Elokuun ostolakkoraportti

Havahduin siihen, että kuu vaihtuu taas ja on raportin aika. Tässä kuussa listasta tulee lyhyt: 0 ostosta, 0 euroa, 0 uutta vaatetta. En ole myöskään hankkinut koruja, laukkuja tai asusteita. Tarkistin asian vielä excelistäni, minulla kun on ollut taipumus unohdella alkukuusta tehtyjä ostoksia, mutta tällä kertaa muisti ei pettänyt. Elokuusta tuli vuoden neljäs kuukausi, jolloin en ostanut ainuttaaan vaatetta.

Jälleen kerran syyt ostamattomuuteen olivat samat kuin ennenkin. Isoin vaikuttava tekijä oli se, etten käynyt vaatekaupoissa. Asia kävi kyllä mielessä muutaman kerran, mutta ohitin ajatuksen kiinnittämättä siihen sen kummempaa huomiota. Toinen syy oli se, etten tässä kuussa tarvinnut akuutisti mitään. Säihin ja tilaisuuksiin sopivat vaatteet löytyivät valmiina kaapista. Kolmanneksi syyksi voin listata sen, että halusin tietoisesti tästä kuukaudesta sellaisen, etten osta mitään.

Sellainen ”shoppaile kaapistasi” -ajatus nousee jatkuvasti vahvempana esiin. Siinä on sopivasti haastetta. Esimerkiksi tällä viikolla tarvitsin juuri tietyllä tavalla sopivan vaatteen. Sen piti olla siisti, mutta ei liian muodollinen; mukava päällä mutta yhtä aikaa vakuuttava. Vaivasin päätäni aika pitkään ja sovittelin erilaisia vaihtoehtoja. Mikään ei tuntunut hyvältä, ja tuskastuin siihen ettei kaapista löytynyt saman tien täydellistä vaatetta. Mutta sitten muistin mekon, joka oli kausisäilytyksessä ylähyllyllä. Se osoittautui täsmälleen oikeaksi vaatteeksi, eikä mitään ostotarvetta sittenkään ollut. Arvatkaa, kuinka tyytyväinen olin, kun tuo mekko on vieläpä melkein 10 vuotta vanha? Asustin sen vielä vanhemmalla kaulakorulla ja vähän uudemmilla kengillä. Ehkäpä vaatekaappini sittenkin lähestyy täydellistä?

Olen tällä viikolla pitänyt edelleen kirjaa käyttämieni vaatteiden määrästä. Viime viikolla tulos oli 15 eri vaatetta, kenkäparia ja laukkua. Tällä viikolla olen käyttänyt niiden viime viikkoisten lisäksi näitä:

 • 1 mekko
 • 2 kaulakorua
 • 2 neuletta
 • 1 viitta
 • 1 kengät

On kai makuasia lasketaanko korut ja muut asusteet mukaan. Nämä korut ovat sellaisia näyttäviä pukukoruja, joiden tarkoitus on tuoda elävyyttä asuun, joten mielestäni ne kuuluu laskea mukaan. Se tarkoittaa siis 7 + 15 = 22 vaatetta arkisin vajaan kahden viikon aikana. En ole laskenut sukkia, alusvaatteita enkä kotivaatteita tähän mukaan. Minusta tuntuu, että vaatemääräni on kyllä ihan sopiva, mutta kapseliin se ei mahtuisi. Tuntuu muuten siltä, että vähitellen saa kaivella loputkin kausivaatteet esiin. Se tuo kieltämättä mukavasti ”uusia” vaatteita puvustoon.

Miten teillä sujui elokuu? Tuliko ostoksia alennusmyynneistä, tärkeitä täydennyksiä vaatekaappiin vai jäikö kaikki ostamatta?

35 vastausta artikkeliin ”Elokuun ostolakkoraportti

 1. Ostin alesta kaksi juttua: kesäisen raitamekon ja pitkän teepparin, joka sekin käy mekosta, housujen kanssa pidettäviksi. Jouduin nimittäin kymmenien uusien silmäparien eteen, ja siinä on mukavampi olo jos päällä on jotain uutta. Tuntee vartensa tuoreemmaksi 🙂

  • Tuo on jännä ilmiö, usein uudet tilanteet jotenkin ”vaativat” uutta vaatetta. Vaikka eiväthän ne uudet ihmiset tiedä, onko päällä uusi vai vanha vaate! Mutta uskoisin tämän olevan aika universaali ilmiö.

 2. Tässä kuussa en edes yrittänyt. Ostin kaikkea tarpeellista ja ”tarpeellista”. Niitä olivat jo kaksi vuotta etsinnässä ollut syystakki, uusi ulkoilutakki (vanha siirtyi jo kesällä mökkikäyttöön), legginssit ja arkimekko. Sekä pari t-paitaa ja toppia, jotka kaikki ovat päässeet jo useamman kerran tässä kuussa päälleni.

  Nyt tulevana viikonloppuna olisi tarkoitus siivota vaatekaappi ja käydä erityisesti tulevaan syksyyn sopivat vaatteet läpi. Tilanne mielestäni vaikuttaa tällä hetkellä aika hyvältä, eli löytyy sekä niitä siistempiä vaatteita että niitä semi-siistejä mukavia vaatteita pääsääntöiseen työkäyttöön.

  • Kyllä mullakin on tullut useampi kuukausi, että olen ostanut sekä tarpeellista ja välillä tavallaan tarpeetontakin. Mutta huomaan että ihan vaan tämän lakon olemassaolo saa harkitsemaan tarkemmin, ja olen jättänyt hirveästi sellaista ostamatta, jonka viime vuonna olisin varmasti hankkinut.

 3. Moi!

  Sulla on selvästi mielessäsi joku tietty kappalemäärä miettimällesi kapselille.
  Varmasti auttaisi, jos aluksi kokoaisit hiukan laajemman kapselin ja sitten jatkossa mahdollisesti pienentäisit sitä kokemustesi mukaan. Et siis tavoittelisi mitää tiettyä kappalemäärää, vaan itsellesi optimaalista vaatekaappia. Varsin monella kun käy niin, että ensin tuntuu ettei millään pärjää tiiviillä kokonaisuudella, mutta muutaman sesongin jälkeen huomaa, että hyvin pärjää… ja voisi jopa karsia vielä lisääkin.
  Tai kerää kuukauden ajalta kaikki mihin luontaisesti päädyt ja yritä pärjätä niillä samoilla seuraavakin kuukausi.

  -Jutta-

  • No tässä on oikeastaan se, että en halua _pärjätä_ millään määrällä. Haluan, että vaatteita on niin paljon, ettei tarvitse pärjätä yhtään vaan aina löytyy sopivaa. Mitä olen noita kapselijuttuja lukenut, niin maksimimäärä tuntuu pyörivän siinä 30 vaatteen molemmin puolin. Voi olla, että se on se määrä, mikä luonnostaan olisi käytössä, sitä tässä vähän haarukoin. Mutta toisaalta tykkään siitä että koko vaatevarasto on käytössä, haaveilen sellaisesta että oppisin pidentämään kausivaatteiden kautta, jolloin ne saisivat monipuolisemmin käyttöä. Esim. pitämään vaikka tiettyjä hameita viileämmällä paksujen sukkisten kanssa tai kerrostamaan ohuempia puseroita.

   • Ok. Mulle kapselin hyödyt tulevat juuri ”pärjäämisestä”, kun ei valikoimana ole koko ajan ”kaikki maailman vaatteet ja vaihtoehdot”. Juuri siksi koen, että käytän kaikkia vaatteitani riittävästi. Ja vaihtoehtoja, just mun tarpeisiin, on paljon!

    -Jutta-

    • Tässä on varmaan persoonallisuuseroja 🙂 Mutta luulen ettei vaatevarastoni ole lopulta kovin valtava, puolisollakin on enemmän vaatteita kuin minulla. Mutta 30 vaatetta on kyllä liian vähän, siinä koen ettei vaihtoehtojen määrä riitä.

 4. Elokuun vaateostokset 1 kpl + muut vaatelisäykset 0 kpl = 1 kpl
  Vuoden alusta 15 + 5 = 20 kpl

  Lyhyeksi jäi vaateostosten lista täälläkin: yhdet alushousut. Vaatekaupoissa kiertelin enemmän kuin edeltävinä kuukausina, joitakin vaatteita sovitinkin, mutta muuta ostettavaa ei löytynyt. Ihan hyvä niin, sillä tulen vallan hyvin toimeen ilman uutuuksiakin.

  • Alushousut ovat tärkeitä, niiden ostamista tulee usein lykänneeksi.

 5. Nollat täälläkin! Kesä- ja heinäkuun muutamien ostosten jälkeen tietoisesti päätin olla ostamatta tässä kuussa mitään eikä tarpeitakaan tullut.

  • Olen huomannut, että on se mahdollista, kun vain jättää menemättä kauppoihin. Jos antaa itsellensä luvan mennä ”katselemaan”, niin paljon todennäköisemmin löytää jotain ostettavaakin.

 6. Ostin neljät alushousut (tarpeeseen! Olen joutunut tänä vuonna heittämään alushousuja roskiin ihan urakalla) ja vastoin aikeitani äitiysfarkut. Totesin, etten sittenkään pärjää yksillä työkelpoisilla housuilla koko raskautta. Yhteensä kului 50€, ja ihan puhtaasti todellisesta tarpeesta lähti nämä ostokset.

  • Mun kokemus oli, että kaksilla äitiyshousuilla pärjää jo ihan ok, etenkin jos on pari mekkoa siihen vielä päälle. Tai siis minä pärjäsin siisteissä toimistotöissä sillä valikoimalla. Äitiysvaatteet on todella mukavia etenkin siinä loppuvaiheessa, mutta käyttöikä toisaalta aika lyhyt, siinä joutuu vähän tasapainottelemaan sopivan määrän kanssa.

 7. Tuli tehtyä elokuussa viisi vaateostosta kahdella shoppailukerralla; yhdet kotikollarit kun parit edelliset tulivat tiensä päähän sekä neljä t-paitaa, jotka sopivat aukipidettävien neuleiden alle. Havainnoin, että nyt on muotia pitää avonaisia neuleita ja kukkakuvioisia paitoja alla, joten yksi ostoksistani oli myös sellainen. Onpahan samantien ensi kesälle t-paitoja odottamassa.

  Huhti, touko ja heinäkuu tällä hetkellä ostottomia kuukausia tältä vuodelta. Ostoslistalla olisi seuraavaksi uudet tennarit jokapäiväiseen käyttöön sekä joku uusi neule.

  Löysin muuten minimalisti-blogin nimeltä Minimaattori, jossa juttua nomadin vaatekaapista.

  • Minkähänlainen on nomadin vaatekaappi? Se mitä itse olen sellaisia päässyt vilkuilemaan, ne ovat kompakteja, eivätkä juuri muutu. SAmoilla mennään vuodesta toiseen, eikä mikään saa rypistyä, koska aina matkalaukssa.

 8. Elokuun vaateostokset: 3 sukat, hinta taisi paketille olla 4 euroa.
  Tarpeellista olisi ollut ostaa huomista juhlaa varten paita/tunika, mutta eipä vaan löytynyt sopivaa. Enkä nykyään jaksa kaupoissa kierrelläkään. Eli vaatekaappiostoksilla mennään ellei tänään kävele vastaan jotain ihan ihmeellistä.

 9. Minulla meni elokuussa vaatteisiin 269,78€. En voi olla mitenkään ylpeä suorituksestani, mutta silti olin ilahtunut harkituista hankinnoistani 🙂 Tämä sisälsi 4 kengät, pitkän neuletakin, amiraalitakin, farkut, sukkia ja yhden setin silkkialusvaatteita. Lisäksi lukulaseihin ja korviksiin meni 6,95€, hiustenleikkuuseen 24,90€ ja kosmetiikkaan ja hygieniaan 91,83€.
  Siihen nähden selvisin mukavasti, että olin Tukholmassa pyörimässä 😀
  Loppuvuodeksi onkin sitten budjettia jäljellä enää 400€. Saa nähdä, miten käy. Toisaalta en tarvitse mitään talvivaatteita, joten saatan jopa onnistua. Kompastukseksi voi muodostua joulukuun lopulla alkava talviale, mutta katsotaan, miten menee.
  Päätin myös alkavan syyskuun inspiroimana ottaa kosmetiikan jämäprojektin ohjelmistoon, eli käytän kaikki purkin pohjat pois ennen uuden korkkaamista. Sama koskee näyteläpysköitä. Ei niitä tule kuitenkaan matkoilla käytettyä. Loppumaisillaan on mm pari meikkivoidetta, huulipunia, huulirasva, ripsiväri&primer ja kosteusvoide.
  Viikonloppuna laitan selkeästi kesäiset vaatteet säilytykseen ja otan syksyisempiä vaatteita käyttöön. Kapseloimaan en ryhdy, mutta jotain holttia on vaatekaappiin saatava.
  Ohjelmistossa on myös kirppismyyntiä kuun puolessa välissä. Sen jälkeen ei ikinä tee mieli ostaa mitään vähään aikaan 😀

  • Se olisi sitten 100€ per kuukausi, joten jos ei mitään erityisiä tarpeita ole, näen aivan mahdollisena että pysyt budjetissa loppuvuoden. Oma jämäprojekti on edistynyt. SAin sen vanhan meikinpoistoaineen vihdoin loppumaan, samoin hiustenhoitotuotteen joka olis ihan liian isossa näytepussissa. Hiuslakka loppuu ihan just, jos vain muistaisin käyttää sitä. Sama vika niissä rasvoissa, pitäisi muistaa rasvata, että niistä pääsisi eroon.

   • Muistinkin juuri, että elokuun kosmetiikkaostoksista jäi puuttumaan yksi lähes 100€ tilaus, joten se täytyy vielä excelöidä, joten ei minulla ole loppuvuodeksi kuin 300€ budjettiä jäljellä. Minähän siis seuraan vaatteita ja kosmetiikkaa, mutta mielenkiintoista nähdä vuoden lopussa, mikä oli kummankin osuus. Tämän tulee pelastamaan enää kirppismyynti, sillä senhän vähennän vuoden lopulla kokonaissaldosta.

 10. Pusero ja tunika tuli hankittua työvaatteiksi. Rahaa meni noin 130 euroa. Käytin kahta talvitakkia pesulassa, se oli jäänyt tekemättä mutta onneksi sain sen aikaiseksi ennen kylmempiä kelejä. Syyskuussa en usko että tulee ostoksia siitäkin syystä että on luvassa tosi kiireinen kuukausi.

  • Tästä tuli mieleen, että käytin Parajumpersin puolipitkää untuvatakkia kesäkuussa Helsingissä, joten ei mikään ihme, jos talvitakit jäi tänä vuonna sinullakin keväällä pesemättä 😁

  • Minäkin olen käyttänyt pesulaa, mutta syystakit pesetin keväällä. Olen vienyt sinne nyt kesäisempiä vaatteita, jotka eivät kestä vesipesua.

 11. Minä ostin yhden pitkähihaisen, siistin trikoopaidan, jota olen käyttänyt paljon. Se on mukava ja kaunis päälläni ja maksoi alessa noin 12 euroa. Nyt syksymmällä tiedän, että joudun ostamaan talvikengät, ensimmäiset varmaankin yli viiteentoista vuoteen. Luultavasti ulkohousut on uusittava myös. Niihin menee rahaa enemmän.

  • Mulla pyörii mielessä sellainen ostoslista, jonka vaatteita kyllä antaisin itselleni luvan ostaa, jos niitä sattuisi tulemaan vastaan kaupoilla. Kengät syksyksi, yksivärisiä siistejä t-paitoja, ja haaveilen myös talvisaappaista.

 12. Ostin alennusmyynnistä farkkutakin, kivan näköisen ja mukavan pitää, piristää syksyä, lisäksi pari syksyistä teepaitaa. En voi sanoa olevani enää ostolakossa. Olen muuttanut ostokäyttäytymistäni, ostan harkiten. Annan itselleni plussaa siitä, että tälle kesälle hankkimani kesävaatteet ovat pitämisen ja pesujen jäljiltä edelleen siistikuntoisia, täysin käyttökelpoisia ensi kesänäkin. Eli ensi keväänä kesävaatteiden hankintatarve on tämänvuotista pienempi. Hyvä!

  • Tuohan on loistava lopputulos, jos ostolakko johtaa pysyvästi erilaiseen kuluttamiseen. Minulle on käymässä samoin.

  • On taatusti tottumuskysymys, kuinka monta vaatetta on hyvä. PAkko olla, koska aiemmin niitä oli niin paljon vähemmän. Minusta on luonnollista, että haluaa vaihtelua, mutta siinäkin on aste-eroja. Esim. että pitääkö ihan kaikissa juhlissa olla eri mekko jne.

 13. Täällä nollasaldo vaateostoille elokuussa. Töihin paluun lähestyessä havahduin tosiasiaan, että sinne olisi ehkä aiheellista pukea jotain muuta kuin vaellushousut tai triljoona kertaa paikatut farkut. Vaateostoksille en kuitenkaan eksynyt, mutta kangaskauppaan kyllä. Lopputuloksena pari peruspaitaa ja siistit farkut (toiset työn alla). Samalla rahalla olisin kaupasta saanut ehkä yhden paidan ja tuskin edes löytänyt mieleisiä housuja (oon kranttu niistä :P). Ihan tyytyväinen siis. Talveksi tuskin tarttee mitään hankintoja tehdä, talvitakkia vähän entrasin keväällä ja se on taas täydessä vedossa. Muutkin vaatetarpeet (kengät, pipo, hanskat, huivit) talveksi pitäis olla hoidossa. Työmatkapyöräilyn vaatima vaatetus on vähän kysymysmerkillä, voi olla että sen suhteen pitää jotain hankintaa lähiaikoina tehdä…

  • Jos osaa tehdä, niin saa ainakin sellaista kuin haluaa! Se on kyllä upea taito!

 14. Elokuussa ostin sukkia ensimmäisen kerran tänä vuonna: 4 paria 13,90 e. Osa tuli heti käyttöön, koska tänä vuonna on hajonnut jo 11 sukkaparia. Lisää sukkia on vielä ostettava, mutta ehkä vasta marraskuussa kun osuuskauppa maksaa tuplabonukset. Lisäksi kudoin sormikkaat langasta jonka värjäsin ja purin vanhasta villapuserosta.

  • Sukkia on pakko ostaa, minäkin ostin vaikka kuvittelin että ostin niitä viime vuonna niin paljon, että pärjäisin monta vuotta.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)