Jos se ei ole kalenterissa, sitä ei ole olemassa

Eilisen vaatepostauksen innoittamana päätin, että nyt on aika luopua niistäkin farkuista, jotka eivät ole rikki, mutta jotka eivät ole käyneet kaupaksi. Muistin Finlaysonin farkkukeräyskampanjan ja rupesin selvittelemään onko se vielä voimassa. Nettisivuilla iski epäilys – olinko nyt kuitenkin hukannut tilaisuuteni? Kävin lopulta liikkeessä kysymässä. Selvisi seuraavaa: sekä farkkuja että lakanoita otetaan jatkuvasti vastaan, ja ne kierrätetään matoiksi ja pyyhkeiksi. Mutta alekuponkia niistä ei enää saa, siltä osin kampanja on ohi. Myönnän että harmitti vähän, koska tarvitsisin pari uutta lakanaa.

Tästä tapauksesta seurasi ajatus siitä, että tarvitsen uuden rutiinin: kalenterirutiinin. Minun pitäisi AINA merkitä kaikki tällaiset asiat suoraan kalenteriin HETI kun kuulen niistä. Kuinka monta tilaisuutta onkaan mennyt ohi, kun en ole ajoissa merkinnyt kalenteriin oikeita päivämääriä. Puolisolta tulee jatkuvasti palautetta, että en ole lähettänyt hänelle kalenterikutsua johonkin yhteiseen juttuun – hänellä, toisin kuin minulla, on kalenteri aina ajantasalla. Paitsi silloin kun minä en ole hoitanut omaa osuuttani.

En tiedä miksi kerta toisensa jälkeen teen sen virheen, että kuvittelen muistavani asiat myöhemminkin. Mutta aivokapasiteettini on ilmeisen rajallinen, ja tällaiset mieleenpainetut asiat häipyvät sieltä ennen pitkää. Helpottaisin omaa elämääni merkittävästi, jos kirjoittaisin asiat ylös välittömästi. Jostain syystä se on tuntunut työläältä, mutta havaitsen kärsiväni enemmän siitä, että unohtelen asioita ja hukkaan sen takia tilaisuuksia. Sitten joudun joko improvisoimaan, hoitamaan asioita kovassa kiireessä tai hampaita narskutellen hyväksymään sen, että taas meni jotain sivu suun. Alan kallistua sen puoleen, että kalenterin tai puhelimen esiin kaivaminen on paljon pienempi vaiva.

Tässäpä siis uusi rutiini opeteltavaksi! Tällaiset pienet rutiinit eivät kuormita elämää lainkaan. Olen vuoden alusta lähtien muokannut tapojani vähitellen ja yksi kerrallaan. En enää osta enkä ota vastaan muovikasseja kaupoista. Olen opetellut ohittamaan vaatekaupat ilman, että menen sisälle huvikseni kurkkaamaan, olisiko siellä jotain kivaa. Seuraavaksi rupean kirjoittamaan kaikki kiinnostavat jutut heti kalenteriin, ja laitan tarvittaessa muistutuksen päälle. Aikaa siihen ei kulu, eikä vaivakaan ole suuri. Vaikeinta on varmaan muistaa, että tämä oli tarkoitus tehdä. Tällaisen rutiinin opettelu ei luultavasti vie energiaa juurikaan, mutta hyödyt ovat isot. Menetän hieman vitkasteluaikaa, mutta voitan siinä, etten joudu harmittelemaan jälkeenpäin mitään.

Olisi kiva kuulla teidän parhaat kalenterivinkit! Meneekö kaikki aina suoraan kalenteriin? Miten hyödynnätte muistutuksia? Onko paperi vai sähköinen parempi?

30 vastausta artikkeliin ”Jos se ei ole kalenterissa, sitä ei ole olemassa

 1. Minä kirjoitan kaiken ylös, koska tiedän unohtavani asiat. Sitäpaitsi se tunne, kun saa viivata yli tehdyn asian, on ihan paras! Siksi siis ehdottomasti paperinen kalenteri, koska muistiinpanon poistaminen sähköisestä ei tuo tuota mielihyvän tunnetta lainkaan. Jotenkin paperinen muistikirja/kalenteri on mielestäni kätevämpikin.

  • Minulla on vielä nuo to do -listat erikseen. Tunnistan viivaamisen riemun 🙂 Mutta etenkin tässä oli mielessä erilaiset deadlinet, määräpäivät ja jaksot, jotka kuvittelen muistavani, kunnes en enää muistakaan.

 2. Sähköinen kalenteri on ehdoton. Teinien lukujärjestykset tulee suoraan Wilmasta, samoin toisen teinin harrastusmenot joukkueen kalenterista. Jokainen näkee kaikkien muiden menot ja päivittäminen on helppoa ja nopeaa missä ja milloin vain. En todellakaan pärjäisi keittiön seinäkalenterin tai oman paperikalenterin varassa, vaikka sellaisetkin löytyy. Paperikalenteriin teen henkilökohtaisia muistilistoja, seinäkalenteri on lähinnä sisustusesine (toisen teinin kanssa merkkailemme siihen leipomisideoita/suunnitelmia yms).

  • Minulla on pöytäkalenteri, joka on kätevä siksi että se sijaitsee eteisessä ja siitä näkee koko viikon kerralla. Eli mitään ei tarvitse kaivaa esille, kun pitää tarkistaa minä päivänä mitäkin oli. Mutta kännykässä on hälytys, mikä tekee siitä korvaamattoman.

 3. Kännykän kalenteri käytössä, kulkee aina mukana. Ja ehdottomasti se muistutusosio on hyvä niissä jutuissa, mitkä eivät ole niin tärkeitä, eli ne myös unohtuu helposti.
  Ja muistutuksen voi aina siirtää myöhemmäksi, jos asialle ei sillä hetkellä voi tehdä mitään.

  • Mun pitäisi opetella käyttämään sähköistä kalenteria vielä teokkaammin. TÄhänkin varmaan löytyisi jotain oppaita netistä, jos vähän penkoisi.

   • Mun on yhteisöllinen pakko käyttää jaettua kalenteria töissä, mutta lisäksi mulla on tärkeisiin muistettaviin työ-paperikalenteri ja vielä erikseen priva-paperikalenteri. Paperiset on kumminkin ne, joita katson enemmän. Ja kännykän kalenteria en käytä ikinä.

 4. Sähköinen koko perheen menoihin… ja omiin. Muuten ei mitenkään pysy mukana kuka missäkin on ja pitäisi mihinkin aikaan olla. Googlen kalenteri meillä käytössä.

  Harkitsin juuri että teen autolle oman kalenterin… meillä kun on yksi auto jota miehen kanssa käytetään yhdessä niin välillä on törmäyksiä kun toinen ei muista sanoa että tarvitsee välttämättä autoa…sitten onkin soppa valmis…

  Tekemiseen muistamisen käytän mieluummin paperikalenteria… Siitä on jotenkin helpompi hahmottaa mitä milloinkin pitäis tehdä. Toki tärkeät jutut laitan puhelimeen muistutuksena, kuten sen että pitää soittaa johonkin määrättyyn aikaan.

  • Mun kokemus on, että jostain syystä muistilistojen tekeminen on luovempaa ja tehokkaampaa käsin. Siksi bullet journal kiinnostaisi. Toisaalta varmaan siinä vaiheessa kun perheessä on monta koululaista kaikkine omine menoineen, jokin yhteinen jaettu sähköinen kalenteri on aivan välttämätön, että tietää missä kukakin liikkuu. Tuo autokalenteri kuulostaa kyllä erittäin fiksulta ajatukselta!

   • Meinasin vinkatakin bullet journalista. Minulla se toimii erittäin hyvin, olin pitänyt kalenteria vuoden alusta. Sähköistä kalenteria en osaa käyttää ja asiat tuppasivat unohtumaan. Bullet journal on siitä kiva, että voit muokata sitä rajattomasti ja samassa kirjassa on niin kalenteri, to do -listat ja huomioita elämän varrelta. Itse mm. kirjoitin itselleni miten saan joulusta 2017 vähemmän stressaavan. Ellen olisi kirjoittanut ajatuksia ylös heti viime joulun jälkeen, ne unohtuisivat.

   • Itseasiassa tuo mun paperikalenteri on bullet journal. Otin käyttöön sen vuoden alusta eli opettelen vielä sen käyttöä…

 5. Käytössäni on Googlen kalenteri ja Keep-muistiinpanosovellus, joihin merkkaan muistettavat asia HETI. Jo vuosia sitten opettelin tavan, että jos tulee jokin kuningasidea tai pienempikin oivallus, kiintoisa ajatelma tai mitä ikinä haluaakaan muistaa, niin kirjoitan sen heti muistiin. Tämä siksi, että kun yrittää muistaa, mitä piti muistaa, se vie uskomattoman paljon energiaa ja aivokapasiteettia turhaan ja sitten jos et muistakkaan ja asia selviää sitten liian myöhään… se tunne, kun voisit kuolla harmista….

  Tuo Keep vaatii hieman opettelua alussa, jos haluaa sen kaikki hyödyt käyttöön, mutta on sen arvoista, lupaan! Asioiden muistamiseen liittyen ajastetut imoitus-hälytykset ovat käteviä. Siinä voi myös laatia kauppalistan, jonka rivejä voi näppärästi siirrellä esim. kaupan tuotejärjestyksen mukaan järjestyksessä kerättäväksi ja kun ruksaat ostoksen listalta, se siirtyy automaattisesti listan loppuun, jolloin keräämättömät tuotteet ovat ylimmäisenä. En pärjäisi enää ilman!

  Paperinen kalenterikin minulla on olemassa, mutta sen käyttö on valitettavasti (!) jäänyt tuon sähköisen kätevyyden vuoksi, vaikka sinällään tykkäänkin paperisista jutuista enemmän. 😀

  • Tuo sovellus on aivan tuntematon minulle, täytyykin tutustua. En ole asiaan hirveästi perehtynyt, mutta nyt kun näitä vastauksia lukee, tulee fiilis että tähän pitäisi paneutua enemmän, niin saisi parhaan hyödyn irti. Käytän vain iphonen omaa muistiinpanosovellusta, mutta se ei ole mikään hirveän kätevä. Lähinnä vain paikka johon teen listoja milloin mistäkin. Toisaalta minulle olisi hyvä alku jo siinä, että rupeaisin tosiaan kirjoittamaan kaiken ylös heti. Olen hukannut elämässäni varmasti satoja ideoita sillä, etten ole kirjoittanut niitä ylös, mieluiten samaan paikkaan.

  • Unohdin melkein kertoa Keepin oikeastaan yhdestä parhaasta ominaisuudesta eli ostoslistan (tai minkä tahansa muun muistiinpanon) voi jakaa esim. perheenjäsenten kesken.

   Meillä Keep on ladattu koneelle ja kaikkien puhelimiin, joihin olen jakanut ostoslistan. Sinne on sitten kätevä kenen tahansa perheenjäsenen lisätä ostoksia. Usein käy niin, että kun olen kaupassa, näen, kun joku kirjoittaa siellä listaan viime hetken lisäyksiä… 😉

   • Tähän täytyy kyllä nyt tutustua. Samoin kuin bullet journaliinkin.

 6. Sähköinen kalenteri (google), joka on jaettu miehen kanssa. Sinne jokaikinen meno (työ tai vapaa-aika ja lapsen päiväkotiin liittyvät, kuten lelupäivät ja retket jne.) heti kun asiasta tulee tieto (työkalenteri on erikseen, sähköinen sekin ja sen tapahtumat synkkaan googlen kalenterin kanssa heti). Helpottaa huomattavasti arkea, kun tiedän milloin mies on palavereissa, milloin tarvitaan joustoa, pitääkö sopia erikoisjärjestely lapsen päiväkodin suhteen (rutiini on minä vien ja mies hakee, mutta poikkeukset tästä merkitään kalenteriin). Ja todellakin, jos menoa ei lue kalenterissa, niin se unohtuu…

  • Meillä on käytössä kalenterikutsut, joita lähettelemme toisillemme aina, kun pitää varmistua siitä, että toinen tietää jonkun menon. Minulla olisi tässä petraamista kovasti. En meinaa muistaa, kuvittelen että kun mainitsen asiasta, se riittää. Kantapään kautta on tullut todettua että ei se välttämättä riitä. JOten tämäkin pitäisi ottaa tähän uuteen rutiiniin mukaan.

 7. Nykyään tarvitsen kalenteria asioiden muistamiseen, esim. tärkeät menot kirjoitan sinne. Kun kirjoitan asian paperille, niin muistan sen paremmin ja sieltä voi tarvittaessa tarkistaa, jos ei muista. Muutenkin opin asioita helpommin, kun luen ne paperilta/näytöltä.

  Joskus käytin kännykkäni kalenteria, mutta nykyisen kalenteri oli niin epäkäytännöllinen, että siirryin suosiolla paperiseen kalenteriin. Enkä vaihda takaisin. 😀

  • Minä pidän paperikalentereista. Tykkään siitä, miten niistä näkee kaiken kerralla. Tietokoneella sähköinen kalenteri on ihan ok, mutta kännykässä se on niin pieni, ettei ole maailman kätevin käyttöliittymä. Minulle on tärkeää nähdä koko viikko kerralla, jotta hahmotan mihin pitää varautua. Samoin tykkäisin kirjoittaa työlistat käsin. JOten olen kahden kalenterin loukussa 🙂

   • Minustakin on kätevää kuinka viikko näkyy kerralla paperisessa kalenterissa. Yleensä muistan hyvin viikottaiset menot kun kirjoitan ne sinne (esim. työvuorot), mutta yksittäiset menot saatan tarkistaa myöhemmin sieltä. Yhtä asiaa tosin kaipaan kalenteriini: tiedät varmaan sellaisen nauhan, joka laitetaan aukeamalle kuin se olisi kirjanmerkki. Sen avulla saisi tietyn viikon nopeasti esille.

    Jos minun pitää merkitä jotain nopeasti muistiin, silloin käytän kännykän muistiota. Esimerkiksi jos huomaan kaupassa kirjan jonka haluaisin lukea, niin kirjoitan sen sinne. Joskus laitan myös kauppalistaa.

    • Tuli mieleen, että toimisiko ihan tavallinen kirjanmerkki tuon nauhan tilalla?

 8. Minulla ei ollut vuosiin kalenteria, tuntui, että muistin kaiken tarpeellisen muutenkin. Jos kirjoitinkin asiat kalenteriin aina alkuvuodesta, muistin ne siitä, että kirjoitin ylös, en siksi että olisin tarkistanut kalenterista. Tällä viikolla viimeksi laitoin tämän viikon maanantain lounastapaamisen sähköiseen kalenteriin vasta tänä aamuna, lauantaina. Lakkasin ostamasta kalentereita tai ottamasta töistä työntekijöille jaettua kalenteria.

  Vaihtuvat lukujärjestykset on se ainoa, johon tarvitsen kalenteria, oikeastaan. Omista pakollisista on sähköinen versio olemassa työpaikan järjestelmässä (tai pitää puhua monikossa), se on/ ne ovat niin monen kirjaantumisen takana, että on epäkäytännöllistä, siksi koneella on yksinkertainen excell kalenteri näistä..

  Koneella on työhön liittyvä ideakirja erikseen (Word-tiedosto), koska paperisesta ideakirjasta en löytäisi mitään tarvittaessa. Ostin paperisia muistikirjoja joku vuosi, mutta kun niitä alkoi kerääntyä tahdilla yksi per vuosi, tajusin että epäkäytännöllisiä, kun en niistä löydä mitään. Nyt löydän helposti etsi-toiminnolla tarvisemani. Tosin Word-tiedostokaan ei ole enää niin paljon käytössä.Käsilaukussa kulkee pieni ystävältä saatu muistikirja pienille muistiinmerkittäville asioille. Hitaasti täyttyy, lähinnä privaattiasioista.

  Töissä pelkkä deadlinen muistaminen ei auta, vaan pitää tehdä töitä viikkoja ennen sitä deadlinea, että homma valmistuu, niinpä muistutukset ovat vähän turhia, kun hommat täytyy olla työn alla kuukausia ennen deadlinea.

  Hammaslääkärit, kampaajat ja muut vastaavat muistan ilmankin, jos olen ne itse sopinut, edelleen.

  Pilvipalveluita tai jaettavia kalentereita en käytä tietoturvanriskien vuoksi, vaikka ne käteviä ovatkin muutoin.

  • Vau, nostan kyllä hattua, jos muistat hammaslääkärit sun muut ilman kalenteria! Minä saattaisin ehkä muistaa päivän, mutta sitten alkaisi jumalaton arpominen, että oliko se nyt tasalta vai puolelta vai milloin. En kerta kaikkiaan luottaisi omaan muistiini, vaan alkaisin kyseenalaistaa että mikä se aika nyt oli. Siis vähän samaan tapaan, että laitoinko nyt levyn pois päältä ennen kuin lähdin ulos – tiedätkö tunteen? Kun se lukee paperilla, voin aina tarkistaa ja varmistua siitä että kyllä, oli se tasalta, eikä sittenkään puolelta. Minulle tuli muuten hinku ostaa joku hieno uusi muistikirja bullet journalin kokeilemista varten. Tyhjissä muistikirjoissa on jotain äärettömän houkuttelevaa.

   • Olen joskus sanonut, että kalenteri on dementian ensimmäinen merkki minulla.

    Muistikirjat on houkuttavia.

 9. Piti minunkin alkaa selvittämään, mikä tämä paljon puhuttu bullet journal oikein on ja olin jo innoissani vähällä ottaa sellaisen käyttöön. Sitten tajusin, että käytän juurikin tuolla aiemmin kehumaani Keeppiä hyvin samaan tapaan eli tämä idea toimii kyllä sähköisessäkin muodossa! 🙂 Ainoa ero on, että varsinaista kalenteria tässä ei ole, mutta en koe sitä ongelmaksi, koska sähköiseen kalenteriin pääsee tyyliin yhdellä napautuksella. Ja nämä lisäksi synkronoivat keskenään haluttaessa, koska molemmat ovat googlen tuotteita. Eli esim. Keeppiin laittamani muistutukset näkyvät myös kalenterin puolella.

  • Mun täytyy kyllä kattoa tarkkana miten toi Keep toimii. Luulen että ratkaisisi monta ongelmaa minulla/meillä jos saisin bullet journalin sähköiseen muotoon. Täytyypä opiskella…

 10. Olen käyttänyt pari vuotta bullet journalia, mutta kaikki aikatauluasiat menee sähköiseen kalenteriin jotta ne on yhdessä paikassa. Muistikirjaan menee vain päivittäiset menot, tehtävät ja muistiinpanot. Käytössä on google calendar sekä keep (lennossa on helpompi tehdä muistiinpanot puhelimella). Huomasin taannoin, että google calendaria olen näköjään käyttänyt jo yli kahdeksan vuotta, mikä on mulle kohtalaisen pitkä aika.

  • Tarvitsen muistikirjaa kaiken maailman ideoiden kirjaamiseen, mutta juuri nyt sellaista ei ole oikein käytössä. Puhelin ei ole kätevä tässä suhteessa. Siihen ei voi oikeasti piirtää eikä tehdä kunnon listojakaan. Joten jonkin toimivan muistikirjasysteemin tarvitsisin. Tajusin muuten myös, että muistikirjassa pitää olla kierreselkä, koska muuten se ei aukea kunnolla. Se on syy, miksi jotkut muistikirjat ovat jääneet käyttämättä.

   • Mun muistikirja aukeaa hyvin, vaikka onkin nidottu (http://imgur.com/a/yMc4m). Siinä on kovat kannet, mutta niissä on jonkin verran joustoa. Se pysyy myös hyvin auki pöydällä.

    Digitaalisista muistiinpanovälineistä ainakin Keepiin, Evernoteen ja OneNoteen pystyy tekemään listoja ja niihin on mahdollista myös piirtää, mutta tietenkään se ei korvaa paperille piirtämistä. OneNoten (ja muistaakseni Evernoten) listoja voi myös sisentää, mutta siinä on kuitenkin se ärsyttävä puoli, että muistiinpanojen tekstiä ei pysty kopioimaan liitettäväksi muualle.

    Asun tänä vuonna osa-aikaisesti toisessa kaupungissa ja mulla on pysyvä pakkauslista Keepissä. Merkkaan siitä tavarat pakatuksi, mutta jätän listan odottamaan jotta voin taas aktivoida sen poistamalla ruksit.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)