Joitakin tavaroita pitää olla paljon

Olen tullut siihen tulokseen, että mitä enemmän tiettyjä tavaroita on, sitä helpommaksi elämä muuttuu. Tai tarkalleen ottaen kyseessä on varmaankin jonkinlainen käyrä, jossa elämänlaatu korreloi suoraan tavaroiden lukumäärän kanssa siihen saakka, kunnes lakipiste on saavutettu ja suunta kääntyy alaspäin.

Henkilökohtainen mielipiteeni on, että yksi kappale seuraavia tavararyhmiä on yksinkertaisesti liian vähän:

 • Puhelimen kuulokkeet. Niitä pitää olla paljon. Arvelen että viidet olisi hyvä määrä. Silloin niitä voisi vakituisesti säilyttää eri käsilaukuissa ja eri puolilla asuntoa, eikä koskaan tarvitsisi etsiä. Kuulokkeilla on ainakin minun kovalla käytöllä taipumus mennä rikki, joten varakappaleita pitäisi aina olla saatavilla.
 • Lasten lapaset ja sormikkaat. Näitähän häviää vähintään yhdet viikossa jonnekin. Olisi tosi kätevää, kun voisi vaan tyynesti ottaa laatikosta uuden parin käyttöön, siihen saakka että edelliset löytyvät. Melkein aina ne nimittäin löytyvät, mutta siihen saattaa mennä monta päivää.
 • Kumisaappaat, etenkin lasten mutta myös omat. Päätin äskettäin, että hankin lapsille niin monet kumpparit, että aina löytyy sopivan kokoinen pari! Kumpparit pitää olla mökillä, mutta myös kaupungissa, ja lapsilla lisäksi hoitopaikassa erikseen. Kumisaappaita ei toistaiseksi ole koskaan ollut liikaa. Näissä lasten kamppeissa on se hyvä puoli, että niitä saa helposti käytettynä, ja ne saa myös aika helposti takaisin kiertoon.
 • Sakset. Näitä on ensinnäkin monenlaisia: tarvitaan keittiösaksia, paperisaksia ja kynsisaksia. Keittiössä pärjään yksillä, mutta noita muita pitää olla enemmän. Esimerkiksi paperisakset kaikkiin huoneisiin, joissa leikataan paperia. Kynsisaksia joka perheenjäsenelle omat, etenkin jos käytössä on useampi kylppäri. Sakset ovat lähestulkoon ikuisia, joten sitten kun niitä on tarpeeksi, ei tarvitse ostaa lisää.
 • Alusvaatteet ja sukat. Näitä pitää olla niin monta, että puhtaita riittää käyttöön, vaikkei joka päivä pyykkiä pesisikään.

Jos kodissa on monta paikkaa, jossa tehdään samoja asioita, on mielestäni ainoastaan järkevää hankkia tarvittavia tavaroita riittävän monet. Esimerkiksi jos talossa on esimerkiksi useampi wc tai kylpyhuone, tuntuu mielestäni fiksulta varustaa ne suunnilleen samalla tavalla. Tai jos on sekä ylä- että alakerta, on varmaan vähän hankalaa, jos pitää kanniskella asioita edestakaisin. Mielestäni voi esimerkiksi olla aivan perusteltua sijoittaa siivouskaappi molempiin kerroksiin ja pitää vaikkapa kahta pölynimuria. Jotta esineitä käyttäisi, sen pitää olla helppoa. Tavaroiden pitää olla siellä missä niitä tarvitaan, muuten ne jäävät käyttämättä.

Mitä tavaroita teillä pitää olla monta kappaletta?

12 vastausta artikkeliin ”Joitakin tavaroita pitää olla paljon

 1. Olen aivan samaa mieltä siitä, että käytännössä kaikki paikat joissa tavaraa käytetään, kannattaa varustaa kyseisillä tavaroilla. Ennen kuin luin postauksesi loppuun teki heti myös mieli tulla julistamaan kahden imurin ilosanomaa kaksikerroksisessa asunnossa. Juuri niinkuin sanoit, helppous ennen kaikkea. Toisaalta vessoja ei ole meillä varusteltu aivan samalla tavalla, olen täysin rutinoitunut meikkaamaan/föönaamaan vain toisessa vessassa joten yhdet tarvikkeet tähän riittävät hyvin.

  Se mistä en ole ihan samaa mieltä ovat lapsen päiväkotiduplikaatit. Päiväkotikappaleet kulkeutuvat lapsen päällä kuitenkin useasti kotiin, ja kun viemme ja haemme miehen kanssa ristiin, tuntuu etten voi koskaan olla varma ovatko saappaat vain hukassa vai päiväkodissa. Tässä koen helpommaksi yhden kappaleen taktiikan, viedään mennessä ja tuodaan tullessa.

  • Tuo on kieltämättä ongelma, ja yksi mahdollinen ratkaisu siihen! Minä taas ajattelen, että jos tavaroita on tarpeeksi, ne eivät ikinä lopu… 🙂 Päiväkoti vaatii että siellä on vaihtokamppeet, joten yritän pitää siellä aina perusvaraston kaikkea.

 2. Samaa mieltä että kumisaappaita ja sadevaatteita ei tarvitse kaksia. Meillä ainakin sateella pysyttiin kotona sisällä ja vain saappaita tarvitsi kuljettaa edestakaisin, sadevaatteet sai olla aina hoitopaikassa. Mutta turvaistuin oli oltava kummassakin autossa, juuri siksi kun ei tiennyt kumpi hakee milloinkin.

  Meillä pitäisi olla pieniä hedelmäveitsiä ehkä noin 30 kpl, sitten varmaan löytäisin puhtaan silloin kun tarvitsen. Käytän hedelmäveistä kaikkeen mahdolliseen pilkkomiseen ja itse osaan huuhdella sen heti käytön jälkeen, mutta kukaan muu meillä ei osaa. Leikataan tomaattia ja jätetään veitsi likaisena kuivumaan. Leikataan kurkkua ja otetaan siihen uusi veitsi joka taas jätetään kuivumaan. Leikataan lenkkimakkaraa ja otetaan siihen uusi veitsi joka tietenkin jätetään kuivumaan jne.

  • Tämä on hyvä esimerkki siitä, että tuplakappaleiden tarve vaihtelee perheestä toiseen. Minä pärjään parilla kolmella veitsellä, mutta kumppareita on saatava niin monet, että aina löytyy!

 3. Tämä on kyllä ehdottomasti totta. Ja myös se, että jokaisella on ne omat jutut, joita täytyy olla useampi ja siitä ei tartte olla lainkaan pahoillaan.
  Meillä mennään edelleen yksillä kumppareilla, mutta sormikkaita varsinkin on tsiljoonat. Osa on pesussa, osa hukassa, osa koulussa, osa käytössä, jokuset varalla.

  Kannatan myös tuota ajatusta, että kylppärit, työhuoneet ja muut kannattaa varustaa sillä ajatuksella, että perustarvikkeita ei tarvitse lähteä etsimään toiselta puolelta kotia. Jos kodin ainoat yleissakset on eteisen lipastossa miljoonalaatikon kätköissä, ne eivät sinne enää takaisin päädy, vaan jäävät seilaamaan huoneesta ja paikasta toiseen sen mukaan, missä niitä on viimeksi joku tarvinnut.

  Mulla useita kappaleita löytyy osasta leivontatarvikkeita (olen ammatiltani leipuri, niin kotonakin täytyy olla riittävä varustetaso sujuvaan leivontaan). Kulhoja ja lastoja on melko monta. Sukkapuikkoja on eniten käyttämistäni paksuuksista tuplasetit, sillä teen yleensä muutamaa projektia rinnakkain.
  Ja kangaskasseja ei ole ikinä liikaa. Niitä täytyy olla kestokuituisina parissa eri koossa, kankaisina useampaa kokoa ja kestohedelmäpusseja on oltava useampi kuin yksi tai kaksi. Kannan laukussa melkolailla aina kangaskassia taiteltuna, jos täytyy kotimatkalla poiketa hakemassa jotain.

  • Mullakin on noita kangaskasseja, etenkin sellaisia pieneen tilaan meneviä ainakin neljä. Yksi on käsilaukussa ja muut eteisen lipaston päällä odottamassa, nappaan siitä mukaan aina kun lähden jonnekin. Tällä lailla ei haittaa vaikka vaihtaisi käsilaukkua välillä.

 4. Meillä dublikaattien tarve kasvoi kanssa isomman asunnon myötä. Tätä ennen asuin yksiössä, jolloin kaikki tavarat olivat koko ajan lähellä ja kädenulottuvilla, jolloin melkein kaikkea riitti yhdet.

  Sitten tuli muutto 5h+k asuntoon. Uudessa asunnossa on puolensa, mutta olen myös huomannut että tavaroiden käytettävyys vaatii nykyään useampia kappaleita. Jos en halua joka kerta hakea esimerkiksi keittiötikasta monen oven ja portin takaa, niitä on hyvä olla kaikissa niissä huoneissa, joissa yleisimmin tarvitsen niitä yltääkseni ylähyllyille. Alkuun ajattelin kahden riittävän, mutta poikaystäväni pyysi vielä kolmatta omaan harrastehuoneeseensa, ja se sitten hankittiin.

  Sama on tullut vastaan esimerkiksi saksien kanssa.

  • Tämä on muuten todellinen ilmiö! Yksiössä ei ole tarvetta useammille kynsisaksille tms. kun on vain yksi vessa. Mutta jos asuu esimerkiksi omakotitalossa, minusta ainakin olisi kätevää, että sellaiset löytyisi sekä ylä- että alakerran vessasta.

 5. Hyvä että tosiaan pysähtyy miettimään mitkä tuplat on hyödyksi ja mitkä ei. Meillä oli aikoinaan lasten sadevaatteet aina hoidossa ja jos tulivat kotiin niin pesin ne pesukoneessa ja aamulla puhtaina takaisin. Varavaatteet oli aina ihan kammottavat että tajuaisin että tuli varavaatteissa kotiin. Meillä lapsi sai aamulla valita itse vaatteet ja lähdin töihin ennen lapsen heräämistä eli en todellakaan tiennyt mitä päälle oli laitettu. Varavaatteet tunnistin ja tiesin että repussa on pyykkiä.
  Pyyhkeiden kanssa olen miettinyt tätä ja meillä on kaksi settiä käytössä, yksiväriset ja raidalliset. Aloitan vessojen siivouksen sillä että laitan likaiset pesukoneeseen ja aikanaan kuivuriin ja kaappiin ja laitan puhtana kaappiin noin 2 tuntia siivouksen aloituksesta. Keittiöpyyhkeet on sitten asia erikseen, niitä tarvitaan reilusti. Mökki ja uimahalli ja koulu pyyhkeet on sitten kanssa erikseen.

  • Ostin juuri menestyksellä kakkoskumpparit lapselle, joten nyt on sekä kotona että hoidossa yhdet. Täytyy hankkia vielä mökille kolmannet, mutta yhtä numeroa liian isot, ettei sinne tarvitse heti hankkia uusia, kun harvemmin tarvitaan. Mutta se helpottaa kovasti, kun ei tarvitse lähtiessä miettiä, pitäisikö kumpparit ottaa mukaan vai ei. Tietää että sieltä löytyy jos sattuisi satamaan.

 6. Sakset, puhelimen laturit, lasten (ja aikuistenkin) sormikkaat, pipot ja villasukat, kangaskassit, ponnarit ja kammat, juustohöylä (koska sitä on vaikea korvata, jos on pesukoneessa) ja terävät veitset… Ja mulla käsityöharrastuksen puolesta miljoonat saman kokoiset puikot.

  Nää tulee ekana mieleen tavaroista, joita pitää olla riittävän monta.

  • Laturit! Todellakin, unohdin ne omalta listalta. Niitä pitää niin monta, että varmasti löytyy.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)