Kirjakauppapolitiikkaa ja kosmetiikkapohdintoja

Olen kotona kuumeen kourissa, joten tällainen vähän sekalaisempi päivitys tänään. Ensin vähän asiaa Tavarataidoista. Kun kuljin kaupungilla tänään, huomasin että Suomalainen Kirjakauppa ei ole ottanut Tavarataitoja ollenkaan hyllyvalikoimiinsa. Kysyin kassalta ja tilanne on sama kautta Suomen. Tämä tuntui tietysti kirjailijan näkökulmasta tylsältä, mutta asialle on looginen selitys. Suomalainen kuuluu Otavamedialle, joten he tietenkin nostavat ennen kaikkea oman kustantamon kirjaa samasta aiheesta (Mira Ahjoniemen Loistava järjestys – on muuten parhaillaan luettavana minulla). Joten jos paikkakunnallasi ei ole muuta kirjakauppaa, niin tämä on syy sille, miksei kirjaa ole näkynyt hyllyillä.

Muualta Tavarataitoja kyllä saa! Ja saa niitä Suomalaisestakin, jos tilaa kassalta. Toimitusaika on kuulemma pari päivää. Mutta toisaalta nettikaupat toimivat yhtä hyvin. Esimerkiksi Adlibris toimittaa kirjan samassa ajassa ilman toimituskuluja. Samasta osoitteesta saa myös ääni- ja e-kirjaversiot, jos ei halua kotiinsa lisää fyysisiä tavaroita.

Olen pohdiskellut vaatteiden ohella kosmetiikkaa. En ole sen ostamista seurannut, mutta eräs lukija vinkkasi kommenteissa, että olisi kiinnostavaa lukea myös siitä. Niinpä ajattelin kysyä teiltä: kiinnostaisiko esimerkiksi kuukauden mittainen ostoseuranta? Voisin kokeiluluonteisesti sellaiseen lähteä, vaikka en koekaan kosmetiikkaa ongelmaksi itselleni sen enempää määrän kuin siihen käytetyn rahankaan puolesta. Ajattelin listata kaiken mahdollisen kosmetiikan hammastahnasta lähtien. Tämäkin voisi olla avartavaa, sillä eihän sitä oikeasti enää muutaman viikon jälkeen enää muista, mitä kaikkea on ostanut. Esimerkiksi tiedän ostaneeni meikkivoiteen, käsisaippuaa ja suihkusaippuaa, mutta oliko jotain muuta? Ei mitään käsitystä.

Olo on nyt sen verran hutera, että jätän tämän päivityksen tällaiseksi. Viikon vinkkejä jälleen sunnuntaina. Ai niin, ja tuolla blogin facebook-sivuilla on uusi video, jossa kerron Tavarataidoista. Niitä on tulossa vielä lisääkin. Käykäähän kurkkaamassa.

11 vastausta artikkeliin ”Kirjakauppapolitiikkaa ja kosmetiikkapohdintoja

 1. !
  Adlibris toimittii kirjan ja aloin lukea. Mielenkiintoista. Pidän hieman analysoivammasta ja syvällisemmästä otteesta, kuin esim. Konmarissa.

  Paranemisiin! 🙂

  • Kiitos 🙂
   Olisi kiva kuulla mitä kirjasta ajattelit, kunhan pääset loppuun asti. Tämän sivun http://arkijarki.net/tavarataidot/ kommentteihin ovat muutkin käyneet kirjoittamassa arvioitaan, joten liity joukkoon vaikka parilla lauseella! Kritiikkiäkin saa tietysti esittää.

 2. Mullapa on kirjan tilaksi kirjaston järjestelmöäässä muuttunut tänään ”noudettavissa” – varauksen tein ennen sen ilmestymistä.

  • Minuakin kiinnostaa. Aloitin jo tammikuussa kirjaamaan kaikki kosmetiikkahankinnatkin vaatteiden lisäksi ja pyrin tietoisesti vähentämään meikkiostoksia. Enkä aio enää hamstrata mitään varakappaleitakaan, vaan ostan jatkossa uuden vasta, kun tuote on loppumaisillaan tai jo loppunut. Vaikeaahan tämä tulee olemaan tällaiselle kosmetiikkafriikille, mutta aion kokeilla miten onnistuu.

 3. Minua jäi tässä mietityttämään eniten tuo, että Suomalainen suosii oman taustakustantamon tuotantoa muiden kustantamojen kustannuksella (olipas paljon kustannus-sanoja..heh).
  Tuntuu aika huonolta systeemiltä asiakkaan näkökulmasta, muissa kaupoissa tämä jotenkin ymmärrettävämpää, kaupan merkit jne, mutta kirjojen edustaessa tietoa monesta eri näkökulmasta tarjottuna, tuo tuntuu vähän samanlaiselta kuin sensuuri.
  Että kirjan sisällöllä ja aineiston monipuolisuudella ei olekaan niin paljoa merkitystä kuin omien tuotteiden myynnillä.
  Surullista että kirjakaupat on menneet tähän, tosin, adlibris on kyllä ihanan monipuolinen ja Suomalaisessa nykyään tuputetaan kaikkea oheistuotetta kassoilla niin ärsyttävästi, että siksikin suosin adlibristä.

  • Minäkin kirjojen suurena ystävänä todella yllätyin tästä Suomalaisen tavasta hylkiä ”vääriä” kirjoja! Ilmankos en joskus ole löytänyt joitakin ”hittikirjoja” Suomalaisesta, mutta eräästä maaseudun pienenpienestä kirjakaupasta kyllä! Tosin nykyään ostan vain e-kirjoja, joten Suomalaisen valikoimat eivät enää minua liikuta.

   • Suosikaan maaseudun pieniä kirjakauppoja! Monestakin syystä. Mutta on totta että lukijahan tässä viime kädessä kärsii. Minusta Miran ja minun kirjat eivät ole varsinaisesti kilpailijoita, sillä kirjat ovat ihan eri tyyppisiä. En usko, että jos ne olisivat vierekkäin hyllyssä, toinen söisi toisen myyntiä, sillä näkökulma on niin erilainen, pikemminkin päinvastoin. Miran kirja on värikäs, osin työkirja-tyyppinen ja sisältää paljon järjestelyvinkkejä Konmarin ja minimalismin hengessä. Tavarataidot lähestyy asiaa erilaisesta perspektiivistä, eli paneutuu enemmän syihin ja seurauksiin, eikä siinä puhuta varsinaisesti kodin järjestämisestä lainkaan, Konmarista ei puhuta oikeastaan mitään enkä myöskään tunnetusti ole minimalismin kannattaja, minkä kyllä kirjasta huomaa.

  • Tässä on tietenkin omat ongelmansa, juuri tuon tiedonvälityksen kannalta. Toisaalta bisnesnäkökulmasta katsottuna toiminta on ihan loogista. Ja onhan minullakin sitten tietynlainen ”kotikenttäetu” akateemisessa, vaikka onhan asetelma hieman erilainen, jos liikkeitä on 6 verrattuna Suomalaisen noin 50 kauppaan ympäri Suomen. Eniten tästä kärsivät pienemmissä kaupungeissa asuvat, joilla ei ole useampaa vaihtoehtoa valittavana. Jos asut vaikkapa Varkaudessa tai Kuusamossa tai Imatralla tai Forssassa (tai missä tahansa muussa kaupungissa) kannatta tosiaan muistaa, että Suomalaisen tarjonta ei ole koko totuus. Parhaat valikoimat löytää usein netistä 🙂

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)