Viikon vinkit: Meriroskis, muovinkierrätystä ja vaatekomeron järjestystä

EDIT: Nyt myös linkki mukana! Tiesittekö, että on keksitty meriroskis, joka imee vettä sisäänsä ja siivilöi siitä muovia? Minusta on huikeaa, että tällainen keksintö on, ja että sellainen on laitettu myös Helsingin edustalle. Kaksi kappaletta tuntuu vain kovin vähältä, miten näitä voisi saada lisää? Jos systeemi toimii, voisivatko ihmiset ruveta meriroskiskummeiksi, ja osallistua näiden rahoittamiseen? Minä ainakin olisin valmis siihen. Juttu on kiinnostava muutenkin, mikäli muovijätteen vähentäminen Itämerestä kiinnostaa. (YLE)

Jatketaan muoveilla. Miksi muovin kierrättäminen on niin vaikeaa ja miten nämä haasteet ylitetään? Allekirjoitan näistä ”tekosyistä” monta, enkä tällä hetkellä kierrätä muovia. Tuntuu että siihen pitäisi taas ruveta, mutta tosiasia on että onhan se työlästä. Tosin ns. oikein tekeminen usein on. (YLE)

Tässä kuvapitoisessa jutussa on ihan käteviä vinkkejä vaatekaapin järjestämiseksi. Parhaiten näistä on hyötyä, jos käytössä on vaatekomero, tavallisessa kaapissa ei välttämättä ole näille ratkaisuille tilaa. (Iltalehti)

18 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: Meriroskis, muovinkierrätystä ja vaatekomeron järjestystä

 1. Ajatus meriroskiskummeista on hieno.

  Muovin kierrätyksestä: pidän allaskaapissa ohutta muovipussia, johon kierrätän muovipakkaukset kuten jugurttipurkit, margariinirasiat ym. Tiskaan ne muun käsintiskattavan tiskin mukana ja kuivaan vaikka tiskirätillä. Kun pussi täyttyy, vien sen kotini lähellä Liisanpustossa olevaan keräyspaikkaan. Muovinkeräys vähentää muuta jätettä aivan valtavasti! Taloyhtiöiden pitäisi pitää asiaa esillä.

  Muovikierrätyspussiksi sopivat esim kaupan ohuet hedelmäpussit, joihin mahtuu kevyttä muovipakkausjätettä uskomaton määrä. Vaikka nämä pussit ovat monella taholla pannassa, tähän tarkoitukseen ne ovat mielestäni järkeviä.

  • Tuo kummi-idea tuli siitä, että kun nykyisin voi ostaa aineettomia lahjoja, lehmiä kehitysmaihin ja lapsille koulupukuja, niin miksei sitten meriroskista!

 2. Minua muovin kierrätys jotenkin määrittelemättömällä tavalla ärsyttää. Ihan ykkösärsyke (ymmärrän kyllä tämän naurettavuuden) on se, että sen tuloa talouteen on vaan niin helkkarin hankala estää, eli minulla on vähän tämmöinen ”pitäkää tunkkinne”-asennevamma. Minun pitäisi kiertää monen monta kauppaa enkä voisi mennä enää niin paljon budjetti edellä ruokaostoksilla kuin haluaisin saadakseni kaiken hankittua edes suurin piirtein muovittomana. Vaikka toki niinkuin sanoit, oikein tekeminen on usein hankalaa ja aikaa vievää.

  Toisekseen, pieni määrä kylmää vettä riittää hyvin harvoin elintarvikepakkauksien puhdistamiseen, jolloin lajittelusta tulee arpomista joka ikisen tötsän kohdalla jolloin siitä ei voi muodostaa täysin automaattista rutiinia itsellensä vaan aina on mietittävä erikseen pitäisikö/jaksaisiko/kannattaisiko. Nyt kun kirjoitin tämän tähän niin tajusin että tämä on varmaan minulla se pääsyy miksei tapa ota tulta alleen.

  Ja kyllä meillä ainakin alkaa tulla myös tila vastaan. Meillä on jo yksi allaskaapillinen jätekäytössä (sekajäte, lasi, metalli, biojäte, kartongit, ”erikoisjäte”), ja muualla paperinkeräys, tekstiilit ja tyhjät pullot. Välillä ihan sokaisee mistä tuota jätettä tulee, vaikka pidän itseäni hyvin harkitsevana ja valikoivana kaupassakävijänä.

  • Tässä taannoin luin sellaisen jutun, jossa todettiin että purkkien ei tarvitse olla putipuhtaita. Riittää, että ne on huuhtaistu isoimmasta kiinteästä aineesta. Esim. pilalle mennyttä jugurttipurkkia ei saa heittää sinne avaamattomana, vaan sisältö pitää ensin kaapia pois. Minullakin on tällä hetkellä roskia ja kierrätettäviä kolmessa eri paikassa huushollia, ja meillä on mm. komero, jossa voi pitää paperinkeräyspussia lattialla. En tiedä miten oikein on ajateltu, että esim. yksiöissä asuvat asian hoitavat!

 3. Aloitin muovijätteen lajittelemisen, kun lähikauppamme pihaan tuli aikoinaan keräyspiste. Ja se on ärsyttävää, kuten edellä todettiin. Olen huomannut, että muovijätettä kertyy jätteistä eniten. Siis mihin ne olisi viisainta kerätä? Roskiskaapin ”pääroskikseen”, muovipussiin roskiskaapin oven sisäpuolen koukkuun, omaan astiaansa roskiskaapin perälle, kestokassiin vai kodinhoitohuoneeseen hyllyn alle sijoitettuun laatikkoon? Kaikki on kokeiltu ja ei oikein mikään ole luontevaa. Vain täysremontti keittiön kaapistoissa toisi ratkaisun. Mutta kierrätän arjen haasteista huolimatta. En vaan osaa enää laittaa muovia sekajätteisiin.

  • Silloin kun lajittelin muovit, keräsin ne siihen isoimpaan astiaan, koska muovia tuli eniten. Sekajätteelle on periaatteessa oma roskis kaikissa muissa huoneissa, mutta sitten kun tuli kalankäärepapereita ym. niin eihän niitä mihinkään makuuhuoneen roskikseen lähde viemään. Joten niille pitäisi olla joku oma roskis. Mun täytyy itse asiassa miettiä, miten saisin meidän kierrätyshommelit optimoitua. Koska periaatteessa haluaisin muovin kierrättää, sillä se voidaan hyötykäyttää niin tehokkaasti.

   • Meillä on 10 v sitten rakennettu talo ja jo silloin varasin tilaa 4 jätesangon verran keittiöön, ja sangot on vielä ulosvedettävissä laatikoissa… silti tuntuu ettei noita jätteitä meilläkään saa järkevästi sijoitettua.

    Keittiössä sekajätteelle meillä on yksi sanko, metallille ja lasille yksi yhteinen, kartongille yksi ja muoville yksi. Kartonki ja muovi on koko ajan ongelmia…

    Ratkaisuksi olen miettinyt että tekisin/ompelisin jostain sopivasta materiaalista esim. muovista, oikeilla mitoilla tuohon kartongin ja muovin keräyslaatikkoon säkin, jossa kahvat ja joka olisi helppo napata mukaan kauppareissulle lähtiessä. Nyt joutuu aina keräilemään useita sankoja, joita ei koskaan kerralla saa vietyä autoon.. ja sitten ne jää viemättä.

    Jos tähän vielä lisäisi biojätteen en enää tiedä mihin sen laittaisi.

    Niin ja kylppäreissä (3 kpl) ja kodinhoitohuoneessa on myös tietty sekäjäteroskis… tosin niistäkin paikoista tulee myös kartonkia ja muovia, joten nekin pitäisi lajitella jos oikein tarkka olisin. Tähän en ole ryhtynyt, paitsi jos jotain pahvipaketissa olevia ostan niin ne paketit puran saman tien keittiön kartonkiroskikseen ja joskus myös shampoo yms. pulloja jaksan laittaa muovin kierrätykseen, jos olen sopivasti viemässä muoveja pois.

    Näiden lisäksi vielä paperijäte jonka kerään säkkikangaskassiin ja vien noin kerran viikossa kierrätykseen. Näitäkin keräsin aikaisemmin kellarissa olevaan pyykkikoriin, mutta totesin että helpompi viedä pieni määrä kerrallaan pois, kuin koko korillinen.

    Niin ja tietty sitten vielä patterit, ongelmajäte ja mitä näitä nyt on niillekin pitäisi olla joku paikka, josta ne (muistaisi) viedä pois aika-ajoin.

    Tässä jäteasiassakin on sellanen juttu että jos tästä sais jotenkin tehtyä itselleen rutiinin, jota ei tarvitsisi miettiä erikseen niin tulisi hoidettua… muutoin (ainakin meillä) välillä on kaaos joka täytyy erikseen selvittää. Mutta kuten ylläolevasta huomaa ei se riittävä tilakaan aina asiaa ratkaise…

 4. Meillä kierrätetään metalli, lasi, juomapullot ja paperi ja meillä on komposti – mutta muovia ei kierrätetä. Kun meillä on pakko olla sekajäteroskis joka tyhjennetään määrävälein ja siitä maksetaan sama hinta vaikka siellä ei olisi mitään, niin ei todellakaan huvita eikä ole mitään järkeäkään kuljeskella ”kaupungilla” roskapusseja kanniskelemassa. Siis muovit menee sekajäteroskikseen kun kerran siitä maksetaankin. Kaikki kannelliset hyvät juusto- ja rasva- ym. rasiat tiskaan ja käytän pakastusrasioina ja jogurttipurkit ja lihalaatikot käytän taimikasvatuksessa.

  • Omakotiasujilla on varmasti vielä eri tilanne kuin taloyhtiöissä. Minäkin otan tietynlaiset muovipurkit talteen, mutta en kaikkia, koska niiden säilyttämiseen on rajattu tila. Olen myös ruvennut miettimään leipäpussien kierrätystä. En tarvitse niitä enää vaipparoskiksiksi, joten niitä kertyy. Toisaalta sellaista leipää jota haluan syödä, ei myydä ilman muovipussia. Kinkkistä!

 5. Meillä nyt taas muovi kierrätetään vaikka välillä sitä kiroankin…. tulee välillä vietyä muovit pois liian harvoin. Ja meillä tulee muovia ja kartonkia todella paljon. Sekajäte vähenee alle puoleen kun muovin kierrättää. Juuri tänään aamulla katsoin jäteastia ja oli vajaa puolillaan kun muovi kierrätetään ja tyhjennys oli tänään. Pitäis varmaan harventaa tyhjennysväliä, mutta pelkään että jäteastia alkaa haisemaan jos tyhjennetään vain kerran neljässä viikossa.

  Biojätettä meillä ei kierrätetään kun vaatisi oman kompostorin ja siitä en kertakaikkiaan jaksa huolehtia ympäri vuoden.

  Olin juuri Saksassa lomalla ja siellä kartonki ja muovi kerättiin vihreään muovipussiin. Reilussa viikossa kahden hengen roskat oli iso pussillinen tuota kartonki tai muovia ja yksi pieni pussi sekajätettä. Ja ruokaakin me laitettiin joka päivä joten sikäli normaali tilanne.

  • Kerrostalossa taas biojäte ei ole ongelma, koska pönttö on takapihalla. Mutta muoveja pitää lähteä kuskaamaan, ja se taas on ongelma. Muistelen kaiholla Amerikan aikoja, jossa kaikki pantiin biojätettä lukuunottamatta samaan pönttöön ja joku muu lajitteli ne sitten myöhemmin!

 6. Jännä huomata miten monen kommenteista käy ilmi että muovijätettä tosiaan tulee paljon (ja kuvittelisin että tätä blogia vielä lukevat keskimääräistä ”tiedostavammat” ihmiset). Lisäisin vielä että muovijäte on usein suurta ja hankalan mallista, eikä mene oikein välttämättä kasaankaan eli pienikin määrä vie paljon tilaa verrattuna vaikka kartonkiin jonka voi usein litistää ja tunkea toisen sisään. Muoville pitäisi olla joku puristin varmaan.

  • Meillä on 5 hengen perhe ja ruokaa menee sen mukaisesti. Ja kaikki ruokahan on pakattu muoviin tai kartonkiin.. Tosin täytyy sanoa että minä ainakin tykkään noista pakatuista lihoista siksi että voin ostaa useamman päivän ruoat kerralla. Ei tulis mitään jos joka päivä pitäis käydä kaupassa…

   Ja totta, noita muoveja on niin monen kokoista pakkausta että niitä ei saa mitenkään sisäkkäin… ainakaan kaikkia.

   • Jugurttipurkit ym menee hyvin sisäkkäin, mutta sitten luin jostakin, että muoveja ei pitäisi laittaa sisäkkäin, koska eri muovilaatuja ei muuten pystytyä erottelemaan koneellisesti. Tästä tuli sellainen olo, että nyt menee liian vaikeaksi. En minä halua lähteä viemään muoviroskia kerran päivässä kierrätyspisteelle, vaikkei sinne olekaan kuin reilut 100 metriä. Jos ei laita sisäkkäin, roskis täyttyy liian nopeasti.

 7. Kerään puhtaan muovin ja vien viikottain lähellä olevaan kierrätysastiaan, mutta likainen muovi menee sekajätteessä jätteenpolttolaitokseen. Aluksi pesin elintarvikepakkauksia, mutta lopetin, koska kylmällä vedellä huuhtaisu ei riittänyt. No, muoviset jogurttipurkit mahtuvat usein astiapesukoneeseen, ne kierrätän.

  • Minusta tässä on ongelmallista sekin, ettei oikein tiedä mikä on liian likaista. Ymmärtääkseni putipuhdas ei tarvitse olla, mutta kiinteät ruuantähteet esimerkiksi ovat liikaa. Mutta mistä sitten tietää mikä on hyvä? Luulen että olen tosiaan lukenut tästä, joten täytyy selvittää asiaa tarkemmin.

 8. Olen tämän kevään aikana alkanut kerätä muovia pikkuhiljaa. Olen lukenut että meidän lähellä olevalle kauppakeskukselle tulisi muovinkeräys kevään aikana, muttei ole vielä näkynyt… Lähin keräyspiste on tällä hetkellä muutaman kilometrin päässä. Onneksi pyörän kanssa matka menee sutjakkaasti. Olen pyrkinyt siihen, että vien sinne pari pussia kerrallaan.

  Minulla on ollut samaa ongelmaa roskien säilyttämisen kanssa. Tällä hetkellä muoveja kerään muovipussiin, joka roikkuu tuolin selkänojalla (vaikea kuvailla tarkemmin, toivottavasti hahmotatte xD). Jossain vaiheessa näin Ikeassa hyviä keräyslaatikoita keittiöön. Lähipäivinä olisi tarkoitus tutkia niitä paremmin. Metalli- ja lasipurkit pyörii tällä hetkellä tiskipöydällä keräykseen viemistä. Ei ole oikein esteettistä. 😀 Onneksi on seka- ja biojätteelle omat astiat. Kartongille on iso muovipussi ja lehdille oma kori.

  • Erilaisten jätteiden lajittelu ja kerääminen sekä säilyttäminen on todella hankalaa. Minulla on sellainen Ikean Lack-hyllykkö pelkästään kierrätettäville jätteille.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)