Kuinka monta lautasta, kuinka monta lakanaa?

Kuinka monta tavaraa on tarpeeksi? Kysymys koskee useimmiten vaatteita tai kodintavaroita, mutta keskityn tässä postauksessa nimenomaan jälkimmäisiin. Tähän tiedusteluun törmää aika usein. Pohditaan, että jos perheessä on x määrä henkilöitä, kuinka monta pyyhettä, lakanaa, lautasta, kulhoa tai kuppia taloudessa tarvitaan. Minusta vastauksia on aina yhtä kiehtovaa lukea. Ihmisten käsitykset siitä, mikä on sopivasti, eroavat toisistaan runsaasti. Samoin perustelut voivat olla hyvin erilaisia.

Minusta on mahdotonta kenenkään ulkopuolisen sanoa, kuinka monta kappaletta on oikea määrä. Perheiden tavat ja elämäntilanteet ovat niin erilaisia, että jonkinlaisen standardin hakeminen tuntuu vaikealta. Sen sijaan minullakin on näkemys siitä, miten kukin voi oman sopivan määränsä löytää. Itse asiassa vaihtoehtoja on ainakin kaksi.

Tila päättää määrän. Asuntojen säilytystilat vaihtelevat. Pieneen mahtuu vähemmän kuin suureen. Kaappitilaa voi hyvin käyttää sopivan määrän perusteena. Esimerkiksi keittiön kaappeihin mahtuva määrä astioita on kyseiseen keittiöön sopiva. Tätä tekniikkaa voi soveltaa myös niin päin, että päättää itse, kuinka paljon haluaa jollekin tavaramäärälle uhrata tilaa. Esimerkiksi minä olen päättänyt, että meille sopivamäärä kirjoja on se, mikä mahtuu kiinteään kirjahyllyyn. Koska tällä hetkellä kaikki ei sinne mahdu, täytyy kirjoja vähentää.

Toinen lähestymistapa on arvioida, kuinka monta kappaletta voi olla yhtä aikaa käytössä. Astioiden suhteen tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, kuinka monta ihmistä voi olettaa ruokailevan yhtä aikaa. Sen perusteella voi laskea, kuinka monta lautasta enimmillään tarvitaan. Itse kyllä lisäisin tähän vielä vähän ekstraa, sillä on hyvin epäkäytännöllistä jos kaikki on yhtä aikaa likaisena. Sama koskee esimerkiksi vuodevaatteita. Kuinka monta henkilöä kodissa voi yhtä aikaa nukkua? Sitten lasketaan heille kaikille yksi setti vuodevaatteita ja tuplataan tämä määrä, jotta kaikille riittää liinavaatteet myös silloin, kun ensimmäiset ovat pyykissä.

Minä kuulun siihen koulukuntaan, jonka mielestä vara ei venettä kaada. Jos tilat antavat myöten, pari varakappaletta ei koskaan ole pahitteeksi. Ylipäätään olen taipuvaisempi noudattamaan ensimmäistä kuin jälkimmäistä tapaa. Tavaraa mahtuu se mikä mahtuu, ja sillä tullaan toimeen. Jos käytettävissä oleva tila on aivan naurettavan pieni, tästä voi tietenkin poiketa, mutta yleisesti ottaen luulisin tämän toimivan hyvin. Kaapit ja laatikot kannattaa täyttää sopivasti: äärimmilleen tunkeminen tekee tavaroiden käyttämisestä vaikeaa, mutta tyhjästä tilasta ei ole yhtään sen enempää hyötyä. Jos tilaa on, pari varakappaletta tuo mukavasti sellaisen tunteen, että pahan päivän varallekin on varauduttu.

Tähän loppuun on vielä lainattava Morsiamen kirjaa vuodelta 1944. Kirjassa listataan säntillisesti, paljonko perheessä tarvitaan liinavaatteita: kuusi paria lakanoita isäntäväelle, neljä paria palvelijoille, tusina liinaisia ja puolitusinaa pumpulisia tyynynliinoja, tusina keittiöpyyhkeitä, tusina kasvopyyhkeitä, kuusi kylpypyyhettä ja niin edelleen. Mutta kuulkaahan, mitä kirjassa kerrotaan tämän listan jälkeen:

”Jos todellakin umpimähkään, luettelon mukaan, ostatte ilman tarkempaa suunnittelua, niin neuvoisimme jättämään sen ainakin toistaiseksi tekemättä ja hankkimaan esineitä aina sen mukaan kuin kukin niistä on tuiki tarpeellinen. Jos taas säästätte vaivojanne ja aiotte päästä niin vähillä kuluilla kuin suinkin, niin sekin on erehdys. Aikaa myöten väsytte ja kyllästytte kokonaan sen tapaiseen kitsasteluun ja vaivaloiseen taloudenpitoon. Parasta on järkevän suunnittelun mukaan tarpeen tullen ostaa kunnollisia kapineita.”

Voisiko tätä enää paremmin sanoa! Jotkut asiat eivät näköjään muutu 70 vuodessa mihinkään.

Miten te olette ratkaisseet optimaalisen määrän tavaroita?

14 vastausta artikkeliin ”Kuinka monta lautasta, kuinka monta lakanaa?

 1. Väreistä ja kuoseista pitävänä, sekä astioita että esim. vuodevaatteita on paljon. Vaihtelu virkistää ja mahdollistaa monia eri tunnelmia! 🙂

  • Mä olen laskenut niin, että perheen aikuisille riittää 3 pussilakanaa ja 2 aluslakanaa. Pussilakanoita riittäisi myös kaksi, mutta niitä nyt sattuu olemaan kolme. Tämä on aika minimalistista, mutta toisaalta meillä on monet vieraslakanat ja tyynynliinoja taas on kymmenittäin. Niiden määrä vähenee luonnollisen poistuman kautta, kun vanhimmat vähitellen hajoavat.

   • Meillä ei ole kuin kaksi settiä lakanoita kaikille. Vieraslakanoita on muutamat, niitä harvoin käytetään, koska aika harvoin on yövieraita. Näitä samoja vieraslakanoita käytetään myös omilla vierailuilla tai esim. vuokramökki reissuilla tms.

    Pyyhkeitä suurin piirtein samalla logiikalla. Käsipyyhkeitä on kyllä enemmän, koska niitä vaihdetaan useammin. Keittiöpyyhkeitä iso kasa, koska käytän niitä ”runsaasti” kaikenlaiseen hommaan.

    Uusimisen tarvetta alkaisi olla kaikissa lakanoissa ja pyyhkeissä, mutta kyttäilen sopivia ”tarjouksia” ennen kuin ostan uusia. Nuo vanhat kelpaa vielä hyvin käytössä jonkin aikaa.

    Astiat… ainoa ongelma mulla on nyt perintöastiasto, jolle ne vielä ole saanut järkättyä sopivaa tilaa keittiö kaapeista. Ja muutama maljakko jotka on niin korkeita että eivät mahdu mihinkään, joku kaappi on pakko niille hankkia… Astiat mahtuvat kyllä tuonne keittiön kaappeihin kun hiukan järjestän ja poistan jotain turhaa. Tämä homma jää kyllä touko-kesäkuulle…

    Mutta aika paljon samoilla linjoilla olen, liikaa ei kannata näitä käyttötarvikkeita haalia, kulumisen mukaan uusittavia ja toki riippuu paljon vieraista ja muista jutuista miten paljon tavaraa tarvitaan.

 2. Olisi kivaa uusia kerralla lakanoita enemmän. Käytännössä ostan Finlaysonin alesta yleensä kerran vuodessa kaksi pussilakanaa tyynyliinoineen ja pari aluslakanaa. Vanhimmasta päästä hajoilevat menevä vielä uusiokäyttöön matonkuteiksi ja viimeksi Finlaysonin keräykseen. Kotona on ehkä 8 paria pussilakanoita ja 10 aluslakanaa, mökillä omansa.
  Onkohan tuo se sama Morsiamen kirja, jossa todisteltiin, että ”oppinut nainen” ei vastoin yleistä luuloa olekaan huono vaimo ja perheenäiti, vaan oivallinen ja taitava taloudenpitäjä.

  • Saattaa hyvinkin olla. En ole vähään aikaan sitä lukenut, mutta lainasin tähän koska muistin että sieltä löytyi noita listoja. Kirjassa luetellaan myös millaisia astioita ja keittiövälineitä taloudessa tarvitaan. Olisi kirjan linjan mukaista edistää naisten koulutusta 🙂

   Minä olen ostanut lakanoita hirveän harvoin. Minusta tuntuu että meillä kestää pussilakanat vaikka kuinka kauan. Olen päässyt näistä Finlaysonin tuotteista jyvälle vasta vähän aikaa sitten, mutta olen tykännyt niistä mitä meillä on .

   • Minä en ole myöskään saanut yksiäkään aikuisiällä ostamiani pussilakanoita kulutettua vielä loppuun ja olen jo yli kolmekymppinen. Meilläkin on finlaysonia, jotain merkitöntä pellavaa ja sitten ikeaa. Positiivinen ongelmahan tämä on, tietysti.

    Aluslakanoita olen sen sijaan hävittänyt ja uusinut, ne saamme jotenkin kiehnättyä ja hikoiltua keskeltä hiutuneeksi ja epäsiistin kulahtaneeksi.

    • Mulla on hajonnut Stockmannin satiinipuuvillainen pussilakana. Se ehti olla aktiivisessa käytössä varmaan noin 10 vuotta, ehkä vähän alle. Mielestäni se on kuitekin aivan liian vähän liinavaatteille. Odottaisin ihan normaalin lakanan kestävän nyt ainakin sen 10 vuotta.

 3. Jostain sain sellaisen vinkin, että päivässä kotona syövien henkilöiden määrä kerrotaan kahdella ja lisätään kaksi, saadaan ruokailuvälineiden ja astioiden määrä. Näin esimerkiksi 2 ateriaa kotona syövän kolmihenkisen perheen tulisi hankkia lautaset ja ruokailuvälineet kahdeksalle.

  Toisaalta, eikö joitakin astioita ja ruokailuvälineitä myydä tusinan pakkauksissa, se sanelee jotain

  Itse haluan, että kaapeissa olisi väljää. Matkatöitä tekevän kriteeri on matkalaukun koko tai sallittu kilomäärä.

  • Ei se noin mennyt, vaan päivässä kotona syötävien aterioiden määrä (kokonaisuusdessaan) plus 2. Eli jos nelihenkinen perhe syö kotona sekä aamupalan että illallisen (2×4) + 2, he tarvitsevat 10 lautasta.

   • Mielenkiintoinen laskukaava! Eikä välttämättä mitenkään pahasti pielessä. Nämä erilaiset laskusysteemit ovat aina ihan älyttömän kiinnostavia. Toinen jonka tiedän on sellainen, missä laskettiin värejä ja asusteita ja lukema kertoi oliko asu tyylikäs vai ei.

 4. Meillä kahden hengen taloudessa lakanoita käytössä x-määrä, ehkä kahdeksan paria. Pyyheliinoja myös erinäinen määrä, ehkä 12 + käsipyyhkeet. Kaappi määrää näiden lukumäärän, koska nyt mahtuvat sopivasti niille määrättyyn tilaan. Jos tulee uusia, niin vanhoista täytyy ainakin lähes samassa suhteessa luopua.

  Astioita on paljon. Toki mahtuvat kaikki keittiöön. Olen saanut paljon hyviä ja käyttökelpoisia astioita lahjaksi. Ja toisinaan meillä on jopa 16 vierasta samaan aikaan, joten astioita pitää olla silloinkin. Toisaalta tiskikoneeseen mahtuu yllättävän paljon astioita, joten kun ottaa kaapista aina uuden, ei tiskikonetta tarvitse käyttää joka päivä.

  • Meilläkin on paljon astioita, ja voisi olla vielä enemmänkin. Kun juhlitaan, niin vieraita on paljon ja ruokaa tehdään montaa lajia, joten muutama lautanen ei oikeasti olisi pahitteeksi. Tämän vuoksi minusta esimerkiksi astioiden laskeminen on meidän huushollissa tavallaan tarpeetonta, koska astioita on juuri sopivasti. Ei pienellä määrällä olisi mitään sen suurempaa arvoa. Liinavaatteiden määrän taas sanelee ensisijaisesti käytettävissä olevat tilat.

 5. Kahden hengen taloudessa pussilakanoita 5 kpl, aluslakanoita 3 kpl, tyynyliinoja 10 (molemmilla on kaksi tyynyä). Lakanat ovat vähentyneet luonnollisen poistuman myötä pikkuhiljaa. VIime syksystä lähtien olen kytännyt sopivaa tarjousta, kun kahdessa on jo pikku reikiä.

  Kylpypyyhkeitä on monta vuotta molemmilla 2 kpl, yksi ns. vieraspyyhe. Käsipyyhkeitä on paaaaljon, liikaa. Ostin itse 80-luvulla tosi laadukkaita froteisia pyyhkeitä ja ne eivät vieläkään ilmoita kulumisen merkkejä. Perintonä sain kasan pellavapyyhkeitä ja nekin on hirmu kestäviä. Mutta nämä saa olla, kun mahtuvat kaappiin.

  Astioita on liikaa. Mutta mistä noista kaikista ihanista voisin luopua? Jokapäiväisten astioiden ja aterimien määrän määrittää astianpesukone ja kaikki nuo ylimääräiset on vaan kaappien täytteenä. Eivät meinaa aina mahtua, mutta minkäs teet, kun luopuminen ei ole onnistunut – vielä.

  Kirjoja on myös liikaa, koska ne eivät mahdu kirjahyllyyn. Nytkin olisi ostolistalla kaksi kirjaa, mutta olen pidättäytynyt ostamisesta, koska ne eivät mahdu mihinkään.

  Käsityötarvikkeille mulla ei ole mitään tilaa ja se on suuri puute, joka pitää korjata. Nyt kaikki käsityötarvikkeet vaeltavat kasseissa nurkasta nurkkaan. Eli tarvikkeita on ehkä ihan sopiva määrä, mutta tilat puuttuvat.

 6. Meillä on viisi parivuoteen aluslakanaa + yksi vieraslakana. Tämä määrä on juuri sopiva, koskaan ei ole lakanat loppu mutta kaikkia ehtii käyttää kuitenkin. Määrä on optimoitunut sitä kautta että en ole korvannut poistettuja mitenkään, vaan odottelen sitä tarpeen tunnetta että ”olisipa yhdet lakanat lisää”. Nyt tuntuu että kun tuosta yksi hajoaa/hiutuu niin lähden kaupoille. Pussilakanoita on kuudet + kahdet vieraslakanat. Näissä kyllä vähän vähempikin riittäisi, meillä olisi yksi niin sopiva tila lakanoille johon kaikki eivät nykyisellään ihan mahdu, vaan pyykinlaitto on aina ärsyttävää tunkemista.

  Minulle sopivan määrän paljastaa arkinen käyttö. Minulla on tunne että jokapäiväistä käyttötavaraa (sukkia, syviä lautasia, tyynynliinoja…)on sopivasti kun omilla arkirutiineilla yleensä kaikkea on aina puhtaana/käyttövalmiina mutta kerran parissa kuussa pussinpohja alkaa häämöttää. Silloin tuntuu että kaikelle on kuitenkin käyttöä mutta tiskit/pyykit voi kuitenkin hoitaa silloin kun itselle sopii eikä silloin kun on pakko.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)