Viikon vinkit: muovipusseja, ikuiset lakanat sekä kampanja halvinta vastaan

Tässä on aika laaja juttu muovipussien käytön vähenemisestä ruokakaupoissa. Jutusta käy hyvin ilmi, että myös kaupalla on vastuu: jos tarjolla on biopusseja, ihmiset valitsevat niitä tavallisten sijasta. Yhä useampi asiakas myös kantaa omaa kestokassia mukanaan, ja jättää muovikassin ostamatta. Oletteko te huomanneet eroa nyt, kun monissa kaupoissa ei niitä pikkupusseja enää tyrkytetä? Itse en ole huomannut juuri mitään. Omasta kassista on muodostunut niin vahva rutiini, ettei muovikasseille ole ollut tarvetta sitten viime raportin. (YLE)

Tässä on mahtava uutinen! Finlayson on lanseerannut lakanat, joiden luvataan kestävän koko eliniän. Materiaali, valmistustapa ja yksityiskohdat on mietitty siten, että lakanat kestävät pesua ja kulutusta ainakin 50 vuotta. Kun seuraavan kerran ostan uudet lakanat, tämä on todella vahvasti harkinnassa. Tykkään Finlaysonista koko ajan enemmän. Yrityksellä on todella hyvä ote yhteiskuntavastuun suhteen, ja tuoreita ja rohkeita ideoita. Selkeä edelläkävijä! (IL)

Finnwatch on lanseerannut sekä kuluttajille että kunnallisvaaliehdokkaille suunnatun kampanjan, jonka tarkoitus on kiinnittää huomiota vastuulliseen ostamiseen. Kampanjan nimi on En osta halvinta, ja sehän sopii tähän ostolakkoon kuin nenä päähän. Kun katselin bussipysäkillä mainoksia paidoista, jotka maksavat alle 5 euroa, mietin mielessäni muutamaa asiaa: jos paita on noin halpa, kauanko se voi kestää hyvänä käytössä? En ole vielä törmännyt halpaan ja hyvälaatuiseen puuvillaan. Jos paita on noin halpa, missä oloissa se on tehty? Kun miettii että tuossa summassa on mukana koko tuotantoketju logistiikkoineen ynnä muineen, ja vielä jää katettakin, tuntuu tuotantokustannus aivan käsittämättömältä. Näitä asioita olen muutenkin miettinyt nyt entistä enemmän tämän ostolakon myötä. Kun en enää juokse hinnan perässä, voin halutessani helposti panostaa myös laadukkaaseen tuotantoketjuun. Itse asiassa olen vapaa ostamaan ihan mitä vaan, mihin käteisvarani riittävät! Vapaus! (M&M)

4 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: muovipusseja, ikuiset lakanat sekä kampanja halvinta vastaan

  1. Ikuiset lakanat on kiva juttu…vaan ennen vanhaan tehtiin puuvillalakanoita jotka kestivät ja kestivät. Mulla on käytössä pussilakanat jotka vanhempani ovat saaneet häälahjaksi 40 vuotta sitten (toki käyttöä ei ole koko 40 vuotisen ikänsä ajan tuohon tahtiin kun Finlayson lupaa lakanoidensa kestävän, kankaan kunto on siltä parempi kuin pari vuotta sitten ostettujen Finlaysonin peruspussilakanoiden…). Lapsellani on taas käytössä pitkälti yli 30 vuotta vanhoja Finlaysonin lakanoita (mun lapsuudesta) ja nekin on ihan priimaa (niiden aktiivinen käyttöikä taas lyhyempi, kun ovat olleet säilössä melkein parikymmentä vuotta).

    • Meillä on myös käytössä ”antiikkilakanoita”, jotka siis muista omasta lapsuudestani, eivätkä ne silloinkaan ole olleet uusia. Ehkä siis noin 40 vuotta aktiivista käyttöä olisi? En osaa tarkalleen sanoa, mutta nyt ne alkavat hiutua puhki. Näitä ei tosin ole pidetty välillä vuosia lepäämässä, vaan ovat olleet normaalissa kierrossa mukana jatkuvasti. Ihan tavallisesta puuvillasta on kyse. Mutta tämä on mielestäni ihan hyväksyttävä käyttöaika lakanoille.

  2. Finlaysonin eettinen ja vastuullinen linja on erittäin hyvä juttu, minäkin voisin hankkia meille eettiset lakanat. Itseäni harmittaa, että olen joskus kivan kuosin viemänä innostunut hankkimaan jotkut halpislakanat, jotka alkavat muutaman pesun jälkeen näyttää kulahtaneilta.

    • Minä ostin aikoinaan ranskalaista merkkiä olevan pussilakanan, joka on kyllä kaunis ja miellyttävä. Mutta en tiedä millä logiikalla keski-Euroopassa lakanoita laitetaan, mutta tästä puuttuu ne reiät sielä yläreunasta. Peiton laittaminen paikalleen on rasittavan työlästä. Tämä lakana on seuraavaksi poistovuorossa, joten seuraava hankinta on erittäin todennäköisesti Finlaysonilta. Finlaysonin kuosit eivät ole yhtä herkullisia kuin ehkä muualla, mutta toisaalta haluan suosia suomalaista firmaa, jolla on lisäksi näin mahtava asenne.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)