Raivausraportti eteisestä

Nyt tulee sälävaroitus. Eteisen piirongin päällä on ollut pyöreä rasia. Se on noin vaaksan korkuinen ja halkaisijaltaan parikymmentä senttiä. Sisällä on aikoinaan ollut teemuki, mutta koska purkki oli hauska, se jäi hyötykäyttöön. Vuosien varrella tuonne rasiaan on kertynyt kaikenlaista pikkusälää, jolle ei ole muutakaan paikkaa keksinyt. Kannellisen rasian päällä puolestaan olen säilyttänyt kestokasseja, jotka on voinut napata siitä mukaan kauppaan lähtiessä. Aloin viime viikolla miettiä, miksi ihmeessä en säilytä noita kasseja siellä rasian sisällä. Se olisi aivan täydellinen siihen tarkoitukseen. Sen sijaan hillosin siellä jotain ihmeellistä sälää. Tarkalleen ottaen kaikkea tätä:

IMG_0327

Tämä läjä löytyi purkin sisältä, kun kumosin sen pöydälle. Poistin kuvasta ainoastaan yhden paperilappusen, jossa oli henkilökohtaisia asioita. Tuon kasan setvimiseen menikin hetki. Löysin pari euroa rahaa, narua, kiviä, heijastimia, avaimenperiä, kuulokkeet, purukumia, linkkarin ja vaikka mitä muuta. Kaikelle löytyi parempi paikka jostain, eikä tarvinnut edes hirveästi vaivata päätään. Joukossa oli myös sellaista tavaraa, että ihmettelen mihin tarkoitukseen. Noita polettejakin on riittävästi yhden perheen tarpeisiin, mutta eivät ole olleet mukana koskaan kun olisi tarvinnut. Epäselväksi jäi, miksi olen katsonut tarpeelliseksi säilyttää mm. kaarnanpalasta ja montaa muutakin noista tavaroista.

Mutta nyt tältä!

IMG_0335

Kun siivosin piironkia, jonka päällä tuon rasia paikka on, löysin myös kaksi kestokassia lisää, sekä tuon kankaisen hedelmäpussin. Löysin kaikkea muutakin: esimerkiksi purkkaa ja yskänpastilleja parin vuoden tarpeisiin, sekä niin paljon heijastimia, että niitä riittäisi koko suvulle. Lisäksi esiin tuli tietenkin kaikkea muutakin kummallista ja tarpeetonta.

Pidän piirongin ylintä laatikkoa sellaisena varastona, josta löytyy kaikkea mitä ehkä haluaa ottaa mukaan kun lähtee kotoa. Kuten on joskus ollut puhetta, minulla on tapana varautua kaikkeen mahdolliseen. Laatikosta löytyy kaikki perheen aurinkolasit, nenäliinapakkauksia, yskänpastilleja ja purkkaa, käsidesiä, kyniä, saksia, heijastimia, kaikki etukortit, joita en normaalisti kuljeta mukana ja muistilappuja. Sieltä voi sitten pikaisesti heitellä laukkuun kaikkea, mitä kulloinkin arvelee tarvitsevansa. Tällainen keskusvarasto on kätevä juuri eteisessä, mutta rajansa kaikella. Olin täyttänyt laatikkoa kaikella mahdollisella, ja karsiminen oli paikallaan. Poistin roskat, vein osan tavaroista muualle (esimerkiksi 2/3 niistä yskänpastilleista siirtyi keittiöön) ja järjestin loput fiksusti. Laitoin mm. kaikki heijastimet yhteen kaukaloon, josta tosiaan voi ammentaa varmaan seuraavat 10 vuotta. Nyt tuo systeemi toimii taas, kun tarvittavat löytyvät helposti ja nopeasti.

Tämän suuren säläoperaation lisäksi laitoin osan kengistä talviteloille. Heitin yhdet loppuunkuluneet sandaalit roskiin. Poistin liian pieniä lastenkenkiä odottamaan kirpputoriaikaa. Takit saivat vielä jäädä ennalleen niin kauan, kuin lämpimät säät vielä jatkuvat. Eteisestä on saatu näin tarpeettomat tavarat poistettua ja loput järjestykseen. Huomenna sitten niiden papereiden kimppuun.

8 vastausta artikkeliin ”Raivausraportti eteisestä

 1. Katselin eilen meidän eteistä ja jotain poistoja meilläkin tehtiin. Yhdet miehen kengät ja parit loppuun käytetyt nahkahanskat. Kenkiä raivasin pois jo tuossa pari viikkoa sitten ennen tyttären synttärijuhlia. Silloin roskikseen lähti ainakin 5 paria lasten ja miehen kenkiä…

  Vielä pitäis käydä läpi lasten kaulaliinat ja pipot. Niitä on yksi iso pahvilaatikollinen…. En vaan voi ihan itse päättää mitä niistä enää käytetään. Täytyy ottaa nuoriso apuun päätöksentekoon. Muutamia pieniä pipoja laitoin jo kierrätykseen meneviin, ne kun ei kenellekään enää mahdu.

  Mullakin oli jossain vaiheessa eteisessä ja keittiössä tollanen ”miljoonarasia” mutta poistin ne koska keräsi vaan turhaa roskaa.

  Totesin että miehen villakankaisia talvitakkeja pitää vielä viedä pesulaan. Tämä homma jäi tekemättä keväällä kun oli kiireitä. Meillä itse asiassa on sen verran tarnkotilaa eteisessä että osa aikuisten talvitakeista mahtuu sinne ympärivuoden. Vain urheiluun ja ulkoiluun käytettävät takit on muualla eli kellarin tankokaapissa.

  Niin ja korjasin lisäksi yhden tyttären villakangastakeista kun sen kainaloon oli tullut reikä… tytär oli harsinut sen kokoon käsiompeleella joka ei ollut kovin siisti.

  Vielä täytyy putsata kaappien kenkätelineiden aluset (hiekkaa runsaasti) , mutta ajattelin tehdä sen viikksiivouksen yhteydessä loppuviikosta. Lisäksi kassien säilytysratkaisu on vielä mietinnässä. .. En vaan keksi millään mihin nuo kassit saisi helposti ja siististi sijoitettua.

  • KÄviskö kasseille sellainen, että laittaisi ne yhden sisälle ja sen jonnekin roikkumaan? Tai sitten joku kori/laari, mihin ne voisi kaikki heittää. Noi mun kauppakassit on siitä hyviä että menevät pieneen tilaan. Käytin ennen kangaskasseja, mutta nämä on helpompi kääriä kasaan.

   • No ei oikein onnistu ehdottomasti ratkaisu, kun ne kassit on täynnä tavaraa… eli kaikkien viiden käytössä olevat koulu, työ ja urheilukassit jne.
    Tyhjät kassit meillä on eteisen kaapin korikon yhdessä korissa, ne ei ole ongelma, jos vaan jokainen käyttäjä aina viitsii käytön jälkeen kassin sinne taitella.

    • Ahaa, ymmärsin väärin. Luulin että kyse oli tyhjistä kasseista. Jos niissä on tavaraa, niin kaipa ne pitää sitten ripustaa johonkin naulaan.

 2. Mää repesin ton kuvan nähtyäni. Meiltä nimittäin löytyy just samanlainen setti linkkaria, laturia ja purkkapussia myöten :’) Mun mielestä se ei ollu mikään helppo järjestettävä, siksipä tungin koko rasian sisältöineen jonneki perimmäiseen kaapinnurkkaan 😀

  • Onko tässä universaali sälälaatikon sisältö? 🙂 Mä vein syötävät keittiöön, roskat roskiin, hakaneulat yms. ompelulaatikkoon, laturin muiden elektroniikkatavaroiden kanssa yhteen ja avaimenperät omaan pieneen purkkiin. Sellaista ei aiemmin ollut, mutta nyt on.

 3. Täällä on kuvia, apua, miten tähän tulee suhtautua? 😉 Olen niin tottunut kuvattomuutesi, se on ollut itse asiassa tosi virkistävää.

  • Älä huoli, tämä on poikkeustilanne. Joskus näitä ennen ja jälkeen -kuvia tekee mieli laittaa havainnollistamaan kehitystä. Mutta en rupea liioittelemaan kuvien kanssa. Auringonlaskuja ja lattekupposia täältä on turha hakea jatkossakaan 🙂

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)