Tehty on parempi kuin täydellinen

Siivosin (tai raivasin) komeron. Se oli ihan pakko tehdä, koska tilanne oli muuttunut kestämättömäksi: sisälle ei enää mahtunut, lattiaa ei näkynyt, pinot olivat romahdusvaarassa ja epäjärjestys kaikenkaikkiaan maksimaalinen. Tilanne oli päässyt tällaiseksi viime syksyn aikana, kun eliminoin kaiken ylimääräisen ylläpidon kotihommista. Tässä hieman kuvamateriaalia todisteeksi:

Tästä näkee että siisteys ei toden totta ole huipussaan. Kuvassa näkyy komerosta vain murto-osa, mutta kaikki hyllyt olivat samassa jamassa. 

Tämä kuva kertoo, miltä tilanne näytti siinä vaiheessa, kun komeron lattialta oli tyhjennetty niin paljona tavaraa ulos, että tilaa pystyi raivaamaan. Käytän muuten tässä raivaamista tarkoittaen siivoamista, jonka yhteydessä myös poistetaan tavaroita. Tuossa oikeassa kulmassa on kaksi paperikassia, ruskea ja valkoinen, joiden sisään olen jo ehtinyt lajitella ja taitella tyhjät paperikassit. Ne ovat erikseen, koska ruskeita ei saa laittaa paperinkeräykseen, vaan niitä käytän bio- ja kartonkijätteen kuljettamiseen. Valkoiset pussit taas sopivat paperinkeräykseen.

Tähän raivaamiseen piti ryhtyä myös siksi, että halusin sijoittaa komeroon kolme uutta isoa laatikkoa. Kahdessa niissä on diakuvia ja yhdessä projektori. Kuvia on ihana katsella silloin tällöin, mutta jos niitä pitää vintillä, ei niitä muista eikä jaksa hakea alas. Nyt kun ne ovat komerossa, ne on helppo ottaa esille. Tätä varten piti kuitenkin tyhjentää kokonainen hylly, eli aika paljon tavaraa piti saada poistumaan. Koska koko kaappi oli sekaisin, poistettavat tavarat löytyivät sieltä täältä, ja loput järjestin uudestaan siten, että laatikoille tuli tilaa.

Mitä siis lähti? Roskikseen rikkinäinen porakone sekä sen kotelo, sekä kuivuneet vesivärituubit. Lisäksi epämääräisiä muoveja ja muita olemukseltaan räjähtäneitä pakkausmateriaaleja, jotka totesin turhiksi säilyttää – eli ensimmäisenä raivasin roskat roskiin. Sitten keräsin kassillisen tavaroita, joiden parempi paikka on kellarikomerossa. Olen sijoittanut sinne kaikki remontoimiseen liittyvät tavarat, joten esim. vajaa tapettirulla ja pesukoneen siirtämiseen vaadittavat raudat siirtyivät komerosta kellariin. Lisäksi vastaan tuli jonkin verran pientavaraa, jolle keksin paremman paikan muualta.

Tämän jälkeen järjestin hyllyt niin, että kaikki sälä päätyi koriin tai laatikkoon, eikä reunoille jäänyt mitään seilaamaan. Järjestys parani rutkasti jo sillä, että keräilin samanlaiset tavarat yhteen. Löysin esimerkiksi kolme isoa pakkausta nenäliinoja, joista kaksi oli avattuja. Samoin löysin yhden avaamattoman pakkauksen talouspaperia, mutta lisäksi myös kaksi erillistä rullaa. Kuitu- ja muovikasseja (sellaisia tukevia) löytyi runsain määrin tungettuna mikä minnekin. Nämä seikkailevat tavarat organisoimalla komero saatiin taas ojennukseen.

Tässä on lopputulos. Nuo vaaleat laatikot ovat ne uudet. Tästä kuvasta käy ilmi myös se, miksi tehty on parempi kuin täydellinen. Komero ei todellakaan ole pinterest-materiaalia, eikä sillä voitettaisi vuoden kaunein komero -palkintoja. Mutta: kaikella on paikka. Irtotavaroita ei ole.  Samanlaiset tavarat ovat yhdessä. Seuraava askel olisi ollut käydä kaikki laatikot ja korit läpi, ja erotella niistä tarpeettomat tavarat pois sekä järjestää sisältö niin, ettei mitään pursuile reunojen yli. Mutta se olisi ollut sellaista täydellisyyden tavoittelua, johon juuri nyt ei ollut aikaa eikä intoa. Tällä hetkellä riittää, että komero palvelee tarkoitustaan, lattia on nyt tyhjä ja tiedän missä mitäkin on. Hienosäätöä voi harrastaa myöhemmin jos sattuu tulemaan sellainen fiilis.

Vuoden ensimmäinen raivausoperaatio siis menestyksellä suoritettu! Entäpä teillä?

6 vastausta artikkeliin ”Tehty on parempi kuin täydellinen

 1. Meillä ei ole tuommoisia komeroita lainkaan. Kun ei ole säläjemmoja ei tule jemmattua. Tosin muutama tavara muuton jäljiltä odottaa poisvientiä, mutta paikallaan.

  • Tämä on ensimmäinen asuntoni, jossa tällainen komero on. Se on kyllä mielestäni mahtava, koska sinne saa piiloon pölynimurin, siivoustarvikkeet, varalamput, kynttilät (nekin, joita en koskaan polta), jatkojohdot, paperikassit, pakkausmateriaalit ja ties mitä. KAikkea tuota tarvitaan kodissa, ja on ihanaa kun ne saa oven taakse siististi piiloon. Tosin komero vaatii pientä ylläpitoa, kuten tässä kävi ilmi 🙂

 2. Tänään olis tarkoitus raivata vieras/työhuone. Pakko… koska kahden viikon päästä sinne majoittuu viikoksi hollantilainen vaihto-oppilas. 😉
  Sen jälkeen ohjelmassa tyttären huoneen raivausopas ja tavaroiden keräämistä myyntiin kirpparille.
  Saas nähdä jaksaisinko kirjoittaa tästä muutaman vuoden levossa olleeseen blogiini…

  Muuten… kirjasi on nyt saatavilla Helmetissä… Juuri sain ilmoituksen että voin noutaa omani luettavaksi.

  • Pakko on paras muusa 🙂 🙂 Jos innostut, niin linkitä ihmeessä blogi tänne kommentteihin. Luulisin että saat muutaman kiinnostuneen lukijan!

   Hauskoja lukuhetkiä kirjan parissa! Olen avannut tuonne Tavarataitojen sivujen alle mahdollisuuden kommentoida, joten sinne voisi vaikka käydä jättämässä arvion kirjasta, kun olet ehtinyt lukea!

 3. Raivaus on käynnissä useammassakin kaapissa pikkuhiljaa. Lisäksi omissa vaatekaapeissani on vaatteiden seassa kaikkea muuta kamaa. On tullut tavaksi ”pikasiivota” dumppaamalla sekalaiset paperit ja muuta sälää siis vaatteiden sekaan…onkohan kellään muulla näin epäloogista tapaa sijoittaa kodittomat esineet 😀 T-paitapinojen lomasta löytyi mm. muistivihkoa, hands-freetä, silmälasikoteloa, jopa vajaa karkkipussi! Nimim. Tavarataidoissa kehitettävää

  • Pystyn eläytymään tilanteeseen. Tosin ihan vastaavaa en muista tapahtuneen, mutta mäkin olen jemmaillut vaatekaapissa lasten leluja, muita lahjoja ynnä muuta sekalaista, jonka on sattunut kädestään laskemaan. Oma heikkous on ollut tuo komero sekä työhuone, jonne on välillä tullut viskattua tavaraa ajatuksella ovi kiinni ja unohdus… Mutta tässä ollaan kohti tolkkua taas menossa!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)