Viikon vinkit: Paikka kaikelle, kananmunien säilytys ja sähköinen kuolinpesä

Olen juuri saanut käsiini Ilana Aallon Paikka kaikelle -kirjan. Toivon, että tulevalla viikolla on aikaa lukea se kannesta kanteen. Ilana on varsinainen kodinjärjestämisen voimanainen, jolla on sekä teoria että käytäntö vahvasti hallussa. Ilana tutkii, järjestää ja kirjoittaa aiheesta, sekä moderoi kaiken päälle aktiivista facebook-ryhmää. Tässä Turun Sanomien jutussa kerrotaan sekä kirjasta, että kaikesta muustakin, mitä Ilana tekee.

Ikuisuuskysymys munien säilytyslämpötilasta selvitetään tässä jutussa perusteellisesti. Lisäisin sellaisen käytännöllisen kysymyksen, että jos keittiössä ei ole hirveästi laskutilaa (kute esimerkiksi meillä on tilanne), jääkaappi voi tuntua parhaalta vaihtoehdolta. Siellä on niille järkevä paikka yhdessä muiden ruokien kanssa. (Maaseudun tulevaisuus)

Nykyisin ihmisillä voi olla lukuisia sähköisiä tilejä sosiaalisessa mediassa ja muissa palveluissa. Mitä näille tapahtuu, kun läheinen kuolee? Tässä artikkelissa on koottuna ohjeet eri palveluiden sulkemiseksi edesmenneen puolesta. Tämä on muuten sellainen ongelma, joka on suhteellisen uusi. Ihmisillä on entistä enemmän sähköistä omaisuutta, jota vielä parikymmentä vuotta sitten ei ollut edes olemassa. Ylipäätään digiomaisuuden sortteeraaminen ja organisoiminen karsimisesta puhumattakaan on ihan oma taiteenlajinsa, johon en ole itse perehtynyt kovinkaan hyvin. (IS/Digitoday)

6 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: Paikka kaikelle, kananmunien säilytys ja sähköinen kuolinpesä

 1. Tuosta kananmunien säilyttämisestä… kuinka relevantti tämä säilyvyyskysymys oikeasti on ja kuinka monelle? Ostaako joku kananmunia kuukausien tarvetta vastaavan määrän kerralla? Voisin kuvitella että ainoastaan silloin, jos ostaa suoraan tuottajalta, ruokapiiristä jne.

  Meillä kananmunia menee sen verran että niitä ostetaan lähes joka kauppareissulla tai ainakin kerran viikossa eli kananmunat ei meillä kaapissa ole koskaan reilua viikkoa kauempaa. Eli sikäli ihan sama missä ne säilyttää, huoneenlämmössä vai jääkaapissa.

  Meillä säilytys on jääkaapissa, koska mitään muuta luontevaa paikkaa ei keittiössä niille ole. Ja vielä, en muista milloin viimeksi olisi pilaantunut kananmuna osunut kohdalle… Ehkä joskus 80-luvulla jos silloinkaan….

  • Erittäin hyvä pointti – tuskin meilläkään yli kuukautta säilytellään. Eikä myöskään ole pilaantuneita tullut vastaan, vaikka ne ovatkin jääkaapissa.

   • Meillä munat säilytetään nykyisin huoneenlämmössä, suljetussa ruokakaapissa. Ikinä ei ole yksikään muna pilaantunut, vaikka olisi kauemminkin siellä ollut, en itse asiassa ole koskaan elämäni aikana (melkein 40 v) kohdannut pilaantunutta munaa! Vanhoissa munissa on kyllä joskus alkaneet keltuaiset kurtistua, mutta täysin syötäviä nekin ovat olleet.

    • Tämä on tosiaan mielenkiintoista, koska minulla on sellainen mielikuva, että kananmuna on erityisen herkästi pilaantuvaa ruokaa. Mutta vaikuttaa siltä että eihän ne olekaan.

     • ”…kananmuna on erityisen herkästi pilaantuvaa ruokaa.”

      Jääkaapissa moitteeton aina vähintään kuukauden yli päiväyksen, ja puisissa purjeveneissä on usein kuulunut bunkraukseen: ei sähköä, ei jääkaappia ja säilyy kuitenkin yllättävän hyvin.

      Lisäetuna kuvittelisin ilman omakohtaista kokemusta, että pilaantuneen kananmunan tunnistaa hyvin helposti…

     • Mä olen varmaan jostain lapsuudenkodista perinyt tämän yltiöpäisen varovaisuuden kananmunien suhteen. Tosi pitkään rikoin ne aina yksitellen eri astiaan kuin muu ruoka, juuri sen takia että joukossa olisi saattanut olla pilaantunut. Mutta en ole eläissäni sellaiseen törmännyt, joten nyt olen alkanut skipata tätä vaihetta, tosin huonolla omalla tunnolla kuitenkin.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)