Hankalan kaapin järjestäminen (kuvien kera)

Meidän keittiössä on yksi hankala kaappi. Se on kapea ja korkea. Hyllyjen leveys on ehkä noin 25cm ja syvyys suunnilleen saman verran. Kuten arvata saattaa, tällaisesta epämäärisestä kaapista tulee helposti loppusäilytyspaikka kaikelle, mille ei mitään muutakaan paikkaa keksi. Pidän siellä harvemmin ja hyvin harvoin tarvittavia astioita: tuikkukuppeja, snapsilaseja, keittiövaakaa, kakunkynttilöitä ja muitakin epämääräisiä kynttilöitä, mariskooleja ja sen sellaista. Tämä oli yksi niistä järjestystä kaipaavista kohteista, jonka olen viime aikoina järjestänyt.

Alkutilanne näytti tältä:

Tuossa on siis koko kaappi kahteen kuvaan jaettuna. Kuten näkyy, järjestys on ollut aika sotkuinen. Hyllyille on tungettu kaikenlaista, lähinnä sinne minne on saanut mahtumaan. Otin kaapista kaiken ulos ja pyyhin samalla hyllyt puhtaaksi rasvasta ja pölystä. Sitten aloin tarkastella sisältöä. Se jakautui oikeastaan kolmeen ryhmään: kynttiläasioihin, kahvikoneasioihin sekä astioihin.

Ennen kuin rupesin järjestämään tavaroita takaisin kaappiin, poistin joukosta roskat ja väärässä paikassa olevat tavarat. Roskiin heitin kynttilänpätkiä, puoliksi palaneita kakkukynttilöitä, jonkun paperin, jonka sisältämästä ohjeesta en saanut selvää, tunnistamattoman muovipalan sekä lohjenneen mariskoolin. Kaapista löytyi myös vajaa minttuviinapullo (alkuperä ja käyttötarkoitus tuntematon, löytyi ylimmän hyllyn takarivistä), jonka nakkasin samaan paikkaan muiden alkoholijuomien kanssa. Lisäksi päätin, että kaapissa säilyttämäni 6 kpl pieniä espressokuppeja (tai jotain sellaisia, mitä lienevät) ovat todellakin tarpeettomia. Pakkasin ne pesukoneen kautta takaisin laatikkoonsa, ja vien ne kierrätykseen heti kun ehdin.

Uusi järjestys määräytyi käytännöllisyyden mukaan. Alimmalla hyllyllä on kynttilänjalat, jotka eivät mahdu muille hyllyille; morttelit, jotka ovat tosi painavia sekä keittiövaaka (säilytän sitä pystyssä seinän vieressä). Toiselle hyllylle laitoin kahvikoneasiat sekä mariskoolit, joita käytän kaapin muista astioista useimmin. Tuikkukupit laitoin omalle hyllylleen ja snapsilasit ylimmälle, sillä niitä käytetään hädin tuskin kerran vuodessa. Lopputulos näyttää tältä:

Tulitikkuaskien säilytys näyttää tuossa kuvassa vähän epämääräiseltä, mutta katsokaapa tätä: 

Tuossa muovirasiassa oli alunperin eri värisiä kirsikkatomaatteja. Säästin sen, koska kyllähän nyt aina erilaisia muovirasioita tarvitaan, etenkin jos ne on jaettu kolmeen osastoon. Vastaavanlainen on käytössä legojen lajittelussa. Onneksi jemmoista löytyi myös tämä toinen. Meillä muuten riittää kakunkynttilöitä ihan taatusti vähintään 25-vuotisjuhliin saakka. En tiedä mistä ne ovat meille päätyneet, en muista itse ostaneeni paketeista ainuttakaan, vaikka se ei kyllä vielä takaa sitä ettenkö olisi silti ostanut.

Tämä kaappi on nyt kunnossa, joten voinkin hyökätä seuraavan järjestelyprojektin kimppuun. Onko teillä hankalia tiloja keittiössä?

4 vastausta artikkeliin ”Hankalan kaapin järjestäminen (kuvien kera)

 1. Hankala kaappi löytyy… suurin piirtein tuplakokoinen tuohon sinun kaappiisi verrattuna ja on kulmassa, joten sinne kulmaan ei ole helppo päästä käsiksi. Olen ratkaissut asian ”keksirasioilla”. Eli keksirasioissa säilytän esim. kuivattuja sieniä ja muuta harvemmin käytettävää tavaraa ja muutoinkin pienempää sälää joka muutoin hukkuu tuonne kaapin pohjalle.

  Muutoinkin olen käyttänyt paljon tuota ajattelua, harvemmin käytettävät ylös ja useammin käytettävät tavarat kahdelle alimmalle hyllylle. Ja samankaltaista tavaraa niputettuna yhteen.

  • Minä käytän runsaasti niitä läpinäkyviä hedelmärasioita, joita tulee joskus esim. nektariinien mukana. Tykkään että niistä näkee läpi, ja ovat sopivan kokoisia. Tässä kaapissa olennaista oli poistaa turhat tavarat, niin kummasti alkoi mahtumaan taas sellaista, mitä oikeasti haluaa säilyttää.

 2. Kuvia, jee!

  Mulla on keittiössä yksi iso kaappi niin ylhäällä, että ilman tuolia sen uumeniin ei ole mitään asiaa. Ja olen kuitenkin 175 cm pitkä, lyhyemmälle voisi olla vaikeuksia tuolinkin kanssa, jos ihan perälle asti pitäisi ylettyä. Varsinaisesti kaapille ei ole mitään käyttöä, koska säilytystilaa on muutenkin hyvin. Kuitenkin tuonne tulee nostettua kaikenlaista pois silmistä jos 1) tulee tietynlaisia vieraita kuten anoppi 2) jokin tavara on ehjä ja käyttökelpoinen, mutta sille ei ole tarvetta enkä jaksa alkaa myymään sitä.

  No nyt kesäloman alkajaisiksi sain päähäni pyyhkiä pölyt kyseisestä kaapista. Ottaen huomioon, että en ole ainakaan vuoteen enää löytänyt kodistamme mitään karsittavaa, olin aika järkyttynyt kaapin sisällöstä. Siellä oli ainakin: kaksi leivontakirjaa, ruuanlaittokirja, 3 litran käyttämätön kattila, tyhjä kansio, askartelumateriaalit sukulaisen syntymäpäiväkorttiin (juhlat olivat viime syksynä), erikoisolutlasien pahvipakkaus, essu, reseptejä irtolapuilla (omalla käsialallani, mutta en muista näitä kijroittaneeni), miehen tädiltä saatu ruma muki, jonka pari on mennyt rikki ja vanha puhelimeni. Huh! Unohdinkin varmaan jo osan.

  En edelleenkään tiedä, mitä tekisin kattilalle ja mukille. Kattilalle ei ole mitään käyttöä, mutta ei kai sitä metallinkeräykseenkään kehtaa laittaa? Muki varmaan pitäisi ottaa käyttöön, jotta sekin hajoaisi… Mutta se on niin ruma. Vinkkejä kattilan suhteen otetaan mieluusti vastaan! Asumme Helsingissä, joten kai täältä pitäisi joku taho tuollekin löytyä.

 3. Kattilan voi hätätilassa laittaa metallinkeräykseen. Mutta menisikö se ilmaiseksi jossain alueennen kierrätysryhmässä? Jos se on hyvä ja ehjä niin ilmaiseksi ihmiset ottavat yleensä mieluusti tavaraa. Minä olen mm. itse pelastanut kaverilta yhden kattilan, joka olisi muuten mennyt varmaankin roskiin. Nyt se on jatkuvassa käytössä.

  Mutta joo, aika mielenkiintoinen sisältö tuossa kaapissa 🙂 Mulle tule muuten heti yksi yläkaappi mieleen, jossa on taatusti poisheitettävää tavaraa. Kiitos ideasta!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)