Viikon vinkit: napakat lakat, helppoa energiansäästöä ja ruotsalainen kuolinsiivous

Sairaaloissa ja hotelleissa sängyt on aina pedattu hienosti. Jos olet joskus ihmetellyt, millä teknikaalla lakanat pysyvät niin napakasti paikallaan tässä on siihen ohjeet kuvien kanssa. Testasin tekniikkaa pikaisesti yhteen kulmaan, ja kyllä – lopputulos on siisti ja pysyvä. (Etelä-Suomen Sanomat)

Energiaa voi säästää pienillä keinoilla, jotka eivät varsinaisesti hankaloita elämää. YLE listaa kuusi yksinkertaista keinoa, joilla kotona voi säästää energiaa. Ne ovat hyvin maalaisjärkisiä: ei esimerkiksi kannata lämmittää ja tuulettaa yhtä aikaa.

Tuntuu, että järjestämispiireissä ei olla viime viikolla muusta puhuttukaan, kun ruotsalaisesta kuolinsiivouksesta. Tämän seuraavan konmarin idea on siinä, että ei pitäisi jättää jälkipolville liikaa siivottavaa ja raivattavaa. Haluan lukea kirjan, ennen kuin kommentoin asiaa sen enempää, mutta sanon jo nyt, että suhtaudun tähän ehkä hieman varauksellisesti. Ajatus siitä, että ihmisen pitäisi varautua kuolemaansa tällä tavoin tuntuu minusta aika paljon vaaditulta. Haluan kuitenkin jakaa teille kaksi linkkiä, joissa asiaa on hyvin käsitelty: Helsingin Sanomien artikkelissa menetelmä ja kirjailija esiteltiin asiallisesti ja neutraalisti. Haluan myös linkata Ilana Aallon kauniiseen kirjoitukseen omasta isoäidistään, ja hänen tavastaan siivota. Palaan itse aiheeseen myöhemmin.

8 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: napakat lakat, helppoa energiansäästöä ja ruotsalainen kuolinsiivous

 1. Olen käyttänyt 10 vuotta tuota lakanatekniikkaa. Lakana pysyy upeasti paikoillaan niin vanhainkodeissa, sairaaloissa, päiväkodeissa ja omassa sängyssäni. Mutta mieheni pyörii joka yö niin paljon, että lakana on laitettava uudelleen joka ikinen aamu. Ja taatusti samaa tekniikkaa käytän hänenkin lakanassaan kuin kaikissa edellämainituissakin. En tajua, miten hän sen tekee, mutta aamuisin on siistin lakanan tilalla ryppyinen mytty. Tilanne on jatkunut kohta 7 vuotta, olen luovuttanut ja julistanut hänet toivottomaksi tapaukseksi.

  • Voisiko kyse olla liukkaista materiaaleista? Se on yksi looginen selitys, jonka keksin. Ilmeisesti teidän kohdalla sellaiset muotoonommellut lakanat ovat ainoa takuuvarma ratkaisu. sellaisia tuskin vauhdikkainkaan unissaanpyörijä saa myttyyn 🙂

 2. Hei
  Onkohan tämä vähän ikäkausikysymyskin, 56-vuotiaana ajatus kuolinsiivouksesta ei tunnu ahdistavalta eikä huonolta. Sehän ei tarkoita aktiivista kuoleman odotusta: itselläni on elämää jäljellä todennäköisesti n. 30 vuotta, jopa ylikin. Koen sen jälkeen jäävien arvostamiseksi. Tiedossani on lähisukulainen (n. 90-vuotias), joka tulee, osin ajattelemattomuuttaan, jättämään aikamoisen sotkun tavaraa ja myös selvittämättömiä asioita jälkeensä. Itseäni kauhistuttaisi ajatus omista lapsista setvimässä paperikasoja ja asioita. Luen kuolinsiivouksen piiriin myös halun jättää kaiken jälkeeni hyvässä kunnossa: asunnon, kesäpaikan,

  • Jos on vahva ja terve keski-ikäinen, tuollainen siivous kuulostaakin loistavalta idealta, jos se sopii omaan arvomaailmaan. Mutta ajattelen sitä, että olisi kauheaa jos joku vanha ihminen alkaisi stressata siitä, että ei enää jaksa tuollaista raivausta toteuttaa. Kirjan kirjoittaja on jo 82-vuotias, joten tuskin hänkään enää jaksaisi alusta aloittaa omaa siivoustaan.

 3. Onko jotain muuta tapaa pedata aluslakana kuin tämä ?
  Mä olen aina pedannut tuolla tavalla kuin artikkelissa on neuvottu ja olen oppinut tämän kotoa äidiltä, joka oli syntynyt 1924…

  Kuolinsiivous ei minua sinänsä kauhistuta…kun juuri olen vanhempieni kuolinpesän selvitellyt Ihan hirveä työ kun talossa on tavaraa 60 vuoden ajalta. Niin ja omien lasteni kanssa haluan jossain vaiheessa käydä keskustelun onko joitain esineitä joita kukin haluaa itselleen. Ei tarvitse sitten kuoleman jälkeen kiistellä…

  • On monia tapoja pedata aluslakana! Minua ei ole kukaan erikseen opettanut, miten lakanat vaihdetaan. Paitsi että ne kuuluu säännöllisesti vaihtaa. Kaikenlaisia tekniikoita on vuosien saatossa tullut viljeltyä. Mutta toivoisin, että joku olisi osannut tämän ajoissa opettaa – sitä ei edes ymmärrä että parempikin tapa on olemassa, ennen kuin sen näkee ja oppii. Vähän sama kuin sipulin pilkkominen. Olin noin 30v ennen kuin sain tietää, että siihen on olemassa yksi optimaalinen systeemi. Sitä ennen olin pilkkonut miten milloinkin, ja lähinnä kiroillut miten hankalasta hommasta on kyse. Suuntaan katseen kotitalousopettajiin… ymmärrän, että opetettavaa on paljon. Mutta minulle on riittänyt yksi kerta, sen jälkeen homma on selvä kuin pläkki.

 4. Tämä sängynpetaus oli sairaanhoitajakoulutuksen ensimmäisiä oppeja. Kytössä myös kotona ja hyvin pysyy lakanat;)

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)