30 kertaa : vastuullisen vaateostamisen puolesta

Sain Sulassa sovussa blogin Ainolta haasteen: uutta vaatetta ostaessa pitäisi miettiä, tulenko käyttämään sitä vähintään 30 kertaa. Aloin tietysti heti pohdiskella haastetta monelta kantilta.

Periaatteessa tuo voisi olla hyvä yleisohje. Perusvaatteille tulee helposti sen verran käyttöä puolessa vuodessa, tai lyhyemmässäkin ajassa. Esimerkiksi nyt minulla on päälläni farkut, joita varovaisenkin arvion mukaan olen pitänyt jalassa ainakin parisataa kertaa. Yläosana on tunika, jonka sain viime vuonna lahjaksi. Luulisin, että olen pitänyt sitä yli 20 kertaa, mutta tarkemmin en osaa sanoa. Käytän sitä kuitenkin joka kuukausi, joten 30 kertaa tulee tämän vuoden aikana varmuudella täyteen. Sukat ja alusvaatteet ovat puolestaan sellaisia, että ne tulee käytettyä kirjaimellisesti loppuun, joten kertyvistä käyttökerroista ei tule olemaan huolta.

Mutta sitten aloin miettiä kaikkia erikoistapauksia, kuten sukkahousuja. Juuri vastikään pistin jalkaan sukkikset suoraan paketista, ja jalasta suoraan roskikseen. Yksi käyttökerta. Ylipäätään ohuille sukkahousuille voi minusta realistisesti laskea 1-5 käyttökertaa. Jos menee sen yli, niin on jo käynyt hyvä tuuri. Entä sitten juhlavaatteet? Harvapa meistä elää sellaisessa  huvitusten pyörteessä, että hienommille vaatteille tulisi koskaan 30 käyttökertaa. Silti niitäkin täytyy joskus ostaa uusia. Tai entäs hellevaatteet? Villakerrastot? Kuten huomaatte, asia ei ole ihan niin yksinkertainen.

Olen silti sitä mieltä, että tulevien käyttökertojen arvioiminen ostovaiheessa on erittäin hyvä idea. Siinä nimittäin joutuu miettimään, kuinka kauan vaate oikeasti olisi käytössä. On myönnettävä, että en muista koskaan pohtineeni asiaa tältä kannalta. Yleensä mietin kaupassa, sopiiko vaate tarpeisiini, pidänkö siitä, voiko sen pestä, onko hinta järkevä, minkä kanssa sitä pitäisin ja nykyisin jopa sitä, miten sen asustaisin. Sen sijaan en ole koskaan ajatellut, kuinka monta käyttökertaa vaatteelle tulisi. Osittain kyse on siitä, että jos vaate on kiva, sitä olettaa automaattisesti pitävänsä paljon. Mutta ei kaikkien vaatteiden kohdalla.

Mietitäänpä asiaa tänä vuonna ostamieni vaatteiden kannalta. Tammikuussa ostamani kotelomekko on ollut päällä kaksi kertaa, tänään puen sen jälleen. Se tarkoittaa sitä, että käyttökertoja pitäisi tulla vielä 27 lisää, että tavoite olisi saavutettu. Tällä kerran kuussa tahdilla siihen menisi vajaat kolme vuotta, mutta todellisuudessa luultavasti pidempään. Viime kuussa ostamani kesähame ei ole ollut päällä vielä kertaakaan. Olettaen, että lämpötila tänä vuonna vielä nousee sellaisiin lukemiin, että hameelle olisi käyttöä, voisin arvioida käyttäväni hametta kesän aikana esimerkiksi 10 kertaa. Se tekisi samat kolme vuotta. Kuten tuossa aiemmin jo totesin, ostamilleni kolmille sukkahousuille ei tule edes yhteensä 30 kertaa, mutta toisaalta niitä kaksia alushousuja tulen varmasti jo vuoden sisällä käyttämään tuon verran, ja vuosien varrella vielä enemmänkin.

Haluaisinkin avata keskustelun tästä aiheesta! Mitä mieltä olette, onko 30 kerran sääntö hyvä ohjenuora kaupoilla? Miten tiukasti sitä olisi syytä noudattaa? Toisaalta pohdin sitä, että pitäisikö 30 kertaa olla sääntönä myös niille vaatteille, jotka kaapista jo löytyvät. Esim. jokaista vaatetta on pidettävä 30 kertaa, ennen kuin sen saa myydä tai lahjoittaa pois? Ja entä sitten, jos jo kaupassa tuntuu siltä, että käyttökertoja ei tule tarpeeksi. Pitäisikö juhlamekko jättää ostamatta ja vain sinnitellä vanhoilla? Vai olisiko silloin vuokraaminen tai lainaaminen oikea vaihtoehto? Entä koskeeko tämä käytettyjä vaatteita?

Kuten näette, en tuttuun tyyliini niele pureskelematta hyviäkään ideoita! Otan kyllä haasteen vastaan, mutta en ihan sellaisenaan, koska minkä tahansa säännön sokea noudattaminen ei minusta ole järkevää. Kertokaa tekin oma näkemyksenne: toimisiko tämä teillä, noudattaako joku jo nyt tai ottaako joku kenties tästä haasteen vastaan! Ja Aino, osallistu sinäkin keskusteluun!

36 vastausta artikkeliin ”30 kertaa : vastuullisen vaateostamisen puolesta

 1. No tuossa lopussa sanoitkin sen, mitä itselleni nousi asiasta mieleen: minkä tahansa säännön sokea noudattaminen ei minustakaan ole järkevää. Jotenkin sellainen joka asian yletön pohtiminen on minusta melkeinpä turhaa ajan haaskausta. Ihan hyvä ajatella asiaa yleiseltä kantilta, mutta että jokaisen vaatteen tai minkä nyt milloinkin tavaran kohdalla jos alkaa pohtimaan, kääntämään ja vääntämään niin menee kyllä elämä turhan mutkikkaaksi. Sellanen johtoajatus jos pysyy, että hankkii tavaran oikeaa tarvetta ja käyttöä varten, viis siitä montako kertaa sitä tarkalleen pitäisi käyttää, on minusta riittävää.

  • Luulen, että aloin itse ajatella tätä siltä kantilta, missä ajassa vaatteelle tulisi 30 käyttökertaa täyteen. Arkivaatteille nopeasti, mutta muille ei. Jos ajattelen sitä tammikuussa ostamaani mekkoa, se on mielestäni edelleen ihan täydellinen. Kolme käyttökertaa puolen vuoden aikana on myös minusta todella hyvin tämän tyyppiselle vaatteelle. Mutta pystynkö realistisesti ajattelemaan mekolle 30 käyttökertaa? En ole ihan varma. Tästä näkökulmasta katsottuna ostos ei olisi perusteltu. Tämä on minusta ihan hyödyllistä pohdintaa, koska se kyseenalaistaa vanhoja ajatusmalleja.

 2. Minäkin pidän 30 kerran sääntöä ihan hyvänä arkivaatteiden osalta, niille kertyy varmastikin vähintään tuo määrä käyttökertoja jos vaate on alun perinkin mieluinen. Juhlavaatteita en tuon säännön mukaan voisi ostaa koskaan, sillä niille en mitenkään saisi kehiteltyä noin paljon käyttöä. Ja sukkahousut eivät todellakaan kestä noin montaa käyttökertaa. Arkivaatteiden kohdalla voin jatkossa lupautua miettimään jo ostovaiheessa, onko vaate niin mieluisa, että tulen käyttämään sitä vähintään 30 kertaa. Jos vaikuttaa siltä, että kaipaan vain pientä piristystä pariksi kerraksi, jätän vaatteen suosiolla kauppaan.

 3. Eri vaateryhmät ovat tietysti erilaisella kulutuksella, siinä mielessä tähänkään periaatteeseen ei kannata hirttäytyä.
  Ajatusta voi silti kehitellä. Kannattaako juhlavaatteiksi ostaa pintamuotia joka näyttää hassulta jo parin vuoden (ja käyttökerran) jälkeen, vaiko jotain paremmin aikaa kestävää? Superlämpimälle neuleelle ei ehkä ole käyttöä edes joka vuosi Etelä-Suomessa. Yhden omistaminen on silti järkevää -mutta kannattaako tällaisia neuleita kuitenkaan hankkia viittä vaikka tykkäisin vaikka mallista ja väristä tosi paljon? Sama juttu muiden erikoisvaatteiden kanssa. Vaikka 30 käyttökertaa olisi epärealistinen tavoite, voi kuitenkin pyrkiä mahdollisimman pitkään käyttöikään.

  Samalla tämä periaate laittaa miettimään sitä, kuinka paljon vaatteita voi ylipäätään järkevästi kuluttaa ja kuinka ison vaatekaapin oikeasti tarvitsee, jos lähtökohtana on käyttää jokaista hankintaa paljon.
  Laatuakin tämä herättelee miettimään. Kaikki kaupasta löytyvät vaatteet eivät tosiaankaan kestä 30 käyttökertaa, paitsi korkeintaan mökkivaate-kategoriassa. Joten jos haluaa käyttää samaa vaatetta paljon, täytyy yrittää myös ostaa kulutusta kestävää laatua.

  • Kyllä, olet oikeassa! Tämä 30 kertaa ohjaa ostamaan vaatteita, joita on ainakin tarkoitus käyttää pidempään, mikä tietenkin on hyvä asia. Luulen että tässä voi hyvinkin olla taustalla juuri sellainen pikamuotia vastustava ajatus, jossa vaate todella ostetaan vain muutamaa käyttökertaa varten. Sellainen taas on minulle vierasta, joten ehkä siksi tämä pohdintakin menee näin pitkälle, sillä tavallaan teen jo oikein. Mutta esimerkiksi tuo on erittäin hyvä pohdinta myös, että kestääkö vaate hyvänä 30 käyttökertaa. Aina sitä ei pysty suoralta kädeltä sanomaan, mutta jos epäilyttää, niin se lienee hyvä syy jättää vaate ostamatta.

 4. Asusteille tulee ainakin hyvin pian tuo 30 käyttökertaa täyteen. Samoin farkuille. Johan se menee helposti yhdessä kuukaudessa.

  • Tämä on totta! Omistan aika monta käsilaukkua (tai kaikkihan on suhteellista, mutta en ole niitä naisia joilla on yksi arki- ja yksi juhlalaukku) ja niille kaikille on tullut käyttöä runsaasti. Siis monille varmaan satoja kertoja. Tämä johtuu siitä, että lähes aina on joku käsilaukku mukana.

 5. Osalle vaatteistani ei ole tullut harmikseni 30 käyttökertaa, koska olen ensin säästellyt niitä ”parempina” ja sitten ne ovatkin jääneet hieman liian pieniksi. No, säästelyn olen lopettanut ja yritän satsata mieluisiin arkikamppeisiin. Hinta per käyttökerta jää ahkerasti käytössä oleville suosikeille kohtuulliseksi, vaikka ostohinta olisi vähän korkeampi. Pidänpä siis mielessä 30 käyttökerran säännön!

  • Aaah, tuo säästely! Tuttua minullekin, mutta onneksi alan päästä siitä yli. Näin on tosiaan voinut käydä. Vaatteista pitäisi nauttia silloin kun on sen aika, eikä jossain hamassa tulevaisuudessa.

 6. Olen käyttänyt vuosi sitten Italiasta ostamaani pientä nahkalaukkua lähestulkoon joka päivä. Farkut käytän puhki, mulla on aina lempparit jalassa. Kesäksi siirryn erimallisiin ja -mittaisiin trikoohousuihin, jotka nekin kulutan puhki saakka. Kaikki housut ovat aina mustia, en vain saa laitettua jalkaani muita. Kaikille tulee siis käyttökertoja satoja. Paidoissa sama juttu, niin kauan pidän, kun kehtaan ne päällä ulos mennä. Sen jälkeen ne kelpaavat remppa- ja maalauspuuhiin. Sukkahousuja en käytä. Maritin syksyllä sukkalaatikkoni ja päätin, etten osta uusia sukkia, ennen kuin nämä nykyiset on kulutettu loppuun. Laatikon sisältö on puolittunut talven aikana. Lämpenisi nyt vähän, niin ei tarvitse taas neljään kuukauteen käyttää sukkia lainkaan, mietitään uusia sukkia sitten syksymmällä. Mekkoja tai hameita en omista. Juhlavampia housuja on muutamat, puseroita enemmän. Ne eivät ole mitenkään trendikkäitä, vaan itselle sopiviksi mietittyjä malleja ja värejä, joten kyllä niillekin vuosien aikana käyttökertoja tulee. Taidan olla aika tylsimys ja lienee jo selvää, etten harrasta shoppailua 🙂 .

 7. Vähän aikaa tätä pureskelin ja päädyin siihen, että tämä ei ole kovin toimiva sääntö. Minusta 30 käyttökertaa on arkivaatteelle kuitenkin aika mitättömän vähän, mutta toisaalta juhlavaatteille monen elämässä aivan liikaa. Todellisuutta tämä luku vastannee parhaiten satunnaisemmin pidettävien siistimpien arkivetimien kanssa. Tähän väliin uppoaa tietysti jo mainitsemiasi erikoistapauksia niinkuin ohuet sukkahousut, mutta noin pääpiirteittäin.

  Muistelen lukeneeni jostain (sinun blogistasi ehkä?) että hyvälaatuinen vaate kestää noin 500 käyttökertaa. Lukema voi vähän heittää, mutta joka tapauksessa tähän kertaluokkaan suhteutettuna vain 30 tuntuu aika vähäiseltä rajalta, jos se indikoi sitä minkä jälkeen olet ”velvollisuutesi” vaatteelle ja yhteiskunnalle tehnyt.

  • Luulen, että jos Englannissa, josta haaste on käsittääkseni lähtenyt liikkeelle, vaatteita pidetään noin viisi viikkoa, 30 kertaa on jo radikaali muutos. Ymmärtääkseni tuo luku on täysin satunnainen, eikä perustu mihinkään erityiseen. Yhtä hyvin siinä voisi lukea 25 tai 50. Kuitenkin, jos on tottunut ostamaan vaatteita vain paria-kolmea käyttökertaa varten, 30 kertaa on radikaali muutos entiseen. Meille jotka suhtaudumme vaatteiden ostamiseen jo valmiiksi aika järkevästi, tämä taas ei tunnu niin ihmeelliseltä.

 8. Hauskaa, että lähdit mukaan ja aihe herätti ajatuksia!

  Olen täysin samaa mieltä siitä, että mihinkään periaatteeseen ei kannata hirtätytyä. Sukkahousuille tämä haaste tosiaan saattaa olla mahdoton, mutta juhlavaatteista ja jopa urheiluvaatteista olen jo hieman eri mieltä.

  Vaikka olen vasta hiljattain kuullut tästä 30 wears -kampanjasta, olen pitkään elänyt sen periaatteiden mukaan. Minulla on esim. häämatkallani vuonna 2002 tehty kiinansilkkipuku, jota olen pitänyt juhlissa säännöllisesti sen jälkeen. Toista iltapukua en tarvitse, se on niin uniikki ja ajaton.

  Lisäksi juuri tajusin, että osa urheiluvaatteistanikin on jo ikivanhoja: juuri jumpassa mietin, että olen ostanut käyttämäni jumppahousut joskus vuonna 2001… 😀

  Mielestäni tämän haasten idea nimen omaan on ohjata vaatteiden ostamista laadukkaampaan suuntaan, pois kertakäyttökulutuksesta. Jos ostaa vain sellaista, joka kestää ja jota viitsii käytää vähintään 30 kertaa, ostaa todennäköisesti ajattomia, laadukkaampia vaatteita.

  • Minun urheiluvaatteeni ovat suunnilleen samaa vuosikertaa 🙂 Mutta joo, kyllä tämä ohjaa nimenomaan laadun ja kestävyyden suuntaan, ja varmasti myös karsii sellaisia impulssiostoksia, joita ei muuten harkitsisi kovin tarkasti. En ole tästä näkökulmasta aiemmin ostoksiani miettinyt (mikä on oikeastaan aika erikoista, kun tarkemmin ajattelee!) mutta tämä on erittäin hyvä tapa lähestyä asiaa. Joten kiitos hauskasta haasteesta!

 9. Tuollainen 30-sääntö on loistava siinä kohtaa, kun seisoo kaupassa alerekin äärellä, kun sieltä on pistänyt silmään vaikkapa aivan ihana vaate ja nyt aleprosentti silmissä kiiluen miettiin, että ostaisiko. Jos tulee tulokseen, että sille vaatteelle tulisi heittämällä lähemmäs 30 kertaa käyttöä lähitulevaisuudessa niin go for it. Jos näköpiirissä on muutama käyttökerta, niin ehkäpä vaate kannattaa silloin jättää kauppaan. Voisin kuvitella että heräteostoksia tällainen taktiikka karsii.

  Arkivaatteisiin tai juhlavaatteisiin tätä on ehkä turha käyttää juurikin jo mainituista syistä: kun ennalta tietää, että käyttökertoja tulee reilusti enemmän tai vähemmän. Juurikin juhlavaatteiden osalta tietää etukäteen, ettei käyttöä ole joka kuukausi, mutta silti yksi kolttu täytyy kaapista löytyä. Tietenkin olisi hienoa, että vaate olisi mahdollisimman monikäyttöinen.

  • Kiteytit asian todella hyvin! Itse asiassa käyn tätä debattia parhaillaan itseni kanssa juurikin yhden alerekistä löytyneen vaatteen suhteen. Asian tekee vaikeaksi se, että kyseessä olisi kesävaate, eli vaikka tulisi millaiset helteet, käyttökertoja ei tälle kesälle varmasti tulisi 30, jo ihan vain siitä syystä että lämmin kausi kestää niin vähän aikaa, enkä sentään haluaisi joka päivä pitää yhtä ja samaa puseroa.

 10. Pohdiskelin itse tuota 30:tä käyttökertaa siltä kantilta, että ajattelin kuinka monta käyttökertaa millekin vaatteelle jotka nyt omistan, tulee käyttöä per yksi vuosi. Kaikille arkivaatteille ei varmaankaan tule 30:tä täyteen yhdessä vuodessa, koska jos joka päivä on esimerkiksi päällä yksi pitkähihainen paita, on helppo laskea, että niitä saisi omistaa noin 12 kpl, jolloin vuodessa ehtisi jokaista käyttää 30 kertaa. 365/30 = 12,2. Samaa lukua voi miettiä muillekin vaatekappaleille, esim. housuille, alusvaatteille, sukille, suhteuttaen siihen montako kaapista niitä löytyy.

  • Kyllä, ja jos vielä haluaa vaihtelua, niin sitten jonain päivänä yllä on mekko ja toisena farkut, kolmantena hame ja pusero. Minulla on alle 10 neuletta talvikäytössä, ja niinpä niille kertyy käyttökertoja noin 30 vuodessa, vaikka välillä olisi muutakin päällä. Toisaalta haluaisin oikeastaan pitää enemmän niitä muita vaatteita ja vähemmän neuleita, mutta tämä menee kyllä enemmän siihen edelliseen postaukseen.

 11. Minusta on aika hyödyllistä miettiä hintaa per käyttökerta, ja muistaisin että näin on joissakin vuosikymmeniä vanhoissa talousoppaissa neuvottukin tekemään. Jos vaikka lähtisi siitä, että vaate ei saa maksaa ainakaan yli euroa per käyttökerta, on hinta/laatusuhde mielestäni hyvä. Juhlavaatteet toki poikkeuksena.

  • Tämä on ihan totta, näin neuvotaan monessa paikassa. Myös Rinna puhuu tästä Hyvän mielen vaatekaapissaan. Tosin minusta euro per käyttökerta on todella vähän, uskoisin että siihen kategoriaan ei mene kuin aivan ahkerimmin käytössä olevat vaatteet. Mutta toisaalta tämähän on jokaisen henkilökohtainen asia, minne oman kipurajansa asettaa.

 12. Ei yhtään hullumpi tapa, yllä on moneen kertaan todettu samaa että juhlavaatteissa ehkä hankala toteuttaa mutta arkikamppeissa onnistuu. Itselläni on vähän samasuuntainen menetelmä. Arvioin vaatteen hintaa per käyttökerta. Joskus menee pieleen; mekko, päällä kolme kertaa vuodessa ostohinta 90 e, hinta 30 e/käyttökerta. Sietämättömän kallista! Tai takki 149 e, ostettu 2007 (heh,kyllä) vuodessa käytössä 3 kk, käyttökerta n. 0,16 e, tässä jo aika hyvä ”hyötysuhde”. Eli karkeasti: kalliskin vaate haukkuu hintansa jos sitä todella käytetään.

  • Teen itse tätä myös, mutta tässä tulee mielenkiintoinen kysymys, että mikä on kohtuullista? Minä ajattelen asiaa välillä niin, että vuokraisinko asun tällä hinnalla? 30 euroa ei minusta olisi paha hinta kivasta vuokra-asusta. En tietenkään maksaisi sitä summaa tavallisesta arkiasusta, mutta juhla-asusta hyvinkin, eikä tarvitsisi edes olla mikään iltapukugaala, vaan pienempikin illanvietto riittäisi. Mutta olen siis samaa mieltä kanssasi siitä, että kallis vaate on kallis vain kerran, jos sitä käyttää jatkuvasti.

 13. Tää oli mielenkiintoinen ajatus ja kommentit oli vielä mielenkiintoisempia. Mulla on aika pieni vaatevarasto ja käyttökertoja jokaiselle arkivaatteelle tulee varmasti enemmän kuin 30.
  Mutta tuo juhlavaatepuoli, mä ostin kymmenen vuotta sitten kivan mekon kummipojan ristiäisiin, mulla ei siis ollut yhtään juhlamekkoa silloin, se maksoi satasen reilussa alennuksessa ja oli opiskelijabudjetille hurjan hintainen, vähän paniikkiostos. Mutta niin kaunis, että jo ostaessani sanoin että pidän sitä vielä vanhainkodissakin. Ja vaikka koko on sen jälkeen vähän muuttunut, mekko sopii, ja on päässyt juhliin varmaan sen parikymmentä kertaa ja lisää tulee.
  En koe tarvitsevani toista juhlamekkoa koskaan, tuo vaate on täydellinen. Sen lisäksi mulla on pusero-housut yhdistelmä vähemmän hienoihin juhliin, sitäkin aion käyttää kunnes ne hajoaa, todennäköisesti parikymmentä vuotta. Että mun systeemillä juhlavaatteeltakin voi kyllä odottaa yli kolmeakymmentä käyttökertaa. (Tästä huomaa varmaan etten pidä juhlavaatteiden ostosta erityisesti, enkä kaipaa vaihtelua yhtään vaatteisssa.)

  • Tuo mekko on kyllä maksanut itsensä hienosti takaisin! Täytyy sanoa, että minusta tuo on tosi hienoa, mutta itse kaipaan vaihtelua vähän enemmän. Olen tässä miettinyt, että käyttökertoja tulee kyllä lopulta monille vaatteilleni, mutta ei vuoden sisällä. Toisaalta sitähän ei haasteessa määritelty, joten jos itse kestää katsoa vaatteitaan vuodesta toiseen, niin mikäs siinä.

  • Minusta 30 käyttökerran haasteesta voisi nimenomaan ammentaa motivaatiota juhlavaatteiden ja muiden erikoisvaatteiden käyttökertojen lisäämiseksi, koska eihän se muuten mikään haaste ole. Arkivaatteille 30 käyttökertaa tulee helposti. Ihailtavaa että sama mekko on toiminut 10 vuotta ja tuntuu edelleen maailman kauneimmalta, ihan mahtavaa! Siinä on tavoitetta mulle ja varmasti monelle muullekin.

   Voisihan juhlamekkojakin asustaa ja käyttökertoja lisätä myös niin että juhlavaatteita voisi käyttää arkisemmissakin tilanteissa. Jos ei omassa käytössä saakaan 30 käyttökertaa jollekin vaatteille niin minusta pitäisi ainakin valita ja huoltaa vaatetta niin että laittaa sen kiertoon jotta 30 käyttökertaa tulisi täyteen vaikka sitten monen eri käyttäjän toimesta. Minulla on muuten useampia (ei kaikkein ohuimpia muttei paksujakaan) sukkahousuja joita olen käyttänyt monia vuosia, osaa varmasti 30 kertaa, vaikka on kohdalle osunut niitäkin pareja jotka särkyvät heti.

 14. Tätä voi myös ajatella niin, että mikä on vaatteen vuosikustannus niin kauan kuin se on käytössä. Aivan sama, monta kertaa sitä käyttää sinä vuonna.
  Esimerkiksi tilasin nettialesta vuonna 2015 Michael Korsin silkkipaidan, hinta 61€. Minulla on ollut se nyt 2 vuotta ja sen hinnaksi on näin ollen tullut 30,50€ per vuosi. Ensi vuonna vuosihinta on 20,30€ ja sen jälkeen hinta aina vaan halpenee niin kauan kuin vaate pysyy omassa karderobissa käyttökuntoisena. Tässä systeemissä jos missä tulee laadukkaat hankinnat oikeuksiinsa, koska ne kestävät käyttöä ja aikaa ja ovat lisäksi usein ajattoman klassisia.

  Keksin tämän ajattelutavan ystävättäreltäni, joka kerran alkoi huvikseen räknäilemään iänikuisen talvipalttoonsa hintaa, kun olimme jäähallin kirppiksellä myymässä. Hän oli maksanut siitä aikoinaan, kuitenkin euroaikakaudella tyyliin satasen ja käyttänyt 15 vuotta, joten sen vuosihinnaksi jäi enää 6,60€ per vuosi, jonka jälkeen hän myi sen siellä kirppiksellä 9€:lla ja sai ikäänkuin oman vuosikustannushintansa sen osalta vielä pois 😀

  Ajattelutapoja on yhtä monia kuin on käyttäjiä ja sehän tässä juuri onkin suuri rikkaus, ettei yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa voi kukaan toisille määritellä. Jokainen saa itse noudattaa mitä sääntöjä huvittaa tai olla noudattamatta mitään 🙂

  • Tämäkin voisi toimia. Mutta jos vaatetta ei käytä, niin silloin vuosihinnalla ei ole merkitystä, uponnut kustannus on yhtä iso. Sen takia käyttökertaa kohden laskettu hinta kertoo enemmän. Minä olen niin hyvä jemmammaan vaatteita, että monen vuosikustannus on pudonnut jo pieneksi, mutta se ei paljon lohduta, jos vaatetta ei pidä, mutta siitä ei pääse irtikään. Sen sijaan aktiivisessa käytössä olevan vaatteen vuosikustannuksen laskeminen tuntuu järkevältä.

   • Tämä toimiikin vasta sitten, jos ja kun on saanut karsittua vaatekaappinsa siihen kuntoon, ettei siellä enää ole käyttämättömiä hutiostoksia. Minusta tuntuisi kovin työläältä alkaa miettiä käyttökertoja. Miten niitä muistaa. Pitääkö siitäkin tehdä oma Excel 😁

 15. Kun ostan uuden arkivaatteen, se on yleensä niin mieluinen, että 30 käyttökertaa tulee ”hands down” jo ensimmäisen puolentoista kuukauden aikana 😀

  • Näin minullakin, mutta joskus tulee poikkeuksia. Olen kirjoittamassa niistä omaa postausta.

 16. Aloin huvikseni tarkkailemaan toukokuussa ostamani pitkän paitapusero/tunikan käyttökertoja. Käytin sitä oikein tarkoituksella tehokkaasti ja vasta nyt on 5 käyttökertaa täynnä ja se on kerran pesty. Vielä 25 kertaa jäljellä 😀 Tiedän, että käyttökertoja tulee, koska vaate on mieleinen, mutta täytyy myöntää että tuo 30 kertaa tuntuu todella vähältä ensin ajateltuna, mutta sitten kun sitä alkaa toteuttaa käytännössä, niin saa todella käyttää vaatetta, että saa 30 kertaa täyteen. Varsinkin, jos on suht laaja vaatevarasto, niin ei niitä käyttökertoja niin vaan kerry per yksi vaate. Tietysti jo aiemmin mainitsemani asusteet ovat eri juttu.
  Tämäkin on ollut silmiä avaavaa ja ostokäyttäytymistä muokkaavaa 🙂

  • Kyllä. 30 kertaa ei tunnu kovin paljolta, mutta käytännössä siihen saattaa vierähtää pitkä tovi, etenkin jos ei harrasta kapselivaatekaappia. Tämä tosin myös vaikeuttaa arvioimista, sitä kuvittelee että käyttöä kertyy, mutta parin vuoden päästä voi todeta että ei ole tullutkaan 30 kertaa täyteen vieläkään. Mielenkiintoinen haaste kaiken kaikkiaan.

 17. Olen useasti pohtinut, mitä oikein teet sukkahousuillasi, kun olet niin monesti valitellut niiden rikkoutuvan herkästi. Minulla kestää ohuetkin sukkikset useita käyttökertoja – jopa haasteen 30. Kun ne vihdoin rikkoutuvat, tulee reikä usein varpaisiin, mikä ei estä käyttöä. Sivelen reiän värittömällä kynsilakalla, niin se ei kasva suuremmaksi, ja kengän alla reikä on piilossa katseilta.

  Mietin myös haastetta juhlavaatteiden kannalta, ja totesin, että omasta vaatekaapista pikkumusta ja pitkä iltapuku saattavat tähän yltää. Pikkumusta on päällä hautajaisissa sekä cocktail-asua vaativissa tilaisuuksissa, ja on tyyliltään klassinen, eli ei ole ”mennyt muodista”, vaikka ikää on jo yli kymmenen vuotta. Käyttökertoja on 2-3 vuodessa, eli kohta on 30 käyttökertaa täynnä. Pitkälle iltapuvulle on ollut käyttöä harvemmin, mutta 2003 kun sen ostin, se oli päällä ehkä 10 kertaa. Ilman elämänmuutosta juhlavampaan suuntaan en saa 30 käyttökertaa täyteen, sen verran harvinaisia ovat iltapukujuhlat arjessani 🙂

  • Kiinnoistuin tuosta sukkahousukommentista. ☺ Miten käsittelet sukkiksia ja mitä merkkiä käytät, kun saat ne kestämään jopa 30 käyttökertaa? Olen kokenut, että harvat ohuet sukkahousut pysyvät ehjinä edes viittä kertaa, vaikka yritän olla varovainen.

  • Mun pitää varmaan kirjoittaa tästä oma postaus. Mulla hajoaa sukkikset ajatuksen voimasta. Olen myös välillä paikkaillut kynsilakalla, mutta niitä sellaisia langanvetoja sekään ei pelasta, ja inhoan niitä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)