Kokemuksia bullet journalin pitämisestä

Aloitin bullet journalin pitämisen heinäkuun lopulla ja ajattelin vähän kirjoitella kokemuksia tästä yhdistetystä kalenterista ja muistikirjasta. Jos tämä muistikirjametodi ei ole ennalta tuttu, tästä postauksesta voi lukea tarkemmin, mistä on kyse. Esittelen tuossa ensimmäisessä tekstissä mm. millaisen kirjan hankin tätä tarkoitusta varten.

Noin kolmen viikon perusteella arvioisin, että tämä on minulle täydellisesti sopiva systeemi. BJ yhdistää toimivalla tavalla tehtävälistat, kalenterin ja muistikirjan. Perusaukeama näyttää kirjassani tältä:

Piirrän vasemmalle sivulle viikkonäkymän, merkitsen viikon numeron, päivän ja päivämäärän. Oikea sivu on tässä vielä tyhjä, mutta sinne kirjoitan aina kaiken mahdollisen, mikä pitää tällä viikolla muistaa ja hoitaa. Teen myös muita listoja tuolle tyhjälle sivulle, sekä muistiinpanoja myös. Käytän mustaa 005-levyistä Micron-kynää, viivotinta sekä kirjan mukana tullutta viivapaperia apuna. Tällaisen aukeaman tekemiseen menee noin 2 minuuttia, joten en sanoisi kalenterin tekemistä erityisen työlääksi.

BJ:n ideana on, että erilaiset asiat merkitään omilla symboleillaan. Mietin tätä ”avainta” pitkään, ja lopulta päädyin tällaiseen:

Tehtävä on mikä tahansa tehtävä, joka pitää hoitaa. Tapahtuma on sellainen juttu, jossa on välttämätöntä olla tietyssä paikassa tiettyyn aikaan, esim. hammaslääkäri tai kavereiden vierailu. Muistiinpanot ovat yleisiä asioita, jotka eivät välttämättä vaadi toimenpiteitä juuri nyt. > ja < -merkit taas kertovat minulle, että olen siirtänyt jonkin tehtävän tai tapahtuman toiselle päivälle. Kun jokin asia tulee listalta hoidettua, vedetään pallon päälle ruksi.

Systeemini on sellainen, että aina maanantaisin tsekkaan, onko edelliseltä viikolta jäänyt jotain tekemättä. Jos on, merkitsen ne kalenteriin uudelle päivälle, tai siirrän edellisen viikon tehtävälistalta tämän viikon tehtävälistalle. Tämä on sellainen juttu, mikä aiemmissa kalentereissa ja muistikirjoissa on jäänyt aina tekemättä. Nyt kun tehtävät ”rullaavat” automaattisesti eteenpäin, mitään ei unohdu. Olen yhdistänyt tämän tsekkauksen samaan yhteyteen, kun käyn kaikki paperini, maksan laskut ja hoidan muut asiat.

Tiedän, että monille ihmisille BJ on paitsi kalenteri, myös kanava luovuudelle Minulla näin ei ole, journaali on äärimmäisen pelkistetty. En piirrä, en koristele, en kalligrafioi enkä ylipäätään lisää kirjaan muuta kuin asiapitoisia merkintöjä. Minulle BJ on äärimmäisen funktionaalinen työkalu, ja rakastan sitä juuri sellaisena. Olen kuitenkin tehnyt sellaisen poikkeuksen, että olen hankkinut kirjaa varten tuon ohutta mustaa viivaa piirtävän kynän, joka ei suttaannu eikä tule liikaa paperista läpi. Tänään hankin vielä lyijytäytekynän, koska haluan kokeilla toimisiko lyijäri yhtä hyvin tai paremmin kuin tussi. Nämä tietyt kynät ovat siis vain tämän kirjan täyttämistä varten, enkä anna niitä muille käyttöön. Tein sen virheen, että jätin ensimmäisen tussin hetkeksi vahtimatta, jolloin nuoriso-osasto olikin jo ehtinyt lytätä sen pään. Kävin tänään ostamassa uuden. Kunnon kynällä kirjoittaminen tekee koko hommasta nimittäin paljon helpompaa ja hauskempaa. Yleensä kirjoitan millä tahansa mainoskynällä joka käsiin sattuu, mutta nyt päätin alusta asti panostaa. Päätös on ollut oikea, ja se on lisännyt muistiinpanojen luettavuutta ja kirjan houkuttelevuutta suuresti.

Näin lyhyen kokeilun perusteella tämä näyttää toimivan todella hyvin, ja uskoisin sen jäävän käyttöön pidemmäksi aikaa. Käyttöaikaa on kuitenkin vasta vajaan kuukauden ajalta, joten päivitän tilannetta myöhemmin syksyllä uudelleen. Näiden kokemusten perusteella suosittelisin menetelmää ihmisille, jotka tykkäävät kirjoittaa käsin ja jotka ylipäätään jäsentävät ajatuksiaan kirjoittamalla. Toinen vinkkini on, että kunnon kirjaan ja kynään kannattaa panostaa. Homma toimii millä tahansa vihkolla ja kynällä, mutta itse olen saanut paljon motivaatiota ja mielihyvää siitä, että sekä muistikirja että kynä ovat erityisesti tätä tarkoitusta varten.

Tällaisia kokemuksia minulla. Entä teillä? Innostuiko joku kokeilemaan?

15 vastausta artikkeliin ”Kokemuksia bullet journalin pitämisestä

 1. Mulla on töissä tämän tyylinen meininki, aloitin silloin kun olin burn outissa. Vihkon aukeamalla on yksi viikko, ja merkkaan tehtävät -, sitten kun tehty niin muutan sen +:ksi, jos siirrän jollekin muulle päivälle niin teen siitä nuolen ->. Aloitettu mutta jatkuu jossain välissä (merkkaan uudelle päivälle) on +>. Ns. yleisiä viikkotehtäviä läiskin aukeamalle post it -lappuina, mulla on tietyt vakiojutut jotka seilaavat aina kerran kuussa. Kun olen tehnyt, laitan lapun seuraavalle ajankohdalle jolloin pitää seuraavan kerran tehdä. Näin olen saanut pidettyä pääni kasassa vaikka työmääräni on kollegan lähdön jälkeen ollut täysin epäinhimillinen.

  Siviilipuolella tuo perinteinen kalenteri/vihko ei toimi mulla, merkkaan kaiken google-kalenteriini puhelimeeni. Työasiat sinisellä, treenihommelit keltaisella, yleiset jutut ja menot pinkillä. Sinne saa myös muistutuksia laitettua, ne on violetteja. Lisäksi meillä on miehen kanssa yhteinen jaettu kauppalista eri sovelluksessa, ja sitten mulla on sellainen ikuinen ”to do” -tyyppinen lista johon listaan esim. mitä pitää muistaa maksaa ensi palkasta ja hankinnat jotka ovat harkinnassa. Toimii mulle näin. 🙂

  • Minulle tässä systeemissä yksi oivalluksista on ollut sisällysluettelon tekeminen. Valitsin tuon tietyn muistikirjan siksi, että siinä on sisällyskin valmiina, täytyy vain lisätä sivunumerot (jotka myös painettu valmiiksi sivuille) ja otsikko. TÄmänhän olisi tietysti voinut tehdä itse milloin tahansa, jos olisi tajunnut. Välillä ihmettelee, että miten ei ole keksinyt näitä juttuja itse. Toistaiseksi minulla on nyt kaikki yksissä kansissa, ja muistutukset puhelimessa. Katsotaan miten homma kehittyy!

 2. Kuin omia kokemuksia lukisi, aivan samanlaisia fiiliksiä oli itsellä Bullet Journalin aloittaisen jälkeen! En myöskään panostanut visuaalisuuteen niinkään, vaan järjestelmään ja systeemiin. Jonkinlainen värikoodaus kiinnostaisi, mutta vaatisi turhan montaa kynää matkaan. 😀 Välillä huomaan nyt yli puolen vuoden käytön jälkeen, että täytän aika laiskasti sisällysluetteloa: vihko on tullut jo niin tutuksi, että muistan helposti missä kohtaa mikäkin asia on. 🙂

  • Mulla ei vielä ole tuolla sellaisia muistiinpanoja, joita olisin joutunut etsimään, mutta luulen että kun työt lähtevät todenteolla käyntiin niin siinä vaiheessa sisällysluettelosta on hyötyä. Tai joskus myöhemmin kun kirja on täynnä. Minä panostin myös systeemiin. Harkitsin värejä (tai siis kahta väriä) mutta päätin että yksi kynä saa riittää.

 3. Kerrotko vielä tarkemmin, mitä muuta bullet journalissa on viikkoaukeamien lisäksi? Mihin sisällysluetteloa tarvitaan? Millainen vuosisuunnitelma on? Teen vähän vastaavaa viikkosuunnittelua irrallisilla papereilla, koska tykkään hävittää vanhat turhiksi käyneet sivut. Ehkä tarkoitukseen kävisi myös jokin vihko/kirja, josta turhaksi käyneet sivut saisi siististi repäistyä irti.

  • Luulisin että mikä tahansa muistikirja käy. Minä valitsin tämän siksi, että haluan ehdottomasti sivuni ilman ruutuja tai viivoja. Toistaiseksi olen tehnyt vuosisuunnitelman niin, että yhdellä aukeamalla on kuusi kuukautta. Olen siis jakanut sivun kahdella poikittaisella viivalla kolmeen yhtä suureen osaan, jolloin aukeamalle tulee 6kk. Tämä suunnitelma on vielä vähän kesken, mutta olen ajatellut laittaa sinne sellaiset isot jutut, tavallaan koko kuukauden kestävät teemat tai isot deadlinet sekä lomat. Sitten yhdellä sivulla on sellainen taulukko, mihin seuraan tiettyjä asioita elämässäni. Toistaiseksi seuranta osoittaa, että en esimerkiksi ole käynyt lenkillä vielä kertaakaan, vaikka kuvittelin heinäkuussa että elokuussa aloitan… tämäkin on tosin ihan hyödyllinen havainto.

   Sisällysluettelon idea on siinä, että sitten kun journaaliin alkaa kertyä erilaisia muistiinpanosivuja kalenterimerkintöjen lomaan, ne löytää sisällysluettelon avulla helposti. Ei tarvitse plärätä koko kirjaa aina alusta, kun miettii että mihin oikein kirjoitin ne kaikki uudet blogi-ideat.

 4. Miksei ihan tavallinen kalenteri kelpaa? Minulla on työkalenterina juurikin tuollainen, että aukeaman toisella sivulla on yksi viikko ja toinen sivu on tyhjä, aivan kuten kuvassasikin.

  • Mutta siihen ei voi lisätä muita, pidempiä muistiinpanoja. Mulla on yksi sivu omistettu syntymäpäiville (missä kuussa on kenenkin) ja yhdellä sivulla on esim. liikuntapäiväkirja jne. Tässä systeemissä on se etu, että se vapauttaa käyttämään niitä tyhjiä sivuja kuten haluaa, teen vain kuukauden verran eteenpäin varsinaista kalenteria. Minua kiehtoo juuri tämä vapaus, etten ole sidottu ulkoapäin annettuun struktuuriin.

 5. Olen käyttänyt jo muutaman vuoden bullet journalia. Uskon, että pikalokin pitäminen ja muistiinpanojen tekeminen tällä metodilla tulee pysymään mulla arsenaalissa hamaan tulevaisuuteen, vaikka käviskin niin, että tylsistyisin bullet journaliin muuten. Mulla on käytössä vain future log, kuukausi- ja päiväloki. Viikkoloki on liian kalenterimainen ja ahdistava, koska haluan runsaasti vapautta päivittäisiin merkintöihin. Nautin siitä, että joskus on sivukaupalla muistiinpanoja, tehtäviä ja tapahtumia sekaisin, joinakin päivinä vain yksi tai kaksi tehtävää, eikä paperia silti mene hukkaan.

  Kirjoittamisen kynnys on muutenkin madaltunut ja olen hanakampi kirjaamaan asioita ylös muistiin — myös niitä, joilla ei ole varsinaista käytännön merkitystä. Ahdistus- ja masennusoireiden käsittelyyn tämä on oiva apuväline, kun voi vaan kylmän lyhykäisesti merkata pahan olon aiheet ja siirtyä eteenpäin elämässä.

  • Saatoin muuten olla se, joka vinkkasi aikoinaan systeemistä, ja pahoittelen epäselvästä videosta, jonka (mahdollisesti) linkitin. Mullekaan se ohjevideo ei auennut kunnolla. Sivuilla olevia kirjallisia ohjeita seuraamalla pääsin kuitenkin alkuun.

  • Käyttötapoja on varmasti monia. Olen huomannut että kuukausiloki on minulle turha, siihen ei mahdu tarpeeksi. Tuntuu turhalta kirjata kuukauden tasolla vain muutama asia, jos paljon muuta jää kirjoittamatta. Sen sijaan kalenterista tykkään 🙂 Eli menetelmä muokkautuu käyttäjän mukaan!

 6. Juu, varsin monikäyttöinen systeemi kyllä on. Mulla kalenterimenot on sähköisenä, mutta käytän bullet journalin kk-lokia niin, että täytän sinne juttuja jälkeenpäin. Kuukaudesta näkee sitten yhdellä vilkaisulla, mitä se on syönyt. Isoimmat deadlinet merkkaan toki etukäteen muistutukseksi itselleni ja hahmottamaan tulevaa, mutta muuten en etukäteissuunnittele bujoon, menisi liian vaikeaksi.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)