Vuosi ilman uusia vaatteita

Nyt se alkaa. Olen miettinyt ja harkinnut tätä päätöstä koko viime vuoden. En siis ole hätiköiden hyppäämässä johonkin muotijunaan mukaan.

En osta tänä vuonna 2017 uusia vaatteita.

Tämän päätöksen takana on monta seikkaa. Ensinnäkin havahduin viime vuonna lopullisesti siihen, miten hirveä määrä tekstiileitä heitetään hukkaan joka vuosi. Tiedän, että vaatteet eivät ole maailman pelastumisen kannalta se tärkein asia, mutta yli 10 kiloa poistotekstiilejä vuodessa jokaista suomalaista kohti tuntuu aivan kohtuuttomalta. Oma panokseni voi olla pieni, mutta haluan sen silti antaa.

Toinen syy on täsmällinen vaatekirjanpito, jota olen pitänyt koko viime vuoden. Kirjoitan siitä seuraavaksi tarkemmin, mutta lyhyesti sanottuna kaappiini saapuneiden ja sieltä poistuneiden vaatteiden määrä pysäytti. Kuvittelin olevani vaatteiden ostajan aivan erilainen. Kuvittelin, että käyttäisin vuodessa alle puolet siitä määrästä, jonka todellisuudessa käytin. Lisäksi sain lahjoina ja lahjoituksina paljon enemmän vaatteita, kuin olisin arvannut. Tein virheostoksia, vaikka luulin etten sellaisiin juurikaan sorru. Minulla on niin paljon sukkia, että pärjään niillä loistavasti koko ensi vuoden.

Kolmas syy on yksinkertainen. Kun otetaan huomioon vaatekaapin tämänhetkinen sisältö sekä nuo yllämainitut asiat, minusta tuntuu aidosti siltä, että kaapista ei puutu mitään. Sen sijaan tuntuu ihan hullulta ajatella, etten pärjäisi loistavasti niillä vaatteilla, joita kaapissa nyt on. On farkkuja, neuleita, mekkoja, ulkovaatteita, kenkiä kymmenittäin ja alusvaatteita ja sukkia. On sekä uimapuku että bikinit, eikö se ole enemmän kuin tarpeeksi? Minä en tarvitse mitään.

Nyt kun nämä perusteet on tähän kirjattu, pitää vielä täsmentää henkilökohtaisia ”sääntöjä”  tälle ostolakolle. En aio ruveta 100% ostokieltoon. Jos vastaan tulee täydellinen vaate, aion ostaa sen. En aseta budjettia tai minkäänlaista rajoitusta sallitulle vaateostosten määrälle. En itse asiassa ole kieltämässä itseltäni mitään. Haluaisin tietynlaiset talvikengät, ja ostan ne sitten kun täydelliset tulevat vastaan. Jos sukkahousut menevät rikki, ostan uudet. Otan edelleen mieluusti vaatelahjoja vastaan. Mutta tästä huolimatta tavoitteena on, ettei vaatevarastoni lisäänny läheskään niin paljon kuin tänä vuonna.

Mitä tämä sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että en aktiivisesti etsi itselleni uusia vaatteita. En mene alennusmyynteihin pyörimään siltä varalta, että jotain kivaa tarttuisi mukaan. En pyri täydellistämään kaappia ostamalla sinne jotain, mitä siellä on jo jossain muussa värissä (tämä tuntuu vaikealta tällä hetkellä). En mene nettikauppoihin huvikseni katselemaan, löytyisikö jotain ihanaa. Jos jotain ostan, yritän suosia käytettyjä vaatteita. Jos joku haluaa lahjoittaa minulle käyttämättä jääneen mekkonsa, joka puolestaan sopii minulle hyvin, otan sen kiittäen vastaan. Jos vastustamaton ostoimpulssi iskee, pyrin niin hyvään harkintaan kuin mahdollista. En osta, ellei se ole täydellinen.

Tavoitteena ei ole vähentää vaatteiden määrää. Tavoitteena on ensisijaisesti pidentää nykyisten käyttöikää. Juuri tästä syystä käytetyt vaatteet ovat ihan ok. Jos ostan tai saan jotain käytettyä, osallistun omalta osalta sen vaatteen käyttöiän pidentämiseen. Yritän todenteolla hidastaa ainakin oman kaapin vaatekiertoa. Yritän myös hyödyntää vaatekaapin valikoimaa monipuolisemmin ja luovemmin. Alan olla siinä hyvässä tilanteessa, että suurin osa vaatteista on sopivia, ja epäsopivat on jo poistettu. Tykkään kaikista vaatteistani. Minulla ei siis ole mitään hyvää syytä hankkia uusia vaatteita.

Haluan rajoittaa huvikseen ostelua, mutta JOS satun törmäämään täydelliseen mekkoon, jossa näytän paremmalta kuin koskaan, en jätä sitä hankkimatta vain siksi, että olen sattunut keksimään tällaisen säännön. Eli jälleen kerran mennään Arkijärjen viitoittamalla tiellä: tolkkua pitää olla, eikä äärimmäisyyksiin ja ehdottomuuksiin ruveta. Tällä hetkellä tuntuisi realistiselta, että vuonna 2017 ostamieni vaatteiden määrä jäisi alle kymmeneen kappaleeseen. Vertailun vuoksi viime vuonna ostin pelkästään nilkkasukkia yli 10 paria. (Se on yksi syy sille, miksi tänä vuonna tuskin tulee todellista tarvetta hankkia uusia sukkia…)

Uskaltaako kukaan lähteä mukaan? Voitaisiin kerran kuussa jakaa vertaistukea ja iloa onnistumisista täällä! Olen päättänyt, että raportoin kuukauden ostosaldon täällä aina joka kuun ensimmäinen päivä. Sen tarkoitus on auttaa minua harkitsemaan huolellisesti, kun houkutuksia tulee vastaan. Tiedän, että ainakin Periaatteen nainen on ottanut samanlaisen projektin tälle vuodelle. Mutta löytyykö ketään muita?

96 vastausta artikkeliin ”Vuosi ilman uusia vaatteita

 1. Olen harkinnut samaa ja hyvin samoilla metodeilla (eli ei täyskieltoja, koska ne eivät minulla toimi). Tiedän, että tietynlaiset kumisaappaat ostan tänä vuonna, kunhan saan rahaa säästöön. Summa summarum, lähden tähän mukaan.

  • JEE! Hienoa! Olen ajatellut, että aina siihen oman raportin perään voisi kaikki osallistujat jakaa omat kokemuksensa kuluneelta kuukaudelta. Nyt meitä on ainakin kaksi! 🙂 🙂

 2. Ehdin jo säikähtää, että nyt hurahdettiin lempiblogissa äärilinjalle, mutta onneksi ei. 😊 Tällaiseen vaatteiden ostorajoitukseen ja raportointiin lähden ilomielin mukaan sillä erotuksella, että en yritä löytää vaatteita käytettyinä, jos jokin akuutti tarve ilmaantuisi.

  • Juu ei hurahdeta täällä 😀
   Jos tulee akuutti tarve, voin ostaa uutta. Mutta varasin tuon kirppisoption sitä varten, jos tulisi mahdoton shoppailuhimo. Voin sitten tehdä löytyjä kierrätyskeskuksesta tai jostain vintagekaupasta. Tämä siis täsmennyksenä.

 3. Ihan mahtavaa. Hienoa, että lähdet mukaan.

  Itse olen kolmatta vuotta mukana ja hankin nykyään pelkästään kirppareilta vaatteeni, lukuunottamatta alusvaatteita ja sukkia. Tosin olen ihminen ja kenkien kohdalla en ole osannut muuttaa ajatteluani vaan niitä tulee hankittua edelleen, keräilen kenkiä ja niitä saa hyvin myös kirppareilta. Omaan elämään on tullut myös mukaan hävikkiruoka, josta jakelen vinkkejä nykyään myös. Testasin myös jouluna miten koristeet ja lahjat saa helposti tehtyä joko kierrätysmateriaaleista tai muuten itse tekemällä.
  Tosin itse teen vaatteita ja nykyään pelkästään vanhoista vaatteista tekemällä, joten tavallaan uutta tulee kyllä kaappiin tasaiseen tahtiin 🙂

  Oikein mahtavaa haastevuotta <3

  • Teen tämän omalla tavallani. En ole vielä hävikkiruokavaiheessa, mutta vähitellen siihen suuntaan 🙂 Kirpparit eivät hirveästi houkuttele minua, mutta olen löytänyt sellaisen ”hienompia” käytettyjä vaatteita myyvän kaupan, ja sieltä olen löytänyt käyttövaatteita.

 4. Miten sopivasti olitkaan kirjoittanut tällaisesta!

  Kävin juuri läpi viime vuoden menoni ja vaate/kenkä/laukku -ostosteni määrä on ainakin rahallisesti noussut niin paljon edellisiin vuosiin verrattuna, että nyt on otettava se ostojärki käteen.
  Rahallista ongelmaa asiassa ei sinänsä ole, mutta olisin ennemmin kyllä voinut laittaa sen kasvaneen summan säästöönkin.
  Tänä vuonna on siis tavoitteena ensisijaisesti pienentää vaatteisiin menevää rahallista määrää, mutta samalla myös ihan kaappiini tulevien vaatteiden määrää. Koska olen aika huono löytämään mitään käytettynä, nämä ovat yhteydessä toisiinsa.

  Ja mikä parasta, blogissasi saa julkisesta jakaa onnistumisensa/epäonnistumisensa, mikä varmasti motivoi itseäni 🙂

  • Teen tästä tosiaan oman postauksen vielä, mutta olin hieman järkyttynyt, kun jo maaliskuussa tuli täyteen se määrä vaatteita, jotka kuvittelin ostavani koko vuoden aikana. Minulla on sama tilanne, että en ole menossa vaateostosten kanssa konkurssiin, mutta täytyy myöntää että realismi on tullut uudella tavalla kuvaan kirjanpidon jälkeen. Käytin vuodessa huomattavasti enemmän rahaa kuin luulin.

   Mutta tervetuloa kerhoon, ensimmäinen raportointipäivä on 1.2.!

 5. Täällä myös yksi mukaan lähtijä! Ajatus vaateostosten vähentämisestä ja muutenkin omien kulutustottumusten kriittisestä tarkastelusta on kytenyt jossain takaraivossa jo aika pitkään, ja nyt viimein päätin uskaltautua mukaan yrittämään tosissaa vuotta ilman vaateostoksia. En myöskään halua asettaa itselleni mitään aivan ehdotonta ostokieltoa, sillä itselläni on runsaasti ulkoilua sisältävä työ, jonka takia esim. uudet talvikengät on vaan vanhojen hajotessa pakko ostaa.

  Tosi kiva blogi tämä muuten, olen itse vasta hiljattain tähän tutustunut 🙂

  • Kiitos kiitoksista!
   Minä ajattelen niin, että jos kieltäisin itseltäni kaiken, aivan varmasti tulisi isoja houkutuksia vastaan. Mutta jos jo valmiiksi annan itselleni luvan, että saa ostaa jos jotain aivan upeaa tulee vastaan, luulen että ostohimoja tulee vähemmän.

 6. Minun on myös tarkoitus pärjätä vuosi olemassa olevilla vaatteilla. Pidin viime vuoden kirjaa vaateostoksista ja olin mielestäni harkitsevainen. Silti ostin 47 vaatetta & asustetta. Tai en tiedä, onko se minulle paljon, koska aiempina vuosina en ole pitänyt kirjaa. 22 kpl oli sukkia/alusvaatteita/kotileggareita. En myöskään tiedä, miten vaatemäärään vaikutti se, että oli osan vuodesta hoitovapaalla ja osan töissä. Tarpeet ainakin jaksoilla olivat jonkin verran erilaiset. Jään innolla seuraamaan ja kommentoimaan!

  • Tuo on muuten hyvä kysymys. En tiedä paljonko olen ostanut vaatteita aiemmin. Joka tapauksessa tämän vuoden määrä tuntui tosi isolta, niitä oli yli tuplasti enemmän kuin sinulla. Toisaalta tämähän on yksilöllistä. Jos itsestä tuntuu että vähmmälläkin pärjäisi, niin silloin varmaan pärjää.

 7. Kiitos kivasta blogista, olen suurella mielenkiinnolla lukenut postauksiasi koko viime vuoden. Sinuun on helppo samaistua kun et tosiaan vedä mitään äärilinjaa vaan tolkulla mennään eteenpäin:)

  Luin vuosi sitten Hyvän mielen vaatekaapin ja siinä muistaakseni mainittiin hyväksi ja ilmeisesti aika perinteiseksi budjetiksi vaateostoksille per vuosi 1000 euroa. Vuosina 2015 ja 2016 minulla kului aika justiinsa tuo 1000 euroa. Samoin miehelläni. Nyt olen pitämässä kiinni siitä vuoden 2017 aikanakin. Myöhemmin olisin kyllä kiinnostunut tämänkin tyyppisestä tempauksesta. Tällä hetkellä oma koko on kuitenkin vielä hakusessa synnytyksen ja vauvavuoden jälkeen, joten harmillisen paljon on pitänyt hankkia uutta, kun vanha ei ole mennyt päälle tai on istunut väärällä tavalla. Toivottavasti nyt alkaneen vuoden aikana vartaloasiat asettuisivat uomiinsa ja pääsisi muodostumaan pitkäikäinen ja mieluisa vaatekaapin sisältö.

  • Minun täytyy hieman kerrata tuota Hyvän mielen vaatekaappia, sen opit ovat todella hyviä. Mutta kokemuksesta tiedän, että vauvat vaikuttavat vaatevarastoon monella tasolla. Tarpeet muuttuvat, samoin oma koko ja mittasuhteet. Joten siinä mielessä uuden hankkiminen tuossa tilanteessa on täysin ymmärrettävää ja ihan ok, ainakin jos minulta kysytään.

 8. Jaa – luin otsikon ensimmäistä kertaa:”vuosi ilman vaatteita”. Liian minimalistista.
  Minulla taisi viime vuosi olla sellainen. vuosi. Tämä vuosi ei enää voi olla. En erityisemmin suunnittele, mutta ostan vakiintuneesti 2-3-4 asukokonaisuutta vuodessa. Viime vuosi jäi kkokonaan väliin. Kenkiä oli pakko hankkia.

  • Vuosi ilman vaatteita näillä leveysasteilla menisi aika extremeksi 🙂
   Mutta en kyllä usko, että koskaan olisin elänyt vuotta ostamatta mitään uutta vaatetta.

 9. Hieno päätös! Onnittelut siitä! Olen mukana haasteessa, sillä haluan saavuttaa pienemmän vaatekaapin ”luonnollisen poistuman” kautta. Shoppailu ei ole koskaan ollut lempipuuhiani, mutta silti vaatteita ja asusteita on päässyt kerrostumaan aivan liikaa. Vie vuonna kaappiini päätyi 12 uutta vaatetta (itse ostetut ja muilta saadut, alusvaatteet mukaan luettuna). Tänä vuonna toivon selviäväni vielä vähemmällä.

 10. Hienoa! Onnittelut hyvästä päätöksestä!

  Lähden mukaan. Tarkoituksenani on vähentää vaatteita ja asusteita hallitusti, luonnollisen poistuman kautta. En ole koskaan harrastanut shoppailua, mutta silti vaatteita on päässyt vuosien mittaan kertymään ihan liikaa. Viime vuonna kaappiini tuli 12 uutta vaatetta (alusvaatteet mukaan luettuna), ja tänä vuonna haluan pärjätä vähemmällä. 🙂

  • Tervetuloa mukaan! Jos onnistun pääsemään tuohon 12 vaatteeseen, pidän projektiani onnistuneena! Mutta täällä ei ole rajoituksia mihinkään suuntaan, joten mukaan vain raportoimaan.

 11. Luullakseni olen ollut mukana jo jonkin aikaa 😀

  Ostan vain sellaisen, jonka tarvitsen ja joka iskee täysillä.

  Esimerkki: lämmin villapusero Gudrunilta, ei tehnyt tiukkaakaan maksaa 130e, koska pusero on TOSI lämmin (kaksinkertainen kierrätetystä villasta) ja kuosi meni suoraan mielihyväkeskukseen. Ensimmäinen ja ainoa oikeasti lämmin paitani.

  Tarpeellisia voisi olla esim alusvaatteet, mutta mulla taitaa olla niitäkin niin paljon, että selviän ostoksitta. Mitä sukkiin tulee, niitä lie ainakin 5 vuodeksi.

  • Tässä on muuten tärkeä pointti. Minäkin olen LUULLUT, että ostan vain noita em. vaatteita. Mutta lahjomaton kirjanpitoni osoittaa, että olen vähän huijannut itseäni. Ja siihen haluan nyt vähän lisää rotia.

 12. Mukana!

  Tällaista olen pohtinut muutaman kuukauden, joten tämä kirjoituksesi osui ja upposi. Viime vuoden aikana käytin vaatteisiin rahaa paljon enemmän kuin ikinä olisin uskonut (pidin kirjaa ostoista), mikä kyllä pysähdytti.

  Pidän linjastasi, jossa tolkku mukana kaikessa. Täyteen ostolakkoon en lähtisi mukaan, koska vaatekaappiini on vielä kaukana ideaalista eli täydellisiä yksilöitä kaipaan.

  • Pysäytti täälläkin. Eniten ehkä se, että miten pieleen omat arviot ja kuvitelmat ovat menneet. Olen tosiaankin onnistunut huijaamaan itseäni aika tehokkaasti. Tervetuloa mukaan!

 13. Mukana myös minä!
  Osin olosuhteiden pakosta, koska rahat on juuri nyt tiukalla, mutta muutoinkin… vaatteita on riittävästi ja pääsen noista vanhoista ehkä tällä keinolla eroon…

  • Toivon, että pystyisin käyttämään vaatteitani kunnolla loppuun. Farkkujen suhteen niin usein käykin, mutta jos on harhautunut ostamaan huonolaatuisen neuleen, niin kyllä se nopea nuhjaantuminen ottaa päähän.

 14. Minäkin olen seurannut blogiasi innolla joitakin kuukausia. Ihan mahtava idea. Minäkin haluaisin olla jotenkin mukana. Viime vuonna kirjasin karkeasti poistot ja esim. myydyistä lastentarvikkeista saadut rahat ylös. Totesin, että jotain lasten juttuja kandee oikeasti myydä ja osa vaan kipata lumppukeräykseen tai hyväntekeväisyyyeen. Säilytystilaa on aika mukavasti ja olen suht. tyytyväinen, että tavaroilla on omat paikat. Oma vaatekaappini on järkyttävä. Palautuminen lapsista on kestänyt ja olen pullerompi. En tosin tiedä, että jos palaudun entisiin mittoihini , niin haluanko entisiä vaatteita enää edes käyttää. Toivon, että kuitenkin hoikistun ja sitä odotellessa voisin hyvin käyttää kaikki tämönkokoiset ja hiukan suuret vaatteet loppuun. Sitten ehkä harkitusti ostaa jotain kestävää ja kaunista 😊

  • Minulla oli viime vuonna todellinen suursiivous vaatevarastossa. Sen seurauksena ehkä tähänkin uskallan ruveta. Nyt tuntuu siltä, että oikeasti on järkevä varasto kaikkea. Pari vuotta sitten tilanne aivan toinen, joten eiköhän se sinullakin selkeydy ajan myötä!

 15. Mä toivoisin pystyväni samanlaiseen vähän maltillisempaan lakkoiluun, mutta tuntuu, että oma välillä ihan oikeasti överi ostokäyttäytyminen ei kehity, jos jätän pienenkin varan lipsua. Tosin olen nyt ehkä silti sallimassa itselleni poikkeusta, jos joku haluaa vaikka joogahousuilla lahjoa. 🙂 Joko on FB-ryhmä pystyssä?

  • Ei vielä mutta täällä joku vinkkasi, että on olemassa ostolakossa-ryhmä. Ehkä sieltä sitä vertaistukea?
   Mä luulen, että tässä eri ihmisillä toimii eri tekniikat. Vaikka olenkin ostanut enemmän kuin luulin, että todellakaan ole mikään himoshoppailija. Joten siksi mulla toimii tällainen löysempikin lakko. Tsemppiä totaalikieltäytymiseen, kuulostaa melko rajulta mutta taatusti tehokkaalta!

 16. Vaatekaappini ei ole täydellinen ja rakastan shoppailua. Viime vuosina olen yrittänyt ostaa vain tarpeeseen. Pohdin juuri pari päivää sitten, miksi mennä aleen kiertämään, kun en varsinaisesti tarvi mitään. Eli hyvin samankaltaisia ajatuksia kuin sinulla. Yritän siis roikkua mukana!

  • Tavoitteena ei ole täydellinen suoritus vaan hyvä yritys, joten tervetuloa mukaan!

 17. Tsemppiä päätöksen toteuttamisessa!

  Taisin juuri joitakin päiviä sitten päätyä blogissani johonkin samankaltaiseen. Minäkään en innostu täydellisestä ostolakosta mutta tuntuu viisaalta pyristellä eroon jos löytyisi jotain -tyyppisestä shoppailusta, tapahtuipa se sitten uusien vaatteiden kaupassa tai kirpparilla. Ajan voi uskoakseni käyttää paremminkin.

  • Kiitos! Veikkaan, että heikkoja hetkiä tulee vastaan, mutta silloin tämä julkinen foorumi on hyvänä tukena pysyä päätöksessä. Eikö muuten ole hullua, että kauppakeskuksessa haaveilin hetken Vero Modasta, vaikka en IKINÄ shoppaile siellä. Siis vain siksi, että nyt on tämä kielto päällä. Ihan älytöntä.

 18. Mukana. Heti alkuvuodesta minun täytyy ostaa lenkkarit, mutta muuten en edes keksi, mitä voisin tarvita. Haluaisin säästää rahaa ja viettää aikaani harrastusten parissa, en vaatekaupoissa!

  • Oikein hyvä periaate! Miksi haahuilla kaupoissa, jos ei tarvitse mitään, eikä edes halua siellä pyöriä.

 19. Minä voin lähteä myös tähän mukaa, sillen kevyesti.
  Tämmöistä linjaa olen kyllä jo pari vuotta noudattanutkin, mutta vielä tarvitaan vähän oppia ja vinkkejä. Vähäisistäkin ostoksista osa menee pieleen tai osoittautuvat turhiksi.
  Esim. viime kesänä ostin kaksi puseroa, joista toista pidin vasta uudenvuodenjuhlissa ekaa kertaa. Toinenkin kerkesi olla useamman kuukauden kaapissa ennen ensimmäistä käyttöä. Alennusmyynnissä sattuivat kohdalle ja luulin tarvitsevani nuo puserot. Juu, en tainnut tarvitakaan 🙂
  Paksua, lämmintä talvitakkia metsästän jo kolmatta talvea kirppikseltä. En ole valmis vielä ostamaan sitä edes alennusmyynneistä, kun maksavat niin vietävästi. Samoin lämpöiset kengät paukkupakkaskeleille odottavat vielä minua jossain …

  • Kun tätä miettii sitten vähän pidemmälle, niin kesähousut ovat myös hankintalistalla. Nekin kyllä yritän löytää kirppikseltä, joten ovat vanhoja, mutta mulle uusia. 🙂

   • Kevytversiot mukaan vaan! Minulla on samantyyppisiä ostoksia listalla, ja jos löydän sopivat vuoden aikana, niin aion kyllä ostaa. Olisi hölmöä päästää käsistään täydellinen vaate vain siksi, että on päättänyt olla ostamatta. Mutta ne kaikki ihan kivat ja ehkä tarpeelliset yritän jättää kauppoihin.

    • Eilen ostin paikalliselta kirppikseltä pitkän villakangastakin. Hinta lapussa oli 10 euroa. Kassalla hämmästyin, kun pyydettiin 5 euroa. Takit olivatkin puoleen hintaan juurikin eilen paikallisen ’Hulina’-päivän kunniaksi! Vaikka takki on vähän vanhanaikainen, on se varmasti hintansa väärti ja käytän sitä tod.näk. tosi monta vuotta. 🙂

 20. Olen mukana jossain määrin ja jo ollutkin syksyn ajan. Aika lailla samoja ajatuksia on ollut kuin sinulla, mutta lisäksi olen pohtinut sitä, kuinka makukin ja vartalo muuttuu, ettei kannattaisi säilöä vaatteita turhaan. Selitän vähän tarkemmin: laihduin nelisen vuotta sitten lähes 10 kiloa, ja silloin jouduin laittamaan vaatevarastoa paljolti uusiksi. Tein tässä kohtaa monia virheitä, kun ostelin esim. sellaisia hameita pienemmässä koossa, joita olin ennenkin pitänyt. Laihtuneena A-linjaiset hameet eivät sitten enää olleetkaan päälläni niin hyvän näköisiä, eli pistin niitä takaisin UFF:lle (onneksi olin sentään tehnyt pääosan hankinnoista käytettyinä). Painon muuttumisen lisäksi myös elämäntavat muuttuivat sen verran, että enää en välitä kopsutella työmatkoja korkokengissä. Osaltaan tähän vaikuttaa se, että muutimme ja enää ei ole bussipysäkki aivan oven vieressä, mutta muutenkin elämäntavat muuttuivat liikkuvammiksi ja kävelen osan työmatkasta ainakin hyvällä säällä. Nyt minulla on iso kasa korkokenkiä, joita en käytä ja jotka olen hankkinut ”kun on halvalla saanut”. Laskin kenkämääräni syksyllä ja totesin, että jos ihmisellä on 40 paria kenkiä, uusia ei tarvita. Toki jos talvikengät hajoavat, tarvitaan uudet, kesäsandaaleilla kun ei voi vajetta paikata, mutta noin pääsääntöisesti uusia en osta.

  Olen ostanut syksyllä pari jakkua ja marraskuussa yhden jakun. Muuten olen ostellut vain alusvaatteita, ja samalla linjalla yritän nyt pysyä. Ei ostoja, ellei ole ihan pakko.

  • Minä olen ostanut viime vuonna niin ahkerasti myös alusvaatteita, että eipä taida olla tarvetta niillekään… Sen sijaan pitkävartiset matalahkot lämpimät talvisaappaat ostan, jos tulee vastaan. Pärjään ilmankin, mutta niille olisi kyllä käyttöä. Edelliset pidin kirjamellisesti puhki.

 21. Olen mukana, henkilökohtainen kustomoitu tavoite on kyllä pikkuisen vähentää (netti-)kirppisostelua, kun uusia vaatteita en juuri kaupasta muutoinkaan osta. Mutta vuoden ensimmäinen kirppisleninki on kuitenkin nyt sitten jo ostettu, sitä kun tultiin suoraan tarjoamaan kun tiedettiin koko ja maku. Ajattelin ensin viettäväni ihan ostottoman tammikuun, mutta näin kuitenkin sitten pääsi käymään… 🙂

 22. Mukana myös! Vaateostelu on muutenkin tässä vähentynyt, mutta nyt sitten ei turhaa kiertelyä enää tänä vuonna. Ainoastaan tarpeeseen saa mennä etsimään jotain tiettyä. Odotan innolla 🙂

  • Raportoin aina 1. päivä kuukaudessa. Saapa nähdä miten tässä käy. Ensimmäiset 5 päivää on mennyt hienosti…

 23. Pari viime vuotta olen ongelmitta mennyt 12 hankintaa/vuosi-systeemillä. Rajallinen hankintakapasiteetti on pistänyt priorisoimaan ja miettimään, mikä on oikeasti tarpeen ja mikä menee ”olis kiva”-kategoriaan. Tällä hetkellä vaatekaappi on ihan ok, eikä akuutteja puutteita ole, joten tämän vuoden ajattelin pärjätä ilman vaateostoksia tai tarvittaessa tehdä itse. Mukana haasteessa siis.

 24. Ostolakko-Facebookryhmässä meitä on useampiakin lakkoilijoita, jos se ei ole vielä sinulle tuttu. Tsemppiä sulle lakkoiluun, suunnilleen samoilla linjoilla ja motiiveilla täälläkin mennään! 🙂

  • En tiennytkään tuosta ryhmästä! Täytyypä käydä katsomassa sopisiko se tähän.

 25. Aloitin ostolakon jo kesän jälkeen ☺️Ajattelin jatkaa myös tämän vuoden samoilla aatoksilla, kuin sinäkin, ei aktiivista etsintää, mutta täydellisen yksilön eteentullessa sortuminen sallitaan.

  • Sähän olet jo vanha tekijä tässä hommassa. Tule toki mukaan silti!

 26. Itse aloitin uusien vaatteiden ostolakon viime vuoden vaihteessa. 7 kuukautta jaksoin, kunnes tulinkin raskaaksi… Tosin en tälle raskausajallekkaan ole paljon uutta hommannut ja nyt raskauden jälkeen pitää joitakin hankintoja kyllä tehdä, mutta noin muuten ajattelin koittaa olla mahdollisimman järkevä ostoksieni suhteen tänäkin vuonna.:)

  • Raskaus- ja vauva-aika vaativat vaatteilta erilaisia ominaisuuksia kuin muuten. Minusta imetyspaidat olivat ihan ehdottomia, mutta olen kuullut että jotkut ovat pärjänneet ilmankin. Itselleni se olisi ollut mahdotonta, mutta tyylit vaihtelee ja se on ok!

 27. Mukana, juuri näin ilman kiristelyä! Äkkisältään ei tule mieleen mitään tarvetta. Esikoinen pääsee ripille heinäkuussa, juhlamekon aion hankkia itselleni loppukeväästä aikaisintaan. Olen ollut puolisen vuotta hankkimatta vaatteita kuudelle lapselleni ja aion jatkaa tätäkin ”lakkoa”. Alus- ja ulkovaatteita piti hankkia muutamat sekä otin vastaan pari poikien paitaa ja ostin tyttärelle puseron nimpparilahjaksi, mutta muuten meni hienosti. Toki nämä tulevat rippijuhlat antavat aihetta tähänkin harhapolkuun 😀

  • Jos ostaa hyvä juhlamekon, sillä pärjää monta vuotta. Nostan kyllä hattua tuolle lastenvaatteiden ostolakolle, siihen on mulla vielä matkaa. Mutta aloitan muutoksen itsestäni, sieltähän on hyvä lähteä liikkeelle ylipäätään.

 28. Olen jäänyt elokuussa eläkkeelle ja olen mielihyvin mukana tässä. Vaatekaapeissa on ihan liikaa tavaraa ja ompelutaitoisena pystyn korjaamaan vanhoja vaatteita ja muokkaamaan näitä. Oma paheeni on materiaalien hankkiminen varastoon, joten olen julistanut itselleni lankojen ja kankaiden ostolakon. Ainoa poikkeus on se, ettei varastoistani löydy tarvittavaa tuotetta.

 29. Niin jatkoa tuohon yllä olevaan. Olen pitänyt jo kirjaa useamman vuoden tekemistäni vaatteista ja niiden korjauksista. Säästää pitkän pennin, jos vaihtaa esim. vetoketjuja. Ne tahtovat olla luokattoman huonoja ostovaatteissa. Takki saattaa olla ihan käyttökelpoinen, kun vetoketju hajoaa. Samoin kannattaa jo heti aluksi vahvistaa napit jo ostohetkellä, ettei tarvitse vähän ajan kuluttua vaihtaa kaikkia kerralla. Säästyneillä rahoilla voi sitten käydä konserteissa, teatterissa tai vaikka herkuttelemassa ravintolassa.

  • Minäkin vahvistan usein napit ennen kuin otan vaatteen käyttöön. Samoin välillä on välttämätöntä uusia korkolaput kengistä jo alkuvaiheessa. Se on ärsyttävää, mutta vaivan väärtti. Valitettavasti en ole kummoinen ompelija, mutta pieniä käsin tehtäviä korjauksia pystyn kyllä tekemään, ja teenkin jatkuvasti. Isommat muutokset vien ompelijalle.

 30. Mukana! Olen nyt muutaman vuoden pyörittänyt omia ja lasten vaatteita, että vedän lapsetkin tähän. Olen huomannut, että jos en löydä itselleni mitään vaikkapa alennusmyynneistä, niin sitten ostan jotain kivaa lapsille, joilla kyllä on ihan riittävästi vaatetta jo ennestään. En osta paljoa, mutta ostan huvikseni. Vaatekaapissani on kaikki tarvitsemani ja ylikin. Välillä olen innostunut 333 projektista, välillä päätän hankkia pelkästään käytettyä (huomasin muuten, että valtaosa virheostoksista on käytettynä ostettuja…), välillä päätän hankkia pelkästään kotimaista, välillä päätän pitää lakkoa kuukauden, mutta tuo kaikki on jäänyt vain aikomuksen tai alkuinnostuksen tasolle. Nyt tartun härkää sarvista.
  Toisen lapsen syntymän myötä vaatepuljaus meni ihan uudelle tasolle ja olen sekaisin jo pelkästään pakollisten hankintojen kanssa. Olen yrittänyt myös tehdä etukäteisvarautumista lasten kenkien ja ulkovaatteiden kohdalla aleostoksia tehdessäni, mutta se ei ole aina mennyt nappiin, kun lasten kasvaminen ei ole mennytkään yksiin kauden kanssa. Tulee mieleen viime vuodelta ainakin talvikengät ja lenkkarit, jotka jäivät käyttämättä. Se siitä säästöstä.
  Joten tänä vuonna ostan vasta sitten, kun tarve tulee.

  • Mukaan vaan! Minulle huvikseen shoppailu ei ole varsinaisesti ongelma, mutta olen ostanut sellaista kivaa, jota en ehkä välttämättä olisi tarvinnut. Etenkin kenkiä, jotka ovat maksaneet vähän. Siinä taitaa olla se oma heikkouteni!

 31. Mielestäni ostan vain tarpeeseen. Esim sukista on pulaa. Taidan omistaa ehkä 5 paria ja yhden parittoman. En ole saanut aikaiseksi ostaa lisää. Tekisi ehkä hyvää pitää tämä vuosi kirjanpitoa ja selvittää mitä todella ostan.

  • Suosittelen kirjanpitoa todella lämpimästi. Itselläni se avasi silmät jo ennen kuin puoli vuotta oli kulunut. Ostelin ihan erilailla kuin kuvittelin. Minulla oli taipumis unohdella ostoksia, mutta kun kirjasin kaiken heti ylös, en voinut huijata itseäni yhtään. En väitä että kaikilla olisi sama ongelma, mutta tuskin siitä kirjanpidosta on haittaa vaikkei itseään huijaisikaan. Ainakin näkee selvästi, mihin rahat ovat menneet, ja se voi auttaa suunnittelussa.

 32. Minä lähden mukaan siten että alan pitää kirjaa vaateostoistani, suunnittelin sitä jo vuosi sitten mutta silloin jäi tekemättä. Ostan vaatteita muutenkin vähän, arvioisin että vuosittaiset vaateostokseni on luokkaa 300 e. Täydelliseen ostolakkoon en halua mennä, koska sukkia hajoaa vuodessa vähintään 20 paria ja pitkiksiä varmaan viidet eikä farkutkaan montaa vuotta kestä vaikka säästeliäästi käytänkin. Vaatteiden ostaminen on tosi rasittavaa: silloin kun tarvitsisi jotakin ei löydy, sopivia pitkiksiä on kaupassa vain satunnaisesti, sellaiset liivit joita pystyy pitämään löytyy ehkä kerran kolmessa vuodessa, laadukkaan ja lompakolle sopivan puseron löytyminen on yhtä todennäköistä kuin lottovoitto. Siksi näitä mainittuja on ostettava silloin kun osuu kohdalle.

  • Kyllä, olen samaa mieltä. Täydellisyyttä ei kannata ohittaa, jos budjetti antaa myöten. Tosin itselläni kävi ilmi, että budjetti paukkui jo joskus keväällä.

 33. Päivitysilmoitus: 2016 vaatehankintoina – Rinna Saramäki

  • Kiitos, kävinkin kommentoimassa blogissasi! Mieltä lämmitti lukea arvostelua! <3

 34. Mukana! Ehdottomasti kieltolistallani ovat ainakin t-paidat, alushousut, nilkkasukat, tennarit sekä 40-denierin sukkahousut. Näitä on aina alennusmyynneissä, ja siksi niitä olenkin hamstrannut. Ihan ehdoton en aio kuitenkaan olla; mikäli tänä vuonna löydän sen täydellisen villakangastakin, todellakin ostan. Pyrin siihen, ettei koko vuoden vaateostokset ylitä 10 kappaletta, ja tämä koskee kaikki vaatteita, myös urheilu-, alus-, juhla- yms. Ihan varmasti pärjäisin ilman yhtäkään uutta vaatetta, mutta jos kielto on ehdoton, se rupeaa ahdistamaan, ja silloin helpommin heitän koko projektin roskikseen ja ryntään shoppaamaan ”piruuttani”.

  • Olen samanlainen ale-ostaja. En voi vastustaa kiusausta tehdä löytö jolla säästää rahaa. Mutta huomaan tehneeni esimerkiksi sukka- ja sukkahousulöytöjä viime vuonna siinä määrin, että on tarpeetonta ostaa niitä tänä vuonna lisää.

 35. Kirjanpito on kyllä armotonta. Itselläni sitä on takana kolme vuotta. Rahasumma pyörii samoissa, mutta kappalemäärät vaihtelee. Nyt kirjanpito osoitti lipsumista kappalemäärässä. Haksahdin muutaman kerran kirppiksellä ja tässä taas ollaan.

  Tosin ihmettelen samalla, miten oma tyylini on muutoksessa koko ajan. Olen jo nelkyt! Vai ehkä kyse onkin ikäkriisistä. Ja kyllä, olen vaihtelunhaluinen ihminen. Vaatteita pitäisi olla siis niin niukasti, että kuluvat kolmessa vuodessa, jolloin haluan jo taas jotain erilaista.

  Eli siis mukana.
  Riikkakp

  • Minusta on ihan ymmärrettävää että tyyli muuttuu. Muuttuvathan elämäntilanteet ja niiden asettamat vaatimuksetkin. Ja kroppa muuttuu myös, halusi tai ei. Joten kyllä uusia vaatteita tarvitsee. Minä toivon eniten, että vaatteiden kierto kaapissa hidastuisi, jotta en laittaisi pois vaatteita niin nopeasti.

 36. Minulla on jonkin verran päivitystarvetta vaatekaapissani, joten en ole varma, voinko sanoa olevani mukana. Mutta toisaalta – menneenä vuonna suhtauduin rennommin vaatteiden osteluun ja kappas, kirjanpitoni mukaan ostin peräti viisi vaatetta, yhdet kengät ja lankaa villasukkiin… 😀

  • Voi apua, jos pystyt pärjäämään viidellä vaatteella ml. villasukat, sanoisin että shoppailu ei ole ongelma… 🙂

 37. Mä olen tehnyt tuota monta vuotta. En muista milloin olisin ostanut itselleni vaatteita ihan kaupasta. Kengät ostin loppukesästä kun löysin 10e:lla. Ja alko tuntua että voisinkohan ottaa jo jotkut muut kengät käyttöön kuin roksit? Niillä olen talsinut melkein 6v kesät ja talvet. Talvitakkini on ostettu joskus 2009? Tai 2008? Nyt hain takin ilmaiseksi yhdestä face ryhmästä..(pientä fiksusta vailla). Kirppareilta kun olen esim etsinyt lapsille jotain niin jos on tullut vastaan jotain kivaa itselleni niin olen ostanut mutta mä olen myös pirun pihi niin maksimi on 5e mitä maksan käytetystä itselleni. Lapsilleni teen löytöjä kaupoista ja samoin miehelleni mutta jos jokaiselle on jotain kärryssä jopa itselleni niin ennen kassaa mietin rahan menoa ja mitä ruokaa tuolla rahalla saatas niin mä jätän omani pois. 🙂 ihan kiva että kokeilet tätä ja moni on innostunu mukaan mutta miettikää että esim mulla on pakosta tuo tilanne. Ei mulla ole varaa ostaa itselleni yhtään ylimääräisiä. Pidän lapsistani mielummin huolta. Mutta ihan kivasti olen pärjännyt ja uskokaa pois mä en myy ainuttakaan vaatetta meiltä eteenpäin. Mä lahjoitan ne. Tyttöni vaatteet menevät sisareni tytöille ja poikani vaatteet lahjoitan sinne sun tänne. Omianikin lahjoitan jos tulee lahjoitettavia. Mä en oo raha ahne mutta erittäin pihi silti. :’D ja rikkinäiset vaatteet päätyvät isännälle autoremontteihin räteiks. Mutta onnittelut tästä päätöksestä ja tsempit. 🙂

  • Tietyt vaatteet voivat kestää pitkään. Minulla on aktiivisessa käytössä lähes 10 vuotta vanhoja vaatteita, jotka toimivat hyvin ja ovat priimoja. Mutta vaikuttaa siltä, että sulla on tilanne hyvin hallinnassa!

 38. Voisin kokeilla. En tarvitse uutta vaatetta tai kenkiä…

  Kirjasin viime vuoden omat vaateostot. Noin 1000€. Eikä ollut perusvaatetta kummempaa, tosin farkut maksoi 140€ ja ostin heti kahdet, mut ne onkin täydelliset. Olen miettinyt sitä Rinnan vaatebudjettia, koska kyllähän se raha menee joka tapauksessa. Että voisi joskus ihan suunnitella 🙂 . Muutaman merkkilaukun ja vaatteen möin netissä, niistä tuli noin 300 €. Yllätyin menekistä. Kannattaa kokeilla.

  • Minulla myös tuli tuloja vanhojen myynnistä, joten ehkä sen summan voisi vähentää tuosta käytetystä kokonaismäärästä? Tämän lakon ajankohta on nyt itselleni hyvä, koska aidosti tuntuu siltä etten oikeastaan tarvitsen mitään.

 39. Hei, yleensä luen vain ruotsinkielisiä blogeja mutta tämä oli niin hyvä että on pakko kommentoida. Vuosi sitten päätin että saan osta ainoastaan 12 vaatteita vuoden aikana (poislukien sukat ja alusvaatteet koska käytän kaikki mitä mulla on ja kun mene rikki otan uudet käyttöön, one in-one out. Ylimääräisiä ei ole). ”Helppo” ajattelin.

  Eihän se niin helppo oli mutta ostettu tuli 12 vaatteita + 4 vaatteita sain lahjaksi. Ja kaapista lähti 45 vaatteita.Tänä vuonna mulla on samat säännöt mutta yritän olla vielä tiukempi.

 40. Ehdottomasti mukana. Tosi innostava blogi. Luen säännöllisen epäsäännöllisesti ja aina sinulla on kivoja ajankohtaisia aiheita.
  Eilen järjestin alusvaatelaatikkoni ja olin luullut, että tarvitsen lisää valkoisia rintaliivejä; minulla olikin niitä 9 kpl, joista neljissä oli vielä hintalaput kiinni 😁 Tilanne on kuitenkin menossa parempaan suuntaan, sillä ennen muuttoamme pienempään asuntoon minulla oli kokonainen lipasto pelkästään alusvaatteille, jossa oli omat laatikot mustille, valkoisille, punaisille, vaaleanpunaisille, keltaisille, nudeille, sinisille ja vihreille alusvaatteille. Unohdinko jonkun värin, niin ja erillinen laatikko ns aneemisille alusvaatteille 😁 En voi edes itse uskoa tätä nykyjärjelläni. Mieheni väitti, että minulla on enemmän alusvaatteita kuin Stockan alusvaateosastolla.

  • Kiitos kiitoksista! Kiva että tykkäät!
   Ja huh, aikamoinen määrä alusvaatteita! Olin kuvitellut että minulla on niitä melko runsaasti, mutta en kyllä pärjää tässä kilpailussa 🙂 Repesin noille aneemisille alusvaatteille 😀 Tiedän kyllä mistä puhut. Olen viime vuosina aktiivisesti eliminoinut sellaisia omasta kaapistani. Tässä kohdassa Konmarissa on järkeä, ei säilötä aneemisia alusvaatteita 🙂 🙂

   • Minä ratkaisin aneemisten alusvaatteiden ongelman viemällä ne mökille; käytän siellä vielä kerran ja heitän sitten takkaan tai roskiin, vuodenajasta riippuen 😁 Uusia en osta tilalle. Pakkohan niiden on tällä metodilla vähentyä jossain kohtaa.

 41. Lähden messiin. Tähän tietoon tarvetta on löytää mustat leggingsit (tilattu jo – toivottavasti ei tarvitse palauttaa), tennarit, sandaalit ja hellevaatteita. Bonusta saappaista, mutta niiden suhteen en ole kovin toiveikas. Raportoin tuloksista! Tein Excelit itselleni ja lapsellekin saman tien.

  • Kuulostaa järkevältä. Tavoitehan ei oikeastaan ole kieltäytyä kaikesta mahdollisesta ostamisesta, vaan onnistua ostamaan kohtuullisesti ja tarpeeseen.

   • Inhoan vaatteiden ostamista muutenkin, joten kaikki ostetaan todellakin tarpeeseen ja vitkutetaan mieluiten vielä vähän 😀

    Aloitin itse asiassa vuoden alussa yleisostolakon. Tein listan ”sallituista” asioista enkä aio ostaa listan ulkopuolelta. Seuraavan kerran listalle voi lisätä juttuja kesäkuun lopussa. Tähän mennessä on kutkutellut hankkia viuluteline, mutta maltan kyllä odottaa puoli vuotta.

    Menkööt lista eetteriin, mitäpä tässä. Tämän vuoden fokuksena on kokemukset ja harrastukset, mitä listakin heijastelee.
    https://docs.google.com/document/d/1CGgeovadHatEQmNpFgAa312p4V2qAhjpSIucy3ehc0A/edit?usp=sharing

    • Tammikuun raportin aika?

     Ostin ne leggingsit ja nyt huomasin, ettei mun ekassa kommentissa mainittu ballerinojen tarvetta, vaikka olen odottanut mun kokoa tulevaksi myyntiin jo monta kuukautta. Noh, nyt sitä oli kuitenkin taas tullut ja ne on laitettu tilaukseen. Vaatteiden suhteen tammikuu meni siis a-ok.

     Tuon rento yleisostolakkokin on mennyt kivutta. En kyllä odottanutkaan tarvitsevani mitään, minkä ostaminen ei voisi odottaa vähintään kesäkuun loppuun. Mutta ihan hauska prokkis silti, kun ”pitää” vähän odottaa, että jonkun kivan jutun saa. On myös hyvä ottaa vähän etäisyyttä ostoimpulsseihin. Katsotaan, vieläkö mä kesällä haluan esim. wokkipannun.

     • Hei Sanna, tein ekan raportin omaksi postauksekseen, joten voit kommentoida myös sen perään!

 42. Mä en lähde lakkoon, koska listalla on monta asiaa, jotka ovat odottaneet ostamistaan jo useamman vuoden. Mutta yritän muistaa tänä vuonna kirjata tulevat ja menevät vaatteet, niin pääsen ainakin kulutuksesta kärryille.

 43. Mukana! Lupaan pitää tarkkaa kirjanpitoa tulevista ja menevistä vaatteista sekä tavoitteeksi asetan sen, ettei vaatekaappiini ui ”tietämättäni” uutta krääsää. Aion soveltaa myös omissa käsityötarvikkeissani – jos minulla on jo muuttolaatikollinen lankoja, niin ei varmaan heti ekaksi tarvitse lähteä uusia hankkimaan. Käsitöiden tekemisen tuskaani kun voin lievittää periaatteessa langalla, kuin langalla.

  • Jes, tervetuloa mukaan! Ensimmäinen virallinen raportti miten minulla meni, on noin viikon päästä 1.2. Sinne voi tulla kertomaan omista kokemuksista!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)