Jääkaapin tehopesu

En ole vielä saanut kerättyä tarpeeksi motivaatiota kirjahyllyn aloittamiseen. Sen sijaan tein siivous- ja raivausoperaation, joka oli ehdottomasti kriittisemmällä polulla. Nimittäin pesin ja raivasin jääkaapin. Tuli tarpeeseen.

Jääkaappi on siitä petollinen kohde, että sinne kertyy likaa huomaamatta. Päällisin puolin voi näyttää olevan ihan siistiä, mutta kun tarkastelee vähän syvemmältä, karu totuus paljastuu. Meidän jääkaapissa on hyllyjen takareunassa sellainen lista, joka estää ruokia ottamasta kiinni jääkaapin seinään. Listat ovat muovia, ja ne ovat periaatteessa irroitettavissa itse hyllystä, vaikka se onkin hankalaa. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että listan ja lasisen hyllyn väliin pääsee kosteutta, ja arvatkaa miltä näyttää, siellä saa kaikki rauhassa muhia. Varsin vastenmieliseltä. Ongelma on siinä, että sinne listan ja takaseinän väliin ei näe mitenkään. Toisaalta hyllyt ovat normaalisti täynnä tavaraa, ja ainoa tapa jolla tilanteen voisi tarkistaa, on tyhjentää koko hylly ja vetää se kokonaan ulos. Sitä ei tule spontaanisti tehtyä.

Olin aika pitkään jo katsellut, että jääkaapin hyllyt voisi pyyhkiä. Mutta kun vedin ensimmäisen hyllyn ulos pyyhittäväksi, ja havaitsin kasvustot listan takaa, totesin että jääkaappi olikin perusteellisen putsauksen tarpeessa. Ei siis auttanut muu, kuin tyhjentää koko kaappi viimeistä purkkia myöten, irrottaa kaikki mahdolliset osat ja pestä ne kuumassa vedessä tiskiaineella.

Samalla tuli tietysti käytyä kaikki ruoka-aineet käytyä läpi. Tämä inventaario oli myös odottanut optimaalista hetkeä jo jonkin aikaa (eli siis en ollut vain jaksanut ryhtyä), ja täytyy sanoa, että sekin tuli tarpeeseen. Jostain syystä ainakin meidän jääkaappiin meinaa jäädä sellaisia jämäpohjia, joita jostain syystä ei tule käytettyä loppuun. Sitten ne vähitellen muuttuvat entistä nuhjuisemmiksi, jolloin niitä ei ainakaan tule käytettyä, ja lopulta ne on vain pakko laittaa roskiin. Tunnistatteko tätä? Jotenkin epäilen, ettei tämäkään ole aivan uniikki ilmiö…

Tällä kertaa jääkaapista löytyi mm. pari kuivahtanutta kevätsipulin vartta, melkein loppuun käytetty sinappituubi, noin millilitra kalakastiketta (toinenkin pullo oli jo hankittu), ketjap manis -kastiketta viiden vuoden takaa ja kaikkea sen sellaista. Poistin nyt kaapista kaikki vanhentuneet tuotteet ja järjestin jäljelle jääneet sillä lailla, että kaikki on näkyvissä ja oikealla paikalla. Suosin sellaista järjestystä, joka hyödyntää jääkaapin luontaista lämpövaihtelua. Koska kylmintä on alhaalla, alimmalla hyllyllä on valmiit ruuat, sitä seuraavalla juustot ja leikkeleet, keskellä jugurtit, viilit ja muut maitotuotteet ja ylimmällä eli lämpimimmällä hyllyllä on juomat, joiden ei säilyvyyden takia edes tarvitsisi välttämättä olla kylmässä.

Miten on teidän jääkaappienne laita?

11 vastausta artikkeliin ”Jääkaapin tehopesu

 1. Tein viime kesänä samanlaisen tehopesun jääkaapille. Sitä ennen en muista milloin olisin kaikki hyllyt ottanut ulos… hyllyjä ja tahroja kyllä pyyhin viikoittain.

  Varmaan pitäis tehdä minunkin samanlainen, mutta nyt ei aikaa vain kertakaikkiaan ole.

  Noita jämiä meillä menee nykyään tosi vähän roskiin koska käytännössä kaksi tai kolme henkeä syö niitä aina seuraavan päivän lounaaksi. Enemmänkin nyt pitää tehdä riittävä annos ruokaa jotta siitä syö 5 henkeä päivällisen ja sitten vielä lounasta seuraavana päivänä…

  Jääkaapin järjestys on mulla hiukan erilainen.
  Ylimmällä hyllyllä voileipätarvikkeet ja kananmunat, sitten juomat.
  Näiden alla pidän kaikki valmiit ruuat eli jämät. Tämä järjestely siksi että jämät on silmän korkeudella ja silloin ne tulee syötyä eikä hautaudu alahyllyjen takaosaan.
  Sitten hyllyllinen hilloja, maustekastiikeita yms purkkeja, seuraava hylly jugurttit yms. Sen alla lihat ja seuraava hylly varattu maitopurkeille (kyljellään). Alimmalla hyllyllä ja laatikossa hedelmät ja vihannekset.
  Ovessa on maustekastikkeita yms ja avatut maitopurkit. Tiedän että maitopurkkeja ei suositella säilytettävät ovessa, mutta tämä on käytännössä ainoa paikka jossa niitä mahtuu säilyttämään. Meillä ne juodaan niin nopeasti että en usko tämän olevan ongelma…

  Meillä on kierto ruokatavaroiden niin nopea että pilaantumisongelmaa ei mun mielestä pääse jääkaapin lämpötilaerojen takia syntymään. Säännöllinen jääkaapin siivous sen sijaan kyllä on paikallaan ja tuollainen tehopesu kerran vuodessa raikastaa kummasti.

  • En usko että tuo ovi on mitenkään hirveän huono noille maidoille. Siinä ne meilläkin ovat, eikä kyllä koskaan ole mitään pilaantunut. Itse olen eniten huolissani tähteistä, yritän pitää ne mahdollisimman kylmässä ja jäähdyttää nopeasti. En tosin ole tainnut koskaan saada omista ruuista mitään mahakipua, mutta en halua saada jatkossakaan 🙂 Itse mietin, että tällainen tehopesu pitäisi meillä varmaan suorittaa parikin kertaa vuodessa, esim. ennen joulua ja sitten näin keväällä. Seuraava operaatio olisi sitten longottaa koko kaappi irti seinästä, ja katsoa onko lattialla vettä ja putsata pölyt pois jäähdyttimestä.

 2. Säännöllisin väliajoin pyrimme syömään jääkaapin ”tyhjäksi”. Tämä on sillä tavalla kätevää, kun en pidä ruokakaupassa käymisestä enkä ruoanlaitosta. Kun välillä syö kaikkea olemssa olevaa pois, viimeiseksi ennen kuin on pakko käydä taas kaupassa on helppoa pyyhkiä jääkaappi siistiksi.
  Valmiskastikkeita tms. en osta, koska niistä jää helposti loppu käyttämättä, ja sitten on ärsyttävää kaapia jämät biojätteeseen. Osatamme näistä käytännössä vain sinappia, ketsuppia ja soijaa. Nykyään ruokahävikkiä tulee vähämmän kuin ennen enkä tiedä tarkalleen mistä se johtuu. Ehkä siitä, että lapset ovat kasvaneet ja syövät tasaisemmin suurinpiirtein yhtä suuria annoksia joka päivä.

  • Minäkin olen onnistunut vähentämään hävikkiä ihan vain sillä, että kiinnitän asiaan nykyisin paremmin huomiota. Se on kyllä auttanut. Mutta parantamisen varaa on edelleen reilusti

 3. Mä tulin eilen puoliksi olosuhteiden pakosta siivonneeksi siivouskomeron (http://elamajarjestykseen.blogspot.fi/2017/02/vinkki-siivousmotivaation-lisaamiseen.html). Nää erilaiset pakkotilanteet on kyllä hyviä motivaationlähteitä 😀

  Meillä on hirveän pieni jääkaappi siihen nähden, että on viisihenkinen perhe. Hyvä puoli on tietysti se, että sinne ei kerta kaikkiaan mahdu maastoutumaan mitään epämääräisyyksiä, tai ainakaan niin, etteikö oltais niistä tietoisia (kyllä yksi pullo on pyörinyt ovessa jo useamman vuoden viemässä muilta tilaa). Huono puoli on se, että kaappi on aina täysi ja joudutaan käymään kaupassa useammin kuin haluttaisi käydä. On myös vähän hankalaa aina kaivella täydestä kaapista kaikkea.

  • Olen sitä mieltä, että lapsiperheessä on harvoin liian iso jääkaappi. Ainakin meillä voisi olla isompi, vaikkei tämä nykyinenkään ole mini. Kaverilla on sellainen, missä on kaksi ovea vierekkäin, ja sellainen olisi mahtava. Tosin meille ei sellaista mahdu minnekään, mutta silti. Olen itse yrittänyt optimoida järjestyksen niin, että näkyvyys olisi mahdollisimman hyvä. Se tosin vaatii vähän tsemppiä, jottei tulisi kiireessä vaan tungettua jonnekin tavaroita.

 4. Meillä on jääkaapissa aina vain muutaman päivän suunniteltujen ruokien ainekset, eikä sitten muuta kanamunien voin ja juotavien lisäksi. Joskus voin ostaa jonkun maustekastikepurkin, yleensä se on harissaa tai tikka masalaa, mutta jo kaupassa suunnittelen, miten ja missä ajassa tulen sen käyttämään, kun katson kuinka kauan tuote säilyy.
  Sinappia tai ketsuppia ei mene niin paljon, että niitä ostetttaisiin kaappiin, eikä soijakastikettakaan käytetä soija-allergian ja sen suolaisuuden vuoksi.
  Kerran viikossa pyyhin hyllyt.Olen itse asiassa poistant ovesta yhden hyllyn tarpeettomana ja kaapista voisi ottaa yhden hyllyn pois, mahtuisi kattila paremmin.
  Ruokahävikki on se, mitä ei kertakaikkiaan jaksa lautaselta syödä, kuoret ja jos vahingossa ostan jonkun pilaantuneen kasviksen.

  • Minusta tuntuu että nuo mauste- ym. kastikkeet ovat minulla se heikko kohta. Erilaisia fondeja on ainakin neljää lajia, sinappeja on myös tällä hetkellä varmaan kolme erilaista ja sitten kaikkea muuta lisäksi. Pitäisi osata suunnitella ruokia paremmin, tämä(KIN) on sellainen ikuisuusprojekti, jonka ehkä joskus saan haltuun, tai sitten en.

   • Hmm, ehkä yhdellä fondilla (kasvis) pärjää ihan hyvin, jos niitä haluaa käyttää. Minä joskus keittelen kasvis-ja kalaliemet itse. Liian harvoin kylläkin. Olen kyllä huomannut senkin, että jos ruokaa maustaa hyvin, ei mitään fondeja tai liemikuutioita tarvitse. Tällä politiikalla tosin muiden tekemä ruoka usein maistuu suolaiselta.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)