Viikon vinkit: suomalaisten ja ruotsalaisten erot sekä itsepalvelukassat

Törmäsin kuluneella viikolla aivan äärettömän kiinnostavaan tutkimukseen, jossa oli verrattu suomalaisia ruotsalaisia kuluttajina. Olemme todellakin eri puusta veistettyjä. Tulokset voisi kiteyttää siten, että ruotsalaiset ottavat rennosti, ovat valmiita maksamaan enemmän eivätkä ahdistu kodin tavarapaljoudesta. Suomalaiset eivät rupea vegaaneiksi, elleivät pysty sitoutumaan siihen täydellisesti, säästävät ostamalla vain halvinta ja siitä huolimatta ahdistuvat tavaroiden määrästä. Hassua, miten nämä tutkimustulokset vahvistavat niitä stereotypioita, joita suomalaisista ja ruotsalaisista ainakin minun mielessäni on. (Karjalainen)

Mitä mieltä olette itsepalvelukassoista? Alkuun ihmettelin niitä, mutta kyllähän ne nopeasti toimivat, jos ei ole paljon ostoksia. Jos mukana on vain pari tavaraa, menen itsepalvelukassalle mieluummin, kuin jonotan tavalliselle. Toisaalta tykkään siitä, että joku muu hoitaa homman silloin, kun ostoksia on paljon. YLEn jutussa ennakoidaan, että itsepalvelukassat vain lisääntyvät tulevaisuudessa.

 

 

11 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: suomalaisten ja ruotsalaisten erot sekä itsepalvelukassat

 1. Mä odotan sitä, että Suomeenkin saatais kauppoihin mahdollisuus lukea viivakoodit sitä mukaa kun tavaroita kerää, jotta voisi kerätä suoraan kasseihin. Mutta se aika on varmaan aika kaukana…

  • Ooo! Tällaiseen en ole vielä törmännytkään, mutta kokeilisin kyllä jos mahdollisuus olisi!

 2. Olen samaa mieltä. Jos ostoksia vain muutama niin itsepalvelukassa on kätevä. Jos taas on kärryllinen tavaraa ei tule mitään…Eihän siihen tasolle edes mahdu kuin maksimissaan korillinen tavaraa.

  Vuosia sitten Konalan ja Tapiolan S-marketeissa oli tuollaiset skannerit, joilla luettiin ostokset silloin kun poimittiin tavarat kärryn. Pistokokeina ottivat sitten välillä myös kassalle. Oli ihan loistava systeemi kun joutui vain n.joka kymmenes kerta lataamaan ostokset hinnalla. Muulloin sai ladata ostokset suoraan kasveihin ja vaan maksaa ne kassalla.

  Tätä suurempien määrien ostamista saisivat kaupat helpottaa, itsepalvelukassa ei valitettavasti siihen auta. Verkkokauppa tietty on yksi mahdollisuus, mutta jostain syystä en ole oikein sille vielä ”lämmennyt”. Pari kertaa olen kokeillut, mutta ei oikein ostamistapana napannut…

  • joo noi skannerit oli ihan huiput. Asun nykyään Sveitsissä ja käytän täällä yleensä kaupassa aina skanneria, niin helppo tapa käydä ostoksilla kunhan muistaa skannata kaiken!

  • minulle itse asiassa sopisi sellainen, että olisi jatkuva tilaus tiettyjä perustarvikkeita. Sopisi hyvin, että joku toisi kerran viikossa kotiovelle viikon maidot, vessapaperit, leivät, jugurtit ja muut tuotteet joita kuluu koko ajan. Kuka lanseeraisi tällaisen palvelun?

 3. Tuo on tutkimus on mainostoimiston tekemä, joten kovin tieteellinen se ei ole.

  Kai tavaramäärä on yleisesti kasvussa, jos vertaa esim. ikäistemme lapsuudenkoteihin.

  • Totta, tämä ei ole akateeminen tutkimus, mutta kiinnostava selvitys silti!

 4. Itsepalvelukassat ovat tosiaan hyviä silloin, kun on maksimissaan korillinen ostoksia. Jos minulla on enemmän ostoksia, niin menen normikassalle. Skannauksesta tuli mieleen, että Japanissa kokeillaan tietyissä kioskeissa juuri tuota, eli skannataan tuote jo laittaessa koriin, maksetaan kassalla ja kone pakkaa ostokset puolestasi. Eli ns. robottikassa. Tässä on video vielä siitä: https://www.youtube.com/watch?v=CqE89V29WjQ
  Valitettavasti ei ole englannin kielisiä tekstityksiä, mutta tässä näkee suht hyvin, miten se tapahtuu.

 5. Mä tykkään itsepalvelukassoista, varsinkin sen jälkeen, kun tajusin, että ne pystyy hiljentämään! 😀 Toisaalta ärsyttää hiukan, että ne antavat aina kuitin. S-omistajana käyn enimmäkseen s-ketjun kaupoissa ja olen valinnut sähköisen kuitin säästääkseni maailmaa edes hitusen turhalta roskalta. Jostain syystä paperikuitti jää tulostumatta ainoastaan henkilökassalla asioidessa.

  • En tiennytkään, että S-ryhmä antaa tällaisia mahdollisuuksia ostoskokemuksen yksilöllistämiseksi!

 6. Tykkään mahdollisuudesta valita itsepalvelukassan ja tavallisen väliltä. Tykkäisin myös jos olisi mahdollista lukea tuotteiden viivakoodit samalla kun niitä hyllyistä keräilee ja lähtiessä sitten vaan maksaa.
  Ei nämä uudet systeemit aina ihan toimi… Eilen todistin kaupassa tapausta, jossa näytti käyneen niin että pariskunta oli tilannut tuotteet netistä ja tullut sitten vaan noutamaan tilauksensa kaupasta. Jono vaan kasvoi kun kassahenkilö ihmetteli pariskunnan tuomaa paperia (jota vastaan varmaan olisi pitänyt saada ne tavarat). Lopulta tuli toinen työntekijä hätiin ja lähti etsimään pariskunnan tilausta (tai kenties vasta keräilemään tuotteita). Helppoa ja nopeaa 😮

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)