Tarjotin, vuoka ja mitä näitä nyt on

Minun on pitänyt pitkään esitellä erästä luovaa ratkaisua keittiössä. Säilytän moninaisia pulloja lieden vieressä: öljyjä, etikoita, suolaa, soijaa jne. Olen vuosien varrella kokeillut monia tapoja järjestää pullot siististi. Aluksi kokeilin korkealaitaista koria. Se oli yleisvaikutelmalta siisti, mutta pullot eivät pysyneet kunnolla pystyssä. Sen jälkeen käytössä oli vuosikausia iso pyöreä tarjotin. Tarjotin näytti tosi hienolta, samoin kaikki pullot sen päällä. Mutta jossain vaiheessa pyöreä muoto alkoi käydä hankalaksi, tuntui että laskutilaa menee sen takia hukkaan. Viimeinen tikki oli, kun puoliso hankki pienen kahvikoneen, jolle piti raivata paikka.

En halunnut laittaa öljyjä ja etikoita suoraan pöytätasolle. Pelkäsin että ne tekevät renkaita puupintaan, ja tosiaalta ”irrallaan” oleskelevat esineet näyttävät aina hiukan epäsiisteiltä. Tarjottimella kaikki näyttää hallitulta ja suunnitellulta. Valitettavasti sopivaa tarjotinta ei kotoa löytynyt. Sen sijaan löytyi matala uunivuoka.

img_0561

Olen kerran saanut vuoan kylkiäisenä. Se on jotain Arabian sarjaa, ehkä Kokoa tai 24h:ta tai Teemaa. Matala laita on mielestäni ollut epäkäytännöllinen. Olen muistaakseni kerran tehnyt jälkiruokaa tässä vuoassa. Muuten se on ollut kaapissa ja lähinnä tiellä, mutta en ole heittänyt poiskaan – lähes käyttämätön vuoka pinon alimmaisena ei ole vienyt niin paljon tilaa, että olisi kannattanut ruveta näkemään vaivaa sen poistamiseksi.

Tarjottimen puutteessa vuoka sai uuden elämän. Nyt se palvelee pullojen alustana ja pärjää hommassa mielestäni aivan kelvollisesti. Luulisin, ettei satunnainen ohikulkija edes tajua, että kyseessä on uunivuoka eikä tarjotin. Tuo aiemmin yhdentekevä astia on ruvennut ilahduttamaan minua! Mitenkäs kunnon marittajat suhtautuvat tähän? Jos olisin ottanut vuoan laatikosta ja kysellyt itseltäni, ilahduttaako se minua, olisin vastannut ei. Sitten se olisi pitänyt sääntöjen mukaan poistaa. Mutta nyt sama astia on muuttunut jos ei suorastaan korvaamattomaksi, niin ainakin tosi käteväksi. Ei missään nimessä poistettavaksi.

Onko joku muu ”väärinkäyttänyt” astioitaan yhtä menestyksellä?

12 vastausta artikkeliin ”Tarjotin, vuoka ja mitä näitä nyt on

 1. Minä käytän vanhoja kahvikupin vateja palasaippualle WC:ssä ja kylpyhuoneessa. Vanhat kukalliset vadit ovat kauniita mutta niihin kuuluvat kupit niin pieniä ettei nykyään sellaisista kahvia juoda. Ja usein kupit ovat menneet vuosien varrella rikki, mutta vati on säilynyt.

  • Onpas hyvä idea! Tällainen voisi löytyä kirppikseltäkin. Multa nimittäin puuttuu yksi saippuakuppi.

 2. Kun asuin vielä vanhempieni luona käytin rippilahjaksi saamiani mukeja pinnien ja ponnareitten säilytykseen. Nyt tosin kun asun jo omillani on mukit siirtynyt keittiön puolelle niiden alkuperäiseen tarkoitukseen eli pinnit ja ponnarit on vähän miten sattuu nykyään….

  • Seuraavan kerran kun tulee vastaan muki joka ei sovi muiden astioiden kanssa, tiedät mihin sitä voi käyttää 🙂

 3. Säilytän samanlaisissa uunivuoissa tällä hetkellä hedelmiä ruokakaapissa. Ne ovat olleet myös samassa käytössä kuin sinulla nyt, mutta nykyään keittiön työtasot on aika tyhjillään (vain kahvinkeitin, vedenkeitin ja paahdin). Wc:n palasaippuat myös vanhoilla kukkalautasilla, joista kupit ovat menneet rikki. Mukeissa, joista on korva mennyt rikki, säilytän mm. keittiössä pussisulkijoita, wc:ssä harjaa, meikkisiveltimiä ym.. Murokipossa lasten koruja. Uunivuokia, piirakkavuokia, murokippoja, isoja ruokalautasia ym. käytän myös tarjoiluastioina eli piirakkavuoassa voi olla tarjolla muutakin kuin piirakkaa.

 4. Mä poltan laakeassa uunivuuassa kynttilöitä, tuntuvat siellä turvallisilta jos sattuvat vaikka valumaan. Uunivuoka saattaa myös joskus toimia alustana kukkaruukuille. Kastehelmi-purkissa pidän sormisuolaa, vaikka se käsittääkseni on tarkoitettu tuikkukynttilöille.

 5. Sopii hyvin tuohon tarkoitukseen!

  Esim mariskoolista voi syödä herkkujälkiruokia, vaikkapa jäätelöä strösseleillä tai pitää kissan vesikuppina tai säilyttää koruja tai.. käyttötarkoituksia monille asioille löytyy monia mitä ei ikinä tulisi itse ajatelleeksi!

  Pistipä silmään että joku säilyttää soijakastiketta noinkin valossa ja lämmönvaihtelussa, itse olen kuvitellut että valmistajakin suosittelee jääkaapissa pitoa. Hmm..

  • Mulla on jääkaapissa isompi pullo, ja tuo pieni täyttöpullo tuossa, mistä sitä on helppo lorauttaa kastikkeisiin yms. Tosin en ollut tietoinen siitä, mikä on oiketa tapa säilyttää soijaa!

 6. Kerran mieheni oli laittanut ruusukimpun korkeaan olutlasiin. Oli aika hieno keksintö.

 7. Mulla on tuollainen samanlainen vuoka! On muuten Teema-sarjaa enkä koskaan ole keksinyt sille käyttöä ruuanvalmistuksessa tai -tarjoilussa, mutta säilyttänyt siinä samalla tavalla öljypulloja, kuin sinäkin, sekä pitänyt sitä kynttilänalusena olohuoneessa. Ihan kelpo esine siis 🙂 Tsemppiä kirjoitusurakkaan!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)