Viikon vinkit: muoviastiat, pesulämpötilat ja tahranpoistoniksi

Onko muoviastiat terveydelle haitallisia? Vanhat ja kuluneet eivät ole parhaasta päästä, mutta toisaalta elintarvikemuovia valvotaan EU:ssa jatkuvasti. Olen itse varovaisuusperiaatetta noudattaen siirtynyt lasisiin astioihin mahdollisuuksien mukaan, enkä koskaan lämmitä ruokaa mikrossa muoviastiassa, jos se on suinkin on vältettävissä. Toisaalta tässä mietin, että onko eroa siinä, että ruoka on pakattu muoviin kaupassa, tai että se pakataan siihen muoviin kotona? Hmmm…. (IS)

Tässä jutussa väitetään, että kuumalla ei tarvitsisi pestä, koska nykyaikaiset pesuaineet puhdistavat jopa 20 asteessa. On varmasti totta, että pesuaineet tehoavat erilaisiin tahroihin paremmin kuin ennen, mutta pisti silmään että jutussa ei puhuttu mitään bakteereista. Minun kokemukseni on, että kunnolla hikiset urheiluvaatteet eivät lähde puhtaiksi 40 asteen pesussa, vaan hajut haihtuvat vasta 60 asteessa. Entä liinavaatteet ja pyyhkeet? Lähteekö kaikki lika todella 20-30 asteessa? En usko että lähtee. Jutussa hämää, että siinä puhutaan erilaisista tahroista, jotka tosiaan usein lähtevät liottamalla tarpeeksi vahvassa pesuaineessa, mutta ”näkymättömästä liasta” ei puhuta oikeastaan mitään. Siis ihmisen eritteistä, ulosteperäisistä bakteereista, puhumattakaan ei-toivotuista ötököistä ja loisista, jotka valitettavasti myös ovat edelleen arkipäivää. Niihin ei auta kuin kuumuus. (YLE)

Lopuksi täytyy jakaa vielä niksi, joka voitti Pirkan kilpailussa pääpalkinnon: rasvatahrat lähtevät astianpesuaineen ja leivinjauheen sekoituksella. Tämä on jo niin luovaa kemiaa, että onhan tätä seuraavalla kerralla pakko kokeilla! (Iltalehti)

6 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: muoviastiat, pesulämpötilat ja tahranpoistoniksi

 1. Minä olen omaksunut tiedon, että puuvilla pitää pestä 60 asteessa. Puuvilla on kuituna sellainen, että se ei puhdistu alhaisessa lämpötilassa. Pesen siis pyyhkeet, petivaatteet, alushousut (materiaalista riippumatta) ja sukat aina 60 asteessa. Meillä koira syö raakaruokaa eli raakaa lihaa ja luita vanhojen pyyhkeiden päällä. Koiran pyyhkeet pesen 95 asteessa. Pesen myös suihkuverhon 95 asteessa, koska mielestäni se ei puhdistu kunnolla alhaisemmassa lämpötilassa. Pesen vaatteita myös 20-40 asteessa. Joskus niissä on tahroja, jotka eivät lähde ja silloin pyöräytän ne 60 asteessa.

  Olen ajatellut, että vaatevalmistajat laittavat vaatteisiin alhaisia lämpötiloja, koska materiaalit ovat huonompia. Kuluttajat myös ostavat enemmän vaatteita, koska lika, hiki ym. kuluttavat vaatteita nopeammin.

  • Monesti alhaiset lämmöt johtuvat tekokuitujen, kuten elastaanin lisäämisestä joka hitsin vaatekankaaseen. 🙁
   Kuuma lämpö tekee tekokuiduille hallaa (tai näin olen oppinut). Ainut huono puoli on, että tekokuidut imevät kaikkein eniten juuri niitä hienhajuja, jotka eivät lähde vilpoisilla pesulämmöillä mihinkään.

   • Toisaalta täysin tekokuituinen urheiluvaate näköjään kestää myös 60 astetta, olen huomannut. Elastaani menee vähitellen huonoksi, mutta joku sellainen urheilupaitakangas ei mene miksenkään, paitsi hajut lähtee.

  • Minäkin pesen lakanoita välillä 90 asteessa, osittain juuri sen takia että konekin puhdistuu samalla. Pelkkä puuvilla kestää kyllä 60 astetta, mutta olen pilannut pari vaatetta liian lämpimällä. Etenkin villa on arkaa, tulee huopatossuja.

 2. Meillä oli joskus muovinen leikkuulauta, mutta sitten huomasin että siitä irtoaa muovisuikaleita ja hylkäsin sen heti. Inhottaa ajatellakin kuinka paljon tuli syötyä muovia huomaamattaan. Nyt käytän puista leikkuulautaa enkä ole huomannut että siitä irtoaisi mitään. Ja jos irtoaa ja joutuu ruokaan niin ei se ainakaan ole vaarallista.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)