Ruokakaupan loppuunmyynti villitsi perheenäidin

Minä taidan olla sellainen Ilana Aallon kuvailema ostamalla säästäjä. Kunnon alennusmyynti on mielestäni tosi houkutteleva. Kuten Ilana sanoo, tällainen toiminta ei välttämättä ole sitä kaikista rationaalisinta, mutta mieleni tekee pyristellä hiukan tuota ajatusta vastaan. Ykkösperusteluni on tämä: entä jos oikeasti käyttää kaiken, minkä ostaa? Silloinhan kannattaa ostaa jos halvalla saa.

Huomasin tämän logiikan tällä viikolla, kun kotimatkan varrella oleva K-kauppa mainosti loppuunmyyntiä. Pakkohan sinne oli mennä. Eilen ja tänään myytiin kaikkea -30% ja viikonloppuna on vielä -50%. Olen käynyt siellä kaupassa jo kaksi kertaa. Suunnittelen meneväni huomisaamuna aikaisin ja hamstraavani lisää. Olen ehkä hieman seonnut.

Mutta toisaalta! Ostin mm. seuraavia tavaroita: elmukelmua, leivinpaperia, pakasterasioita ja -pusseja, ilmapalloja, pillejä, serpentiiniä sekä pöytäliinan. Lisäksi ostin ruokaa: maitoa, jugurttia, oliiviöljyä, oliiveita, puurohiutaleita, popkorneja, teetä, keksejä, kikherneitä purkissa (en enää ikinä osta sellaisia, joita pitää itse liottaa) ja mätiä. Lisäksi tiskiainetta ja suihkusaippuaa. Olen ostoksiini aivan tavattoman tyytyväinen. Kaikki ruuat ovat sellaisia, joita meillä menee jatkuvasti. Säilykkeissä oli päiväystä vuodeksi eteenpäin, ja mäti on sellaista herkkua, että jos sitä saa halvalla niin varmasti ostan varuiksi pakastimeen. Muut tavarat ovat samalla tavalla tarpeellisia ja käytössä kuluvia. Lapsiperheessä tarvitaan aina pillejä, serpentiiniä ja ilmapalloja, sillä niillä pelastaa mitkä tahansa lastenkutsut. Elmukelmua ja leivinpaperia menee tasaiseen tahtiin ja jossain vaiheessa niitä pitää kuitenkin ostaa lisää. Yksi ekstrapaketti kaapissa ei haittaa, mutta se lykkää tarvetta ostaa uusi pakkaus taas vähän pidemmälle.

Pöytäliina oli täydellinen heräteostos, mutta samalla todellinen löytö. Meillä on kangasliina pöydällä joka päivä, ja kahden alle kouluikäisen syödessä sotkua tulee. Vaihtovaraa pitää olla, ja olin kaivannut nättiä arkiliinaa pidemmän aikaa. Nyt löytyi kiva kuosi, Finlaysonin tuote ja oikea koko, hinta 7€. Koen todellakin säästäneeni tuolla ostoksella. Toisaalta tein myös ihan oikeaa säästöä jättämällä kauppaan sellaisia juttuja, joita en oikeasti tarvitse. En ostanut esimerkiksi patalappuja (vaikka olivat halpoja kuin mikä, koska meillä on niitä riittävästi ennestään) enkä koskenut karkkeihin, koska en halua syödä karkkia. Jos sitä on kaapissa, itsekurini ei riitä vastustamaan, joten tein itseni kannalta viisaamman ratkaisun, kun jätin karkit ostamatta, vaikka halpoja olivatkin.

Aion siis todellakin säästää vielä lisää tuossa loppuunmyynnissä. Tänään inventoin kuivakaapit, ja sitten menen huomisaamuna listan kanssa kauppaan. Jos siellä tulee vastaan oikeanlaista pastaa, sokeria, jauhoja, säilykkeitä tai pakasteita, ostan. Olen yleensä pikemminkin aliostaja, mistä seuraa hankaluuksia sitten, kun tavarat on loppu enkä ole raaskinut ostaa tarpeeksi varastoon. Mutta nyt kun kerran tilanne on tällainen, näien ostamisen pelkästään järkevänä. Hinnan lisäksi säästän itseltäni tulevaisuudessa monta vaivaa, kun kaapissa on jo sitä mitä pitää.

Kuka muu säästää ostamalla? Säästättekö aikaa, vaivaa vai rahaa? Vai peräti kaikkia kolmea?

27 vastausta artikkeliin ”Ruokakaupan loppuunmyynti villitsi perheenäidin

 1. Ilana kuittaa! Onhan tuossa järki, jos sen tekee hallitusti, kamppeet mahtuvat mukavasti kaappeihin eikä ruokahävikki kasva 🙂

  Hyvin paljon näen aivan vastakkaista ihmisten kodeissa. Ostetaan varmuuden vuoksi varsinkin, jos halvalla saa, vaikka kauppa sijaitsee 200 metrin päässä. Sitten kaapissa on kaksitoista rullaa elmukelmua, säilykkeetkin pääsevät vanhenemaan eikä mikään mahdu mihinkään. Haitat ylittävät hyödyt.

  • Mä olen miettinyt paljon tuota lanseeraamaasi käsitettä juuri siksi, että alennusmyynnit viehättää mua niin paljon. Välillä (kuten tänäänkin) mietin, että toisaalta jos jokin maksaa 2€, onko sillä niin väliä maksaako 2€ vai 1,3€ samasta tuotteesta… se konkreettinen säästö on niin pieni, ettei asialla ole lopulta niin hirveän suurta merkitystä. Mutta olen tajunnut, että tällaisista loppuunmyynneistä ostaminen säästää minun kohdallani myös aikaa ja vaivaa, ehkä vielä enemmän kuin rahaa. Kun lähtökohtaisesti aina ajattelen, että ”ei sitä nyt vielä tarvitse ostaa” tai että ”en juuri nyt taida jaksaa kantaa kotiin ylimääristä pakettia”, jää tarpeellisetkin jutut ostamatta, ja sitten kun niitä oikeasti tarvitsisi, harmittaa kun ei ole. Eli jos tämä pieni alennus saa minut ostamaan varastoon kaikkea tarpeellista, silloin se kannattaa tehdä, vaikka onhan se nyt vähän hassua juosta jonkun puoleen hintaan olevan elmukelmun perässä. Tulee ne kuuluisat ämpärit mieleen. Mutta joo, hamstraaminen on tässä tietenkin lainausmerkeissä, sillä ei mulla mitään kymmenien kelmupakettien varastoa ole. Ostan vain sen verran, mikä keittiön säilytystiloihin mahtuu.

 2. Jos jollain nyt oikeasti olisikin 12 rullaa elmukelmua, niin konmarin oppien mukaan 11 rullaa pitäisi heittää roskiin :O
  Se on juuri se asia, mitä en siinä systeemissä ymmärrä, enkä halua noudattaa koko metodia! Miksei niitä kelmurullia vaan voisi käyttää yksi toisensa jälkeen vuorollaan loppuun sen sijaan, että niistä pitäisi hankkiutua kerta heitolla eroon? Eipähän tarvitse näin ollen ostaa aikakaan elmukelmua moneen vuoteen 😀

  Ja kyllä; minä tunnustaudun nimen omaan ostamalla säästäjäksi. En niinkään osta ruokaa, mutta esimerkiksi juuri pesuaineita saatan hamstrata varastoon, jos sattuu hyvä tarjous tai jonkun kaupan loppuunmyynti kohdalle.

  Lisäksi kaikenlaiset maahantuojien ystävänmyynnit tulee koluttua. Kosmetiikkaa saa niistä ihan tajuttoman halvalla. Viimeiksi tällä viikolla kävin ystävänmyynnissä hamstraamassa kosmetiikkaa, vaikka olen olevinani ostolakossa tämän vuoden. Yritin silti ostaa harkiten sielläkin ja vain sellaista, mitä todella tulee käytettyä, kuten hajuvesiä, puuteria, kynsilakkoja ja huulipunia. Eihän sellaista tilaisuutta nyt mitenkään voinut jättää väliin 😀 Hajuvedetkin olivat huomattavasti alle taxfreehintojen.

  • Kyllä niitä saa konmarin mukaan säilyttää, jos ne tuottavat iloa. Minulle tuottaa ne kaikki ylimääräiset iloa, sillä rakastan sitä tunnetta että minun ei tarvitse lähteä kauppaan vielä pitkiin aikoihin, vaan olen varautunut kaikkeen. Mutta toisaalta olen Ilanan kanssa täysin samaa mieltä siitä, että sellainen varmuuden vuoksi hamstraaminen, mille ei todellisuudessa ole käyttöä, on vain omiaan lisäämään kodin ylimääräisiä tavaroita. Minulla ei olisi 10 ylimääräiselle kelmulle tilaa, mutta pari ylimääräistä voi olla. Kun ottaa huomioon kauanko yksi kelmurulla kestää, pari ylimääräistä riittää varautumaan jo moneksi kuukaudeksi.

   Minustakin kosmetiikan ystävämyynnit ovat houkuttelevia. Mutta olen viime aikoina niissä käydessäni kovasti kyseenalaistanut monien tuotteiden tarvetta, ja jättänyt suurimman osan ostamatta. Tietysti jos todella käyttää huulipunaa, hajuvettä ja kynsilakkaa päivittäin, niitä myös kuluu. Mutta olen huomannut että useimmiten kotoa löytyy jo kaikkea tarpeellista, ja ostaminen on enemmänkin ostamisen ilosta, kuin todellisesta tarpeesta.

   • Aurinkovoiteet jätin suosiolla ostamatta ystävänmyynnistä. Niitä ei kyllä kannata ostaa varastoon, vaikka saisi kuinka halvalla. Haluan olla varma, että suojakertoimet toimivat, vaikken helposti palavaa tyyppiä olekaan. Sen sijaan kynsilakat eivät ole moksiskaan, vaikka olisivat ostettu vuosia sitten. Siksi uskalsin ostaa niitä. Juuri viime viikolla käytin vuoden 2012 kesäkokoelmassa ollutta Essien lakkaa ja se oli aivan loistavassa kunnossa ja levittyi oikein hyvin. Piti oikein googlettaa, koska sitä on myyty, kun en muistanut ostoajankohtaa. Netistä saa selvitettyä vaikka mitä 😁 Hajuvedetkin säilyvät hyvin oikein säilytettynä. Minulla on monta käytössä samaan aikaan ja sitten taas pakkaan ne laatikoihinsa ja otan seuraavat käyttöön. Minusta ei ole jauhamaan yhtä pulloa kerrallaan tyhjäksi vaan pitää olla runsaasti valinnan varaa.

 3. Just oli meidänkin lähellä tuollainen loppuunmyynti, ja sain sieltä hankittua harmittavan vähän, sillä melkein kaikki oli päivässä loppunut. 😀 Eli tosiaan, kyllä tuota ruoan alennuksesta ostamista harrastavat muutkin. Ja lisäksi, koska ruokaa ja päivittäistavaroita on pakko ostaa, jo 30% alennuksella saavuttaa sekä suhteellisesti että absoluuttisesti merkittävän säästön. Olen usein ajatellut, että ylijäämäisen talouden erottaa alijäämäisestä merkittävässä määrin juuri tämä, miten ihminen suhtautuu arjen pieniin valintoihin ja niissä mahdollisesti saavutettavaan säästöön.

  • Tuossakin kaupassa on tavara huvennut kovaa vauhtia. Mutta ajattelin silti vielä käydä katsomassa tänään, josko siellä noita kuivatarpeita löytyisi. Parhaat herkut on jo myyty, sen huomasin eilen. Yksittäisenä tapauksena tämä ei tietysti hirmuisesti rahaa säästä (tällä hetkellä säästöä on noin 30€), mutta totta on, että tällaiset valinnat alkavat vaikuttaa, kun niitä tekee usein. Riippuu varmasti myös tuloista, kuinka iso merkitys arjen valinnoilla on. Salaisuus on mielestäni siinä, että harkitsee tarkasti tuleeko ostos käytetyksi. Jauhot tulevat aivan varmasti, mutta esimerkiksi popkorneja tehdään nii harvoin, että yksi pussi riittää. Siitä riittää yllärileffailtaan iloa, mutta kun niitä on ehkä kerran vuodessa, useamman pussin hamstraaminen ei olisi järkevää, vaan pikemminkin se sitoisi rahaa kiinni sellaiseen, mitä ei oikeastaan käydä.

 4. Ostan vain harvoin mitään sen takia, että saan sen tavallista halvemmalla: joskus jotain perusruokatarpeita tai -hygieniatuotteita, jotka varmasti tulee käytettyä. Ja niitäkin ostan vain, jos tiedän, että ne mahtuvat samaan paikkaan, kuin käytössä olevat vastaavat tuotteet. Nimenomaan sama säilytyspaikka on minulle tärkeää, jotta muistan varakappaleiden olemassaolon, enkä tule vahingossa ostaneeksi liikaa tavaraa varastoon.

  En kuitenkaan usko, että ostamalla voisi saavuttaa mitään merkittäviä säästöjä. Lähinnä se on helppo konsti huijata itselleen tyytyväinen mieli. ☺

  • Kokeilin pari vuotta sitten, miten paljon kuukaudessa menee rahaa ruokaan, ja voiko summaa muuttaa. Totesin että kyllä voi, jos tekee tietynlaisia valintoja. Pystyn säästämään kuukaudessa noin 100€ riippuen siitä, miten paljon valmista ruokaa alusta asti itse, ostanko tarjouksista ja mitä ostan. Tässä suhteessa olen siis omaan kokemukseen perustuen vähän eri mieltä tuosta ostamalla säästämisestä. Mutta tällaisesta yksittäisestä keikasta ei tietenkään merkittävää säästöä tule, vaan paremminkin juuri se hyvä mieli. Minulla itse asiassa tärkein hyöty on se, että ylipäätään OSTAN varastoon jotain, ja sillä lailla säästän hirveästi vaivaa myöhemmin.

 5. Tein ihan saman operaation viime syksynä, kun kaksi lähi-Siwaa muuttui K-Marketiksi. Kävin niissä yhteensä neljä kertaa ja tein myös mielestäni todella hyviä ostoja. Eli kannustan menemään uudestaan :))

  Sanna

  • Kyllä, menossa ollaan 🙂 En ole ikinä ennnen ruokakaupan loppuunmyyntiin törmännyt, mutta kokemus on hauska.

   • Kävin keväällä Siwan loppuunmyynnissä ja siellä oli ihan hautajaistunnelma, kun paikkakunnan ruokakaupoista toinen oli lopettamassa. Kannattaa silti käyttää alennukset hyväksi.

 6. Kyllä tekisin samoin. Ostan välillä minäkin esim.lihoja -30% alennuksella isoja määriä ja laitan pakastimeen. Siis niitä joissa päiväyksen lähellä loppua.

  Säästö ei ehkä yhden henkilön taloudessa ole suuri, mutta kyllä hintojen seuraamisella säästää merkittäviä summia isommassa perheessä. Juurikin noilla -30% alennuksella myös.

  Niin ja tuo ajan säästö. Me periaatteessa käydään kerran viikossa isommin kaupassa jolloin ostan tarvittavia kuivatarvikkeita yms. aina varastoon. Esim.kaurahiutaleita meillä on aina 2 pkt kaapissa ja kun toinen on käytetty ostan heti uuden. Kaikkien tuotteiden kanssa en tee samoin mutta katson aina kauppalistaa tehdessä kuivakaapin läpi nopeasti ja listaan ne joita jo ”melkein” puuttuu. Perusjutut pitää aina olla kaapissa jotta ei kesken ruoanlaiton tarvitse lähteä kauppaan. Melkein kaikki muut huomaan itse, mutta esim.suodatinpussit on meillä sellainen juttu jota en huomaa koska hyvin harvoin kahvia keitän . Olenkin sanonut miehelle että muistaa sanoa noista kun alkaa olla vähissä…

  • Mulla käy aika usein niin, että en ole ostanut ajoissa, ja sitten ihmettelen kesken ruuanlaiton kun jotain puuttuu. Tai en voikaa tehdä sitä mitä olin ajatellut, samasta syystä. Tämä on rasittava piirre, ja johtuu siitä että olen huono ostamaan. Alennusmyynnistä ostaminen motivoi, kun tietää samalla säästävänsä rahaa. Siis juuri tämä Ilanan mainitsema kuvio. Silloin on helpompi ostaa itse asiassa absoluuttisesti isommalla rahalla kuin normaalisti, mikä on tavallaan nurinkurista.

 7. Tässä kirjoituksessasi oli jotain hirveän herttaista! En osaa sanoa mikä. Mutta kaiken viisaan, arvioivan ja punnitun arjen keskellä voi tosiaan seota ruokakaupan alessa kelmuista ja siivoustarvikkeista. Minulle voisi käydä juuri noin. Järkeväähän se on, ostaa kymmenen kelmurullaa viiden hinnalla. Tätä nykyä kuitenkin hermostuisin niihin ”ylimääräisiin” kierimässä laatikoissani, vaikken puhdasopisesti konmaritakaan.
  Ymmärrän kuitenkin tuon suunnitteluintosi ja tilaisuuden säästää!

  • Kiitos 🙂 Vaikka blogissa tietenkin väistämättä avaa vain osan elämästään, yritän olla vilpitön sen osan suhteen, josta täällä kirjoitan.

 8. Viime kesänä samanlaisessa loppuunmyynnisä ostin myös keittiössä tarvittavia elmukelmua, leivinpaperia jne. ja sitten hamstrasin pyykin- ja astianpesuainetta sekä hygieniatuotteita. Ajattelin, että kun säilytystilaa on, kaikki ostamani oli sellaista mitä meillä käytetään viikottain, jopa päivittäin, niin ostamalla nyt halvalla mun ei tarvitse miettiä niiden hankintaa moneen kuukauteen. Alkusyksyyn oli ihan riittävästi ohjelmaa tiedossa (vauvan syntymä!), joten se, että saan jonkin pois hetkeksi kuormittamasta mun systeemejä arjessani, ei haittaa vaikka se olisikin nykyisin vähän paheksuttuakin hamstrausta.

  • Erittäin viisasta toimintaa, etenkin kun vauva on tulossa. Silloin todellakin riittää muutakin mietittävää, kuin että onko kaapissa leivinpaperia. Hamstraaminen menee hölmöksi vasta sitten kun säilytystila loppuu, tai tavaroita ei oikeasti tarvitse.

 9. Itse ostaisin vastaavasta myynnistä kuiva-aineita ja säilykkeitä, joiden käyttöaika on pitkä.Ehkä myös WC-paperia ja siivousaineita. Ja ehkä myös sellaisia kasviksia, joista voisi tehdä säilykkeitä: tomaattia, kaalta, paprikoita, sipulia…Ja tietysti tekisin ne säilykkeet myös. Ja söisin myös. Ihan vaan vaihtelun vuoksi.
  Elmukelmua en ostaisi enkä ottaisi edes ilmaiseksi, mutta se liittyy muovin pehmintimiin.

   • Pyrin ylipäätään välttämää muovia keittiössä mm muovin pehmentimien takia, samoin alumiinifolion käyttö on minimaalista.

 10. Täällä on ollut muutama tuollainen loppuunmyynti-ale. Ainakin pienien kauppojen kohdalla täällä on sellainen huomio tullut tehtyä, että ne -30% hinnat pienen kaupan alessa on samat kuin normaalihinnat prismassa, josta me ostokset arkena normaalisti tehdään. Joten aika pitkälti olen jättänyt väliin, koska laskelmieni mukaan säästöä ei synny.
  Jos taas joka tapauksessa tekee ostokset suunnilleen samankokoisesta/saman hintaluokan kaupasta, on minusta se -30% normaalihinnoista oikeasti jo ihan hyvä säästö, kun harvoin esim.kuivatavaraa hyvillä päiväyksillä on missään alessa. Siinä tapauksessa toimisin kuten sinäkin, mä ajattelen että pienistä puroista kasvaa iso virta, säästämisessäkin.

  • Totta, pikkuputiikkien hinnat ovat jo lähtökohdittain korkeammalla, mutta sitten kun niiden loppuunmyynnissä on menossa -50% ale, kannattaa jo ostaa, jos jotain järkevää on vielä jäljellä. Itse satuin joulukuun lopulla Lauttasaaren Siwaan tällaisena hetkenä ja ostin teetä, dödöä ja koiranruokaa.

  • Joo, jos käy jossain isossa kaupassa säännöllisesti, loppuunmyynnin alennus ei varmaan tuo samanlaista säästöä. Valitsin kaupasta vain sellaisia, missä oli päiväystä pitkälle eteenpäin, eli niitä voi tosiaan pitää siellä varastossa odottamassa. Alennus motivoi ostamaan, mutta suurin hyöty on se, että nyt niitä varastoja on tulevaisuutta ajatellen.

 11. Minä aion kyllä huomisaamuna olla paikalla, kun S-market loppuunmyy -50%. Kiitos, täältä sai hyviä vinkkejä! Kesäloma ja kaikki kuusi lasta antaa aihetta vaikkapa vessapaperin ja jäätelön hamstraamiseen.

  • Minusta tuntuu, ettei vessapaperia ja maitoa voi koskaan ostaa turhaan!

 12. Palasaippua olisi ekologisempi. Ei tuu muovipulloja ja palasaippua kestää kuukausia.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)