Välitilassa

Tänä vuonna alennusmyynnit alkoivat näköjään vielä aiemmin kuin edellisinä vuosina. Alet aiheuttavat vähän samanlaisen paradoksin kuin joulusiivouskin. Ensin ostetaan hirveästi tavaroita lahjaksi, ja sitten parin päivän päästä ostetaan lisää hirveästi tavaroita, koska alennusmyynnit alkoivat. Kuulostaa epäloogiselta näin kirjoitettuna, mutta niinhän asia tuppaa olemaan.

Toisaalta joulun jälkeinen aika aiheuttaa ainakin minussa selkää raivausvimmaa. Tavaroita on juuri tullut lisää ja niille pitäisi keksiä paikka. Tuntuu vain siltä, että kaapit ja hyllyt ovat ennestäänkin täynnä. Tähän vaikuttaa ainakin minulla myös vuoden vaihtuminen. Uusi vuosi, uusi alku ja uusi parempi elämä. Kun en myöskään ole tänä vuonna tehnyt kunnollista joulusiivousta, ja Koko koti kuntoon -projekti jäi kirjan takia kesken heti alkumetreillä, silmiin pistää kaikki paikat, jotka todella tarvitsisivat raivaamista. Kirjahylly on yksi, komero toinen ja työhuone kolmas kohde. Jälkimmäisen suhteen pääsin jo hieman eteenpäin ennen joulua, mutta tehtävää riittää.

Olen välitilassa. Toisaalta alennusmyynnit houkuttelevat kuin vanhasta muistista. Jostain syystä minun on vaikea vastustaa mahdollisuutta tehdä edullisia löytöjä. Toisaalta en oikeasti tarvitse yhtään mitään ja kotona on valmiiksikin kaikkea mahdollista. Olen myös päättänyt tehdä radikaaleja muutoksia vaatteiden ostamiseen liittyviin tottumuksiin, joista postaan tarkemmin kun vuosi vaihtuu. Siihen nähden alennusmyynnit eivät ole oikea paikka viettää aikaa tällä hetkellä.

Huomaan, että minulla on kaksi tavallaan toisilleen vastakkaista mutta yhtä vahvaa pyrkimystä. Haluan sekä vähentää turhaa tavaraa ja pitää kodin tavaramäärän maltillisena ja sopivana. Toisaalta kuitenkin rakastan sitä, kun onnistun ostamaan jotain tarpeellista normaalia hintaa halvemmalla, ja mitä suurempi alennus sen parempi. Sisäinen aliostaja ja optimalisti taistelevat siis keskenään alennusmyyntiaikana. Epäilen, että tässä käy niin, että päädyn alennusmyynteihin, enkä lopulta osta sieltä mitään.

Aiotteko alennusmyynteihin? Vai onko raivausvietti vahvempi?

12 vastausta artikkeliin ”Välitilassa

 1. Sain muutamassa vuodessa itseni ”vieroitettua” alennusmyynneistä. Asiaa auttoi kun nykyään on koko ajan jossain joku ale. Pian koittaa uudet hullutpäivät/ hulinat/ mega-alet. Toki voi jäädä ilman hyviä tarjouksia mutta toisaalta myös välttyy niistä turhista ostoksista, joille ei sittenkään ollut käyttöä.

  • Olet aivan oikeassa. Tuon kun muistaisi! Jos ostaisi vain listan mukaan tarpeeseen, ei tarvitsisi edes mennä kauppaan muuta kuin silloin, kun jotain todella puuttuu.

 2. En ole kova ale-hai muutenkaan, mutta vilkaisu tilille riitti vakuuttamaan, että tänäkään vuonna ei sinne tartte lähteä… =D

 3. Ei tarvitse lähteä alennusmyynteihin… pienellä budjetilla mennään meidän perheessä edelleenkin koska työttömyyttä ja opiskelua. Valtiovalta pitää huolen, että nämä pienetkin korvaukset pienenevät edelleen vuoden alusta lähtien…Vanhoilla vaatteilla yritetään pärjätä ja kotiin ei tarvita mitään akuutisti (onneksi). Uusitaan tavaroita tarvittaessa sitten kun rahatilanne on parempi.

  Muutenkin pyrkimys on ollut pikemminkin hankkiutua eroon ylimääräisistä tavaroista kuin hankkia uutta….

  Lapset/nuoret saivat lahjaksi lahjakortteja, joten he varmaan hankkivat jotakin tarpeellista vaatetavaraa alennusmyynneistä.

  • Niin, eikä siinä ostamisessa ostamisen takia edes ole mitään järkeä. Onneksi olen tänä vuonna onnistunut hyvin, enkä ole kantanut kotiin oikeastaan mitään. Meikkisiveltimen ostin, kun edellisestä lähtivät karvat irti. siis niin irti, ettei sitä voinut enää käyttää.

 4. Yhtä asiaa minä en ymmärrä. Mistä syntyy jatkuva raivauksen tarve, esimerkiksi kirjahyllyssä tai työhuoneessa? Ymmärrän raivauksen niin, että taloudesta poistetaan isoja määriä tavaroita. Järjestämisen tarpeen ymmärrän, tavaroilla on taipumus mennä epäjärjestykseen ja kadota jemmoihin, jos niitä ei tietoisesti pidä järjestyksessä.

  Itsellä raivaukset (tavaroiden karsimisena) ovat liittyneet lähinnä (maasta)muuttoihin sekä toimiston että viihteen digitalisointiin ja harrastusten lopettamiseen. Eli eritasoisiin elämäntilannemuutoksiin. Lastenvaatteiden ja lelujen karsimisen ymmärrän myös, koska ne liittyvät lasten kasvamiseen. Muutoin tavaroita poistuu kulumisen tai rikkimenemisen vuoksi yksittäin, mutta niiden poistamista ei pidä raivauksena.

  • Tämä on niin loistava kysymys, että teen tästä oman postauksen. Luulen, että tarkoitan raivaamisella vähän eri asiaa. Minulle se tarkoitta tilan tekemistä, eli siihen sisältyy myös järjestäminen hyvin vahvasti. Tavaroita poistuu myös vaihtelevia määriä. Välillä enemmän, kuten nyt ennen joulua, ja välillä vähemmän. Noista em. tiloista työhuone vaatii raivaamista, koska sinne on tapana heittää kaikki mille ei ole muuta paikkaa. Eli raivaaminen tarkoittaa myös sitä, että kaikelle keksitään hyvä oma paikka. Kirjahylly on taas saanut elää omaa elämäänsä jo viitisen vuotta. Siinä ajassa se on täyttynyt, eikä kaikki enää mahdu hyllyille. On siis aika poistaa jotain.

 5. Alennusmyynteihin tietoisena suuntasimme, täsmäostoksena Vaimoni joululahjaksi lupaama kylpytakki:
  Stockalla ei kokoa…
  … Dressmannilla alessa ei kokoa, XXL puolella hinta 89,90 ei kiitos…
  Seuraavana päivänä Prismalla ei alennuksessa kokoa, joten Prisman normihintainen kylpytakki hintaan 29,90 € lähti mukaan.

  Kotona sovittaen ja analysoiden oli loisto-ostos, toki perheyhtymän monetaaristen varojen supistuminen vaikkapa -50% alennuksella ei olisi haitannut, mutta hyvä näinkin…

  Edellinen kylpytakki heitettiin kesällä roskiin pahasti remontissa repeytyneenä ja 15+ vuotta palvelleena.

  • Jos kylpytakki maksaa 29,90 ja se kestää toiset 15 vuotta, sille tulee hintaa noin kaksi euroa per vuosi. Mielestäni vuositasolla satsaus on vähintäänkin kohtuullinen! Eli hyvä ja järkevä ostos.

 6. Anoppini sanoo aina kun olemme syömässä heidän luonaan, että ”hän raivaa pöydän”, tarkoittaen, että aterian jälkeen siivotaan kaikki pois. Eli raivaa saadakseen tavarat paikoilleen: tähteet lautasilta roskikseen, ylijäämät jääkaappiin tai pakastimeen tai kaappeihin, astiat tiskikoneeseen, tiskikone päälle, käsitiskattavat tiskataan ja laitetaan kuivumaan astiakaappiin, pöytä siistiksi. Välillä huumorimielessä kääntyy sanonta raivoamiseksi 🙂

  • Kyllä, huomaan että käytän termiä samalla tavalla. Raivaaminen on laajempi käsite kuin pelkästään tavaroiden poistamista. Tästä ehkä tulee näitä väärinkäsityksiä myös.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)