Arkijärki-podcast 5: Ruokajärki

Tässä podcastissa kerron siitä, mitä inventaario ruokakaapeissa sai aikaan. Olen miettinyt jo pidempään, että ensi vuoden suuri projekti on ottaa ruoka-asiat haltuun. Tässä podcastissa kerron, mitkä ovat kolme suurinta ruokaan liittyvää ongelmaani, mikä keittiössäni hävettää eniten ja miten aion ongelmat ratkaista. Keittiövaa’alle tulee lisää käyttöä, vaikka ehkä erilailla kuin voisi kuvitella.

Kuuntele Arkijärki-podcast alta, tai tilaa se suoraan puhelimeesi iTunesista tai Acastista nimellä Arkijärki.

Podcastissa mainittu kaupallinen ilmoitus: Vaatekaappi haltuun kapselipukeutumisella -verkkokurssi alkaa jo maanantaina 27.11., ja ilmoittautuminen päättyy huomenna perjantaina 24.11.2017! Jos kurssi kiinnostaa, hyödynnä alekoodi arkijärki, jotta saat kurssista 10€ alennuksen. Minä olen menossa, tule sinäkin.

14 vastausta artikkeliin ”Arkijärki-podcast 5: Ruokajärki

 1. Helpoin keino vähentää ruokahävikkiä on yksinkertaisesti ostaa huomattavasti vähemmän ruokaa. Kurkku ei jää muiden ruokien taakse piiloon jos kaappi ei ole niin täynnä että joku ruoka voi sinne piiloutua, ja toisaalta se tulee paljon todennäköisemmin käytettyä jos sille ei ole liikaa vaihtoehtoja.

  Kasviksia (tai mitä tahansa mitä haluaa lisätä ruokavalioonsa) kannattaa ostaa summamutikassa vain jos on luova ja kokeilunhaluinen keittiössä.

  Pidän melko suurista, ilmatiiviistä, läpinäkyvistä ruoansäilytysastioista, koska siten näkee yhdellä silmäyksellä minkä verran mitäkin on tarjolla ja mikä täytyisi kenties käyttää ensin pois. Toisaalta kun säilytysastioita on tietty määrä se takaa vaihtuvuuden kaapissa – jos puurolle on yksi säilytyspaikka ei voi olla kolmea avattua puuropakkausta (eikä koskaan käy niin että kesken ruoanlaiton huomaisikin että puuroa olikin vain puoli desiä läpinäkymättömän purkin pohjalla). Kivaa vaihtelua pienemmälläkin säilytysrasiamäärällä saa niin että säilytysastian tyhjentyessä ostaakin couscousin tilalle bulguria tai kaurapuuron tilalle neljääviljaa. Ja koska ne joulupuuroon tarvitut puuroriisit ovat koko ajan näkösällä ne tulee todennäköisemmin käytettyä säällisessä ajassa poiskin 🙂

  Läpinäkyvät astiat ovat oivalliset myös jääkaapissa, koska sieltä monesti napataan jotain juuri sen yhden silmäyksen perusteella ja läpinäkymättömässä rasiassa ruoka on tavallaan poissa silmistä.

  Itse en osallistu ruokavuoteen, keittiöasiat ovat niin hyvin jo mallillaan. Saattaa olla että aloitan kuitenkin ensi vuonna jonkintasoisen vaatteiden ja tavaroiden osto”lakon” lähinnä vähentääkseni niiden kanssa säätämiseen kulutettua aikaa ja vaivaa…

  • Kun asuin yksin, hävikkiä ei jäänyt oikeastaan juuri lainkaan. Mutta perheen myötä olen alkanut inhota kaupassa käymistä. Ideaalitilanteessa siellä tarvitsisi käydä vain kerran viikossa, ja sitten ehkä yksi täydennyskerta viikon aikana. MUTTA tämä vaatii sitä suunnittelua ja suunnitelmassa pysymistä. Jos listalla lukee kurkkua, niin sitten käyttäisin kiltisti sen kurkun sieltä pois. Ongelmana on, että jos jään ns. oman onneni nojaan, tilanne lähtee lipsumaan välittömästi.

   Tuo on hyvä pointti, että läpinäkyvässä astiassa näkee heti paljonko ruokaa on jäljellä. En ole tullut sitä ennen ajatelleeksi. Näinköhän tulen ensi vuonna siihen tulokseen, että kuitenkin hankin yhtenäiset säilytysastiat? Mielenkiintoista nähdä.

   Luultavasti tulen kyllä seuraamaan vaateasioita edelleen, mutta en ehkä samalla tarkkuudella kuin kahtena edellisenä vuonna. Tämä ruokahomma vaan on sellainen, että se täytyy ottaa nyt hallintaan ihan jo pelkän maailman pelastumisen nimissä.

 2. Ruokahävikkiä voi seurata myös euroissa. Voi arvioida poisheitetyn ruoan rahallisen arvon ja pitää siitä kirjaa. Kokeilin tätä kerran vähän aikaan. Minulle on herättävämpää ajatella, miten paljon rahaa heitän roskiin kuin ruoan määrää painona.

  Olen myös kokeillut jauhoille ym. läpinäkyviä purkkeja, mutta luovuin siitä, koska en pidemmän päälle saanut aikaiseksi tyhjentää kaupan pakkauksia purkkeihin. Se tuntui vaivalloiselta ja turhalta työltä.

  Meillä menee aika harvoin vihanneksia ja juureksia roskiin, mutta hedelmiä tulee joskus ostettua liikaa. En esimerkiksi enää osta viinirypäileitä muovirasiassa, koska puolet jäi aina syömättä. Kaupassa en yleensä muista, onko kaapissa jotain maustetta tai maustekastiketta, joten niitä meiltä löytyy tupla-triplakappaleita.

  • Kyllä raha on myös yksi tärkeä motivaattori. Välillä hirvittää, että tässä heittää kirjaimellisesti rahaa roskiin, jos ei syö sitä mitä ostaa. Pelkään myös, että en kuitenkaan jaksaisi siirtää niitä ruoka-aineita säännöllisesti. Ja sitä paitsi sitten ei olisi mitään käsitystä päiväyksistä… nyt sentään tiedän, että intiaanisokeri on vuodelta 2012. (en usko sen menneen pahaksi, aion käyttää sen loppuun)

 3. Minulla on kyllä nämä kaikki samat ongelmat, eli et ainakaan ole yksin. Suurin ongelma on kyllä suunnittelemattomuus. Seuraan mielenkiinnolla tätä projektiasi ensi vuonna. En aio punnita ruokahävikkiä mutta ajattelin että ehkä sen voisi laittaa eri biojätepussiin kuin muu biojäte ( esim kahvipurut), niin näkee paremmin mikä kaikki menee haaskuuseen.

  • Huh, en siis ole yksin. En tiedä tuleeko tuo punnitseminen onnistumaan, mutta epäilen että jonkinlaisen seurannan tähän tarvitsen, joka havainnollistaisi sen, paljonko jätettä tulee. Tai siis ensi vuonna tietenkin tavoiteena nolla kiloa, mutta realistisesti se suoristus tuskin tulee olemaan täydellinen.

 4. Ruokahävikki on hyvin yksilöllistä, perheestä toiseen vaihtelevaa.

  Esimerkkinä olen yrittänyt ystäväperheelle suositella täydelliseen keittiöremonttiin liittyen kahden jääkaapin hankkimista: jos toisessa on vaikka juomat ja toisessa muut, niin ei ole tarvista tunkea kaikkea päällekkäin ja lomittain. Nykyisin heillä on varmaankin 20 kg kamaa tungettuna normijääkaappiin. Kaappi näyttää kuin perunasurvimella pakatulta…

  Meillä ruokahävikki liittyy vain ja ainoastaan ruuanvalmistukseen: jos en illan lopuksi pakasta ylijäämäruokaa (vaan kuvittelen jonkun syövän valmiiksi muovirasiaan pakatun annoksen), niin usein seuraavan päivän suunnitelmat muuttuvatkin…

  Banaanit oli aiemmin toinen päänsärky. ”Katsoppas, näin kivan näköisiä, edullisia ja auttaa painonhallinnassa!”. Joo, nykyisin osaan tehdä mustuneista banaaneista munakasta ja kuivakakkua, ei mikään mene hukkaan, enää…

  Pakastimen hallinta on sitten taas toinen, erillinen päänsärky. Onko kellään ehdottaa sopivaa äppiä siihen? Viime keväällä käytin yli 15 h aiheeseen, ja en löytänyt täydellistä – lähinnä täydellistä oli kun piti hyllyt kikkailla kirjaimilla (en siis halua etsiä kolmehyllyisessä pakastimessa kuin hyllykohtaisesti).

  • Pakastimen apseista en tiedä mitään, mitä sellaisen siis pitäisi tehdä? Ajattelin ehdottaa vanhanaikaisesti että laittaisit laput vetolaatikkoihin, jotta tietää mitä missäkin on. VAi oliko onglema joku muu? Tuo kahden jääkaapin systeemi ei ole huono ollenkaan. Jos tilaa olisi, harkitsisin sitä itsekin. Tosin tällä hetkellä tavoitteena on saada isompi pakastin mahtumaan jonnekin.

 5. ”Pakastimen apseista en tiedä mitään, mitä sellaisen siis pitäisi tehdä?”

  Olla hyödyksi ja lopettaa täydellisesti pakastimen hävikki ja penkomistarve. Simppeli siis.

  Eli sisäänlaittovaiheessa per purkki voisi kertoa appsille:
  – mitä se purkki on (raaka-aine, valmis ateria, puolivalmis kastike) ja
  – millä hyllyllä se on ja
  – milloin se vanhenee (tosin hyvään ohjelmaan voisi ohjelmoida, että ”RAAKA-AINE KALA” vanhenee aina 3 kk päästä ja ”PORSAANLIHA VALMIS KASTIKE LISÄÄ PERUNAMUUSI” vanhenee 4 kk päästä, mutta voin kyllä itsekin sen kertoa ohjelmalle joka kalasäilykkeen yms kohdalla erikseen).

  Ylläpitovaiheessa voisi katsoa kännystä ja tabletista, mikä kama on seuraavaksi menossa vanhaksi (tyyliin ”Kalakeitto lokakuulta keskihyllyltä 3 PÄIVÄÄ JÄLJELLÄ, hirvijauhenliha syyskuulta alahyllyltä VIIKKO JÄLJELLÄ, hyllyltä 3 sämpylät 17 PÄIVÄÄ JÄLJELLÄ).

  Sitten käyttövaiheessa vain kruksaa pois käytetyn kaman.

  Ei mitään ihmeellistä siis. Vain toimivaa, simppeliä ja tarpeisiini sopivaa appsia kaipaan.

  • Oho, no tällainen olisi kyllä kätevä. En ole tosin koskaan kuullut tämmöisestä.

 6. Hyvä että otit rohkeasti tärkeän aiheen käsittelyyn! Mielenkiinnolla odotan tulevaa vuotta ruokajärjen parissa. Olen ajatellut, että vaikka en lapsiperhearjen kiireissä pysty elämään niin ekologisesti kuin haluaisin, on ruokahävikin minimointi ja kasvisruuan osuuden lisääminen tässä elämäntilanteessa tärkeimmät asiat, joilla voin vaikuttaa. Pidän myös tärkeänä, että lapset oppisivat kotoa runsaan kasvisten käytön.
  Allergiat tuovat haastetta kasvisruokailuun; olen allerginen monille mausteille ja kasvisresepteissä käytetään usein mausteita kuten inkivääriä.
  Kunpa jostain saisi kuuden viikon ruokalistan, jossa olisi huomioitu juuri oman perheen makumieltymykset ja allergiat. Sen pohjalta olisi helppo suunnitella kauppalistat.

  • En odota, että kukaan muu ruopeaa punnitsemaan mitään, mutta toivon että ihmisiä lähtisi mukaan tähän ruokajätteen vähentämiseen. Minun täytyy opetella monia uusia tapoja ja taitoja. Allergiat eivät meidän perheessä ole iso ongelma, mutta uskon että niistä tulee hankaluuksia. Tuo ruokasuunnittelu tulee olemaan aivan keskiössä, koska ilman sitä mitkään ajatukset eivät ikinä toteudu. Jollain tasolla ruokasuunnittelua tännekin varmasti laitan, mutta en vielä tiedä miten.

 7. Piti vielä lisätä, että on hienoa, jos tämän projektin myötä moni innostuu vähentämään ruokahävikkiä ja lisäämään kasvisruuan käyttöä. Silloin yhteisvaikutus onkin jo melkoinen!:)

 8. Tein syksyn alussa kuivakaappien ovien sisäpuolelle inventaariolistan. Liitutaulukontaktimuovin palanen, johon liitutaulutussilla kirjoitin aineen ja koska se menee vanhaksi kuukauden tarkkuudella. Yllättävän hyvin olen onnistunut ylläpitämään listaa koska tavarat jota kaapista löytyy pysyvät aika samoina, päiväykset vain muuttuvat. Merkitsin punaisella vanhentuneet mutta käyttökelpoiset ja se auttoi muistamaan niiden käytön ja koska samalla silmäyksellä näki kaikki ”ongelmatapaukset” pystyin suunnittelemaan sellaisen käytön mihin kuluisi useampikin. Listan avulla on helppo myös ennakoida mitä pitäisi pian käyttää.

  Pakastimen ovessa meillä on tigerista löytynyt a4-kokoinen magneetti, joka toimii kuten valkotaulu. Siihen olen kirjoittanut hyllyt ja niiden alle mitä kultakin hyllyltä löytyy. Tämän päivittäminen välillä jää koska pakastimesta otetaan tai laitetaan kiireellä. Tarkistan aina välillä onko lista ajan tasalla niin ei pakastimeen kuukausiksi pääse mitään unohtumaan.

  Nämä toimivat ainakin kahden aikuisen taloudessa jossa ei kovin usein tehdä ruokaa ja jonka toinen osapuoli rakastaa kaappien inventointia. 😀

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)