Kuinka monta pyyhettä on tarpeeksi?

Tämä on jatkoa edelliselle kirjoitukselle. Välillä törmää otsikon kysymykseen: kuinka monta kappaletta jotakin tavaraa tarvitaan joko yhdelle tai useammalle henkilölle? Tässä kysymyksessä tuntuu olevan yleensä takana se, kuinka pieneen määrään tavaroiden lukumäärän voi supistaa. Laskukaavoja on monia erilaisia. Esimerkiksi pyyhkeissä kaikista minimalistisin versio on kaksi pyyhettä yhdelle ihmiselle: yksi käyttöön ja yksi pesuun. Vähän väljemmin tulkiten voi ajatella vielä näiden lisäksi pari lisää mahdollisia vieraita varten.

Vaatteiden määrää puolestaan lasketaan usein viikonpäivien mukaan, esimerkiksi alusvaatteita ja sukkia yksi puhdas setti jokaiselle päivälle. Astioita taas niin monelle kuin voi ajatella, että yhtä aikaa on syöjiäkin. Näissä laskukaavoissa on oma ideansa, mutta ne eivät yleensä ota huomioon poikkeustapauksia, vaan ne on suunniteltu optimaaliselle elämälle. Esimerkiksi jos harrastaa urheilua, tarvitsee luultavasti tavallisten lisäksi treenipyyhkeitä. Kun laittaa ruokaa, on ainakin minusta mukavaa, ettei ruoanlaitto häiriinny, vaikka kaikki ei olisikaan puhtaana sillä hetkellä. Esimerkiksi siksi on kätevää, kun astioita on yli minimin. Mutta kuinka laskea täsmällinen määrä, johon asti vähentää?

Ehdotan erilaista lähestymistapaa. Jos tavaralle on tilaa ja järkevä paikka, sen voi ihan hyvin säästää. Lukumäärien laskemisen sijaan voi päättää, että tämän verran tilaa tälle tavaralle on omassa kodissa sopivasti. Jos laatikossa on tilaa useammalle kuin kahdelle pyyhkeelle, miksi ei säilyttäisi enempää?  En tiedä kuinka monta pyyhettä omistan. Tiedän kuitenkin kaksi asiaa: ne eivät koskaan lopu kesken, vaikka lapselle iskisi mahatauti, tulisi yllätysvieraita yökylään tai vaikka en jaksaisi pestä pyykkiä pariin viikkoon. Toiseksi ne kaikki mahtuvat pyyhehyllykköön, joka on kylpyhuoneessa.

Myönnän, että hyllykkö on tällä hetkellä hiukan liian täynnä, siellä on ehkä yksi tai kaksi pyyhettä liikaa, jotta käyttäminen olisi optimaalista. Mutta mihin karsisin järkevästi 1-2 pyyhettä? Niiden kuskaaminen eläinsuojaan olisi mielestäni turha vaiva hyötyyn nähden. Kierrätyskeskukseen vieminen olisi dumppaamista. Paljon järkevämpää on käyttää itse pyyhkeet loppuun, ja tehdä niistä sitten rättejä, kun ne alkavat hiutua puhki. Tilaongelma ratkeaa vähitellen itsestään, jos en itse tuo hyllyille jostain lisää täytettä.

Aavistuksen liian täysi hylly on kuitenkin yhdentekevä yksityiskohta arjen toimivuuden kannalta. Mikään ei pursuile yli, kaikki pysyy järjestyksessä. Sen sijaan pari pyyhettä per nenä olisi meidän perheessä liian vähän. Tämä liittyy taas siihen mistä edellisessäkin kirjoituksessa puhuin, eli siihen että varaudun mieluiten ennalta kaikenlaiseen. En esimerkiksi halua olla riippuvainen siitä, että pesisin pyykkiä täsmällisin väliajoin.

Luulisin, että useimmilla meistä on lopulta aika hyvä näppituntuma siitä, mikä määrä on sopivasti. Sehän on tietenkin kaikilla eri – meille sopii runsaampi määrä, mutta joku muu voi hyvin tulla toimeen kahdella kappaleella. Myös tästä syystä on minusta vähän vaarallista mennä toisen puolesta arvioimaan, kuinka monta on oikea määrä. Ihmisten elämäntilanteet  ovat niin erilaisia. Jos tuntuu siltä, että esimerkiksi juuri pyyhkeitä on turhan paljon, voi vähentää vähitellen ja katsoo, millainen määrä tuntuu sopivalta.

Ja nyt minua tietenkin kiinnostaa, mikä on sopiva määrä pyyhkeitä teillä? Kaksi per henkilö, vai paljon enemmän? Vai oletko koskaan edes laskenut? (Minä en ole.)

25 vastausta artikkeliin ”Kuinka monta pyyhettä on tarpeeksi?

 1. Sopiva määrä pyyhkeitä on tarpeellinen määrä. Joku pärjää yhdellä, toinen tarvitsee viisi. Itse pärjään kahdella, mutta ehkä kolme olisi optimi. Pesussa, kaapissa ja käytössä. Nelihenkisellä perheellä voi olla pyyhkeitä 20 kpl:tta (eli 5 /hlö) ja ihan tarpeellinen määrähän se voi olla. On eri asia olla perheellinen, illalliskutsuja sukulaisille ja ystäväperheille järjestävä ja paljon harrastava kuin harrastamaton sinkku, jonka luona ei kyläillä. Tarpeita löytyy joka välille.

 2. Meillä kotikäytössä kahdella aikuisella on kolme pyyhettä per hlö, jotka ovat luksuspaksuja. Käytännössä kahdet kaapissa puhtaina ja yhdet käytössä, koska meillä pyykätään suoraan käytöstä, tilaa ei olisi säilyttää niitä pyykkeinä missään.

  Sitten on ne vanhemmat ja kätevän ohuet pyyhkeet, joita löytyy vielä 4 x 2 kpl, joita käytetään mökillä ja veneellä (purjevene). Varsinkin veneellä, jossa viikonloput ja kesälomat vietetään, on käytännössä oltava mukana kotoa asti kaikki, kun noin vain ei pyykille pääse. Kesälomalla kaikki neljän-viiden viikon pyyhkeet on oltava mukana. Samoin lakanat, joita on oltava sen verran, että yhden on kotona kuitenkin sängyssä ja loput 2-4 paria mukana veneellä.

  Oma lukunsa on sitten vielä esim kaikki astiat, jotka on talven ajan säilössä kellarissa ja keväällä taas kannetaan veneeseen… Mutta se on jo toinen tarina 🙂

  • Vene-, mökki- ym. järjestelyt onkin asia erikseen. Minusta on myös kätevää, että löytyy sekä paksuja että ohuita pyyhkeitä. Paksut on ihania kotona, mutta uimareissuille jne. on kätevää, kun ohut ja nopeasti kuivuva pyyhe mukana.

 3. En tiedä pyyhkeiden määrää, mutta niitä on sopivasti kahdelle asukkaalle, useammalle vieraalle ja mahdolliselle perheenlisäykselle ja vielä mökkipyyhkeet kaupan päälle.

  Vähensin pyyhkeitä muutama vuosi sitten, heitin ihan huonoimmat räteiksi. Nyt kaikki pyyhkeet ja lakanat yms. mahtuu niille varattuun yhteen kaappiin. Eli nyt niitä on sopivasti.

  Aina välillä toivon, että sieltä huonommasta päästä olevat pyyhkeet unohtuisivat matkalle tai katoaisivat jonnekin saunailtaan, mutta ne ovat aina löytäneet tiensä kotiin vaikkei edes tarvisisi..

  • Meilläkin on pyyhkeille ja lakanoiden tietty määrä tilaa kaapissa. Osan huonoimmista pyyhkeistä voisin karsia pois, mutta ne on kätevät ottaa esim. uimahalliin ( eipähän kukaan varasta). Vieraslakanoita on aika paljon, mutta ne on just sellaisia ihania vanhoja, jotka siliävät hyvin. Niitä voi ottaa myös itse yökylään mukaan. Olen päättänyt, että käytämme ne loppuun ja tilalle ei noin montaa tarvita. Kaikki ovat siistissä järjestyksessä. Jos karsisin vaikka puolet, olisi tilaa enemmän, mutta en tarvitse sitä tilaa, kun en muuta haluaisi laittaa samaan kaappiin. Eli jotain on järkevää säilyttää, vaikka useita varakappaleita.

   • Vanhat lakanat on parhaita! Sileää, paksua puuvillaa, joka varsinkin mankeloituna on täydellistä luksusta!
    Mutta kiva kuulla, että joku muu ajattelee tilankäytöstä samoin.

  • Meidän pyyhkeet ovat niin riemunkirjavat, että välillä ärsyttää. Eivätkä pyyhkeet kulu kovin nopeasti, joten luulisin, että saan tulla toimeen tällä sekavalla väriskaalalla lopun ikäni 🙂 Enkä minäkään ole tainnut koskaan hukata yhtään pyyhettä.

 4. Mielenkiintoista 🙂 Meillä on kahden henkilön taloudessa 8 kylpypyyhettä. Lisäksi itselläni on kolme treenipyyhettä (ohuempia ja pienempiä pyyhkeitä, en todellakaan käyttäisi kotona jos ei ole pakko 😀 ) ja miehellä kaksi. Aika sopiva määrä meille kun vieraitakin käy melko säännöllisesti, eikä pestä pyykkiä kovin usein. Ja hyvin mahtuu kuusi pyyhettä kaappiin. Treenipyyhkeet on sitten treenivaatekaapissa. Käsipyyhkeitä sen sijaan on vain kolme paria ja niitä haluaisin enemmän niin voisi vaihtaa ne useammin puhtaisiin 🙂

  • Meillä on aika paljon käsipyyhkeitä, koska tykkään vaihtaa niitä usein, ja lapsiperheessä ne kyllä likaantuukin aika tiuhaan. Olisikohan niitä viisi settiä? Arvelen niin. Se on sopiva määrä, koska enempää ei mahdu.

 5. Meillä asuu kaksi aikuista ja pyyhkeitä on yhteensä viisi. Molemmilla yksi käytössä ja yksi kaapissa. Viides pyyhe on minun hiusoperaatioitani varten, käytössä yhden kerran joka toinen kuukausi. Lakanoita on yhdet sängyssä ja yhdet kaapissa. Yövieraita emme ota vastaan, hyvä että itse mahdumme tähän hiirenkoloon. 🙂 Edellinen asuntomme oli isompi ja mm. äitini toi omat lakanat yövierailulleen, mikä oli mielestäni hyvä asia. Itse otan yleensä makuupussin mukaan, jos menen jonnekin yöksi.

  • Tuosta olen samaa mieltä, että jos joku asuu hyvin pienissä tiloissa, tai muuten on hankalat olosuhteet, niin silloin on kohteliasta ottaa omat lakanat mukaan. Tilannetaju on aina paikallaan.

 6. Tähän liittyen kuulin hyviä perussääntöjä sille, milloin pitäisi ottaa yökylään omat lakanat ja pyyhkeet mukaan, ensimmäinen on se, jos vieraita on kerralla paljon tai vietetään aikaa paikassa, jossa on vaikea pestä pyykkiä, toinen asia on, että jos käyttää kulkuvälineenä julkisia, omia liinavaatteita ei tarvitse raahata. Tämä oli minusta hyvä. Olen itse miettinyt sitä, kun alati muuttavana on tullut karsittua/käytettyä loppuun vähän sitä sun tätä.

  • Joo, hyviä vinkkejä! Tosiaan en voisi ajatella, että joku rupeaisi bussissa tai junassa rahtaamaan lakanoita mukanaan. Toisaalta juttelin just kaverin kanssa, jonka perheessä on 5 lasta, ja hän kertoi että heillä oli lakanoita mukana kyläillessä, koska seitsemälle ihmiselle lakanoiden kehittäminen on jo operaatio sinänsä. Tosin hiukan epäilen, että meiltä saattaisi löytyä riittävä määrä…

 7. Meillä on kaksi pyyhettä per henki ja kaksi vieraspyyhettä. Puolisolla on lisäksi kolmas pyyhe treenipyyhkeeksi.

  Käsipyyhkeitä on saman verran, siinä on jo muutama liikaa.

  Koskaan (edes vatsataudissa) ei ole tuntunut, että pyyhkeitä pitäisi olla enemmän.

  • Mulla on se systeemi, että jos vatsatauti iskee, kaikki vuorataan pyyhkeillä. Sitten niitä menee samaa tahtia pesuun, kun oksuja tulee. Pikkulasten kanssa kätevää, ja helpottaa siivoamista.

 8. Kylpypyyhkeitä 3/hlö, käsipyyhkeitä vessassa riittävästi joista n. 5 kiertää jatkuvasti käytössä, keittiössä käsipyyhkeitä toista tusinaa ja silti joutuu välillä ottamaan käyttöön suoraan pyykistä ennen mankelointia. Lakanoita käytössä noin kolmet/hlö. Lisäksi on varastossa parempina päivinä hankittuja, joista otetaan käyttöön sitä mukaa kun huonommasta päästä hävitetään. Lapsiperheessä ei aina kaikki sovi kaavoihin: oksennuslakanaa voi joutua vaihtamaan muutaman kerran yössä, ja voi mennä kuukausi ettei ehdi mankeloimaan liinavaatteita. Keittiöpyyhekin likaantuu ihan eri tavalla riippuen siitä kuinka paljon laitetaan ruokaa ja leivotaan.

  • Keittiöpyyhkeet ovat sitten vielä erikseen, ja niitä riittää 🙂 Alunperin niitä oli ehkä kahdeksan, mutta sitten perin miehen tädiltä ison pinon niitä lisää samaa sarjaa. Sitten on vielä 4-5 sekalaista noiden lisäksi. En ole laskenut, mutta veikkaan että yhteensä parikymmentä. Joka tapauksessa pärjäisin varmaan pari kuukautta pesemättä niitä. Toisaalta silitettynä ne vievät niin vähän tilaa, että ei ole mitään tarvetta vähentää.

 9. Veikkaisin kylpypyyhkeiden määräksi noin 20, meitä on perheessä kahdeksan henkeä. Pikkupyyhkeitä on aika monta, mutta osa niistä toimii yhteen jos toiseenkin tarkoitukseen.

  • Mullakin on erikseen vielä vanhoja käsipyyhkeitä, jotka ovat kulahtaneet rumiksi, mutta käytän niitä lattiapyyhkeinä. Astun pyyhkeen päälle suoraan sihkusta, jolloin kylppärin lattia ei kastu.

 10. Arkijärkeä tarvitaan mielestäni juurikin myös karsimisessa! En itse lähtökohtaisesti alkaisi vähentämään esimerkiksi ”ok” farkkuja tai pyyhkeitä, vaikka niitä olisikin hieman ”liikaa”. En usko, että kukaan muukaan innostuisi minun melko paljon käytetyistä ok-kuntoisista kulutustavaroista. Annan mielummin ajan vähentää määrää!

  • No siis juuri tämä! Jos joku on ok, sitä voi käyttää. Kyllä ne vähitellen loppuun kuluvat. Jos pystyy elämään eriparisten kanssa – ja useimmat meistä varmaan pystyvät.

 11. Minä en ole laskenut, paljonko pyyhkeitä tai vaikkapa lakanoita on, mutta tiedän, että ne riittävät tukaliinkin tilanteisiin. Poistan huonommasta päästä luutuiksi vähitellen, ja mm. nyt jouduin hankkimaan uuden pussilakanan, kun alkoi niin moni vanha hiutua ja hajota.

  • Sama tekniikka kuin minulla. Tänä vuonna poistin kaksi lakanaa, jotka molemmat olivat revenneet rikki vanhuuttaan. Nyt olen onnistunut käyttämään yhden vanhan vohvelipyyhkeen puhki. Tosin se on varmasti yli 30 vuotta vanha. Siitä tulee erinomainen rätti vielä!

 12. Meillä on kaksi pyyhettä per henkilö ja sekin tuntuu paljolta, sillä pesen likaiset pyyhkeet yleensä heti (illalla, joten ne ovat seuraavana aamuna taas kuivia ja käytettävissä). Meitä on viisi, joten yleensä käytössä on viisi pyyhettä ja kaapissa viisi puhtaana. Se on varsin riittävästi vieraita ja hätätilanteita varten.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)