Ilmainen, ärsyttävä mutta välillä tosi hyödyllinen

Minulla on sellainen ongelma että jos saan kosmetiikkaostoksen kylkiäisenä jonkun näytepussin, en voi heittää sitä roskiin. Sehän on nimittäin käypä tuote. Samasta syystä en myöskään voi sanoa näytteille ei. Ilmaisen houkutus, tiedättehän? Lopputulos on se, että näytteitä kertyy. Ajatus on, että niitä käytetään matkoilla, mutta käytännössä en sitten kuitenkaan niitä joko muista tai halua ottaa mukaan. Sitten niille varattu tila alkaa täyttyä ja lopulta pitää ottaa kosmetiikkaprojekti, jotta pääsen niistä eroon. (Koska en pysty laittamaan roskiin mitään, mitä voi käyttää.)

Mutta vastikään tein juuri päinvastoin, ja erityisesti tilasin nettikaupasta kosmetiikkanäytteitä itselleni. Olin onnistunut kuluttamaan kaikki varsinaiset tuotteet loppuun, enkä saanut päätetyksi, mitä tuotteita haluaisin seuraavaksi käyttää. Sitten huomasin, että EkoPharman sarjoista oli mahdollista tilata ”matkapakkauksia”, joihin kuului kuusi eri tuotetta. Tilasin heti kaksi settiä erilaisia kasvotuotteita, ja olen nyt pari viikkoa käyttänyt niitä aivan innoissani. Näytteet ovat 5ml jokainen, joten niistä riittää muutamaan käyttökertaan niin, että tuotteeseen ehtii hyvin saada tuntumaa.

Tällä kertaa näytteet olivat siis juuri sitä mitä tarvitsin ja halusin. Nyt minulla on ollut mahdollisuus tutustua moniin eri tuotteisiin, valita niistä itselleni parhaat, ja pian tilaan sopivimmat täydessä koossa. Tässä yhteydessä tulin käyttäneeksi myös vanhoja näytteitä pois siinä vaiheessa, kun normaalit tuotteet olivat jo loppuneet mutta en ollut vielä saanut näitä uusia. Kieltämättä sekin oli hyödyllistä, tosin sillä erolla, että tulin testanneeksi tuotteita, joista en ollut alunperin erityisen kiinnostunut. Kokeilu oli sikäli hyödyllinen, että havaitsin ettei noita tuotteita ole tarpeen hankkia myöhemminkään.

En ollenkaan tykkää ostaa ”sikaa säkissä”, joten tällainen testailu sopii minulle hyvin. Luulisin, etten ole ainoa tässä lajissa, vaan ihmiset yleisesti ottaen haluavat ensin testata ja sitten vasta maksaa. Minusta kosmetiikkafirmojen kannataisi tarjota tällaisia kokeilupakkauksia yleisemminkin. Kylkiäisinä jaettavat näytteet yrittävät tietysti ajaa samaa asiaa, ja tutustuttaa kuluttaja uusiin tuotteisiin. Mutta ainakin minulla ongelmana on se, että ilmaisnäyte on harvoin juuri sellainen, mitä sillä hetkellä etsin tai mille on tarvetta. Siksi sen käyttäminenkin jää sattuman varaan. Sen sijaan näistä itse valituista näytteistä maksaminen tuntui järkevältä investoinnilta, koska pääsen tutustumaan ja valitsemaan rauhassa. Mahdollisuus testailla tuotteita rauhassa johtaa ainakin omalla kohdallani siihen, että esimerkiksi EkoPharma, jonka tuotteista olin jo valmiiksi kiinnostunut, tulee jatkossa luultavasti täyttämään kylppärinkaappiani varsin kattavasti.

Pyöriikö teillä näytteitä, joita ei ikinä tule käytetyksi, vai pystyttekö sanomaan jo kassalla ei?

12 vastausta artikkeliin ”Ilmainen, ärsyttävä mutta välillä tosi hyödyllinen

 1. Olen aina ollut sitä mieltä, että kun myydään hajuvesiä, niin voisi olla myynnissä myös tuoksujen pikkupulloja. Enkä nyt tarkoita niitä pakkauksia, joissa on vaikka viisi lancomen tuoksua pikkupulloissa.
  Jos näitä pikkupulloja olisi, voisin ostella useitakin ja eri merkeiltä, koska uuden tuoksun hankinta on aina tietynlainen riski. Vaikka tuoksu kokeiltaessa olisikin hyvä, kun käytät tuoksua pidempiä aikoja kertoo vasta se, sopiiko tuoksu sinulle vai ei.
  Tämän idean saa vapaasti ”varastaa”. 🙂

  • Hyvä idea tämäkin. Sitäpaitsi ainakin minulla yksi hajuvesipullo kestää ikuisuuden, joten jos haluaa vaihtelua mutta ei runsasta pullomäärää kotiinsa, tällaiset minipullot olisivat hyviä.

 2. Olen kovettanut itseni ja laitan sellaiset näytteet, joille ei itsellä ole käyttöä eikä mielenkiintoa, suoraan roskiin. Yritän kyllä kieltäytyä niistä jo kassalla. Mutta: EkoPharma on loistava tuotesarja! Tutustuin kosmetologin kautta ja ne tulivat jäädäkseen! Kotimaista, ekologista, laadukasta, mitä muuta voi enää toivoa 🙂

  • EkoPharma on tosiaan hyvä. Olen testannut nyt mustaherukka- ja tyrnisarjaa, ja pitänyt molemmista. Minulla on myös täysikokoisena yksi tuote vadelma- ja karpalosarjoista. Ainoastaan toivoisin käyttöliittymiin vähän parannusta. Pumput ja suihkut eivät mielestäni ole hirveän hyviä, mutta pullojen sisältö on!

 3. Itse en ole koskaan ymmärtänyt sitä logiikkaa että näytteitä säästetään ja käytetään vain matkoilla. Miksi ottaa kasa uusia iholle ”tuntemattomia” tuotteita mukaan matkalle kun voi saada vaikka allergisen reaktion tai iho voi muuten vaan ärtyä tuotteesta? Sitten ei olekaan niitä luottotuotteita tai bepanthenin tapaista tuotetta pelastamassa vaan täytyy paikan päällä keksiä joku ratkaisu ihon reaktioon. Pidän kyllä näytteistä, saatanhan löytää uuden suosikin, mutta herkkäihoisena näytteet voivat olla riski. Siksi kokeilen näytteitä aina kotona, mieluiten illalla, että iho saa yön aikana rauhoittua. Jos kokeilen näytettä aamulla, on se sellaisena päivänä, jolloin tiedän etten paljoa (tai ollenkaan) poistu kotoa.
  Lisäksi, itse ainakin innostun niin kovasti aina näytteistä, etten malta jättää niitä vaan kasaantumaan vaan käytän ne aina mahdollisimman nopeasti pois. 🙂

  • Olen aina ajatellut juuri samoin, vaikken kovin herkkäihoinen olekaan. Silti haluan matkoilla ottaa varman päälle ihoni suhteen ja kyllä 😀 minäkään en millään malta hautoa niitä myöhempään käyttöön, vaan kaikki pitää kokeilla heti saman tien. Mikäli näyte on jostain jo hyväksi todetusta luottotuotteesta, niin sen saatan siirtää matkapussukkaan käytettäväksi myöhemmin reissussa.

  • Mulla se logiikka liittyy näytteiden kokoon. En ikinä kuskaan mitään täysikokoista dödöä lukuunottamatta, ja ennen kuin ostin sellaiset pienet purnukat joihin normaaleista tuotteista voi vajottaa, piti aina kikkailla näiden näytteiden kanssa. Vasta ihan viime aikoina olen kuitenkin ruvennut panostamaan ihonhoitoon myös matkoilla, aiemmin saatoin mennä perusvoiteella, näytteillä tai kokonaan ilman. Sehän ei tietenkään tehnyt hyvää iholle myöskään, mutta olin liian mukavuudenhaluinen kantaakseni mitään ekstraa…

 4. Minä kyllä matkustelen aivan liian vähän jotta näytteiden jemmaamisessa matkatuotteiksi olisi järkeä. Toisaalta vakiotuotteitakin voi siirtää matkaa varten pikkupurkkeihin. Siispä minun on parasta vaan koittaa käyttää näytteet sitä mukaa kun niitä tulee.

  • No siinäpä se, enhän minäkään matkusta niin paljon. Siksi niitä aina sitten kertyykin niin paljon, että pitää oikein ottaa asiakseen harventaa varastoja.

 5. Suoraan kysymykseen suora vastaus: ei pyöri. En ota näytteitä, enkä käytä niitä. Mitä mulla pyörii, on monta erilaista ihan normipakkausta deodoranttia: etsin keväällä tuotetta, joka ei ärsytä ihoani. Tänään, tämän kirjoituksen innoittamana, lahjoitin ne kaikki puolisolleni.

  Mutta koska en osta koskaan mitään 😀 ei näytteitäkään tule tarjolle. Käytän kovin harvoja tuotteita ja olen valikoimaan tyytyväinen. En tarvitse näytteitä, koska en tarvitse mitään uutta. Kun vanhat loppuvat, ostan samoja lisää.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)