Nehän ovat kuin kaksi marjaa

Meidän uskollisesti 15 vuotta palvellut pölynimuri hajosi. Tai tarkalleen ottaen imuri ei hajonnut, vaan letku halkesi. (Kuva hajonneesta letkusta täällä.) Koska meillä ei sattunut olemaan sitä harmaata roudarinteippiä, jolla tunnetusti korjataan kaikenlaiset kodinkoneet, oli pakko ratkaista tilanne toisin. Koska en mitenkään jaksanut nähdä sitä vaivaa, että olisin lähtenyt ostamaan uutta imuria, päätin etsiä varaosan. Sitä paitsi koska imurin moottori toimii ihan moitteettomasti, varaosa tuntui muutenkin fiksummalta ratkaisulta.

Electroluxin kotisivuilla on hyvä valikoima varaosia. Ongelmaksi muodostui se, että meidän imuriin ei löytynyt sopivaa letkua. Löysin kyllä kuvan letkusta, joka muistutti mielestäni kaikin tavoin nykyistä osaa, mutta sivun oma tarkistusohjelma väitti, että letku ei sovi meidän imurimalliin. En lannistunut, vaan googlasin pölynimurin mallinumeron + varaosa ja päädyin jonkun yleisen varaosaliikkeen sivuille. Sieltä löytyi täsmälleen sama letku kuin Electroluxin omilta sivuilta, mutta tällä kertaa – yllätys yllätys – löytyi myös tieto, että letku on yhteensopiva imurimme kanssa. Kyseessä oli varmuudella sama tuote, sillä se kävi ilmi tuotteen sarjanumerosta.

Päätin ottaa riskin, menin takaisin Electroluxin sivuille ja tilasin tuon letkun. Hinta oli kuljetuksen kanssa yhteensä 31,50 – mielestäni ihan sopivan kokoinen riski. Sitä paitsi olisihan minulla palautusoikeus, jos letku ei sopisikaan. Tilaus eteni nopeasti, ja eilen noudin paketin R-kioskilta. Kotona avasin paketin ja hain imurin. Kävi ilmi, että uusi osa sopii vanhaan koneeseen täydellisesti. Katsokaa näitä kuvia!

Kuvista on aika helppo päätellä, kumpi on uusi ja kumpi on vanha, kulumisen ja lian perusteella, mutta näettekö te noissa mitään muuta eroa? Keskimmäisessä kuvassa tuo vaaleampi putki on uusi. Siinä on myös suurin ero vanhaan, nimittäin putken kärki on 2mm pidempi kuin vanhassa. Se sopii kuitenkin moitteettomasti imurin varteen.

Nyt haluaisin kuulla Elecroluxilta selityksen: miksi väitätte, että varaosa ei sovi sellaiseen malliin, johon se kuitenkin täydellisesti sopii? Ymmärtäisin tämän, jos letkuissa olisi niin paljon eroa, että sen kiinnittämiseen pitäisi käyttää erityistä voimaa, tai että se ei pysyisi kunnolla paikallaan. Kuten kuvista näkee, nämä osat ovat kuitenkin lähes identtiset. Miksi kuluttajaa johdetaan harhaan? Väistämättä tulee mieleen, että kestävä kehitys on toissijaista, ja tärkeintä on vain saada kuluttaja ostamaan uusi kone. Uskon kuitenkin, että esimerkiksi tämän blogin lukijoissa on runsaasti ihmisiä, jotka mieluummin korjaavat vanhan kuin ostavat uuden. Jos olet tällainen kestävän kehityksen kannattaja, ilmoittaudu kommenttiosastolla!

Minä voin hyvällä omallatunnolla suositella meidän pölynimuria kestävänä ja laadukkaana. Minusta nuo ovat äärimmäisen positiivisia ominaisuuksia, joita etsin itse silloin, kun olen ostamassa uutta tavaraa. Jos yritys voi kehua näin hyvin kestävällä tuotteella, luulisi että siihen myös myytäisiin varaosia ja siten pidennettäisiin vielä koneen ikää. Electroluxin varaosatilaus ja nettisivut toimivat myös moitteettomasti. Voisin kehua niitäkin estoitta, paitsi että en kehu, koska minusta tuntuu että minua on juuri yritetty johtaa harhaan.

Tähän koneeseen on nyt vaihdettu imuletku sekä reilut vuosi sitten se pitkä, metallinen putki eli imurin varsi. Kustannukset näistä ovat edelleen alle sadassa eurossa. Itse konetta aion käyttää edelleen niin kauan, kunnes moottori hajoaa. Kun niitä varaosiakin näköjään kaikesta huolimatta saa.

17 vastausta artikkeliin ”Nehän ovat kuin kaksi marjaa

 1. Sain joitain vuosia sitten anoppini vanhan Kenwood-yleiskoneen lisäosineen, suoraan 80-luvulta. Siihen kuuluneen tehosekoittimen tiivisteet olivat haurastuneet, mutta sain tilattua maahantuojalta sopivat varaosat! Myöhemmin totesin, että kaipaan yleiskoneen moottorilta enemmän tehoa ja sopivan tarjouksen osuessa kohdalle ostin uuden Kenwood-yleiskoneen. Kaikki anopin aikoinaan hankkimat lisäosat sopivat uuteen runkoon. Olen tämän tarinan kertonut kaikissa mahdollisissa tilanteissa, koska mielestäni tällainen tuotekehitys on kertakaikkisen upeaa.

  • No siis juuri tämä! Kun tuote on hyvä, sitä kehuu mieliksensä. Kenwood on selvästi oivaltanut, mikä on käyttäjän mielestä olennaista!

   • Mahtavaa! Tää kyllä ilahduttaa aina. <3 Äiti osti Bamixin, kun oltiin pieniä ja myönnän hankkineeni omani (ja ehkä velikin omansa), koska se vaan on toiminut niin luotettavasti. Koneen kuori oli päivitetty (painettavat vrt. 0/1-virtakytkimet), mutta mukana tuleva kannu ja silppuri olivat muovin väriä lukuunottamatta samat kuin meidän 80-luvun versiossa. 🙂 Miksi kajota toimivaan malliin.

  • Mun vanhemmilla on 60-70 luvun Kenwood. Koneen moottori on jotenkin vioittunut, mutta mietin, josko lisäosat käy mun omaan koneeseen. Täytyypä kokeilla ennen kuin vien koneen Sorttiin.

 2. Olen itsekin ostanut Electroluxin osia kuvailemalla tavalla ja saanut paketin nopeasti R-kioskille. Hyvää palvelua sinänsä, koska ainakin suodattimet ja suulakkeet ovat kuluvia osia.
  Kenwood: saimme ko. yleiskoneen häälahjaksi 1987. Nyt sen muovisen kulhon pohja on vähän rispaantunut: täytyykin yrittää saada varaosa.

 3. Olisin ostanut rullan jesaria, ellei minulla jo sattuisi olemaan sitä siivouskomerossa 😀

 4. Jei! Mäkin löysin imuriin varaosat ja päivitin siitä. (https://neuloojapurkautuu.net/2011/03/05/imurin-korjaus/) Tuntuu, että siitä on 2 vuotta, mutta se oli näemmä vuonna -11 😀

  Harmillista kyllä, miten ei Electroluxin sivuilla ole selkeästi kommunikoitu, mihin malleihin varaosa sopii. Miten paljon ylimääräistä selvitystyötä joutuu moisen takia asiakas tekemään. Eikä ehkä vain yksi asiakas. Tuo imurihomma terotti mulle aikanaan, että jo ostovaiheessa kannattaa muistaa kiinnittää huomiota varaosien saatavuuteen. Mulle on tärkeää, että se on helppoa ja että niitä saa ajankin päästä. Ja jos osia ei ole myynnissä tai niitä ei voi vaihtaa itse, haluan vähintään tietää, mitä kautta mahdollinen korjaaminen hoidetaan.

 5. Täällä yksi kestävän kehityksen kannattaja! Mielestäni valmistajien tulisi pitää varaosia helposti saatavilla ja hyväksi havaitut mallit pitkään markkinoilla.

  Olen myös sitä mieltä, että hyvä laite kannattaa ehdottomasti korjauttaa tai hankkia siihen uusi osa, vaikka se maksaisi vähän enemmänkin. Se on ekoteko, ja korjauttaminen myös työllistää paikallisia ammattilaisia. Lisäksi vanhan veroista ei välttämättä löydy kaupoista.

 6. Vielä tuosta harhaanjohtamisesta… Voihan olla puhtaasti niin että Electrolux tuotehallinta on pettänyt. Tällästä sattuu paremmissakin piireissä. Ei siis välttämättä ole tahallista asiakkaan harhaanjohtamista.

  • No joo, voihan se olla niinkin. Mutta onhan se nyt erikoista, että jonkun satunnaisen varaosaliikkeen tiedot ovat ajan tasalla, mutta merkin omat nettisivut eivät ole. Tuli vain vahvasti sellainen olo, että vanhoihin koneisiin ei haluta myydä varaosia, vaan halutaan että ihmiset ostaisivat uuden laitteen. Jos taas kyse on vahingosta, niin toivottavasti asia korjataan piakkoin!

   • No…tuolla tekstissä totesit että yksi pieni ero löytyy. Ja luultavasti Electroluxin järjestelmässä osa on eri numerolla tuon eron takia. Eivät ole sitten huomanneet että tuo ero ei ole merkittävä ja ei siten estä käyttöä. Voisin kuvitella että kyse on tämän perusteella vahingosta. Tuo viittaamasi toinen varaosamyyjä on voinut todeta käytännössä että toimii ja lisännyt siksi tiedon omalle sivulleen.

    Olen ollut jonkin verran tekemisissä tuotehallinta asioiden kanssa töiden puitteissa ja nämä asiat ei tosiaankaan ole helppoja hoitaa. Varsinkin kun on kyse tuhansista erilaisista osista ja niiden variaatioista.

    Jos ko. yritys ei haluaisi varaosia myydä ja siten pidentää tuotteen käyttöikää niin heillä ei varmaan olisi ollenkaan tällaista varaosien myyntiä olemassa. Sekin puoltaa sitä näkemystä että tässä tapauksessa kyse on vain virheestä ei sen kummemmasta salaliitosta.

    • Totta, onhan siinä ristiriita että varaosia voi helposti ostaa netistä Electroluxin omilta sivuilta. Mutta käytännössä putket ovat identtiset, tuo kahvaosa on ainoastaan hieman ”päivitetty” versio vanhasta. Jos arviosi pitää paikkansa, niin silloin kyseessä on ontuvat prosessit. Olisin silti sitä mieltä, että nettisivuilta pitäisi käydä ilmi, jos varaosa sopii koneeseen. Olennaisilta osilta nämä letkut olivat identtiset, joten siinä mielessä voisi kuvitella, että tieto sopivuudesta on myös valmistajalla.

 7. Onpa huippua että sait imurisi korjattua! Minä saan näppylöitä nykyään viljellystä ”no ei sitä kannata korjata/huoltaa kun uuden saa vaan xxx euroa kalliimmalla”. Mikä hiton itseisarvo se uuden saaminen on, etenkin jos sen hankkiminen kuitenkin maksaa vielä enemmån kuin vanhan korjaaminen?

  Minusta tämä voisi olla nykypäivänä entistä suurempi myyntivaltti tuotteille, takuu siitä että varaosia ja korjausta on tarjolla tulevaisuudessakin. Uskoisin, että sille olisi kasvavan kulutustietoisuuden ilmapiirissä kysyntää.

  Nykyisin monet tämmöistä statusta nauttivat tuotteet nauttivat valitettavasti luksustuotteen leimasta ja hintatasosta. Toivoisin markkinasegmenttiä ”hyville perustuotteille”, jossa hinnassa näkyisi kestävyys ja pitkä käyttöikä, mutta jossa ei tarvitsisi maksaa enää sitä ekoluksusdesignbrändäystä.

  • Mulla samsungin pussiton imuri, johon varaosia on kyllä saatavilla, mutta mielestäni kohtuuttoman kalliita ovat.Empä silti uutta osta, kun imuri on kaikin puolin mieluinen ja ostovaiheessa tarkkaan harkittu valinta.Joten olen tarpeen vaatiessa etsinyt korvaavaa osaa ihan tarvikeosana.
   Mulla on paha tapa imuroida niin pitkälle kuin johto vaan antaa myötä ja tästä syystä töpselijohto meni epäkuntoon eikä imuri saanut virtaa.
   Kun kaveri sitten kirkkain silmin totesi että mun pitääkin sitten lähteä hankkimaan uutta, jäi itsellä vähän suu auki.
   Ei kai kukaan osta uutta imuria melkein kolmesataa maksaneen tilalle parin vuoden välein tuollaisesta syystä?
   Kiikutin imurin korjaamoon ja uuden osan vaihto maksoi alle 12 euroa.

   • Aika moni taitaa marssia tuossa tilanteessa kauppaan, valitettavasti, Ja mitä pienemmäksi korjauksen ja uuden hankkimisen hintaero käy, sitä varmemmin se taitaa ajaa ihmiset kauppaan ostoksille.

    Minulla on jäänyt mieleeni ikuisiksi ajoiksi kaverini kommentti matostani, johon tuli aika iso tahra. Mattoni on muutaman vuoden vanha n. 100e ihan hyvänlaatuinen perusmatto, jonka pesettäminen olisi täällä maksanut about 50-60e. Kaverini silmät pyöreänä ihmetteli, että eihän tuon hintaista mattoa tuohon hintaan kannata pesettää, kun uusi on vain pari kymppiä kalliimpi. Onhan pesu suhteessa aika kallista, mutta minä en silti kertakaikkiaan ymmärrä, millä matematiikalla on järkevämpää investoida 100 euroa uuteen mattoon, kun vanhan saa moitteettomaan käyttökuntoon kuudella kympillä.

    • Hyvin kirjoitettu tämä: ”mitä pienemmäksi korjauksen ja uuden hankkimisen hintaero käy, sitä varmemmin se taitaa ajaa ihmiset kauppaan ostoksille.” Haluaisin kuitenkin vielä täydentää, että tänä nykyisenä tavarayltäkylläisyyden aikana mieleeni (ja varmaan aika monen muunkin mieleen) nousee vielä kolmas tie, joka sekin on tietyllä tapaa ongelmallinen: että heittää esineen (kuten nyt vaikka sen tahraantuneen maton) pois ja pärjää ilman, tai jos tämä ei ole mahdollista (kuten imurin tapauksessa), metsästää jostain kierrätyksestä korvaavan tilalle edullisesti tai suorastaan ilmaiseksi. Näin toimien yksittäinen kuluttaja minimoi oman rahallisen tappionsa, mutta toimintatapa on toki myös ongelmallinen siitä syystä, että tällöinkin jätteeksi päätyy tavaraa, joka korjattuna olisi vielä ollut käyttökelpoista.

  • Tuo on todella tyypillinen ilmaus. Kai se ajatus menee jotenkin niin, että uusi on sitten kaiken kaikkiaan hienompi kuin vanha, ja siksi jos sen saa pienellä lisäkustannuksella, kuluttaja valitsee mieluummin sen. Mutta toisaalta, jos ajattelee pelkästään taloudelliselta näkökulmalta, niin tässä kohdassa en ikinä olisi saanut vastaavaa konetta tuolla kolmellakympillä, enkä edes viidellä. Korjaaminen oli erittäin yksinkertaista, koska putki vain loksautettiin paikalleen.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)