Tavarataidot – Arkijärjellä koti kuntoon

Nyt se on valmis! Kirja on lähtenyt painoon enkä voi tehdä siihen enää ainuttakaan muutosta, korjausta tai säätöä. Olen tainnut pariin otteeseen täälläkin mainita, että olipahan operaatio (kuuluuko huumori sinne asti…?) Olen puhunut kirjoittamisesta mutta en juurikaan itse kirjasta. Syynä on se, että niin kauan kun teksti on ollut työn alla, en ole halunnut sisällöstä hirveästi kertoa. Mutta nyt kun tiedän, ettei mikään enää muutu, on aika korjata tämä epäkohta välittömästi.

Kirjan nimi on Tavarataidot – arkijärjellä koti kuntoon. Sen ytimessä ovat tavarataidot, toisin sanoen minun näkemykseni siitä, miten tässä yltäkylläisyyden täyttämässä maailmassa pitäisi elellä. Minusta tavaroihin liittyvässä keskustelussa on ongelmana se, että yleensä näkökulma jää liian kapeaksi. Puhutaan raivaamisesta, mutta ei siitä, mistä ne kaikki tavarat ovat kotiin tulleet, saati sitten siitä, miten niiden tuloa voisi jatkossa estää. Toisaalta tuntuu siltä, että raivaamisen huumassa unohdetaan, että on paljon tavaroita, joiden säilyttäminen on aivan järkevää, vaikka ne eivät niin sanotusti pirskahtelisikaan. Minusta on pidempään tuntunut siltä, että monet tavaroihin liittyvät ongelmat häviäisivät, jos ihmiset hahmottaisivat paremmin, mikä on sopivasti.

Blogia kirjoittaessa olen näitä kaikkia asioita miettinyt, ja yhtenä kauniina päivänä sain idean, joka kantaa koko kirjaa: meiltä puuttuu tavaratataitoja. Sellaista osaamista, jonka avulla tavarat pysyisivät hallinnassa ilman valtaisaa ponnistelua. Osaamme monenlaisia ”kansalaistaitoja”, joiden avulla esimerkiksi on helppoa elää terveellistä elämää: karkkipäivä, lautasmalli ja arkiliikunta. Kaikki tietätävät mitä ne ovat ja miksi niitä kannattaisi noudattaa. Mutta ruokaan liittyvään yltäkylläisyyteen on ehditty totutella pidempään kuin tavaroihin, ja ehkä siksi myös tuollaisia taitoja on ehditty kehittää. Tavaroiden suhteen muutos on tapahtunut parissa viime vuosikymmenessä, eikä tilanteeseen olla vielä ehditty sopeutua.

Kirjassa kerrotaan tavarataidoista hyvin käytännönläheisesti. Jos tiettyjä tähän aiheeseen liittyviä kirjoja on kritisoitu siitä, ettei niissä kerrota mitään siitä, mitä poistettaville tavaroille pitäisi tehdä, Tavarataidoissa tätä puutetta ei esiinny. Kaikki mistä kirjoitan, käydään läpi käytännön kautta. Toisaalta kirjoitan myös psykologisesta puolesta. Mikä saa meidät takertumaan tavaroihin? Miksi niistä on niin vaikea luopua? Tai miksi ilmaista tuotetta on niin vaikea vastustaa?

Tavarataidot ei ole raivauskirja, koska raivaaminen on vain yksi kaikista tavarataidoista. Raivaamista käsitellään kyllä, ja kerron oman näkemykseni siitä, miten se fiksusti tehdään, mutta kirjassa on paljon muutakin. Minua suoraan sanottuna on vähän ärsyttänyt se, että usein tulee sellainen vaikutelma, että pelkästään tavaroita poistamalla tilanne saataisiin hallintaan. Mutta poistaminen on vain pieni siivu kokonaisuudesta. Siksi puhun myös mm. siitä, miten tavarat saadaan pysymään hyvinä mahdollisimman pitkään, miten on mahdollista välttää niiden ostamista kokonaan tai millaisilla tavoilla voi estää kokonaismäärää paisumasta. Tämä ei ole myöskään sisustuskirja tai järjestelyopas. Minulle on aivan sama, viikkaatteko pystyyn vai pinoon tai kuinka monta paria kenkiä joku omistaa.

Vaikka olen kirjoittanut näistä samoista asioista täällä blogissa, copy-paste -toimintoa ei ole käytetty lainkaan. Teksti on alusta lähtien uutta, ja mukana on sellaistakin, mistä en tietääkseni ole koskaan kirjoittanut. Tyyli on kyllä varmasti tuttua, mikäli on tätä blogia pidempään seurannut. En yritä tarjoilla kaikille sopivaa mallia, vaan pikemminkin esittelen erilaisia tapoja, joista joku ehkä sopii sinulle. Minusta on tärkeää ottaa huomioon, että ihmisten elämäntilanteet, maut ja resurssit ovat erilaisia. Täytyy siis varoittaa etukäteen, että mitään Konmari-toisintoa ei ole tulossa. Ei myöskään minimalismia eikä muutakaan -ismiä. Olen nimittäin sitä mieltä, että se mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Minun on mahdotonta sanoa, mikä on sopiva määrä kattiloita tai pyyhkeitä – jotain osviittaa voi antaa, mutta täsmällistä vastausta ei. Noita edellä mainittuja suuntauksia sivutaan kirjassa, enkä missään nimessä niitä tuomitse, päinvastoin. Oma tyylini on vain tuoda laajempi näkökulma asiaan.

Kirja julkaistaan siis heti ensi vuoden alussa. E-kirjana se tulee kuitenkin myyntiin tietääkseni jo välipäivinä. Jos haluatte kysyä tai kommentoida kirjaan liittyen, niin vastailen kaikkiin kommenttiosastolla!

18 vastausta artikkeliin ”Tavarataidot – Arkijärjellä koti kuntoon

 1. Kuulostaa mahtavalta! Jossain vaiheessa ymmärsin, etten ole oppinut kotoani juurikaan tavaranhallintataitoja. Niitä opetellessa on vierähtänyt aika monta omaa aikuisvuotta, enkä ole maalissa vieläkään. Toivon, että omille lapsille olisi enemmän annettavaa tällä saralla kuin mitä eväitä itse olen lapsuudenkodista mukaani saanut. Tämä kirja tulee varmasti avuksi meidän perheelle!

  • Kiitos kommentista! Toivon, että tästä on iloa. Vaikka varmasti kritiikkiäkin löytyy!

   Minulla on sama ajatus,että meidän lapset oppii kotoa, miten tavaroiden kanssa toimitaan. Ajatelkaa, jos seuraavien sukupolvien ei tarvitsisi raivata tai ”marittaa” yhtään mitään!

  • Kiitoksia! Hätäisimmät voivat ladata sen äänikirjana jo joulun jälkeen, mutta paperikirjaa täytyy odottaa tammikuun alkuun asti.

 2. Kuulostaa tosi kiinnostavalta ja kattavalta kirjalta! Onnittelut! Toivottavasti sitä hankitaan sitten aikanaan kirjastoihinkin. (Olen tällä hetkellä kirjastossa töissä ja ahkera kirjaston käyttäjä, niin sillä se tulee ensimmäisenä mieleen.)

  • Kiitos! Uskoisin että sitä hankitaan kirjastoihinkin. Niihinhän voi toivoa kirjoja myös, joten jos tämä kiinnostaa niin toivokaa toki oman alueen kirjastoon muutama kappale!

 3. Suunnattoman isot onnittelut! Varmaan menee kaupaksi. No worries 🙂
  Ja kirjastoihin tuota hankitaan ihan hulluna.

  • Kiitos! Täytyy toivoa että olet oikeassa 🙂 Mulla pyörii jo mielessä uusi idea, mutta en uskalla esitellä sitä kustantajalle, ennen kuin tämä ensimmäinen on vähän ruvennut käymään kaupaksi.

 4. Kirjasi kuulostaa erittäin kiinnostavalta ja monipuoliselta! Ajattelisin, että ne tavaranhallinnan taidot mitä minullekin on kotona opetettu ovat enemmänkin ”kaikki säästetään pahan päivän varalle” sekä ” kun halvalla saadaan”, eikä kumpikaan noista toimi tämän päivän tavarapaljoudessa.

  • Kiitos! Jokainen sukupolvi opettaa tietysti sitä, mikä on itselle tuntunut järkevältä. Ei siitä pula-ajasta ole edes sataa vuotta vielä. Toivoisin, että osa vanhoista tavoista nousisi jälleen kunniaan, kuten laadun arvostus ja se, että pyritään käyttämään loppuun asti ennen kuin hankitaan uutta. Omalle jälkikasvulle toivon siirtäväni sellaista tasaisen raivauksen filosofiaa, ja valppautta tavaroiden suhteen.

  • Kumpikin toimii edelleen – ainakin sillä joka joutuu elämään työmarkkinatuella tai jopa ilman sitä.

 5. Mahtavaa, että kirja on nyt valmis! E-kirja on minun valintani, koska 1) olen malttamaton 2) en aio enää seuraavassa muutossa kantaa kymmentä kirjalaatikkoa.

  • Minusta olisi ihanaa, jos kirjasta tehtäisiin vielä äänikirjaversio, mutta se päätösvalta on kustantajalla, ei minulla. Mutta e-kirja tulee varmuudella, ja äänikirjastakin saa haaveilla. E-kirja on tosi hyvä idea, jos on muuttamassa!

 6. Hienoa! Odotan innolla! Saat olla ylpeä itsestäsi, ja kirjasi tulee hyvään saumaan, kun ihmiset tuskailevat joulun jälkeisessä tavara-ahdingossa. Danakin sanoi, että joulun jälkeen on huikea piikki kävijämäärissä hänen blogissaan. Sinun blogiasi on ollut kiva seurata. Tulin itse seuraamaan silloin pahimmassa tavara-ahdingissa, kun kotonani oli parin kuolinpesän viimeiset tavarat ja oman ison perheen Huh, siitäkin selvittiin…

  Toivon sydänestäni kirjallesi menestystä!

  • Kiitos 🙂
   Olin iloinen, kun Tammi halusi kirjan nimenomaan vuoden alkuun, eikä joulumarkkinoille. Alkuvuosi on juuri oikea aika tälle kirjalle. Sama kävijäpiikki näkyy nimittäin myös Arkijärjen puolella, tosin ei vielä Tapaninpäivänä kuten Danalla mutta heti tammikuussa kyllä. Johtuu varmaan siitä, että meillä lomat jatkuvat pidempään kuin USAssa.

 7. Ainakin pääkaupunkiseudun helmet-kirjastoille on kirja tilattu, löytyy haulla. Laitoin itseni jo varausjonoon 🙂

 8. Kiitos tosi hyvästä kirjasta. Toivon mahdollisimman monen lukevan sen. Itse en kuulu hamstraajiin, mutta sain paljon hyvää tietoa. Toivon menestystä kirjallesi.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)