Inventaariossa on ideaa

Tein kuten viime viikolla podcastissa lupasin, ja siivosin keittiön kuivaruokakaapit. En tosin ihan jokaista kaappia vielä, mutta inventoin ne viisi eniten käytettyä hyllyä. Se oli viisasta, sillä lopputulos yllätti itsenikin.

Lähtötilanne oli aika sekava. (Kuvamateriaalia täällä). En harrasta yhtenäisiä purkkeja, vaan säilytän yleensä kuivaruoka-aineet omissa myyntipakkauksissaan. Kun monenkirjavat paketit ovat vierekkäin, vaikutelma on luonnollisesti ”sotkuisemman” näköinen verrattuna yhteinäisiin säilytysastioihin. Periaatteessa pidän liian työläänä sitä, että aina ostettuani jotain, se pitäisi siirtää kotona uuteen pakkaukseen. Tämä inventaario kuitenkin osoitti, että hyllyiltä löytyi monta samaa tavaraa sisältävää pakkausta. Tein siis poikkeuksen, ja yhdistin esimerkiksi kaksi avattua pastapakettia yhteen isoon lasipurkkiin. Syksyn ruokahuolto on näköjään mennyt tavallista enemmän toisella kädellä vähän sinnepäin. Löysin lukuisia avattuja pastapusseja, kaksi avattua quinoapakettia ja niin edelleen. Kun kaikki avatut samanlaiset yhdisti, kaapista poistui lukuisia epämääräisiä nyssyköitä.

Vielä enemmän kuitenkin hämmästyin avaamattomien pakettien määrästä. Kaapista löytyi kolme avaamatonta risottoriisipakettia (ja kaksi avattua). Samoin lukuisia purkkeja oliiveita, ja jostain käsittämättömästä syystä myös quinoaa riittää vähintään ensi kesään saakka. (Emme siis ole mikään quinoan suurkuluttajaperhe, vaikka näin olisi ruokakaapista voinut päätellä.) Ihmettelen myös edelleen sitä, miksi meillä on ainakin viittä erilaista sokeria, kun kuitenkin käytän leivonnassa aina sitä yhtä ja samaa tavallista…. Kaapista paistoi selvästi se, että kaupassa on käyty katsomatta ensin mitä puuttuu. Sitten on ulkomuistista varmuuden vuoksi ostettu lisää riisiä, ja kotona vasta huomattu että sitähän olikin jo. Ja ilmeisesti näin on käynyt monta kertaa.

Tämä on inventaarion ydin. Siinä selviää, mitä kaapeista todellisuudessa löytyy. Kun järjestys on sekaisin, näkee vain päällimmäisen kerroksen, vaikka alla saattaa piillä ties mitä aarteita. Järjestin kaiken mahdollisuuksien mukaan niin, että näen kaiken kun avaan hyllyn.

Pystyviikattua pastaa.

Hyvä vinkki ruokapakkausten pystyviikkausta varten: jos pakkaus ei pysy itsekseen pystyssä, käytä apuna hedelmien mukana tulevia muovirasioita. Ne ovat kevyitä ja läpinäkyviä ja niitä on eri kokoisia. Niissä pysyy esimerkiksi purkkapussit, tomaattipyreet ja muut pienet pakkaukset järjestyksessä.

Ruokavarastojen tyhjennys, inventaario ja järjestäminen jatkuu edelleen. Olen mm. pessyt ja siivonnut puolet jääkaapista (tästä pian lisää podcastissa), ja seuraavana vuorossa on maustekaappi ja ne pari hyllyä, joiden kimppuun en vielä ehtinyt. Olen myös jatkanut pakastimen tyhjentämistä ja jääkaapin siivoamista. Kyllä tässä riittä loppuvuodeksi projektia, mutta jos kaikki menee kuten olen meinannut, tammikuussa ollaan jo hyvällä tolalla.

Olisiko teillä ruokakaapin inventaario aiheellinen? Mitähän sieltä löytyisi? Lisää kuvia ruokakaapeistani löytyy muuten nykyisin myös Instagramista, @arkijarki.

15 vastausta artikkeliin ”Inventaariossa on ideaa

 1. Itse pidän eteisessä pikkupöydällä ostoslistaa ja kynää, ja aina kun joku loppuu tai vähenee ruoka-kaapeista, kirjaan sen ylös.
  Kuivakaapeissamme on pääasiassa hyllyt, ja pidän siellä vain sen verran kuiva-aine paketteja alkuperäisissä ostospakkauksissaan, että kaikki ovat eturivissä vierivieressä. Silloin mitään ei piiloudu takariviin ja kaiken näkee kerralla avatessa ovet. (Kahden aikuisen talous)

  • Mä tarvitsen jonkinlaisen jatkuvan kauppalistan. Sen täytyisi olla sellainen, että päivittyisi myös puolison puhelimeen. Onkohan sellaista olemassa?

   • Me ollaan käytetty Wunderlist- ja Foodie-sovelluksia tähän.

    Wunderlist on käytännössä sähköinen to-do-lista. Yhteisen listan luominen puolison kanssa onnistuu. Kauppalistan lisäksi meillä on täällä erilaisia reissu-check-listoja.

    Foodie on S-ryhmän sovellus. Siellä onnistuu myös jaetun kauppalistan tekeminen. Erityisen kätevä, jos käyttää paljon S-ryhmän kauppoja. Sovellus mm. kertoo, mistä hyllyvälistä tuote löytyy! Tässä on myös se hyvää, että voin valita tarkasti juuri tietyn tuotteen (esim. Kotimaista vapaan kanan munat). Jos puoliso käy kaupassa niin ei tarvitse pelätä, että mitähän merkkiä se tällä kertaa tuo 😀 Appin hakutoiminto ei ehkä ole kaikkein paras. Tuotteita voi myös kotona lisätä viivakoodin avulla kauppalistalle.
    Ja kauppalistassa näkyy ostosten loppusumma, hinta määräytyy valitun kaupan mukaan. Oon käyttänyt tätä hyväksi hintoja vertaillessa.

    Molemmat kokeiltu toimivaksi iPhonella ja Androidilla. Molemmista on myös selainversiot.

    • Minulla on foodie, mutta logistisista syistä käymme usein Lidlissä viikonloppuisin. Nuo foodien ominaisuudet vaikuttavat kyllä tosi hyviltä. On rasittavaa esimerkiksi vieraassa kaupassa yrittää etsiä jotain mitä ei millään löydy. Varsinkin isoista marketeista. Kuulin vastikään Walmartin sovelluksesta, jossa joku muu käy vieläpä keräämässä tavarat, tuo ne hakupisteeseen ja kantaa suoraan autoon. OStoksen maksetaan siinä ja sitten ajellaan kotiin näkemättä sen enempää vaivaa. Siinä alkaa jo olla palvelutaso kohdallaan 🙂

 2. Meillä mahtuu nykyisin kaikki kuivamuonat tuollaiseen yhteen vetolaatikkoon, jossa teillä on pastakamat. Kuten jo jossain aiemmassa kommentissani kirjoitin, ruokakaupat ovat nykyisin yötä päivää auki, niin on aivan turha pitää isoa kotivarastoa. Pasta ei onneksi sinänsä vanhene. Toisaalta joku taas saattaisi ihmetellä, miksi minulla on monta laatikollista sukkahousuja 😀

  • Meillä taas laitetaan paljon ruokaa sekä arkisin että viikonloppuisin. Sen sijaan lasten kanssa ei viitsi lähteä keskellä yötä kauppaan, vaikka se olisikin mahdollista, joten perusvarastoja on oltava, ettei nimenomaan tarvitse lähteä.

   Mun sukat ja sukkahousut, siis aivan kaikki, mahtuvat yhteen tällaiseen vetokoriin…

 3. Androidissa ”Our Groceries”.
  Loistava, ilmaisversio täysin riittävä, voi jakaa eri osastoihin kävelyjärjestyksen mukaan (esim. hevi-maito-liha-pakasteet), muistaa ostetut (eli ei tarvitse kirjoittaa ”fenkoli” ja sille osastoksi ”hevi”, vaan riittää että kirjoittaa ”fe” ja siinä vaiheessa jo tarjoaa fenkolia heviin lisättäväksi), päivittyy ainakin kolmeen vehkeeseen, meillä mun Pinkki Paholainen, Vaimon känny ja Sohvatabletti. Paras apps ever…

  • Täytyy katsoa josko löytyisi myös omppuversiona. Kuulostaa just siltä mitä tarvitaan

 4. ”Wunderlist on käytännössä sähköinen to-do-lista. Yhteisen listan luominen puolison kanssa onnistuu. Kauppalistan lisäksi meillä on täällä erilaisia reissu-check-listoja.”

  Wunderlist on loistava ohjelma, mutta lähes sähköinen uskonto: todella hyvä jos käyttää kaikkeen. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen, elämänhallintaohjelmisto jopa…

  Pelkkänä kauppalistana, joka päivittyy pariin puhelimeen, niin on hieman raskas.

 5. Esimerkkisi innoittamana järjestin ruokakaapit. Aika hyvin olivat järjestyksessä, ei juurikaan turhaa. Kapeaa mauste-ja leivontakaappia siivotessa löysin kuitenkin kuusi purkkia liivatejauhetta ja neljä pussia liivatelehtiä – kaikki avattuja! Kyllä nyt hyytyy…

  • Nämä löydöt ovat näköjään kaikilla yhtä hauskoja ja selittämättömiä 🙂 Eipä muuta kuin hyytelöhommiin siellä! Meillä taas syödään ahkerasti quinoaa ja risottoa ensi vuosi…

   • Minä löysin kaksi täyttä pakettia perunajauhoja. Olen leiponut viimeksi ehkä vuonna 2015. Onneksi hyvä ystäväni leipoo ahkerasti ja lupasi vastaanottaa toisen paketin…

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)