Muovipussikielto – miten menee?

Tämän vuoden teemana tuntuu olevan oman toiminnan seuraaminen ja sen muuttaminen haluttuun suuntaan. Alkuvuodesta päätin, että nyt on oikeasti aika lopettaa muovikassien ostaminen. Tässäpä raportti siitä, miten päätökselle on käytännössä käynyt.

Lyhyesti sanottuna tilanne on todella hyvä. Olen alkuvuoden aikana ostanut korkeintaan 2-3 muovipussia (ja saman verran paperikasseja). Ihan täydellinen suoritus ei siis ole ollut, mutta kun ottaa huomioon, että käyn ruokakaupassa usein monta kertaa viikossa, on tuo pari pussia erittäin vähän. Ratkaisu on ollut oma kassi käsilaukussa. Tämähän ei todellakaan ole mitään rakettitiedettä, mutta ilman kunnollista tahtotilaa oma kassi jää helposti kotiin. Muistan pari vuotta sitten yrittäneeni tätä samaa, mutta en tainnut olla henkisesti kovin sitoutunut, kun jo viikon suoritus meni ihan poskelleen. Tällä kertaa päätös on pysynyt mielessä.

En ole myöskään ottanut ainuttakaan pikkupussia apteekista tai muista kaupoista. Oma kassi on tehnyt nekin tarpeettomiksi. Hedelmäpusseja olen käyttänyt, ja siinä onkin seuraava tavoite, eli oman pestävän hedelmäpussin muistaminen. Olennaisinta tuossa oman kassin muistamisessa on palauttaa se käytön jälkeen takaisin käsilaukkuun. Omani menee erittäin pieneen tilaan, mutta se pitää tyhjentämisen jälkeen muistaa rullata kasaan ja viedä paikalleen. Luulen, että tässä on ollut se kompastuskohta aiemmin. Nyt on tavoitteeseen on todella sitoutunut, muistaminen on ollut helppoa.

On meille muovikasseja silti päätynyt. Ruokakaupan kotiinkuljetus tuo aina ostokset muovikasseissa, eikä sille mahda mitään (olen tähän mennessä tilannut yhden kerran). En myöskään ole velvoittanut puolisoa tähän projektiin, joten kodin muovipussivarasto ei ole vähentynyt ihan niin nopeasti kuin olisin kuvitellut. Omaan suoritukseen olen silti tyytyväinen. Luulisin, että vuositasolla tällä alkaa olla vaikutusta. Samoin nuo pari lipsahdusta tapahtuivat heti projektin alussa. Nyt tämäkin rutiini on jo hioutunut niin varhvaksi, että oma kassi on käytännössä aina mukana. Seuraavaksi yritän siis vähentää hedelmäpussien kulutusta. Luulen, että seuraavan kerran raportoin aiheesta joskus pääsiäisen tienoilla.

Millainen muovikassitilanne teillä on?

22 vastausta artikkeliin ”Muovipussikielto – miten menee?

 1. Olen ostanut yhden muovikassin. Rajoitan vain omaa ostoskäyttäytymistä, joten hedelmiä pakkailen pusseihin ja olen jonkun apteekkiostoksen ottanut vastaan pikkupussissa. Kun ne pikkupussit menevät siihen kissavessan putsinkiin. Toisaalta hedelmäpussit eivät aina kestä ehjinä, joten kestopussit voisivat olla kohdallaan.

  Ja tosiaan, kyllä meille muovipusseja tulee, kun ruokakaupassa käy myös mieheni 😉

 2. Minulla menee kestokassin käytön kanssa ihan jees, vaikka harmikseni kerran jouduin ostamaan muovipussin, kun kassi oli unohtunut. Hedelmäpusseissa olisi parantamisen varaa, usein otan vanhat mukaan kauppaan uudestaan, välillä sekin on unohtunut. Pitäisi hankkia kestohedelmäpusseja, se on vain jäänyt tekemättä. Miestä pitää aina muistuttaa kestokassista, muuten hän tulee muovipussin kanssa kotiin. Apteekeista ym pikkukaupoista en ota pussia. Usein nämä hankinnat ovat niin pieniä että voi laittaa käsilaukkuun tai kantaa vaikka ilman pussia.

  • Mulla on kestohedelmäpussi, luulen että se pitäisi jotenkin tunkea sen varsinaisen kassin sisään, että muistaisin ottaa mukaan.

 3. Hei, yhdellä tuttavaperheellä on käytössä tuo ruokien kotiinkuljetuspalvelu ja he pyysivät, että ostokset pakataan aina pahvilaatikkoon eikä lukuisiin muovipusseihin. En tiedä, onnistuisiko tämä sinun käyttämässäsi palvelussa.

  • Tilailen ruokaa citymarketista. siinä on lisätietoja-kohta, joten voisihan sitä kokeilla, pakkaisivatko vaikka paperipusseihin. Tosin en tiedä olisiko sillä lopulta mitään merkitystä, energiaahan niidenkin valmistukseen on käytetty.

 4. Minulla on aina pieni kestokassi repussa, mutta sinne ei mahdu mitään isoja maitopurkkiostoksia. Sen avulla pääsen kuitenkin eroon kaikista pienistä apteekkipusseista yms. joille on vähemmän jatkokäyttöä. Itse olen miettinyt pussittomuutta lähinnä ihmetellen, että jos minulla ei olisi muovipusseja, miten pakkaisin roskat. Minua kiinnostaisi kuulla, miten muut ovat tämän ratkoneet, sillä minulla ei ole ollut koskaan ongelmaa liioista muovipusseista. Joskus niitä toki kertyy paljon kerrallaan, kuten juuri ruokakaupan tilausten yhteydessä (joita käytän vain satunnaisesti), mutta kyllä ne roskapusseina kuitenkin aikanaan tulee käytettyä.

  • En ole ostanut muovipusseja. Kerran unohdin kassin kotiin, mutta ostin kestokassin. Kangaskassi kulkee sina laukussa. Kaupasta otin vastaan yhden muovikassin, kun ostin kengät.
   Roskapusseina käytän roskapussirullan kasseja. Niin, ovat muovikasseja, mutta näin muovipussijalanjälkeni kuitenkin pienenee.
   Kestohedelmäpussejakin meillä on, mutten muista käyttää. Täytyykin heti sujauttaa ne kauppakassiin!

  • Minulla on sellaisia tosi käteviä kasseja, jotka menevät erittäin pieneen tilaan. Materiaali on jotain täysin keinokuituista, ohutta ja kevyttä mutta todella kestävää. Pussi taitellaan käytön jälkeen omaan säilytyspussiinsa. Se mahtuu hyvin pienehköönkin käsilaukkuun mukaan. Olisikohan merkki Reisenthal?

   • Virosta ostin paikallisesta ruokakaupasta suloisen omenakestokassin… siinä tuo ohut kestokassi on pakattu omenan malliseen pussukka, johon kassi on käytön jälkeen helppo sulloa takaisin. Kätevä tämäkin käsilaukussa.

  • Roskapusseja kannattaa osta ihan erikseen rullalla. Maksavat huomattavasti vähemmän kuin yksittäisesti ostetut muovikassit.

   • Tuo hinta pitää varmasti paikkansa. Minusta tuntuu siltä, että ollaan pitkälti syksyn puolella, ennen kuin muovipusseja pitäisi ostaa. Niitä tuntuu aina tulevan jostain. Minä muuten käytän myösleipäpussit uudestaan roskapusseina.

 5. Olen jo vuosia ostanut roskapussirullan erikseen. Nyt on alkanut muovipakkausten keräys mm. Kruununhaassa kotini lähellä, samoin isojen markettien pihoissa ainakin mökkipaikkakunnallani. Kokoan satunnaisiin kotona oleviin tai kaupasta mukaan tarttuviin muovipusseihin muoviset pakkaukset, myös muovipussit kelpaavat keräykseen. Ja kestokassi pääsääntöisesti mukana kaupassa.

  • Minun pitäisi palata tähän muovin kierrätykseen. Kokeilin sitä kesällä, ja toimi ihan ok. Mutta syksyllä kirjoittamisen tuoksinnassa tämä oli yksi niistä asioista joihin en jaksanut keskittyä. Voisi olla aika taas ruveta keskittymään.

 6. Eipä ole tullut ostettua muovikasseja.
  Auton perässä aina pari isoa kestokassia, jalkaisin en yleensä käy kaupassa. Meidän perheen isot ruokaostoset ei edes oikein mahdu muovipusseihin kun ostan kerralla ostoskärryllisen ruokaa… Ja mieskin on jo oppinut tavan kaivaa takakontista kassin kauppaan mennessään.

  Hedelmäpusseja tulee muutama viikossa mutta niitä kyllä meneekin eväiden suojaksi jne. Pikkupusseja en ota jos ei ole ihan pakko.

  Lapsukaiset kyllä kantavat jonkin verran muovikasseja meille, kun ostavat vaatteita yms. Mutta ne ei ole ongelma. Roskapostin ostetaan rullassa.

  Eli kaikenkaikkiaan tilanne hallinnassa…

  • Täysin muovikassiton elämä olisi kyllä vähän hankala järjestää. Siis olisi se varmaan mahdollista, mutta täytyisi aika paljon kyllä temppuilla. Mutta minulla tässä on tavoitteena se, että tarpeettomien kassien ostelu ja kotiin tuominen vähenisi.

 7. Verrattuna parin vuoden takaiseen muovikassien hankintani on romahtanut. Keittiössä on kaksi tukevaa ostoskassia valmiina käyttöön. Hedelmäpussien käyttöä en ole vähentänyt. Taidan hankkia muutaman erikokoisen harsokankaisen pesupussin hedelmäpusseiksi!

  Omalla kotipaikallani muovikeräys on hyvin järjestetty. Pidän keittiön roskiskaapissa muovikassia, johon kerään kierrätettävät muovit. Ei kovin esteettistä, mutta onhan se kassi kuitenkin piilossa oven takana.

 8. Ei ole tullut muovikasseja talouteen. Keksin laittaa kestohedelmäpussin takkini taskuun, koska käytän aina samaa takkia. Yhdellä kerralla hedelmäpussi sai toimia apukassina kaupassa, koska kaikki tuotteet eivät mahtuneetkaan reppuun. Varsinaista kauppakassia en arkena mukana kuljettele, koska mukanani on aina reppu. Viikonloppuisin mukanani on käsilaukku, johon taittelen aina ison kassin mukaan.
  Joku kyseli, että mitä käyttää roskapussina, jos ei ole muovikasseja. Itse käytän ruokien pakkauspusseja. Esim. sipsipusseja. Tämä toimii jos taittelee roskat, ja itse laitan ne vielä siliämään esim. painavan kynätelineen alle. Isompia roskia varten (esim. vessaharja) minulla on vielä isoja muovikasseja kaapissa varmasti koko vuoden tarpeiksi.

 9. Viime jouluna yksi lahja tuli kankaisessa kauppakassissa ja siitä lähtien olen kuljettanut aina muistaessani tuota kangaskassia mukanani kauppaan mentäessä. Myöskin erikoisliikkeiden pienet muovipussit ovat jääneet ottamatta, käsilaukku kun on aina mukana. Heikko kohta minullakin on hedelmäpussit, kankaista en omista ja sellaisen hankkiminen tuntuu nihkeältä (tulisiko käytettyä ym.) Roskapussiksi kaipaisin jonkun aidon vaihtoehdon, vaikka rullaroskapussi on edullisempi kuin kaupan muovikassi on se siltikin muovia. Biohajoavat pussit taas ovat järjettömän kalliita ja erittäin heikkoa tekoa, hajoavat jo ennen roskikseen pääsyä. Tuo oli kiva huomio ettei ole pakottanut puolisoa mukaan muovipussittomuuteen. Sehän riittää että muuttaa itsensä, muut joukot sitten seuraavat myöhemmin perässä esimerkin voimalla 🙂

 10. Tällä vuosituhannella olen ostanut kaksi muovikassia: toisen kun ostin niin paljon ale-leipiä ettei mahtunut mukana olleeseen kangaskassiin, ja toisen kerran minut huijattiin ostamaan kassi. Urheilu- ja vaatekaupoista sitten tulee muovikasseja jotka on kaiken lisäksi epäkäytännöllisiä kun ei niissä ole sankoja mistä saisi solmittua kassin kiinni. Tykkään kuitenkin että saan vaatekaupasta kassin ettei uusi vaate likaannu heti. Ruokakaupassa minulla on aina mukana kori johon mahtuu 12 maitopurkkia ja lisäksi kangaskasseja sen mukaan kuinka pitkä ostoslista on.

  • Nuo epäkäytännölliset muovikassit on ärsyttäviä. Olen alkanut tämän projektin myötä kieltäytyä myös niistä. Edelleen vanhoja riittää, joten tätä voi jatkaa ties kuinka pitkään. Eilen tosin otin kassin, kun toin leipomosta kakkua kotiin, ja epäilen ettei laatikko olisi mahtunut omaan kangaskassiini. Mutta se taisi olla tämän kuun ensimmäinen muovikassi!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)