Mitä kaikille projekteille kuuluu?

Elokuun alkupuolella kirjoitin kaikenlaisista hankinnoista, jotka olin todennut tarpeellisiksi. Pääasiassa listalla oli kolme asiaa: kerrossänky, oskarinoksa sekä parvekevalot. Tällä hetkellä tilanne on tämä: kerrossänky on ostettu mutta sitä ei ole vielä saatu. Odotan, että se toimitetaan meille nyt alkavalla viikolla tai viimeistään sitä seuraavalla. Sänky laittaa liikkeelle ketjureaktion huoneen järjestyksessä ja tavaroiden säilytyksessä. Kirjoitan enemmän kunhan huonekalu saapuu, mutta olen erittäin tyytyväinen ettei tätä tarvinnut kauempaa miettiä. Tarvittiin yksi tehokas lauantai, ja onnistuin hankkimaan sängyn vieläpä alennusmyynnistä. Joten siltä osin tilanne hallinnassa.

Oskarinoksakin on hankittu, samoin ruuvit ja proput. Mutta arvatkaa onko se seinässä? No EI OLE. Pitäisi porata kiviseinää ja aloin jännittää. Täytyy päästä siitä yli, että pääsen tuulettelemaan ensi talvena neuleita pakkasilmassa. Niiden syysvalopalleroiden kanssa kävi niin, että ne jäivät epäkäytännöllisinä kauppaan. Menin katsomaan, mutta paketista kävi ilmi, että niitä ei ole tarkoitettu Suomen talvioloihin. Mitä järkeä on ostaa lamppuja, joita ei saa käyttää pimeimpänä aikana? Jos olisi parvekkeella lasit, tilanne olisi toinen.

Sitten katsaus ruokalistojen tilanteeseen. Kahden menneen viikon suunnitelmat löytyvät kokonaisuudessaan täältä. Voin kertoa, että laitoin kyllä niitä ruokia joita oli listalla, mutta ihan miten sattuu. Ne kaapista löytyneet cannellonit tuli tehtyä, ja onnistuivat hyvin. Se on tosin niin vaivalloista ruokaa, että ihan äkkiä ei tule tehtyä uudelleen. Porokin tuli tehtyä, mutta ei keskellä viikkoa, vaan herkutteluna viikonloppuna.

Suunniteltuja ruokia, jotka taas jäivät kokonaan tekemättä, olivat paistettu riisi,savulohipasta, nuudeliwokki ja perunavihannesmuussi, joka oli tarkoitettu lihapullien lisukkeeksi. Lihapullia kyllä tein, mutta ne syötiin spagetin kanssa. Suunnittelu ei täysin mennyt hukkaan, koska ruuanlaitto sikäli helpompaa, että ideoita oli valmiina. Samoin sain pakastimesta ja ruokakaapeista pois suunnitelman avulla sellaisia ruoka-aineita, jotka odottivat käyttöä. Toisaalta tämä oli mennyt paremmin, jos olisin katsonut listaa aina etukäteen, ja valmistautunut laittamaan sitä mitä olin suunnitellut. Se ei olisi ollut iso vaiva, mutta jotenkin pari viime viikkoa ovat olleet kovin hektisiä, ja siksi ruuan laittaminen on tuntunut tavanomaistakin työläämmältä. Ilman suunnitelmaa se olis kyllä ollut vielä hankalampaa.

En voi uskoa että kaksi viikkoa meni jo. Taas pitäisi tehdä uudet listat. Ei jaksa ei huvita! Mutta ei auta. Jos en tee sitä, niin saan sanoa hyvästit ruokahävikin pienentämiselle ja kasvisruuille. Joten huomisen aikana täytyy ryhdistäytyä ja kehittää seuraavan kahden viikon listat.

10 vastausta artikkeliin ”Mitä kaikille projekteille kuuluu?

 1. Minullakin on ollut todella kiireiset kaksi viikkoa. Teen muistahommista suunnitelman kuukaudeksi, mutta ruuista aina viikoksi eteenpäin. Nyt, kun kesäloma on ohi, pysyn listassa aika hyvin. Suunnittelu helpottaa elämää kummasti.

  • Kyllä, suunnitelman avulla perheen ruokahuolto pysyy jossain tolkussa. Se itse suunnitteleminen on vain niin tylsää ja hankalaa!

 2. Cannelonien täyttäminen helpottui merkittävästi, kun hoksasin käyttää apuna pursotinpussia. Seuraavalla kerralla aion kokeilla putkien laittamista syvempään uunivuokaan pystyyn, kuten joskus jossain kokkiohjelmassa näin tehtävän. Kivaa vaihtelua lasagnelle.

  • Todellakin, eipä tullut mieleenkään tuollainen! Minä täytin niitä teelusikalla niin, että pistin tötterön vuokan pohjalle pystyyn. Sitten mätin täyteen kastiketta, ja lopuksi sujautin teelusikan tötterön alle pohjaksi, jos sitä piti siirtää toiseen paikkaan. Mutta perinteinen lasagne on kyllä helpompi tehdä.

 3. Kuulostaa tosiaan kyllä työläältä tehdä aina kahden viikon välein uusi mietitty ruokalista. Riittäisikö se, että tekisi listan erilaisista hyvistä arkiruoista, ja sitten nappaisi sieltä aina muutaman kerrallaan kun lähtee kauppaan? Silloin jäisi enemmän tilaa muutoksillekin vähän sen mukaan kuinka kiire on ja mitä kaapista löytyy. Vähemmän stressiä kuin yksityiskohtaisesti mietittyjen listojen kanssa ja silti ei tarvi tyhjästä lähteä kaupassa miettimään ruokalajeja.

  Kasvis- ja kalaruoista voi tehdä vaikka omat listat ja päättää ottaa kerralla aina yhden kasvisruoan, yhden kalaruoan ja yhden liharuoan. Tulisi ainakin vaihdeltua. Ja jos ostaisi kerralla aina kolmeen ruokaan ainekset niin selviäisi parilla kauppakäynnillä viikossa.

  Vai onko tähän nykyiseen systeemiin jotain muita syitä?

  • Tämän suunnittelun tärkeimmät syyt ovat se, että haluan lisätä kasvis- ja kalaruokia viikoittain. Mutta jos en mieti niitä kaikessa rauhassa etukäteen, en siinä arkipäivän hässäkässä muista mitään ja päädyn ostamaan jauhelihaa ja kanasuikaleita. Toinen syy on se, että suunnitelu vähentää ruokahävikkiä meidän perheessä. Ilman suunnittelua en muista mitä kaapissa on, ostan tuplakappaleita ja unohdan ottaa käyttöön jotain mitä kaapista löytyy. Suunnittelun etuna on myös se, ettei jämähdä niihin 3-5 perusruokaan, vaan tulee kokeilleeksi kaikkea muutakin. Jatkuvava tavoitteena on laajentaa ruokalistojamme. Tuo ehdottamasi systeemi toimii varmasti hyvin vähän kehittyneemmillä kokeilla. Minä taas yritän eliminoida kaiken päätöksenteon etukäteen, jotta arki olisi mahdollisimman helppoa.

 4. Jos kaipaat ruokalistoihin inspistä, niin…

  Kanasuikaleista tuli mieleeni, että oletko kokeillut quorn-suikaleita (pakkasesta)? Olen itse tykästynyt niihin. Uskoisin, että sopivat kanan tilalle melkein mihin vain ruokaan eivätkä vaadi erityisiä käsittelyjä. Jos siis tavoitteenasi on liharuokien vähentäminen.

  Minusta yksi ihanan helppo juttu on myös yhden kattilan pasta, jossa siis kaikki aineet mätetään samaan kattilaan ja valmistuvat kerralla. Esim. Chocochili-blogissa on tähän omaan makuuni sopiva kasvisohje. Bataatti-/peruna-/lanttu-/tofucurry on meillä myös yksi vakkariruoka, joskin se vaatii muhimisaikaa.

  • Kyllä kaipaan, kiitos! En ole kuullutkaan quorn-suikaleista. Mitä ne ovat? Kasvisten lisääminen on jatkuvasti tavoitteena, joten nämä kaikki vinkit ovat tervetulleita. Täytyykin seuraavan kerran kauppareissulla tutkailla löytyisikö noita lähi-Alepasta.

   • Quorn on sieniproteiinia. Ei siis mikään tuore kasvis, jos sellaista kaipaat, mutta lihanvähentämistarkoituksessa toimii ja on minusta muutenkin hyvää. Koostumukseltaan varsin kanamaista ja yhtä helppo napata mukaan kaupasta. Olen ostanut quornia jostain Alepastakin, sitä on rouhetta ja filettä ja kuutioita ainakin, vaihtelevin valikoimin – pakkasessa siis, yleensä jossain siellä soijanakkien hoodeilla 🙂

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)