Luulin etten ostanut mitään, kunnes totuus paljastui

Suunnittelin tätä tekstiä ja mietin mielessäni, mitä oikein kertoisin, sillä tässäkään kuussa ei tullut vaateostoksia. Sitten tekstiä aloittaessa tajusin että tuohan ei täysin pidä paikkaansa, sillä ostinhan minä sukkahousuja Hulluilta päiviltä. Avasin excelin tarkistaakseni, mitä sukkahousut maksoivat ja totesin, että valikoiva muistini on syy siihen, miksi viime vuoden ostoseuranta järkytti niin pahasti. Huhtikuun ostokset näyttivät tältä:

 • 3 paria Falken sukkahousuja, 32,90€
 • 2 perusalkkarit, 9,90€
 • Sandin kesähame (käytetty) 38€

Jep jep. Yhteensä kuusi vaatekappaletta. Yhteensä 80 euroa ja 80 senttiä. Ostolakko on suhteellinen käsite.

Sukkikset ja alushousut olivat Hulluilta päiviltä ja hyvässä alennuksessa. Molemmat ovat sellaista kulutustavaraa, jota on uusittava tasaiseen tahtiin. Noista sukkiksista yhdet on jo käytetty ja saman illan aikana hajotettu, joten siinä tuli yhdelle käyttökerralle melko korkea hinta, yli 10 euroa. Toisaalta tämä on taas näitä hyviä syitä hamstrata esimerkiksi juhlasukkiksia alennusmyynnistä. Täydellä hinnalla käyttökerran hinta olisi ollut noin tuplat tuohon verrattuna, joten ilmeisesti täytyy olla tyytyväinen. Alushousuja puolestaan on syytä heittää menemään kulahtaneemmasta päästä jatkuvasti, joten uusien siistien lisääminen on ihan perusteltua.

Kesähame tarttui mukaan samalla, kun vein omia vanhoja vaatteita myyntiin. Ei välttämätön, mutta hauska. Koska kyse oli käytetystä vaatteesta, sen ostaminen heräteostoksena ei tuntunut kovinkaan pahalta. Olin myös käynyt kesävaatteet äskettäin läpi, ja tiesin että tälle voisi olla käyttöä (siis sitten kun jossain vaiheessa lakkaa satamasta lunta).

Mutta on tämä silti mielenkiintoista. Vaikka oikein erityisesti kiinnitän asiaan huomiota, pystyn silti kuukauden sisällä unohtamaan kuudesta ostamastani vaatteesta kolme. Ei mikään ihme, että viime vuoden lopussa olin vähän hämmästynyt 12 kuukauden aikana kertyneestä vaatemäärästä. Tästä syystä suosittelen vahvasti vaatekirjanpitoa kaikille. Jos olet koskaan aprikoinut, miksi vaatekaapissasi on niin täyttä, paljonkohan vuodessa menee rahaa vaatteisiin, tai ylipäätään miettinyt mistä niitä vaatteita oikein kertyy, kokeile kirjanpitoa. Se on silmiä avaavaa. Ehkä teillä kaikilla ei ole tätä samaa aktiivisen unohtamisen taitoa, mutta siitä huolimatta. Kun kirjoittaa jokaisen ostetun vaatekappaleen ylös hintoineen päivineen, on pakko kohdata totuus.

Kuten huomaatte, ostolakko ei ole ollut absoluuttinen, mutta niin ei ole ollut tarkoituskaan. Tämän vuoden vaatesaldo on todella pieni verrattuna esimerkiksi siihen, kuinka paljon olin ehtinyt ostaa vaatteita viime vuonna neljässä kuukaudessa. Siitä huolimatta tämä itseään huijaava mieli jaksaa yllättää aina vaan uudelleen.

Nyt olisi kiva kuulla, mitä teidän ostolakoille kuuluu?

44 vastausta artikkeliin ”Luulin etten ostanut mitään, kunnes totuus paljastui

 1. Huhtikuun saldo jäi nollaksi, kuten helmikuunkin. Kävin etsimässä pitkähihaista, löysin yhden miellyttävän, mutta jätin sen harkintaan vielä.

  • Minulla on myös takana kaksi kuukautta, jolloin en itse ostanut yhtään vaatetta.

 2. Tuo omien ostosten tiedostamaton vähättely on kyllä merkillistä! Ja väittäisin että erittäin yleistä. Excel on raadollisen tarkka, huoh. Kulutuksen seuranta on todella silmiä avaavaa.

  Minä myös seurailen taustalta konmari-ryhmää facebookissa, ja minä aina vähän kohottelen kulmiani kauhisteleville kommenteille siitä että ”kauheaa miten paljon ostelette, minulla menee arviolta korkeintaan vaan sata euroa vuodessa”.

  Pienellä matematiikalla voisi kuitenkin pähkäillä, että tilastokeskuksen mukaan suomalainen käyttää about 5% nettotuloistansa vaatteisiin ja jalkineisiin. Köyhyysrajan alapuolellakin se tarkoittaisi yli 700e vuodessa. Hajontaa tässä on tietysti suuntaan ja toiseen mutta suhteutettuna ”minä en ainakaan osta niin paljoa”-kommenttien määrään (myös muilla keskustelupalstoilla) väittäisin että joku tahtomattaan valehtelee. Ei sillä että nyt paheksuisin etenkään kenenkään pienituloisen valintoja, mutta uskon vahvasti että jos asiaa vain arvioi kiinnittämättä siihen sen kummemmin huomiota, arviot menevät helposti alakanttiin, juuri niinkuin totesit.

  Itse ostin tässä kuussa villaneuleen hajonneen tilalle (ehdoton!) ja kevyemmän neuleen kevättä varten sillä niitä alkoi olla kaapissa liian vähän. Ostin myös mustan arkimekon itselleni. Varma käyttövaate muttei olisi ollut välttämätön. Edullinen hinta ja suomalaisuus ratkaisivat ostopäätöksen hankkia mekko nyt eikä myöhemmin. Rahaa paloi noin 150e.

  • Olen samaa mieltä. Epäilen että todella moni aktiivisesti unohtaa ostoksiaan. Jos minä unohdan silloinkin, kun olen erityisesti virittynyt niitä seuraamaan, mitä käy ihmiselle, joka ei kiinnitä asiaan mitään huomiota. Rinnan kirjassa todetaan muistaakseni juuri TIlastokeskukseen pohjautuen, että keskimäärin suomalainen käyttää vuodessa yli 1000 euroa vaatteisiin. Minä ainakin käytin viime vuonna, vaikka en erityisesti kokenut shoppailevani. Tänä vuonna ollaan parissa sadassa eurossa, mutta sekin on kertynyt tällä erittäin tarkkaavaisella käytöksellä. Tiedän myös että lisää ihan välttämättömiäkin ostoksia on tulossa, koska juuri hajosi farkut ja sukat eivät riitä ehjinä vuoden loppuun asti.

   • Sitä paitsi tuossa keskiarvotilastossa on myös mukana niitä erityisen vaatepihejä ihmisiä (usein vanhempia miehiä) jotka ihan oikeasti eivät osta koko vuonna muuta kuin kalsarit ja paketin tennissukkia tarjoushallista (ja ehkä myös jonkin muun yksittäisen vaatteen per vuosi, eli joko farkut, neuleen, pyjaman tai t-paidan – vaikka usein nämäkin ostaa vaimo), joten meidän muiden kulutus helposti on tuota keskiarvoakin suurempi. 🙂

 3. Neljä kuukautta takana. 0 kpl, 0 euroa. Ihmeellistä! Lapsille vain välttämättömiä lenkkareita ja ulkovaatteita.

   • Ei ole ollut. Koen tämän tosi vapauttavaksi! Toisaalta juhlavaatteita pitää päivittää kesällä. Tunnen jo pienen kehtuutuksen hiipivän..

 4. Huhtikuun aikana ostin vain uudet kesäkengät itselleni eli ihan hyvin omasta mielestäni 🙂

 5. Huhtikuussa käytin toiset talvikenkäni suutarissa 14 e. Olin ajatellut korjata ratkenneet ompeleet itse, koska en ollut ollenkaan tyytyväinen edellisen suutarin korjaukseen, mutta ei tullut korjattua. Sitten kuulin että naapurikaupungissa on myös hyvä suutari ja vein kengät sinne heti seuraavalla kaupunkireissulla.

  • Minä olen kuskannut puolison kenkiä suutariin kaksinkin kappalein, mutta niitä ei lasketa tässä projektissa 🙂 Juuri mietin, mitä tapahtuisi kevytuntsikalle, jos sen heittäisi itse koneeseen. Kuivuuko ihan muhkuraiseksi? Tai littanaksi. Kenties kuivausrumpu auttaisi asiaa.

   • Koneeseen vaan untsikat pyörimään ja sitten kuivuriin. Tulee kuin uutena ulos 😁 Raportoisin huhtikuun ostoksiani, mutta olen mökillä talvilomalla, enkä pääse exceliin käsiksi.

    • Odotan raporttiasi mielenkiinnolla! Tule sitten kertomaan kun pääset.

     • Huhtikuun vaateostossaldo 7,48€, alushousut.
      Mites korut? Lasketaanko asusteisiin vai mihin?
      Niihin meni 140€; 2 Furlan nahkaranneketta.

     • Saa laskea tai olla laskematta. Itse en viime vuonna laskenut koruja enkä asusteita, mutta tänä vuonna olen ottanut ne kokonaisuuteen mukaan.

 6. Aika jännä, itekin oon varmaan unohtanut ostoksia alkuvuodelta. Pitäisi varmaan myöskin pitää kirjaa. Tän toukokuun koitan olla ostamatta mitään kun tuntuu että haluaa minimalistisemman vaatekaapin mutta se ei toimi jos tuntuu koko ajan että sieltä puuttuu jotain.

  • Tuo vaatekaapin sisältö onkin mielenkiintoinen projekti. Siitä on tulossa pian oma postauksensa. Ostosten unohtaminen on kuitenkin hirveän helppoa. Esimerkiksi tuota hametta ostaessani mietin, että tämä tulee sitten huhtikuun kirjanpitoon. Mutta kolme viikkoa myöhemmin en enää muistanut ostaneeni sitä. NIinpä ostosten muisteleminen jälkeenpäin ei ole erityisen luotettavaa. Sen sijaan taulukointi on 🙂

 7. Huhtikuussa olen näköjään ostanut kolmet mustat bambusukat ( yhteensä 17.60), yhdet mustat nahkahanskat (15) ja kirpparilta vaalean pellavatunikan (6.40), jonka värjäsin jo tummanharmaaksi (väri 6.95). Tammikuussa ostin mustat farkut (39.90), helmikuussa mustan tunikan ( alennettu hinta 39). Maaliskussa en ostanut vaatteita. Alkuvuoden vaateostokset jäävät alle 130 euron, mielestäni summa on melko pieni. Pellavatunika oli heräteostos, muut ovat harkittuja ja jo käytössä. Olen useamman vuoden ajan seurannut vaateostoksiani. Yllättävän paljon rahaa kuluu vaatteisiin ja kenkiin, vaikka ”en osta juuri mitään”.

  • Mulla on tänä vuonna sellainen tunne, että rahaa on kulunut juuri sopivasti. Ja tämä siis tällä en osta oikeastaan mitään -systeemillä. Eli käytännössä luulen että mun on aiheellista vähän kalibroida tuota suhtautumista rahoihin uudestaan.

 8. Ennen tarkistamista en muistanut mitä ostin huhtikuussa. Tiesin ostaneeni jotain, mutta kuukausi on sen verran pitkä, etten muistanut mitä ja milloin.

  Tarkistuksen jälkeen: ostin farkut 39,90 ja treenipaidan 14,95. Olen tyytyväinen, koska ajattelin ostaneeni muutakin, mutta ne menivätkin jo maaliskuun ostoihin.

  Vähäiset ostokset johtuivat ehkä ensisijaisesti kiireestä töissä, ei aikaa eikä jaksamista shoppailulle, eikä tosin tarvettakaan.

  Toukokuusta ei todennäköisesti tule ihan näin vähäistä listaa, mutta tarkoitus toki silti ostaa vain oikeasti tarpeellista.

  • Minusta on ihan normaalia että kuukausittain tilanne vaihtelee. Tässäkin ostolakossa on olennaista että vuoden saldo pysyy aisoissa. Se vaatii sitä, että välillä on ostoksettomia kuukausia, koska aina tulee aikoja, jolloin on ihan pakkokin ostaa enemmän kerralla.

 9. Minulla ostolakko kosahti huhtikuussa. Ostin takin ihan tarpeeseen, kun paksu talvitakki alkoi käymään liian tuhdiksi. Kunnollinen välikausitakki puuttui. Sokoksen 3+1-päiviltä ostin kaksi puseroa työkäyttöön jakun alla pidettäväksi. Nämäkin ihan tarpeeseen, tosin toista en ole vielä tullut edes pitäneeksi (eli tästä vähän soimaan itseäni, koska selvästikään puserolle ei ollut tarvetta). Lisäksi ostin mekon, joka on vielä liian kesäinen mutta tulee kyllä käyttöön kunhan lämpenee.

  Heräteostoksena tilasin hopeanväriset tennarit alennusmyynnistä. Näitä en olisi tarvinnut, mutta kyllä ne käyttöön tulevat. Mulla vaan tuppaa olemaan tuollaisia vapaa-ajan tennareita ihan riittämiin ennestäänkin. Poistoon on mennyt yhdet kengät sentään.

  Ostoslistalla on farkut, mutta yritän sinnitellä syksyyn asti ja ostaa vasta kesälomien jälkeen.

  Ai niin, olen ostanut myös alushousuja, tarvehankintoja nämä. Mutta ei siis ole ihan niin hyvin mennyt kuin olin toivonut =D

  • Olennaista onkin se että on tietoinen siitä mitä on ostanut ja miksi. Minulla oli se vähän hukassa viime vuonna. Heräteostoksia tulee varmasti kaikille välillä, mutta itse yritän päästä eroon sellaisesta huvikseen ostelusta, jossa olennaista ei niinkään ole vaatekaapin täydentäminen vaan se muu hyvä olo, mikä ostamisesta syntyy. Ja on musta ihan kiinnostavaa nähdä, paljonko vuodessa kertyy niitä ihan oikeasti tarpeellisia ostoksia, kuten alushousuja.

 10. Ostin kengät (19,90€), kun en halua työkengissä puuhailla pihalla. Nämä oli siis ihan sitä varten, kun teen pihatöitä tai lasten kanssa puuhailen. Tein villasukat, joiden lanka oli omista jemmoista (ja viime vuoden käsityötarpeiden kirjanpidossa), arvioisin käytetyn langan hinnaksi n. 6€ (ei mennyt koko kerä). Poistoon meni yksi (ruma) kaulaliina ja punaiset korkokengät, jotka ei vaan enää näytä mun silmissä hyvältä ja niiden nyöritkin oli jotenkin menneet koppuraisiksi.

  • Minusta tuntuu, että ainakin toistaiseksi poistoja kertyy edelleen kuukausittain. Toivon pääseväni siihen tilaan, että vaatekaapin koko sisältö tuntuisi hyvältä ja tarpeelliselta, mutta sinne tuntuu olevan vielä matkaa.

 11. Huhtikuun vaateostokset 0 kpl + muut vaatelisäykset 2 kpl = 2 kpl
  Vuoden alusta 3 + 5 = 8 kpl

  Shoppailulakko taitaa olla nyt aika hyvin sisäistetty, sillä uusia vaatteita ei tee mieli eikä vaatekauppoihin huvita mennä katselemaan. Onneksi asu kevään juhliin on valmiina, ettei tarvitse sitäkään lähteä metsästämään. Sukulaiselta sain kaksi takkia: kauniin kuviollisen villakangastakin 70-luvulta ja mustan pitkän popliinitakin 80-luvun alusta. Kumpikin on mainiossa kunnossa. Aika ihanaa, että ne oli säilytetty huolella vuosikymmeniä.

  • Mahtavia vintage-löytöjä! Tuohan on parasta, jos voi ottaa käyttöön jotain vanhaa, joka toimii edelleen.

 12. Harkiten olen ostanut kesäksi mekon, josta olen kauan haaveillut. Ja kesähousut vähän vähemmän harkiten, mutta hyvät… Hullut päivät pystyin kiertämään, vaikka korttelin päästä kävelinkin. Siitä pointsit mulle!

  • Minä kävin hulluilla päivillä, ja ostin juuri sieltä noita sukkia ja alusvaatteita. Tiettyjen käyttövaatteiden ostaminen varastoon on minusta viisasta.

 13. Huhtikuun ostokset ja vaatelisäykset 0 kpl. Vaikka etsinnässä oli housut ja kävelykengät, hankintoja ei tullut tehtyä. Hyvä niin. Kyllä ne sopivat vielä löytyy.

 14. Ostin huhtikuussa puseron kesän juhlia varten. Koko vuoden tilanne: kaksi kuukautta vaateostoksitta, kahtena kuukautena ostoja. Piipahtelut vaatekaupoissa ”tulin vain katselemaan” ovat jääneet pois. Vaatekaapista on lähtenyt kiertoon käyttämättömiä hyviä vaatteita. En halua ostaa sinne tulleeseen tilaan uusia käyttämättömäksi jääviä…..Tekee hyvää tämä niukkaslinja. Mutta nyt on pakko todeta etten edes yritä ostolakkoa toukokuussa, pitää hommata kesävaatteita. Löytäisinpä laadukasta ja pesua kestävää!

  • Tässä kommentissa kiteytyy oikeastaan kaikki omatkin kokemukseni!

 15. Vuoden nollasaldo siirtyi historiaan, kun ostin huhtikuussa uudet kumisaappaat revenneiden tilalle. Lisäksi valmistui jo vuoden verran tekeillä ollut neule (itsetehden vaatekaapin päivitys on välillä aika hidasta…). Molemmat on olleet jo useamman kerran käytössä, joten menee kategoriaan hyödyllisiä hankintoja. Lähiaikoina pitää varmaan tehtailla farkut, kun toiset olemassa olevista alkaa olla niin hiutuneet, ettei niitä enää paikattua, vaan repeää heti kohta vierestä. Toiset farkut on onneksi vielä paremmassa kunnossa, vaikka niitäkin on useampaan kertaan paikoilla koristettu.

  • En haluaisi luopua niistä omista rikkinäisistä farkuista, mietin jos silittäisi liimakangasta kääntöpuolelle. En halua mitään merkkiä polveen, vaikka lapsen housuja sillä lailla paikkailenkin. Mutta kokemukseni mukaan nuo kankaat lähtevät aina irti. Ei taida olla olemassa tehokasta ja ”näkymätöntä” keinoa paikata farkkuja?

 16. Eihän tämä ”ostolakko” toteudu nyt ollenkaan. Heti huhtikuun alussa ostin takin ja paitapuseron. Tällaista ”jokapäivän” takkia etsiskelin jo syksyllä, jolloin ei osunut sopuhinnalla kohdalle, mutta nyt tärppäsi. Molemmat ostot tulivat siis ihan tarpeeseen. Olen siis mestari keksimään tarpeita. Ostolistallani on ollut syksystä lähtien myös musta nahkainen pikkulaukku. Globe Hopen valikoimiin on tullut juuri näppärä pikkulaukku ja olenkin pohtinut ostoa… mutta tarvitsenko oikeasti uutta laukkua… taitaa vain olla kyse juuri kyllästymisestä entiseen.

  Vertailin alkuvuoden ostoksia viime vuoden vastaavaan aikaan, jolloin myös pidin kirjaa ostamistani vaatteista ja järkytyksekseni totesin ostaneeni tänä vuonna enemmän kuin silloin: +3kpl ja +176€ (tämä täällä ihmettelee nolona, miten tässä nyt näin kävi)
  Viime vuonna siis repsahdin kesävaatteisiin – toivottavasti mahtuvat vielä päälle 😉

  • Tuo kyllästyminen on niin veteenpiirretty viiva! Toisaalta ihan luonnollista ja ymmärrettävää, ja tavallaa välillä ihan järkevä syy ostaa uutta. Mutta toisaalta onko se nyt niin vaarallista, jos on vähän kyllästynyt vaatteisiinsa. Kuvastaa elintasoamme todella hyvin, että vaatteisiin voi tosiaan kyllästyä, ja sitten hankkia uutta. Luulen, että vaatteisiin on kyllästytty ennenkin, mutta mahdollisuudet siihen, että sen vuoksi ostaisi uutta, on ilmiönä myös uusi. Tällainen pitemmän ajan tarkkailu on kyllä varmasti hedelmällistä. uskoisin että tästä ja viime vuodesta tulee hyvin eri näköiset, ehkä se kolmas vuosi kertoo sitten sen, mihin lopulta päädytään.

 17. Huhtikuun saldoni 0 ostettua ja 0 saatua vaatetta. Vuoden alusta 4 + 0. Uudet siistit farkut pitäisi kyllä pian löytää.

 18. Fleeceolohousut 10 e, täysin heräteostos, mutta erittäin käyttikset ja mukavat.
  Kevytuntuvatakki 59,90 -20%, heräteostos, mutta olen tätä etsinyt pari vuotta nyt oli sopiva hinta ja malli. Ja ollut nyt jo ekan viikon aikana tarpeellinen Saksan reissulla.
  Tennarit 20e, kesää varten.

  Lapsille myös jotain, mutta niitä tietoja ei mulla nyt ole tässä.

 19. Alennusmyynti ja työkaverin vaatekaapinraivausprojekti koituivat kohtalokseni. Tuloksena 3 mekkoa ja pyjama. Kaikki mekot käyvät sekä työvaatteiksi että vapaa-ajalle, joten en kadu. Pyjamaa en olisi varsinaisesti tarvinnut, mutta kun halvalla sai.
  Vastapainona hävitin vanhan niittivyöni. Olisin kierrättänyt sen, mutta ”nahka” olikin menossa poikki, joten niitit vex ja metallijätteeseen.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)