Viikon vinkit: shoppailua, pyykkikoneen puhdistus ja muovia juomavedessä

Linkkaan tähän juttuun, vaikka se onkin mielestäni hiukan sekava. Siinä kuitenkin mainitaan mielenkiintoinen visio: tuleeko shoppailusta samanlainen sosiaalisesti hyljeksitty tapa kuin tupakonnista? Hirveän mielenkiintoinen visio! Toivottavasti tulee. Tupakoinnin haitat sekä ihmiselle että ympäristölle ovat laajalti tiedossa. Shoppailulla – siis sellaisella ostelulla, joka kohdistuu tavaroihin joita ei tarvitse ja jotka lisäävät poistettavien tavaroiden määrää – on yhtä lailla haittavaikutuksia molemmille. En olisi kirjoittajan tavoin huolissani siitä, mistä talouskasvu sitten syntyy. Palveluissa on tulevaisuus. (Eeva-lehti)

Jatkoa viime viikon pyykinpesujuttuun. Tämä artikkeli on jo kolme vuotta vanha, mutta ei lainkaan vanhentunut: näin pyykkäät pesukoneesi. Pyykinpesukoneet ovat aika arvokkaita, joten niitä kannattaa hoitaa oikein jotta pesutulos pysyisi hyvänä ja käyttöikä pitenisi. Lyhyesti voisi tiivistää, että vältä zeoliittia, pese tarpeeksi kuumalla säännöllisesti, jätä kansi tyhjänä auki. (YLE)

Lopuksi uutinen, jota en olisi tahtonut lukea. Vesijohtoveden mukana juomme myös muovia, joka vain on niin pieninä hiukkasina ettei sitä näe. Todennäköisimmin näin tapahtuu Amerikassa, mutta muovia on löytynyt myös europpalaisesta vesijohtovedestä. Suomen tilanteesta ei ole jutussa tietoa. Tässä kohdassa tuntuu, että muovin välttäminen kotitaloudessa tuntuu häviävän pieneltä panostukselta, kun yksi isoimmista mikromuovin lähteistä on ymmärtääkseni mm. autonrenkaat. Mutta toisaalta, jostain pitää lähteä liikkeelle. Välttäkäämme muovia aina kun voimme. (YLE)

2 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: shoppailua, pyykkikoneen puhdistus ja muovia juomavedessä

  1. Heippa!

    Olen lukenut blogiasi pitkään, ja hakenut ”tyytymisen filosofiaan” ja vaatteiden ostolakkoon tukea täältä. Joskus kuitenkin tympii käyttää samaa neuletta jo viidettä vuotta niin, että eräs tuttu lapsikin tokaisi, että ”sulla on aina toi sama paita…” Sinänsä haluan oppia ja opettaa siihen, että hyväkuntoista vaatetta saa pitää vaikka kymmenen vuotta joka päivä, sen kertomatta käyttäjän rahapulasta, laiskuudesta tai mielikuvituksen puutteesta. Kuitenkin joskus olisi ihana saada vähän vaihtelua, mutta olen ollut pattitilanteessa koska luonto ei enää anna periksi ostaa uutta (ellei ole erityinen vaatekappale, esim. viimeisin puuvillaiseksi mekoksi tosi kallis tuote, jossa maksoin mielelläni suunnittelusta, suomalaisesta käsityöstä ja mittojeni mukaan muokatusta hihan ja lantion mitasta, mahtavaa! Mutta tällainen harkittu ostaminen ilman kalliita huteja, vaatii aikaa.) Kirppiksiä en jaksa koluta, koska ahdistaa tehottomuus, kun kyseessä on oikeasti tarve käyttövaatteille, ei vain hauskoille vintage-löydöille tuomaan lisää vaatekaappiin. Nyt kuitenkin löysin uuden sovelluksen (joista en innostu juuri koskaan), jossa omankokoiset ja näköiset vaatteet ja asusteet tulevat kuvavirtaani selkeästi, monien kuvien kera, lisätietoineen ja kohtuuhinnalla. Postituskin aina samanhintainen. En ole siis koskaan tykännyt myöskään nettikirppiksistä, koska en ole lähettänyt juurikaan paketteja ja tuntui vaivalloiselta alkaa joka tuotteen kanssa erikseen arpomaan, että onko kirje, onko paketti… Näissä tilanteissa maksan helppoudesta tyytyväisenä, kun säästän vaivan lähteä vaunujen kanssa rytyymään kirppiksille. Nyt olenkin siis ostanut perusvaatteita satasella, johon sisältyy yhteensä 9(!) hyväkuntoista, omankokoista nättiä tarpeellista vaatetta. Ja mikä parasta, käytettynä! Nyt kun moraalinen ongelmani uuden ostamisesta ketjuliikkeistä lieventyi (toki haluan edelleen oppia enemmän eettisestä muodista ja tukea pienyrityksiä, mutta se ei käy niin kädenkäänteessä, mitä yksien ainoiden revenneiden farkkujen korvaaminen vaatii…), olen ostanut ihan tyytyväisenä muutaman uuden, toivottavasti edelleen monivuotisen lisän vaatekaappiini. Halleluja!

    • kyllästyminen on ihan todellinen tunne, sen takia en olekaan minimalisti. Haluan pitää vaatteet loppuun ja pitkään, mutta en ostaa koko ajan uutta. Joten jos ei halua kyllästyä, täytyy olla vähän vaihtelunvaraa. VAatekaapin koko määrittelee aika selkeästi sen, kuinka monta vaatetta on sopivasti. Kaiken pitää mahtua siististi kaappiin!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)