Muovipussikielto

Olen uuden vuoden kunniaksi tehnyt toisenkin lakon. Nimittäin muovipussilakon. Katsokaan nyt tätäkin:

Tässä näkyy osa taloudesta löytyvistä tyhjistä muovikasseista. En ole laskenut montako tuossa on, mutta todennäköistä että pärjään noilla paremmin kuin hyvin pitkälle kevääseen asti. Näin ollen olen julistanut itseni muovipussikieltoon. En tuo yhtä ainutta uutta muovipussia tähän huusholliin, ennen kuin noiden määrä on kutistunut jonnekin parinkymmenen kieppeille.

Tämän lupauksen toteuttaminen ei pitäisi olla ylivoimaista. Minulla on ainakin viisi pieneen tilaan menevää kestokassia. Lisäksi on lukuisia kangaskasseja sekä vielä pari olalla kannettavaa juuttikassia. Omistan myös sellaisen uudelleenkäytettävän hedelmäpussin ja kaiken lisäksi tiedän täsmälleen, missä nämä kaikki ovat. Jos lähden kaupungille ilman kangaskassia, voin syyttää vain itseäni.

Tälle päätökselle on nyt otollinen hetki, sillä tänä vuonna kaupat ovat ottaneet myös tavoitteeksi muovikassien vähentämisen. Olen ennenkin yrittänyt vähentää muovikassien ottamista kaupoista, vaihtelevalla menestyksellä. Syynä epäonnistumisiin on ollut se, että oma kassi on unohtunut kotiin. Tarvitsen siis uuden rutiinin, joka johtaa siihen, että kassi on aina mukana. Tämä on oikeastaan helppoa. Pitää vain sijoittaa nuo kassit valmiiksi niihin käsilaukkuihin ja reppuihin joita yleensä käytän, ja sitten on aina valmiiksi varautunut. Minulla on jo nyt vakiovarustus laukussa: puhelin, lompakko, avaimet sekä pussukka, jossa on kaikkea mahdollista tarpeellista kuten käsidesiä, laastareita ym. Nyt tuohon lisätään vielä pieneen tilaan menevä kestokassi.

Selkeyden vuoksi vielä muovikassikiellon säännöt:

 • Muovikassien ostaminen ehdottomasti kielletty!
 • Jos muovikassi tulee esim. kotiinkuljetuksen mukana, se on ihan ok
 • Pieniä biopusseja ja paperikasseja ja -pusseja saa käyttää sekä ostaa
 • Tavoitteena pärjätä myös ilman hedelmäpusseja, mutta jos mitään muuta vaihtoehtoa ei ole, niin muovisia saa käyttää. Tämä lähinnä siksi, että irtohedelmien ostaminen on mahdotonta ellei niitä voi laittaa johonkin.
 • Kielto on voimassa niin kauan, kunnes näyttää siltä, että muovipussien ostaminen on tarpeellista, eli sitten kun roskapussit loppuvat.

Tässäpä jälleen pieni asken yhteiskunnalle, mutta keskisuuri minulle. Kuka lähtee tähän mukaan?

25 vastausta artikkeliin ”Muovipussikielto

 1. Minä voin koettaa palata taas ruotuun! Pyrin olemaan ostamatta, minullakin on monta kestokassia. Hedelmäpussit meillä menevät kissojen vessan putsaamisessa. Joulun alla yleensä lipsahdan muovipussien suurkuluttajaksi, kun kaupassa tulee käytyä suunnittelemattakin. Mieheni kyllä ostaa surutta muovikassin, mutta minustahan tässä onkin nyt kyse 😉

  • Tähän täytyy lisätä, että en ota myöskään ilmaisia kasseja esim. apteekissa jne. Niitä pieniä pusseja riittää myös, etenkin kun uudelleenkäytän myös leipäpussit.

 2. Taloudesta löytyy tällä hetkellä 4 muovipussia. Myös pienet pussit, joista usein kieltäydyn kaupassa, näyttävät olevan kaikki käytössä. En taida lähteä mukaan haasteeseen.

  Ainakin meidän Suomi-lähikaupassa oli/on myytävänä hevi-osastolla hedelmille ja vihanneksille tarkoitettuja kestopusseja. Toisessa kodissa otan hedelmät ruskeisiin paperipusseihin, elleivät ole valmiiksi pakattuja.

  • Lisään vielä, että usein joudun Suomessa pyytämään kavereilta muovipusseja tuliaisiksi:”tuotko tullessasi pari roskapussiksi sopivaa pussia, jos on ylimääräisiä, kun en just nyt muistanut ostaa…”

   • Yritän päästä sellaiseen täydelliseen balanssiin, että muovikasseja olisi sopivasti roskispusseiksi, mutta ei ylimääräisiä. TÄllä hetkellä kassit eivät mahdu niille varattuun tilaan, joten muovikassikielto tulee tarpeeseen!

 3. Ei tarvitse lähteä mukaan, koska tavallaan noudatan jo tuota muovikassittomuutta. Ruokakauppaan tulee aina otettua lähtiessä eteisestä kangaskassit mukaan, kun menee kävellen. Autossa pidän myös kangaskasseja kauppakäyntejä varten. Mutta roskapusseiksi on ostettava rullakasseja, hedelmille otetaan pienet pussit, vaatteet pakataan ostettaessa yleensä muovipussiin.

  • Auto! Sinne täytyy ehdottomasti viedä myös kassi valmiiksi, varmaan kangaskassi sopisi hyvin koska siellä ei haittaa vaikkei menisi niin pieneen tilaan. Käsilaukkuun ei sovi muu kuin sellainen ihan pieneen pussiin menevä.

 4. Minulla on aina käsilaukussa kangaskassi ja 2 hedelmäkestokassia. Näillä pärjää hyvin pienet ostokset ja käsilaukkuukin mahtuu. Kotoa kauppaan lähtiessä otan mukaan isot kestokassit. Mies ei aina muista kestokasseja ja joskus joudun itsekin turvautumaan muovipussiin.

  Teinitytöistäni on taas kiva pyytää joka vaate- ja meikkikaupasta muovikassi. Ilmeisesti että muutkin näkevät, että ostoksilla on oltu..ajatuksenani on ollut ostaa tytöille jotkin kivat kangaskassit, heidän tyyliinsä sopivat. Niitä tulisi varmaan käytettyä.

  • Pitäisi oikeastaan hankkia toinen hedelmäkestokassi, kun tulee sopivasti vastaan. Olen myös ajatellut, että jos sellaista säilyttäisi yhden kestokassin sisällä, se tulisi automaattisesti mukaan kauppareissuille.

 5. Roskapussit kannattaa ostaa rullassa, tulee paljon halvemmaksi kuin kaupan maksulliset muovikassit 🙂 Taitavat olla myös ohuempaa muovia, joten kuormittavat luontoa ehkä hitusen vähemmän

  • Jostain syystä ajatus roskapussien _ostamisesta_ tuntuu jotenkin oudolta. Ja nyt puhun siis vain itsestäni, rationaalisesti ajatellen se on ihan järkevää toimintaa. Mutta epäilen että muovipusseja kertyy kuitenkin jostain sen verran, että roskishomma hoituu.

 6. Kerrankin haaste, jonka jo olen sisäistänyt! Todella harvoin tulee tarve ostaa muovikassi. Tsemppiä kaikille mukaan lähteville!

  • Hienoa! Mulla on vielä vähän matkaa, mutta luja luottamus siihen että saan tilanteen haltuun aika nopeasti.

 7. Osa olikin jo kommentoinut että on jo omaksunut tämän tavan. Niin minäkin. Kun kauppoihin ilmestyi myyntii isoja kestokasseja (muovisia nämäkin ovat tosin) aloin niiden käyttäjäksi ja lopetin muovikassien ostamisen. Kaapissa tursuvat kassit riittivät aikansa ja niiden ehtyessä aloin ostaa roskapussirullia, jotka ovat ohuempia kuin kaupan muovikassit. Tiedä sitten onko ne yhtään ympäristöystävällisempiä. Hedelmäpusseina käytän kaupassa tarjolla olevia biopusseja sellaisilla hedelmillä/vihanneksilla jotka eivät em. pussia riko ja tavalliset hedelmäpussit kierrätän wc:n roskispusseiksi ja otan mukaan kauppaa jossa käytän niitä esim. jogurttipurkkien pussina (jokusen kerran purkin kannen rikkoontumisen aiheuttamanan sotkun korjanneena opittu tapa).
  Olkalaukussa kulkee mukana aina pari kangas kassia ja ruokakauppaan mennessä otan mukaan aiemmin mainitsemiani isoja kestokasseja sekä kahvipusseista punotun korin jossa kulkee kätevästi maidot ja isot jogurttipurkit.
  Satunnaisesti talouteen ilmestyvät muovipussit pyrin käyttämään ostoskasseina kunnes likaantuvat / repeytyvät, jonka jälkeen siirtyvät roskapusseiksi. Pienet repeytymät paikkaan maalarinteipillä että pysyvät roskat pussissa.
  Menneisyydessä ei taidettu käyttää roskapusseja. Esim. oma isoäitini muistan käyttäneen pelkää ämpäriä joka tyhjennettiin roskasäiliöön ja tarvittaessa pestiin/huuhdottiin. Muovikassien käyttö roskapusseina lienee alkanut samaan aikaan kun niitä kauppoihin ilmeistyi (alun alkaen nehän olivat ilmaisia).

  • On totta, että aiemmin ei taidettu roskapusseja juuri käyttää. Mutta nykyisin roskien kuskaaminen ilman pussia tuntuisi minusta turhan hankalalta. En jaksaisi sitä jatkuvaa ämpärinpesua. Olen kuitenkin miettinyt, että kun syksymmällä lajittelin muovit erikseen, sain niitä mahtumaan tosi paljon, kun kiinnitin vähän huomiota asetteluun. Eli esim. viilipurkit sisäkkäin jne. Tätä täytyy ottaa taas käyttöön, niin kestävät muovikassitkin pidempään.

 8. Meillä oli tuo sama ongelma viime kesänä. Päätin silloin että nyt loppuu muovipussiin ostaminen… Olen jo syksyllä käyttänyt ylimääräiset muovikassit ja tuolla keittiössä taitaa olla jotain 20 pussia isompia ja pikkupusseja sitten joku määrä. Roskapostin ostan rullassa. Ne on halvempia ja sopivat paremmin tuohon meidän keittiö roskasanko on.

  Meillä ei oikeastaan ole ongelmana nuo ruokakaupan muovikassit vaan juuri nuo pienemmät pussit joita tulee apteekista ja muista kaupoista, tosin niitä olen käyttänyt koirankakkapusseina kuin myös leipäpusseja. Keskikokoiset on hankalia… Niitä ei voi käyttää kumpaakaan tarkoitukseen. Roskispussiksi liian pieniä ja koirankakkapussiksi liian isoja.

  Keinona mulla on ollut se että mukana on AINA kestokassi ja juurikin kaikissa laukuissa omansa…ja autoon viedään kauppakassit heti kauppareissun jälkeen. Jos tulee sellainen äärimmäinen hätä että syystä xyz ei mukana ole kauppakassia ostan mieluummin sellaisen kaupan muovisen isomman monikäyttöisen kauppakassin. Ne on käteviä kaikenlaiseen kuljettamiseen vähän samalla lailla kuin Ikean siniset kassit.

  Hedelmäpusseja en ole kokenut ongelmaksi, koska nekin menee meillä hyvin koirankakkapusseina.

  • Minun täytyy nyt vain opetella tuo kestokassien kuljettaminen mukana joka paikkaan. Samoin jos sijoitan ne jo ennalta laukkuihin ym. en voi vedota siihen ettei taaskaan muistanut. 20 kpl varapusseja tuntuu ihan hyvältä määrältä. Sen verran mahtuisi siististi säilytyspaikkaan, eikä tule pula vaikka johonkin tarvitsisi enemmänkin kerralla.

 9. Minulla on tapana ottaa ruokakauppaan mukaan myös ns. kertakäyttöisiä hedelmäpusseja. Liimaan vain hintalapun vanhan päälle, ja pussi saa useamman käyttökerran, ennenkuin se lopulta päätyy roskapussiksi (kylppärin roskikseen, johon se on juuri sopivan kokoinen ☺). Säästyy kymmeniä hedelmäpusseja vuodessa. Suosittelen!

 10. Olen harjoittanut tätä jo muutaman vuoden. Tosin vasta viime vuonna tajusin, että vaatekauppaankin voi ottaa oman kassin mukaan. (Älkää kysykö miksen tajunnut aikaisemmin.) Muovikassit tuntuvat lisääntyvän kaapissa, minulla on niitä useampi kassillinen vieläkin. Osasyy tosin taitaa olla se, että olen vähentänyt jätteitäni siirtymällä kestotuotteisiin, ja nykyään leipäpussikin voi toimittaa roskiksen virkaa. Toki ennen tätä leipäpussi on palvellut eväspussina.

  • Minä olen ehkä parisen vuotta käyttänyt leipäpussit myös roskapusseina. Tajusin yhtäkkiä, että nehän ovat muovipusseja myös, joten ne voi ihan hyvin käyttää uudestaan. Palvelevat siten kaksi kertaa ennen muuttumistaan energiaksi. Jos minulla on aina oma kassi käsilaukussa, niin pärjään myös vaate- (heh, jos nyt joskus tänä vuonna menen) ja muissakin kaupoissa ilman. Itselleni pahin kompastuskivi on ollut apteekki ja muut liikkeet, joista tavaraa tulee pieniä määriä. Ne eivät kuitenkaan mahdu veskaan, joten olen usein joutunut ottamaan pussin. Paitsi nyt!

 11. Suosittelen laittamaan yhden (pieneksi taitellun) kassin myös jokaisen käyttämäsi takin taskuun. Itselleni ainakin tapaa usein käydä, että joskus sattuu olemaan liikkeellä ilman varsinaista laukkua, ja eikös juuri silloin tule poikettua johonkin kauppaan…

 12. Ruokakaupassa minulla on ollut kestokassit mukana vuosikausia, ja vaate- yms. ostoksilla olen ruvennut käyttämään niitä viimeaikoina. Vaatekaupassa täytyy kyllä olla kassalla tarkkana, että myyjä ei ehdi sujauttaa ostoksia muovikassiin, joka on oletusasetus. Sen sijaan olen huomannut, että apteekissa yleensä kysytään nykyisin, haluaako asiakas muovipussin. Jopa XXL:ssa ehdotettiin kassalla toppatakin pakkaamiseen ison ohuen muovikassin sijasta euron hintaista kestokassia. Roskapusseina käytän hedelmäpusseja, jotka ovat aivan riittävän isoja viisihenkisen perheen sekajätteille, kun pakkauskartonki, -muovi, metalli ja lasi kierrätetään. Jos roskapussilaatikko alkaa tulvia yli, otan käytettyjä hedelmäpusseja mukaan kauppaan ja liimaan hinnan vanhan päälle, kuten Hillakin yllä kertoi tekevänsä.Muovikasseja meidänkin taloudestamme kuitenkin löytyy, sillä mieheni ei valitettavasti pidä asiaa vaivan arvoisena.

  Turhien muovikassien ja -pakkausten käyttöä on kiistatta syytä välttää kaikin tavoin, mutta Tekniikka & Talous -lehdessä oli mielenkiintoinen näkökulma muovien hyötyihin: Parjattu muovipakkaus voi toisaalta säästää luontoa, jos esim. elintarvike säilyy sen ansiosta paremmin, eivätkä tuotannossa käytetyt luonnonvarat mene hukkaan tuotteen pilaantumisen vuoksi. Jos hyödyllinen muovipakkaus kierätetään käytön jälkeen asianmukaisesti, se ei päädy mereen – jonne kyllä päätyy muutakin muovia kuin kasseja, esim. kosmetiikan mikromuovia. Linkki: http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/muoviroska-ei-ole-tekninen-ongelma-vaan-kayttaytymisongelma-6604991

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)