Mitä kuuluu muovipusseille?

Muovipussien ostolakko on toinen tammikuussa alkanut projekti, ja ajattelin päivittää, mitä sille kuuluu tällä hetkellä. Olen aika hyvin pysynyt tavoitteesa. Sitten viime raportin, olen muistaakseni ostanut yhden tai korkeintaan kaksi muovikassia ruokaostoksia varten. Ne harvat kerrat, kun oma kassi on unohtunut kotiin, olen ostanut paperikassin, mutta kerran tai kaksi on ollut niin huono ilma, että muovikassi oli järkevämpi ratkaisu kuin paperikassi.

Kun alkuvuodesta aloin käyttää ylitsepursuilevaa muovikassivarastoa pois, näytti siltä, että jossain vaiheessa ne vain loppuvat. Maaliskuun puolella muovikassivarastoon oli tullut jo kohtalainen vaje. Olin yhtä aikaa iloinen, mutta samalla pohdin, että mihinkähän kaikki roskan sitten pakataan, jos muovikassit loppuvat. Nyt on käynyt selväksi, että eivät ne kuitenkaan lopu. Niitä tulee aina jostain lisää. Suurin syy tähän on se, että puoliso ei ole haasteessa mukana. Silloin kun hän käy kaupassa, kuormakin on yleensä suurempi, joten kasseja tulee samassa suhteessa. Jos tilaan kotiinkuljetuksen kaupasta, lopputulos on sama, sillä kotiinkuljetus pakkaa tavarat aina muovikasseihin. Sitten niitä kasseja vielä tulee iso määrä kerralla, sillä mielestäni samalla kuljetusmaksulla kannattaa tilata mahdollisimman paljon.

Sen sijaan niiden ärsyttävien pikkupussien tulo talouteen on loppunut lähes täysin. Kieltäydyn niistä kaupassa aina. Ostos mahtuu aina joko käsilaukkuun, reppuun tai sitten omaan kassiin. Eräänä päivänä kannoin suutarista kengät sinällään kainalossa kotiin, koska en halunnut ottaa uutta muovikassia. Ainoastaan hedelmäpusseja kertyy, sillä en vieläkään muista aina ottaa kestopussia hedelmiä varten mukaan kauppaan. Onneksi lähikauppa suosii nykyisin biohajoavia pusseja hedelmähyllyllä, joten käytän ne joka tapauksessa biojätepusseina.

Muovipussit eivät siis tästä taloudesta lopu, mutta niiden määrä on vakoitunut, ja toivottavasti vielä vähenee hiljalleen. Muovikassittomuudesta on kuitenkin muodostunut helppo rutiini – yhtä helppo, kuin silloin kun sen aina nappasi kassalla mukaan.

28 vastausta artikkeliin ”Mitä kuuluu muovipusseille?

 1. Minäkin pyrin aina käyttämään omia kestokasseja kaupassa käydessäni. Pieniä näppäriä kokoon käärittäviä ostoskasseja mahtuu käsilaukkuun kaksi tai joskus jopa kolme ja niillä pystyy kantamaan yllättävän isot ostokset kotiin. Meillä on ihan sama juttu että mies ei mitään kauppakasseja mukanaan kuljeta, joten hänen mukanaan kotiin tulee sitten taas lisää muovikasseja. Eivät ne näytä tästäkään taloudesta loppuvan.

  • Nämä periaatteet etenevät vähän hitaasti ympäristöön… mutta itsestä on paras aina aloittaa.

  • Onkin hyvä vinkki! En ollut viimeksi oikein tyytyväinen toiseen palveluun, joten voisin kokeilla tätä seuraavaksi.

 2. Vähän hitsi lipesi huhtikuussa, kun tuli liikaa yllärikäyntejä kauppaan. Mutta nyt on taas ryhdistäydytty!

  • Mulla on auttanut se, että palautan aina kestokassin takaisin käsilaukkuun käytön jälkeen.

 3. Vinkki: myös ne hedelmäpussit voi käyttää useaan kertaan (jos ottaa niitä tavallisia, ei bio). Uusi hintalappu vanhan päälle vaan. Ja sitten voi kääntää vaikka pussin nurinpäin ja taas voi laittaa uuden lapun… Mä laitan kauppakassien sisälle valmiiksi jo käytettyjä hedelmäpusseja, sitten ovat varmasti mukana kaupassa.

  • Totta joo, en ole tullut ajatelleeksi. Noi kestokassitkin voisi laittaa sisäkkäin, jos vain muistaisi!

 4. Meillä on S-marketissa myös biohajoavia muovikasseja. Ennen niiden laatu ei ollut riittävä vaan ne hajosi jo pakatessa, mutta nyt ne on parempia. Ostan enimmäkseen niitä, ja ne jatkaa matkaa roskapusseiksi. Ainoastaan kissanhiekkaa varten on pakko saada toisinaan muovipussi, sillä en usko biohajavan kestävän kosteita paakkuja.

  Hedelmätiskillä on myös monta biohajoavien pussien telinettä entisen yhden sijaan.

  • Minä laitan yleensä paperipussin biopussin sisälle. Se on silti kätevää, koska paperipussi pitää suurimmat roskat sisällää, muovipussi ei hajoa mutta sen voi silti heittää sellaisenaan roskikseen. Tämä myös toimii jos on vähän kosteampaa jätettä. Kissanhiekasta ei tosin ole kokemusta.

   • Mulla on melkein sama systeemi, sillä jos paperipussi on yhtään märkä, en uskalla viedä sitä sellaisenaan vaan laitan biohajoavan pussin vielä sen päälle. Mutta mulla tää on siis vain kuljetusvaiheessa 🙂

    • Mulla on kokemusta, kun pohjasta vettynyt paperinen biojätepussi rämähtää kerrostasanteelle hissin oven eteen, kun pohja pettää.

 5. Olen vaihtamassa asuinpaikkaa – ja muovipusseista on pulaa, aivan kaikenkokoisista. En siltikään halua ostaa muovipusseja tai edes roskapussirullaa, kun sille ei uudessa kodissa ole käyttöä, kun ”roskapussistandardi” on eri. Käytänkin hedelmäpusseja ja leipäpussejja roskapusseina – niin kauan kuin niitä riittää. Täytyy pyytää kavereilta muutama.

  • Olen myös miettinyt sitä, että leipäpusseja ja muita kertyy kyllä jatkuvasti. Kun lapset olivat pieniä, käytin niitä vaippapusseina. Mutta ovat ne käteviä muutenkin vaikka matkoilla, kun on hyvä olla mukana pieni roskapussi. Neljän hengen perheessä leipäpussi on vähän pieni roskikseksi, mutta voisin hyvin kuvitella, että yleisesti roskansa lajitteleva aikuinen tuottaa sen verran vähän sekajätettä, että leipäpussikin toimii roskiksena. Säästän edelleen leipäpusseja jonkin verran vanhasta muistista, mutta tajusin äskettäin, että kaikkia ei voi säästää, ei niitä pusseja mahdu säilyttämään missään.

 6. Sen kerran kun jätin kestokassin laukusta ajatuksella ”Minähän olen ostoslakossa; en siis tietenkään osta mitään” kävi tietenkin niin että löysin erittäin tarpeellisen mekon ja pyjaman. Ja tietysti Sokos on ruvennut veloittamaan muovikasseista vaatepuolella. No tyhmyydestä sakotetaan. Aina löytyy jotain ostettavaa, joten aina pitää olla kassi mukana.
  Hedelmäpussia säilytän ulkotakin taskussa. Laukku vaihtuu, mutta takki on aina sama, joten näin se pussikin kulkeutuu mukana. (Ehkä minun kannattaisikin laittaa takin toiseen taskuun kangaskassi.)

  • Suosittelen sellaisia keinokuidusta tehtyjä apukasseja, jotka menevät omaan pieneen pussukkaansa siististi. Minusta sellainen on kätevämpi kuin tavallinen puuvillainen kangaskassi. Tai ehkä sulla olikin jo sellainen käytössä? Nehän mahtuvat helposti taskuunkin, samoin ovat käteviä käsilaukussa, koska vievät niin vähän tilaa.

 7. Huonoa kuuluu…. Leuhkin alussa, että kerrankin haaste, jota jo toteutan. Ylpeys käy lankeemuksen edellä, ostin viime kuussa 5-6 muovikassia ruokakaupasta. Se on paljon, kun kassissa kulkee aina kangaskassi. En ymmärrä, miten näin pääsi käymään 😳 Pahaa teki joka kerta ja ajattelin tätä hetkeä, kun lankeemus täytyy tunnustaa.

  • Näissä julkisissa projekteissa on just se hyvä puoli, että niiden avulla asia pysyy mielessä. En usko, että itse jaksaisin niin aktiivisesti seurata omaa kulutustani, ellen täällä raportoisi siitä kuukausittain. Mutta hei, aina ei mene putkeen. Vähän tsemppiä ja uuteen nousuun!

 8. Minulla jäi noin 3 viikkoa sitten laittamatta kestohedelmäkassit takaisin käsilaukkuun ruokakaupassa käynnin jälkeen ja taas tänään harmittelin unohdustani kaupassa. Enkä olisi muistanut asiaa nyt kotona ellen olisi istahtanut alas lukemaan blogiasi. Tekstisi luettuani kävin heti etsimässä kestokassini ja laitoin ne käsilaukkuun. Eli kiitos muistutuksesta! =)

  Minä käytän muuten paperisia biojätepusseja. Tuon aina kotiin päivän aikana lukemani metrolehden (meille ei tule mainoslehtiä) ja käytän sitä paperikassin vuoraamiseen, jotta kosteus ei tule läpi. Tämä voisi ehkä tepsiä kosteaan kissanhiekkaan.

  • Ole hyvä! Tämäkin on vertaistuen positiivinen puoli!
   Tosiaan kissanhiekasta en tiedä mitään, mutta jonkinlainen pussin vahvistaminen lienee välttämätöntä.

 9. Meillä käytetään roskapusseina ruokakaupasta kulkeutuvat muovipussit. Eikö se ole suht sama jätemäärä kuin jos ostaa roskispussirullan? Ne roskispussirullan pussit ovat liian pieniä ja laadultaan heikompia meille. Oon kyllä miettinyt millä voisi kuljettaa roskat roskiseen ilman muovipussia… Onko ei-liian-vaivalloisia ideoita?Ja olen kuvitellut että paperikassin valmistus kuluttaa enemmän kuin muovipussin valmistus?

  • Meillä tehdään samoin. En ole ikinä ostanut roskapusseja kodin sekajätteelle (mustia jätesäkkejä ei lasketa). Vitsi onkin siinä, että vaikka en ole koko vuonna ostanut kuin muutaman pussin, niitä vaan riittä ja riittä. Olen niin säntillisesti tallettanut jokaisen muovikassin vuosien ajan, että näköjään varastot riittävät ties minne asti, etenkin kun ne tosiaan uusintuvat ilman minun panostanikin.

   Paperipussin valmistuksesta en osaa sanoa, mutta voin kertoa että niitäkin on meillä yhtä runsaasti. Eivät lopu kesken, vaikken niitäkään ole juuri ostellut. Käytän ruskeita kartonkijätteen kierrättämiseen ja valkoisia sanomalehdille. Tuosta roskien kuljetuksesta tulee mieleen, että varmaan jossain pahvipakkauksessa tms. voisi kuljettaa, mutta toisaalta pahvinhan voi kierrättää muutenkin, joten onkohan muovipusseille mitään korviketta?

 10. Muovipusseille on kehitetty korvikkeita, hyvänä esimerkkinä on suomalainen spinoff yritys Paptic (www.paptic.com). Heidän kasseihin on voinut törmätä Seppälässä (ainakin Pääkaupunkiseudulla), itse vartavasten pyysin kerran ko. kassin ostoksilleni uteliaisuuttani

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)