Elokuun listat jatkuvat: Ruokakaappi

No niin, nyt on henkilökohtaiset tavarat inventoitu, ja mikäli hyppäät kyytiin tässä vaiheessa, edelliset jaksot löytyvät täältä: Johdanto aiheeseen, Vaatteet, Kosmetiikka ja Terveys.

Käytyäni vielä tänä aamuna tuon oman terveyslistan läpi, totesin että vitamiinit riittävät syyslomaan saakka, mutta löysin monta avattua purkkia maitohappobakteereita, joiden päiväys on mennyt aikaa sitten umpeen. En usko, että niille on tapahtunut mitään muuta, paitsi teho on hieman saattanut laskea, joten otin nämä purnukat nyt esille ja päätin napsia ne kaikki tyhjäksi. Varmuuden vuoksi en kuitenkaan tarjoile niitä muille perheenjäsenille, vaan syön ne itse. Olen varma, että törmään syksyn aikana vielä moniin hyviin vitamiinitarjouksiin, ja täydennän kevään varastot sitten sieltä. Lisäksi varasin hammaslääkärin lisäksi hierojan. Järkeilin niin, että töitäkin jaksaa tehdä paremmin, jos niskajumi hoidetaan ajoissa kuntoon.

Tänään on ollut teemana on ruoka. Kuten hyvin tiedätte, taistelen tämän asian kanssa monella rintamalla. Toisaalta haluan vähentää hävikkiä, toisaalta haluan tehdä arjen ruokahuollosta helppoa ja kasvisten lisääminen ym. ruuan laatuun liittyvät seikat ovat tietenkin aina ajankohtaisia. Menestys näillä saroilla on ollut vaihtelevaa, mutta arjen ruokapyöritykseen voi varautua. Päätin täydentää kaapit nyt, jotta ainakin kaikki perustarvikkeet olisivat saatavilla niinä päivinä, kun on kiire eikä meinaa keksiä mitä ruokaa tekisi.

  • Käy läpi kuivakaapin sisältö, ja täydennä tarvittavat: jauhot, ryynit, pastat, riisit jne. Kaikki kuivatuotteet ovat erittäin hyvin säilyviä, joten niitä voi ostaa kerralla enemmän.
  • Kolua jääkaappi: poista vanhaksi menneet ruuat ja täydennä puutteet. Onko munia, ketsuppia ynnä muuta jääkaapissa säilytettäviä perustarvikkeita? Jos menee kauppaan, voi täydentää myös aamiaistarpeet maun mukaan ensi viikkoa varten.
  • Lopuksi vilkaisu maustehyllyyn: onko ruokaöljyä, suolaa, pippuria, sokeria jne. eniten käytettyjä aineksia?
  • Ruokien lisäksi kannattaa samalla reissulla täydentää wc-paperi-, talouspaperi- ja pesuainetarpeet, sillä niitä myydään yleensä siellä samassa kaupassa.

Periaatteessa tarkoitus on siis täydentää ruokakaapit sellaisilla tuotteilla, joita kotona eniten käytetään. Nämä tietysti vaihtelevat perheestä toiseen. Meillä menee esimerkiksi erilaisia pastoja, spagettia, oliiviöljyä, pestoa, teetä ja pikakaurahiutaleita runsaasti. Täydennän siis näitä, sekä muitakin tuotteita. Ajatukseni on se, että kaapista löytyisi hyvät tarpeet erilaisia arkiruokia ajatellen. Kesän jäljiltä on nimittäin hyllyt aika tyhjinä, sillä olemme olleet paljon poissa kotoa.

Tein jo yhden täydennysreissun, mutta en sitten kuitenkaan onnistunut ulkomuistista ostamaan kaikkea. Tänään huomasin, että meiltä puuttuu mm. tavallista suolaa. Sen sijaan huomasin täydentäneeni riisiviinietikkaa, vaikka sitä olikin jo valmiina odottamassa. Ajattelin viikonloppuna tehdä vielä toisenkin täydennysreissun, jonka seurauksena pitäisi lopulta olla kuivakaappi varsin hyvässä mallissa ottamaan syksyä vastaan.

Täytyy myös pestä jääkaappi ainakin päällisin puolin, ja järjestää se niin, ettei minnekään takariviin jää mätänemään mitään. Samoin nyt on hyvä hetki tehdä tilaa pakastimeen, ja syödä sieltä vanhoja ruokia ja marjoja pois. Sitten kun tilaa löytyy, pakastimenkin voi täyttää sillä tavalla, että seuraavan tautiaallon iskiessä ei tarvitse muuta kuin ottaa annos kerrallaan ruokaa mikroon.

Tämä on panokseni ruokajärjen palauttamiseksi tähän huusholliin! Miten teillä menee, valmistaudutteko syksyyn ruokia täydentämällä?

3 vastausta artikkeliin ”Elokuun listat jatkuvat: Ruokakaappi

  1. Minun vinkkini tähän täydennyshommaan on ainakin täällä pääkaupunkiseudulla loistavasti toimivat ruoan kotiin toimitukset. Meillä on tapana aina lomien jälkeen tehdä iso kaappien täydennystilaus, joka sisältää tietysti myös ihan sillä kertaa tarvittavia tuoretuotteitakin, mutta enimmäkseen juuri mainitsemiasi ryyni-jauho-pasta-wc-paperijuttuja. Tilaus on siitä kätevä, että ostoslistaa verkossa voimme täyttää miehen kanssa molemmat parin päivän ajan, niin ei sitten pääse mitään unohtumaan. Eikä tarvitse itse mennä kauppaan, kerätä tuotteita hyllystä eikä rahdata niitä kotiin. Ilo maksaa 10 euroa (Plussa-kortilla saa hitusen alennusta), mikä ei minusta ole paha hinta siitä, että säästän aikaa vähintää 2 tuntia! Tätä samaa systeemiä käytetään myös ennen kaikkia isompia juhlapyhiä tai omia juhlia, jolloin rahdattavaa olisi enemmän. Nyt olemme vähän kaavailleet, että josko ihan puolentoista viikon välein tekisi isomman tilauksen, jota sitten hedelmillä ja muulla tuoretavaralla vain nopsasti täydentää.

    • Olenkin näitä käyttänyt, mutta tällä kertaa listalla oli sellaisia tuotteita joita ei valitettavasti tuolta kotiinkuljetuksesta saa. Katsoin siis kätevimmäksi mennä kauppaan itse ja hoitaa kaikki kerralla. Perustavaroiden täydentämiseen nuo ovat kyllä hyviä palveluja. Harmi että K-ketju on jatkuvasti nostanut kuljetusten hintoja. Muista hyvin, että vielä pari vuotta sitten hinta oli 5€. Kyllähän sen kympinkin maksasa, mutta alempi hinta miellyttäisi enemmän.

      • Mutta ajattele, mitä sillä kympillä saa: joku kerää isosta liikkeestä tuotteet, pussittaa hedelmät, juoksee hyllyjen välissä. Sitten joku pakkaa laatikot autoon ja joku ajaa ruuhkista välittämättä tänne meille ja kantaa vielä laatikot ovelle asti. Kahden ihmisen (oletan että ainakin kahden) työpanos ja aika, joka kaikki samalla säästyy minulta. Täytyyhän siitä hintaakin tulla!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)