Kuinka selvitä joulukaaoksesta, eli joulun jälkeinen raivaus

Oletteko huomanneet ilmiötä, että ennnen joulua siivotaan ja sitten joulun jälkeen siivotaan lisää? Olen ihmetellyt tätä monena vuonna. Koti on siisteimmillään juuri ennen kuin istutaan joulupäivälliselle mutta sen jälkeen kun lahjat on aukaistu, kaaos on kauhea. Näin on ollut kaikissa paikoissa, joissa olen joulua viettänyt, joten epäilen tämän olevan suhteellisen yleinen ilmiö.

Kun syödään hyvin, tulee paljon tiskiä. Meillä on jouluisin alkuruuat (kalat), pääruoka (kinkku) ja vielä jälkiruoka. Tänä vuonna pöydän ääressä istui 9 ihmistä, joten siitä voi nopeasti laskea, kuinka paljon tulee tiskiä pelkästää laseista ja lautasista, ja siihen tietysti vielä ruoanlaittoon käytetyt astiat päälle. Tämän urakan ratkaisu on onneksi tiskikone, joka pyörikin nonstopilla koko aattoillan. Eilen tiskasin käsin ne muutamat lasit ja kulhot jotka eivät kestä tiskikonetta, ja keittiö on palannut suunnilleen normaaliksi.

Lahjojen avaaminen on luku sinänsä. Lahjojen määrä yritetään joka vuosi pitää kohtuullisena, mutta siitä huolimatta yhdeksän ihmisen lahjat muodostavat aikamoisen paperihässäkän. Yritän jo aattoiltana kerätä suurimman osan roskista yhteen isoon paperikassiin, mutta ainakin meillä olohuone on lahjoista johtuen kaikki pyhät melko sekaisin. Tällä hetkellä keskellä lattiaa on pari paperiroskapussia (jotka vien roskikseen tänään, mikäli sinne mahtuu) ja lahjoja on pöydillä ja tuoleilla. Tämä on mielestäni pari päivää ihan ok, mutta tänään on tavoitteena tyhjentää olohuone ylimääräisistä tavaroista.

Viimeisenä on pyykkivuori, joka johtuu siitä, etten ole joulunpyhinä halunnut pestä pyykkiä. Meillä ei ole hyvää paikkaa kuivaustelineelle, joten jos en halua sitä olohuoneeseen, yksinkertaisinta on olla pesemättä. Pyykkiä kuitenkin kertyy normaalia enemmän, sillä vaihdoin kaikille puhtaat lakanat jouluksi, olemme saunoneet paljon (taloyhtiön sauna, joten laudeliinat menevät joka kerta pesuun), on servettejä ja pöytäliinoja sekä tietysti sitä tavallista vaatepyykkiä. Tänään alkaa vuoren madaltaminen, yksi koneellinen kerrallaan!

Jos kotisi on päätynyt joulukaaokseen, tässä vielä pikaohje järjestyksen palauttamiseksi:

 1. Ota mahdollisimman iso roskiskassi ja tee sen kanssa sekajätekierros. Kulje kaikki huoneet läpi, ja kerää kassiin kaikki paperisilppu, tyhjät pakkaukset, karkkipaperit ynnä muut. Jatka kassin kanssa suorinta tietä ulkoroskikselle saakka.
 2. Siivoa tiskipöytä puhtaaksi. Se saa keittiön näyttämään siistiltä. Tiskit koneeseen, käsitiskit puhtaaksi, ruuantähteet kaappiin ja roskat roskikseen. Useimmiten sotku syntyy pakkauksista ja kääreistä. Kun ne siivoaa pois, yleisvaikutelma paranee hetkessä.
 3. Lopuksi kerää lasten lelut ja lahjat heidän huoneisiinsa, aikuisten lahjat omille paikoilleen (kirjat hyllyyn, vaatteet kaappiin, astiat ja syötävät omille paikoilleen keittiöön).

Tähän operaatioon menee tiskin koosta riippuen vartista kolmeen varttiin. Kun sen päälle pyöräyttää pölynimurilla neulaset ja pikkuroskat pois lattialta, koti näyttääkin jo varsin siistiltä. Itse aloitan homman sillä, että kuskaan nyt nuo roskapaperit ulos energiajätteeseen. Muistattehan, että käärepaperit kuuluvat sekajätteeseen, ei paperinkeräykseen. Samoin kinkunrasva esim. talouspaperiin imeytettynä biojätteisiin tai suljetussa purkissa sekajätteisiin. Mutta ei missään nimessä viemäriin!

Onko teillä havaittavissa joulunjälkeistä kaaosta?

12 vastausta artikkeliin ”Kuinka selvitä joulukaaoksesta, eli joulun jälkeinen raivaus

 1. Juu, sama meno meillä. IhmeestI sitä joulun ”vapaat” menee siivoushommissa, ei meillä ainakaan kämppä pysy järjestyksessä omin avuin 😉 huomenna sitten töihin lepäämään.

  • Mulla on usein sama fiilis, että ihanaa kun pääsee lomien jälkeen takaisin tavalliseen arkeen, ja kaikki rutiinit alkavat pyöriä normaalisti. Ei liity vain siivoukseen vaan ihan kaikkeen.

 2. Kaaosta oli pienen hetken ajan, mutta keräsin heti lahjapaperit kasseihin ja laitoin tiskit koneeseen ja siivosin tiskipöydän ja ruoat pois, joten se oli siinä. Meillä oli aattoa viettämässä myös 9 ihmistä, joista yksi oli 2-vuotias hyvin vauhdikas lapsenlapsi. Lisäksi paikalla oli kolme koiraa, joista kaksi omaa ja yksi kyläilevä pikkupentu, jonka vuoksi oli matot rullalla ja papereita lattialla (ja silti tuli jätöksiä lattioille ja mattorullan päällekin…). Ehkä eniten sellasta sekasortoista oloa aiheuttikin tuo pikkukoira ja mattorullat.

  Olen kaivannut joulua, kun koko perhe lapsineen ja heidänkin perheineen on täällä, mutta täytyy sanoa, että kyllä huokaisin, kun kaikki lopulta lähtivät ja sain siivottua kodin normaalitilaan (=matot lattioille)….. Nyt mietiskelen, miten kauan pidän täällä tätä joulua vielä, kuusikin on karistanut siitä hetkestä asti kun se sisään tuotiin jo viikkoa ennen joulua… Hyasinteista en kuitenkaan luovu ennen kuin ne on ihan entiset!

  • Olen ajatellut niin, että tietty epäjärjestys vähän kuuluukin asiaan. En yritä raivopäänä siivota jouluisin. Mutta ymmärrän kyllä että on kiva saada matot lattialle ja varsinaiset roskat pois lattioilta. Meillä kävi kuusen kanssa hyvä tuuri tänä vuonna, siinä on neulaset pysyneet tosi hyvin.

 3. Meidän kahden aikuisen taloudessa siivotaan tosi vähän ennen joulua eikä joulun jälkeenkään paljoa.
  Aattopöydässä ja lahjanjaossa on yleensäkin korkeintaan vain neljä aikuista.
  Kuusi ulkoistettiin viisi vuotta sitten parvekkeelle eli neulasongelma siirtyi sisältä pois.
  Ensi vuonna taidan yrittää tehdä ruokia pelkästään sen vuoksi itse että saan tarpeeksi pieniä eriä. Nytkin on ihan liikaa laatikoita ja leipiä, vaikka kuinka yritin ostaa pienimmät pakkaukset.
  Minä luopuisin lahjoistakin, mutta mies haluaa lahja’rumban’. Vähän ostetaan ja täsmälahjoja nekin – tai lahjakortteja.
  Tää on tämmöinen suht yksinkertainen joulu 🙂

  • Meillä tuli mutkia matkaan aattona, ja pöydässä istui kaksi ihmistä enemmän kuin aluperin luultiin. Siitä oli kuitenkin se hyöty, että ruokien määrä oli juuri sopiva! Jotain jäi, mutta ne syötiin parin seuraavan päivän aikana kaikki pois. Minusta on ihanaa, ettei sitä kinkkua tarvitse syödä viikkokausia. Se on hyvää sen pari päivää, mutta sitten ainakin minulla alkaa tökkiä aika pahasti.

 4. Meillä oli joulua viettämässä 4 aikuista ja 2 nuorta eli tyttäret ja vanhimman tyttären poikaystävä ja lahjojen määrä oli todella maltillinen. Muutkin sotkut jäivät vähäisiksi. .. Nyt pitäisi vaan ylläpitää tämä siisteys joka joulusiivouksessa saatiin aikaiseksi… ☺

 5. Vietin joulua onneksi vanhempieni luona, joten oma koti säilyi siistinä. 😀 Vanhemmillani käy aaton, joulupäivän ja tapaninpäivän aikana arviolta 20 sukulaista tai ystävää kylässä. Muuten kaikki menee hyvin, mutta se YKSI perhe saa järkyttävän kaaoksen aikaan joka vuosi. Vanhemmilla on jääneet lapset kasvattamatta, minkä vuoksi 10 ja 12 -vuotiaiden poikien touhu on aivan hirveää seurattavaa. Mielestäni heitä ei pitäisi kutsua ollenkaan kylään, kun kaikilla on vaan paha mieli heidän vierailunsa jälkeen ja siivottavaa kuin 20 lapsen kaverisynttäreiden jälkeen. Mutta äitini mielestä sukulaisuus on tärkeämpää kuin käytöstavat…

  • Tuo on kyllä tylsää, jos yhdet vieraat onnistuvat terrorisoimaan koko muun porukan joulua. Mutta erinäiköiset perhekuviot ovat hankalia. Siinä on paha ulkopuolisen mennä sanomaan mitään. En osaa sanoa miten tuon voisi ratkaista, paitsi ehkä keskustelemalla asiasta etukäteen jotenkin neutraalisti. Mutta se lienee helpommin sanottu kuin tehty.

 6. Meillä myös 9 joulunviettäjää aattona. Omat vanhempani jäivät vielä yöksi, mutta poikani perhe lähti omaan kotiinsa aattoiltana. Eli sama meno täälläkin, lahjojen avaamisesta se suurin sotku syntyi. Mutta sitten kun lapset lähtivät lahjapinoineen, oli taas jo aika siistiä.

  Hassuinta on minusta se, että juuri ennen joulua saa viimein raivattua paikoilleen kaiken sellaisen pikkusälän, kuten ajelehtivat käsirasvapurkit, laturin johdot yms. usein ja aina eri paikassa tarvittavat tavarat. Sitten taas lahjojen avaamisen jälkeen on kasa uutta pikkutavaraa, jolle pitää löytää paikka. Näin aikuisena onneksi lahjojen määrä on pieni, mutta onhan niillekin sijoituspaikka löydettävä. Joulusiivous myös yleensä tarkoittaa kaikenlaisen ylimääräisen esiin ottamista, kuten jouluinen pöytäliina, läjittäin erilaisia jouluvaloja ja tietysti kuusi koristeineen. Joulun jälkeen niitä saa sitten siivota pois.

  • Meillä ei tänä vuonna ollut sentään yövieraita (ennen joulua oli kyllä). Ja joo, tunnistan juuri tuon pikkusälän. Meillä vielä pakettikoristeet ja parhaat nauhat sekä siisteimmät lahjapussit säästetään uudelleenkäyttöä varten, ja niiden säilyttely on oma taiteenlajinsa. Eli olohuoneessa on lajiteltuna roskiin meneviä sekä säästettäviä pakkauksia. Sitten on lapsi, joka ei anna heitttää MITÄÄN pois, joten hän säilöö vielä jokaikisen legopaketinkin. Ne siis poistetaan salaa joskus tammikuun puolessa välissä.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)