8. Yhdessä kansainvälisessä zero waste-ryhmässä on ollut paljon juttua kertakäyttöastioista. Ilmeisesti niiden käyttö on Jenkeissä ihan arkea: kouluissa ja yliopistojen ruokaloissa on järkeään kertakäyttöastiat ja jotkut käyttää niitä aina kotonakin, ettei mene aikaa tiskaamiseen. Moni myös varautuu jouluna viemään foliovuokiin pakattuina ruokaa joulunviettopaikkaan, koska astioita ei yleensä palauteta.

  • Joo, tuo astiakulttuuri on varmasti tosi erilainen. Foliovuokat ymmärrän kyllä paremmin, sillä ainakin suomessa nehän voi laittaa metallinkeräykseen, ja sitten välttyy itsekin siltä astioiden kuljettamiselta. Yleensä se vuoka ei tule heti tyhjäksi, ja jos on saman iltana lähdössä, niitä astioita jää kyläpaikkaan ja pitää palautella myöhemmin.

 9. Hei,
  Tosi mielenkiintoinen postaus:) Kodin joulukoristelu jouluvaloineen vie tosiaan useamman päivän, mutta ei siitä mitään stressiä voi kehittää. Jouluhan on parasta ja ihaninta aikaa vuodesta! Jouluostoslista on tehty jo vuosia sitten ja sillä mennään vuodesta toiseen. Toki pientä päivitystä tehdään joka vuosi. Sukulaiset kierretään jo viikko ennen joulua, joten siitäkään ei voi syntyä stressiä. Sukulaisia ja tuttuja muistetaan joulukukka-asetelmilla. Lahjojen ostosta on luovutti vuosia sitten. Joulua vietetään oman perheen kesken kaikessa rauhassa:)

  Vakkarilukija

  • Tykkään itse joulukukista, ja annan niitä mielelläni. Etenkin aikuisten kesken kukka on hyvä lahja, ilahduttaa eikä jää vaivoiksi kuitenkaan.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)