Päätin kokeilla bullet journalia

Viimeksi kesäkuussa tuskailin, miten haluaisin automatisoida koko elämäni. Se ei ole vielä onnistunut, mutta nyt olen päättänyt kokeilla bullet journalia, josko siitä olisi apua tässä yrityksessä. Ostin tänään uuden muistikirjan ja kaksi kynää ihan vain tämän muistikirjan täyttämistä varten. Valitsin suositusten perusteella Leuchtturm 1917 -muistivihon, jonka erityisominaisuuksiin kuuluu valmiit sivunumerot sekä sisällysluettelolle varattu tila.

Muistan että joku teistä vakkarilukijoista vinkkasi tästä systeemistä minulle jo aikaa sitten. Silloin katsoin esittelyvideon, enkä ymmärtänyt siitä mitään. Nyt alkoi tuntua siltä, että tähän pitäisi ehkä sittenkin perehtyä tarkemmin. Syvennyttyäni pari päivää ja luettuani selkokielisiä ohjeita siitä, miten bullet journal laitetaan pystyyn, olen päättänyt tosissani kokeilla.

Bullet journal on itsetehty kalenteri, tehtävälista ja muistikirja samoissa kansissa. Se on joustava, koska sinne voi kirjoittaa mitä vain, mutta toisaalta muistiinpanoista pidetään jatkuvasti sisällysluetteloa, joten kirjasta pitäisi löytää helposti etsimänsä. Asiat merkitään muistiin yksinkertaisesti ja napakasti, ja tietyt symbolit auttavat jäsentämään omia merkintöjä. Systeemin etuna pitäisi olla mm. se, että jos elokuussa jotain jää hoitamatta, sen voi siirtää syyskuulle. Tietysti tavallisessa kalenterissa voi tehdä samoin, mutta ainakin minulle niissä on yleensä liian vähän kirjoitustilaa. Ja muistikirjoissa ei ole kalenteria. Kun tähän vielä lisää sen, että jäsennän elämääni ja suunnittelen kaiken hyvin pitkälti listojen avulla, bullet journal tuntuu hyvältä ratkaisulta.

Olen pitkään kaivannut kynää ja paperia. Kaikkea yllämainittua voi toki tehdä myös sähköisesti, ja tietenkin käytän esim. puhelimen kalenteria edelleen, mutta käsin kirjoittamisessa on jotain taikaa naputteluun verrattuna. Se vapauttaa luovuuden ja mahdollistaa kaikenlaisen piirtelyn myös; mindmapit, viivat sinne ja tänne jne. Digitaalisesti en saa samaa fiilistä, puhelin jotenkin rajoittaa ajatteluani.

Bullet journaliin tutustuttuani olen huomannut, että iso joukko ihmisiä kanavoi luovuuttaan ihan vaan journalin koristeluun. Voin kertoa heti kättelyssä, että minun versiostani ei tule löytymään tarroja, koristeteippejä, kalligrafiaa tai mitään muutakaan hienoa. Ei minulla ole kykyä, aikaa, saati sitten halua käyttää tuntikausia kalenterin koristeluun. Sen sijaan toivon tästä tulevan käytännöllinen työkalu arjen hallintaan. Valitsin muuten tuon värinkin kalenteriin siltä pohjalta, että se ei pääse helposti hukkumaan. Harkitsin pitkään keltaisen ja punaisen välillä, mutta lopulta punainen voitti. Jos kirjassa on kaikki tärkeä, sen pitää löytyä muiden paperien joukosta heti, eikä se saa kovin helposti maastoutua muiden papereiden alle.

Onko siellä lukijoissa yhtään bullet journalia käyttävää tai ainakin kokeillutta henkilöä? Kaikki hyvät vinkit ovat erittäin tervetulleita! Jos systeemi ei syystä tai toisesta toiminut, sekin kiinnostaa.

24 vastausta artikkeliin ”Päätin kokeilla bullet journalia

 1. Meidän perheen nuoret ovat tehneet, sellaiset taiteelliset kauniine kirjaimineen. Mä tein sellaisen tylsemmän, tosin yksi neiti auttoi. Mulla on siinä viisi osa-aluetta. Tavoitteena luoda pienet rutiinit (lähinnä liikunta ja terveystottumukset) ja hyvin se auttaa siinä! Tosin olen niitä ihmisiä, jotka koukuttuivat heti sykemittariin silloin pari vuosikymmentä sitten, kun niitä alkoi tulla urheilukauppoihin kaikkien saataville… Mua ainakin silloin nuorempana motivoi se, että pystyin katsomaan suorituksiani jälkeenpäin, kun muuten elin sellaisessa luulossa, että en ole ehtinyt lenkille enkä mitään saanut aikaan, vaikka olinkin. Nyt tavoitteeni on pilkottu pieniin osiin, osa tuntuu vähän hassuillekkin. Mutta kodinhoitoon en tätä bullettia valjastaisi, muuten siitä tulisi vain äidin juttu. Ellei sitten laittaisi, että vahdi, että tänään lapsi 15v siivoaa.

  • Jotkut bullet journalit ovat kuin taideteoksia, olen nähnyt kuvia aivan huikeista kalentereista! Sopii varmasti hyvin sellaisille, joilla on muutenkin taito ja halu koristella ja piirtää. Minulla ei ole, joten täytyy mennä karvalakkimallilla 🙂
   En ajatellut mitään arkitöitä tänne merkitä, mutta kylläkin esimerkiksi perheen menot ja harrastukset, työjuttuja, kirjoitusideoita ja mietin juuri, mitä asioita haluaisin seurata tarkemmin. Esim. juuri liikunnan seuraaminen voisi olla motivoivaa.

 2. Nyt todella kiinnostaa seurata, kuinka bullet journal toimii sinulla! Ajatus moisen aloittamisesta viehättää kovasti, mutten ole siihen ryhtynyt. Teipit ja tilpehöörit eivät kiinnosta, mutta silti näkisin itseni uppoutuneena kaikkiin epäolennaisiin sivujuonteisiin. Listaisin luultavasti uusia sivuja ja unelmoisin unohtaen todellisen tekemisen ja hyödyn, vuoden päästä bj olisi täynnä, ja kaikki kirjattu yhä tekemättä. Odotan siis innolla, että vakuutat minut! 😀

  • En tiedä onnistunko vakuuttamaan ketään, mutta annan tälle nyt mahdollisuuden, josko minun elämässäni toimisi! Tässä pitäisi olla se idea, että tehtävälistan tehtävät käydään läpi kuukauden päätyttyä, ja niistä siirretään tärkeät seuraavalle kuulle, tai sitten aikataulutetaan myöhemmäksi. Toisaalta samalla huomaa, jos joku ei lopulta olekaan kovin tärkeää, ja sen voi tiputtaa pois koko listalta. Niistä teipeistä ja muista ei ole mitään haittaa, ja kauniitahan monien kirjat ovatkin. Minua kuitenkin kiehtoo tässä eniten tämä yhdistelmä pitää kalenteri ja muut asiat samoissa kansissa. En pyri tekemään taidetta vaan jäsentämään elämääni. Saa nähdä miten käy, voisin vaikka kuukauden päästä raportoida, miten sujuu!

 3. Mulla kulkee edelleen kaikki Excel-kalenterissa, ja koneelta löytyy omasta kansiostaan muutamia tarpeellisia listoja, joita sitten poistetaan sitä mukaan, kun ei tarvita. Laukussa on pieni muistikirja satunnaisille muistiinpanoille, täyttyy hitaasti. Ja puhelimessa on esim. ostoslistat.

  Askartelu-paskartelu ei ole minun juttu, minulle ei saa antaa edes teippirullaa.

  • Mä itseasiassa olen varsin pätevä askartelija, mutta tässä tapauksessa se ei ole kiinnostuksen kohteena. Mulla on luonnollisesti myös lukuisia listoja sähköisesti, esim. tämä vaatekirjanpito on excelissä, koska se on ehdottomasti kätevin tapa siihen. Ja puhelimeen otan kuvia ja kirjoitan pikalistoja, mutta sellaiset muistiinpanot, jotka vaativat samalla enemmän ajattelua, kaipaavat kynää ja paperia. Tai minusta tuntuu siis siltä, että ajatus kulkee paremmin käsin kirjoittaessa.

 4. Mä kokeilin, mutta mulla ei toiminut. En vaan jaksanut joka viikko miettiä niitä tehtäviä ja kirjata ylös.

  Paremmin on toiminut mullakin excel ja lisänä Google keep, jossa pidän ostoslistat ja muut muistettavat tehtävät hommat.

  • Keepia on muutkin kehuneet. Pitänee jossain vaiheessa perehtyä siihenkin! Mä olen sellainen extreme-listaihminen, että kaikki mahdollinen suunnittelu alkaa aina listoista. Joten siihen tämä bullet journal voisi toimia hyvinkin. Muistan opiskeluaikana, kun koko elämä oli siinä yliopiston kalenterissa. Oi noita aikoja. Jos kalenteri oli hukassa, koko elämä oli hukassa. Tämä on vähän kuin paluu noihin aikoihin. Katsotaan toimiiko!

 5. Kokeiltu on eikä systeemi sellaisenaan jäänyt käyttööni. Pärjään vain paremmin, kun kalenteri kulkee sähköisenä puhelimessa mukana. Sen sijaan ostin pienen A6-kokoisen muistikirjan, johon teen erilaisia listoja ja trackereita. Sieltä löytyy muun muassa liikuntatracker, luettavien ja luettujen kirjojen lista ja kodin ostoslista.

  • Mulla ei ole aikohin ollut mitään paperiversiota mistään. Nyt haluaisin kokeilla uudestaan, voi olla että palaan paperin pariin.

 6. Heh, juuri ostin lomareissulla Tigerista parilla eurolla pienen muistivihkon tuota varten! Vilkuilin kaikkea hienoa kirjasta Suomalaisessa, mutta muistin, miten yleensä joka elokuu käy. Kiva kalenteri, mutta täyttäminen ja organisointi jää parin kuukauden jälkeen.. Minultakaan tuskin tulee kovin taiteellinen kokonaisuus enkä koskaan ole ollut listaaja-tyyppiä. Mutta nyt nuorimmatkin menevät eskariin ja päiväkotiin syksyllä ja voin aloittaa tehokkaamman opiskelun. Josko tehokkaampaa olisi bujon kanssa 😉

  • Mulla on ongelmana ollut muistiinpanojen epäjärjestyksellisyys, mutta tämä sisällysluettelo voisi olla ratkaisu siihen. Katsotaan onnistuuko. Teoriassa erinomainen ajatus, ja ihmettelen jälleen, että miksen ole itse keksinyt sitä aikaisemmin!

 7. Mulla oli tuollainen joskus yli kymmenen vuotta sitten opiskeluaikoina, vaikka ei silloin mistään bullet journaleista puhuttu. Sidoin itse sen kirjankin ja siinä oli ihan kaikki: kalenteri, opiskeluihin liittyvät asiat, teksälistat, tavoitteet… Silloin se oli musta kätevä, mutta nykyään en enää kaipaa. Nykyään mulle toimii paremmin työkalenteri työasioille, kännykän kalenteri ja muistio (kulkee aina mukana eikä vie tilaa) sekä muistikirja (isommille listoille ja esim. juhlien suunnitteluun).

  • Sä olet vaan ollut täysin aikaasi edellä! 🙂 Tässä mua kiehtoo juuri tämä, että kaikki olisi yhdessä paikassa. Se on kännykän etu, mutta haluaisin kirjoittaa kynällä. Tykkään kyllä tästä uudesta kirjasta tosi paljon, että ainakaan siitä ei jää täyttäminen kiinni.

 8. Bullet journalit on kyllä kivoja. 🙂

  Olen oman elämän piirissä huomannut, että eniten sopivat sellaisille, joilla on jo muutenkin taipumusta hyötyä paperikalenterin ja/tai muistikirjan käytöstä ja jotka paitsi haluavat kirjata esim edistystään ylös , myös muistavat sen säännöllisesti tehdä. 😀

  Lähipiirissä ja omassa käytössä on tullut vastaan mm: mielialapäiväkirja, unipäiväkirja, painonhallinnan edistys, ruokapäiväkirja, liikunnalliset tavoitteet ja edistyminen suoriutumisessa, menkat, oirepäiväkirja (esim migreenin tiheyden kartoitus tmv lääkärikäynnin tueksi) ammatilliset tavoitteet kuluvalle vuodelle (varsinkin yrittäjillä/sisällöntuottajilla), synttärilistat ja sen ohessa lahjaideat kullekin, matkapäiväkirja, ajopäiväkirja, kodinhuollon kalenteri (nuohous ym suuremmat jutut), lainauskirjanpito (keneltä tai kenelle on lainannut mitäkin kirjaa tai muuta), kuukausibudjetoinnin raamit jne

  On ne hyödyllisiä kyllä, varsinkin kun yksiin kansiin saa merkittyä kaiken oleellisen. Mulla ei ainakaan toimi sellainen, että olisi kalenterit ja muistikirjat ja muut lippulappuset kaikki erikseen missä lie. Vähentää konkreettisesti paperikaaosta ja helpottaa elämää, kun tarttee muistaa napata laukkuun vain yksi ainut läpyskä. 🙂

  • Mähän siis jäsennän elämäni täysin listojen varassa, joten mulle tämän pitäisi siis sopia 🙂 Koska mäkään en pidä niistä lappusista, niin usein olen jättänyt vaan muistiinpanon tekemättä. Ei kovin hyvä menetelmä sekään! Sitten ei nimittäin muista mitään. En ole vielä päättänyt mitä kaikkea haluaisin seurata, ja teenkö niitä tuonne journaliin. Aloitan varovasti, ja lisää osia vähitellen, kunhan rutiini muodostuu.

  • Luin tuon kirjoituksesti, ja sain siitä vahvistusta sille, että tämä on hyvä systeemi. Aion tehdä juuri samoin, että vasemmalla viikkokalenteri, oikea sivu taas kaikelle muistiinpanoille. Mutta sitten teen sinne sekaan myös kaikkia muita pidempiä muistiinpanoja jne. Olen ehdottomasti listaihminen, joten tämä sopinee minulle. Raporttia seuraa myöhemmin!

 9. Youtubesta löytyy Jordan Pagen How we plan our entire year in advance – video. Perheellä on 5 lasta. Tätä voi käyttää inspiraationa elämän automatisoinnissa.

  • Katson tämän videon loppuviikosta. Minusta on aina mielenkiintoista tutustua muiden ihmisten tapaan organisoida elämäänsä, yleensä sieltä oppii jotain itsekin! Joten kiitos videosta.

 10. Ei ollut tarkoitus laittaa tuohon tuota videota vaan pelkkä nettisivu mistä löytyy.

 11. Hei! Löysin juuri blogiisi kuunneltuani BookBeatissa Tavarataidot-äänikirjaversiota ja hyvä näin, ensisilmäyksellä todella kiinnostavia tekstejä ja aiheita. Ja Bullet Journal-teksti tullut juuri sopivasti, itsellä ollut käytössä koko tämän vuoden ja olen tykännyt. Kalenteri-
  ja listanörtille aivan mainio työkalu. Kiinnostavaa nähdä, miten käyttö lähtee sinulla käyntiin. Kirjoitin itse asiassa omaan blogiini vastikään kokemuksistani, vilkaise ihmeessä jos kiinnostaa 🙂 https://neverlandkatja.blogspot.fi/2017/05/13-vuodesta-bullet-journalia.html

  • Kiitos linkistä ja kiitos kiitoksista! HAuskaa että löysit tänne kirjan kautta, useimmiten ihmiset löytävät kirjan blogin kautta 🙂 Toivottavasti viihdyt pidempäänkin. Huomasin tuosta kirjoituksestasi, että minä aion nimenomaan jättää kuukausilokin pois, ja sen sijaan keskittyä viikkotasoon mutta ehdottomasti tarvitsen sen future login. Näin ainakin uskoisin.Olen antanut itselleni muutaman kuukauden harjoitteluaikaa, eli jos näyttää siltä että kuitenkin kuukausilokille on tarvetta, niin sitten se lisätään 🙂

 12. Minä aloin pitää bujoa työasioitani varten. Olen perhepäivähoitaja. Kevään mittaan asia jäi. Elokuussa on tarkoitus aloittaa uudella innolla. Koristeluakin voisin kokeilla.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)