Veroilmoitus ja kuinka siitä selvitään

Havahduin siihen, että veroilmoitus piti jättää 3.4. saman päivän iltana. Tästä saan syyttää niin sanottua ”Sunnuntaikoria” (jolle kyllä keksin pian jonkun fiksumman nimen). Aloin nimittäin pari viikkoa sitten käydä työhuoneen papereita läpi, ja päätin tuolloin ottaa tämän systeemin taas käyttöön. Koska veroilmoitus on paperi, joka vaatii toimenpiteitä, olin tietenkin laittanut sen tuohon laatikkoon. En kuitenkaan ole noudattanut sääntöjä oikein, koska en ole sen jälkeen käynyt laatikkoa läpi, ja ilmoitus ja sen palautuspäivä oli unohtunut.

Kun sitten tajusin, että veroilmoituksen jättämiseen oli aikaa enää muutama tunti, alkoi tietenkin kuittien ja muiden paperien etsiminen tästä selviydyin kuitenkin tänä vuonna muutamassa minuutissa, kiitos samaisen sunnuntaikorin. Olin nimittäin laittanut sinne kaikki sellaiset paperit, joita arvelin tarvittavan verotuksessa, ja nyt tiesin täsmälleen mistä lähteä etsimään. Laatikossa, jota tähän tarkoitukseen käytän, on tietysti runsaasti muitakin papereita, mutta on helppoa plärätä koko nippu läpi, ja noukkia erilleen tarvittavat. Tänä vuonna veroilmoituksen tekeminen onnistui siis helposti, kiitos organisoitujen papereiden.

Tämä kokemus vahvisti sen ajatuksen, että tuollainen yhden laatikon systeemi on toimiva ja hyvä. Olen vähitellen arkistoinut sieltä kansioihin aiempien vuosien papereita, ja aion säilyttää kyseiset mapit vintillä. Siellä on tilaa, etenkin kun poistan yli 10 vuotta vanhan graduni materiaalin. Sitten työhuoneessa ei tarvitse säilyttää muuta kuin näitä aktiivisia papereita, sekä pari mappia sellaisia, joiden pitää olla helposti saatavilla, esim. taloyhtiön ja autoon liittyviä asioita. Meillä on aikamoisia historiallisia kerrostumia vuosien ja vuosien takaa, mutta niiden läpikäymiseen tarvitaan myös puolison apua. Papereita on kertynyt niin paljon, että niiden setvimiseen menee useampi tunti, arvioisin. Mutta mikä vapaus koittaa kun ne on kaikki käyty läpi! Sen voimalla jaksaa.

Aion nyt ensi tilassa fiksata tuon sunnuntaikorin, eli Aktiivisten Papereiden Laatikon eli APL:n sellaiseen kuntoon, että se alkaa toimia kunnolla. Ensisijaisesti tämä vaatii sitä, että alan kerran viikossa käydä sen systemaattisesti läpi. Alkuperäisissä ohjeissa sanotaan, että jokaista paperia pitää koskea silloin kun niitä käy läpi, muuten homma ei toimi. Olen tätä vähän vastustanut, mutta taitaa se kuitenkin olla tarpeellista.

Tämä postaus on hieman sekava, pahoitteluni! Pointti oli kuitenkin se, että onneksi aloin organisoida papereitani ennen veroilmoituksen tekemistä (tämä oli tahatonta, mutta onnekas sattuma, jota suosittelen jatkossa kaikille) ja onneksi otin tuon laatikkosysteemin käyttöön. Paneudun siihen nyt aktiivisesti, ja raportoin teille miten se toimii.

3 vastausta artikkeliin ”Veroilmoitus ja kuinka siitä selvitään

  1. Papereiden järjestäminen,luokittelu ja säilyttämisajan arviointi on järjestämisen ”saralla” mielestäni työläintä. Olen hankkinut litteitä pahvikansioita eri aiheisiin. Aika ajoin pystyy niiden sisältöä karsimaan, esimerkiksi kun verotus on toimitettu ja oikaisu- ja muutoksenhakuajat menneet tai asunnon myynnistä on niin kauan, ettei tietoja muinaisista remonteista enää tarvitse säilyttää.

  2. Mä havahduin tätä lukiessani että millonkahan ne esitäytetyt ilmotukset tulee… muiistaakseni yksityishenkilöiden pitää palauttaa ilmotus toukokuun alussa just silloin kun olen reissussa melkein kaksi viikkoa…
    Pitäs kohtapuoleen saada ne jotta ehtii täyttämään ennen reissua.

    Aamulla sitten totesin että yhden tyttären paprut oli postilaatikossa niin eiköhän ne muutkin tule kohta… mulla on vaan edessä aika urakka. Oma, kahden alaikäisen lapsen, yhden täysi-ikäisen lapsen ( joka tarvitsee vielä apua) ja kahden kuolinpesän ilmoitukset. Ja luulen että mieskin jotain kysyy omastaan.. onneks nykyään ei kovin paljon mitään täydennettävää ole, kunhan katsoo onko tiedot oikein.

    Onneks veroilmotuksia voi täydentää vielä tuon jättöpäivän jälkeenkin ja jos isompaa oikaistavaa on niin sekin onnistuu myöhemmin.

    • Minusta se netissä jätettävä versio on ihan mahtava, koska siinä voi etsiä ja säätää ja täydentää vähitellen. En voi kuvitella millainen stressi tulisi, jos pitäisi kaikki tehdä paperilla edelleen!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)