viikon vinkit: lajittelua, roskien roudaamista ja kierrätyshuonekaluja

Tässäpä yksi lempiaiheistani: miten voidaan odottaa, että kansalainen lajittelee kaikki jätteensä, kun niille ei ole kunnon paikkaa kotona? Lajittelusta on tosiaan feng shui kaukana. Jos jakeita tarvitaan kymmenkunta, tiskipöydän alakaappi ei riitä alkuunkaan. Valmista ratkaisua tähän ei ole, mutta jotenkin asia pitäisi ottaa asuntoja suunnitellessa huomioon. (YLE)

Jätteiden roudaaminen maasta toiseen ei kuulosta järkevältä. Jätteiden tuottajavastuusta on seurannut erikoinen tilanne, kun Rinki Oy ei ota vastaan muuta kuin pakkausjätettä. Kun keräys ei ole kuntien vastuulla, jätettä kuljetetaan sinne, mistä siitä saa parhaan hinnan. Lasin tapauksessa siis Englantiin. Suomessakin olisi kysyntää, mutta ilmeisesti ei kilpailukykyistä hintaa. (YLE; MTV)

Muistatteko Ikean kokeilun kierrätyshuonekaluista? Homma toimii niin hyvin että kokeilu jatkuu edelleen. Tämä on mielenkiintoista. Itse en olisi uskonut, että Ikean huonekaluista riittää kierrätettävää, mutta ilmeisesti olin väärässä. Onko teistä kukaan sattunut käymään paikan päällä, millaista tavaraa siellä on? Tai vienyt itse jotain uudelleen myytäväksi?

4 vastausta artikkeliin ”viikon vinkit: lajittelua, roskien roudaamista ja kierrätyshuonekaluja

 1. En ole käynyt, mutta olen kyllä ostanut paljonkin käytettyjä ikeoita. Kirjahylly, ruokapöytä ja tuolit on kaikki näitä. Ihan passaavat meille vielä hyvin käytössä.

  Mutta selvästi on vielä ratkaistavaa tuossa muussa roskien kierrättämisessä, sielläkin. Täällä mä ihmettelen yleistä tapaa tuupata käytetyt huonekalut kadulle roskiksen viereen. JOKA PÄIVÄ löytyy patjaa, tuolia, pöytää hyllyä meidänkin kadulta. Joskus ihan hyväkuntoista, useimmiten repaleista ja hetken päästä myös koirankusista. Kierrättäminen on vaan ihan outo asia espanjalaisille eikä täällä ole juuri mitään kulttuuria siihen suuntaan. Joka kortelissa on pari oranssia vaatelaatikkoa, johon voi hyvällä omallatunnolla nakata Afrikkaan menevää tavaraa, kun itse kyllästyy. Käsittääkseni osa onneksi myös kierrätetään, mutta en tiedä, millä tavalla.

  Ylipäätään täällä vaikuttaa olevan tapana ostaa halvinta ja heittää surutta roskiin, kun ei ole paljoa maksanut. Asiat taitavat olla kuitenkin hissukseen muuttumassa. Wallapop-niminen kirppissovellus on tullut suosituksi ja sitä kautta mekin ollaan löydetty kaikki kodinkoneet ja just nuo ikeat. Toivon, että kierrättämisen hippi/köyhäleima haalistuu sitä myöten vähitellen.

  Menipäs paasaamiseksi. Pahoittelut siitä. Tämä on asia, johon en millään meinaa täällä tottua. Suomessa tulisi Heippa!-lappu kierrätysohjeineen- ja kehotuksineen hyvin nopeasti, jos veisi rojunsa muiden tielle.. ”Sinä, joka..” 😀

  • Kulttuurienväliset erot ovat todella kiinnostavia. Välimeren ympärillä maissa on muutenkin paljon rennompi kulttuuri kuin Suomessa. Täällähän asiat tehdään just niin kuin säännöissä sanotaan, ja vahditaan että muutkin tekee. Toisaalta kun on itse kasvanut tässä ympäristössä, liiallinen rentous esim. kierrätyksessä käy ihan taatusti hermoille. Minä olen asunut pidemmän aikaa vain Kaliforniassa, ja siellä taas oltiin tosi tarkkoja, mutta veikkaan että kyse oli enemmän Kaliforniasta kuin USAsta yleisesti.

   • Itse olin viime vai oliko se toissa talvena New Yorkissa ja New Jerseyssä, ja kyllä siellä kierrätettiin. Olin yllättynyt sekä biojätteen kierrätyksestä että ympäristökasvatuksesta. ”Meidän seminaarissa” saattoi oppia vaikka kompostointia, vaikka varsinainen koulutusala oli ihan muu.

    Toisaalta esimerkiksi aasialaiset vaihto-opiskelijat heittävät surutta pois kaiken ja siellä on jopa pakkauksissaan olevaa tavaraa, sen sijaan, että veisivät tavarat esimerkiksi second hand shoppeihin.

    Briteissähän myös on se tapa, että kadulle jätetään, mutta toisaalta siellä myös kierrätetään, niitä kierrätysastioita ei välttämättä ihan heti kyllä löydä. Osalle kierrätettävästä jätteestä oli oma keräysastia talon vajassa, josta se haettiin (asuin pienkerrostalossa). Vain biojäte taisi mennä sekajätteeseen. Vaihtelu on tavattoman suurta.

    • Luulisin että isoissa kaupungeissa kierrätetäänkin aika tehokkaasti. Epäilen, että jossain keskilännen pikkukaupungeissa tilanne voi olla erilainen. Tuntuu kyllä käsittämättömältä, että täysin käyttökelpoista tavaraa heitetään pois, sitä on vaikea ymmärtää!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)