Viikon vinkit: vaatepoistoja, kontaktimuovia ja Ikea kierrättää

Kodin Kuvalehti listaa 6 vaatetta, jotka voi välittömästi poistaa omasta kaapista. Tämä on tällainen hömppäjuttu, jossa on hieman sisältöä mukana. Kukaan ei varmaankaan jutun luettuaan ryntää kaapilleen ja ala kuuliaisesti poistaa vääränlaisia vaatteita. Mutta yhdestä olen samaa mieltä: reikäisiä alusvaatteita en minäkään suosittele säästämään.

Taas on se aika vuodesta: näin päällystät koulukirjat kontatimuovilla (MTV)

Viikon mielenkiintoisin uutinen on Ikean kierrätyspalvelu: jos ymmärsin oikein, yritys alkaa ottaa vastaan vanhoja huonekaluja samoin kuin esim. H&M ottaa vastaan vanhoja vaatteita. YLE uutisoi tästä nyt, mutta huomasin että kokeilu oli ollut käytössä jo touko-kesäkuussa. Ikean nettisivuilta löytyy kuitenkin ohjeet, joten ilmeisesti tämä toiminta on nyt ihan vakituisessa käytössä. Ikea oikaiskoon kommenttiosastolla, jos olen ymmärtänyt jotain väärin. Erona vaatekeräyksiin tämä toimii kuitenkin niin, että vanhat huonekalut tulevat suoraan myyntiin. Eli voit mennä Ikean liikkeeseen ja ostaa sieltä halvalla valmiiksi kootun käytetyn Ikea-huonekalun uuden sijasta.

Tämä herättää moniakin ajatuksia: Ensinnäkin olisi kiinnostavaa nähdä, onko käytetyille kalusteille todellakin markkinoita? Voisin kuvitella että ihmiset roudaavat vanhoja romujaan into piukassa liikkeeseen, etenkin kun siitä saa alennuskupongin, mutta kuka niitä sitten ostaa? Hinnan täytyy olla todella halpa, että käytetty olisi kiinnostava. Toisaalta aloin pohtia, missä kunnossa ne vanhat oikein ovat. Kokemukseni mukaan Ikean huonekalut eivät ole kestävimmästä päästä, eli jos tavara on ollut muutaman vuoden käytössä, onko se enää millään tasolla houkutteleva kenellekään muulle? Ja kiinnostaisi myös, onko Ikealla jotain kuntokarsintaa siinä, mitä otetaan myyntiin. Miten kulahtanut saa olla? Täytyy sanoa, että Ikea herättää vähän samoja fiiliksiä kuin halvat vaate- tai hampurilaisketjut. Välillä niihin haksahtaa itsekin, mutta kirkkaan ajatuksen hetkenä kiertää kaukaa.

21 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: vaatepoistoja, kontaktimuovia ja Ikea kierrättää

 1. Tuolla Ikean sivullahan sanotaan, että ottavat vastaan vain hyväkuntoisia ja käyttökelpoisia huonekaluja. Olis kyllä hyvä jos kierrättäisivät myös huonompia, kai niistä jotain materiaalia saisi uusien huonekalujen rakentamiseen… Jos tällainen kierrätyssysteemi olisi, voisin ostaa enemmän Ikeaa, kun tietäisin, ettei ne lopulta päädy kaatopaikalle.

  • Olisi kiva tietää miten se hyväkuntoinen määritellään. Onko uudenveroinen vai kelpaako jos on pientä kulumaa? Ihmisten näkemykset näistä ovat niin erilaisia keskenään. Mulla on tullut juuri tuon jätteen takia Ikeaa kohtaan vähän allergiaa.

 2. Omasta mielestäni niitä kulahtaneita, reikäisiä tai muuten epämiellyttäbisä alusvaatteita ei kannata heittää pois nyt ja heti. Jos tiedän, että minulla on esimerkiksi seuraavan puolen vuoden kuluessa edessä lomamatka, kerään alusvaatteet kasaan, käytän niitä vielä sen yhden kerran, ja heitän reissulla roskikseen.

  Matkalaukun painon osalta tällä ei ole mitään merkitystä, mutta näin minun ei tarvitse kantaa likaisia alusvaatteita enää pesuun kotimaahan, ja saan hyvällä omallatunnolla otettua niistä epämiellyttävistä alkkareista eron.

  • Jes, Anna, noin minäkin tein kun vielä matkustin! Myös yöpaita ja mahd pari teepparia käyttöön ja roskiin!

  • Mielenkiintoinen näkökulma, ja olen tainnut kuulla tämän vinkin ennenkin. Mutta mitä varten niitä ei voisi samalla tavalla käyttää kotona, ja sitten heittää likaisina pois? Tämä on siis se oma systeemini, puhdasta ei viitsi roskiin laittaa. Itse taas pakkaan matkalle ne parhaimmat mukaan. Arkeen kelpaa vähän kulahtaneempikin, mutta lomalla haluaa tuntea olonsa fiiniksi.

   • Minua taas estää se, etten tiedä ( enkä vaivaudu selvittämään) miten kohdemaa käsittelee jätteitä. Ajattelisin että on varmempi heittää roskiin kotona kuin ulkomailla, riippuu toki maasta tietenkin.

 3. Eihän käyteytissä huonekaluissa mitään pahaa ole, jos itse kattoo mtä on ostamassa. Kierrätettyjen lisäksi käytettynä oon ostanut esim mallikappaleita, ilman palautusoikeutta (helppous houkuttelee kun ne on koottu valmiksi). Ei pettymuksiä.

  • Joo ei missään nimessä mitään pahaa! Meidän kymmenen vuotta palvellut sohva oli juuri sellainen mallikappale kaupasta, ja hyvin toimii edelleen. Luultavasti tästä sohvasta ei ole tarvis luopua koskaan, tyynyjen täytteet pitää tosin jossain vaiheessa uusia, mutta runko on umpipuuta ja kestää.

 4. Tuota… Varmaan riippuu vähän siitäkin mitä Ikean huonekaluja ostaa käytettynä. Mä olen ostanut esim. Torista tai Fidasta Ikean hyllyjä ja ne on kyllä olleet ihan hyviä ostoksia. Uudenveroisia mutta hinta on ollut puolet Ikean hinnasta. Tietty ostotilanteessa pitää kattoa että tavara on kunnossa….

  Muutama vuosi sitten kävi tajuton tuuri… olin just sanonut miehelle että tytön huoneeseen pitäis ostaa Ikean Billy hyllystöt ja siihen lasiovet niin mies löysi seuraavana päivänä juuri oikeat hyllyt ja vielä oikeilla ovilla paikallisesta Fidasta. Hinta oli tosiaan alle puolet uusista ja ovatkin oli samaa mallia jota meillä on toisessa huoneessa.

  Niin ja onhan mahdollista että tuolta käytetyistä löytää myös jotain sellasta jota ei enää valmisteta.

  Ja täytyy vielä sanoa että en minäkään ihan kaikkea Ikeasta ostaisi, mutta esim nuo Billy kirjahyllyt on olleet meidän tarpeeseen erittäin hyvin sopivat. Riittävän tukevat ja sopivat kirjojen säilytykseen. Ja kirjat ei meillä ole paraatipaikalla olohuoneessa vaan työhuoneessa niin kirjahyllynkään ei tarvitse olla kokopuuta vaan edullisempikin kelpaa. Kymmenisen vuotta ovat nyt meillä olleet ja ovat varmaan niin kauan kuin tässä talossa asutaan…

  • Olen ilmeisesti ollut turhan ennakkoluuloinen tuota kirjoittaessani! Minulle tuli kierrätetystä Ikeasta ensimmäisenä mieleen sellainen todella kulahtanut nippanappa kasassa pysyvä huonekalu. Siis sellainen, josta kaikki haluaa eroon, mutta ei viitsi kaatikselle kuskata. Mutta tietenkin jos myynnissä on oikeasti hyviä ja valmiiksi koottuja huonekaluja, niin tietenkin ne ovat hyviä ostoksia. Jos tällaisia löytyisi kaupasta, ja olisi muutenkin meinannut ostaa Ikeaa, niin etenkin opiskelijabudjetilla tms. kuulostaa fiksulta ja ekologiselta valinnalta.

 5. Minä en enää päällystä kirjoja. Koulu voi itse päällystää ne, jotka haluaa kierrättää. Tehtäväkirjojen täytyy kestää puoli vuotta tai enintään vuosi, joten mielestäni riittää, kun teippaan kulmat. Kierrättäminen on helpompaa, kun muovia on vähemmän. Ja kaikkien koululaisten kaikista kirjoista syntyy valtavasti muovia – turhaan. Näin ajattelen niin äitinä kuin opettajanakin. Vihkojen pällystäminen on ihan hullua, en usko, että kukaan haluaa vanhoja matikan vihkoja säilyttää..

  • Silloin kun minä olin lapsi, vihkoihin oli sellaiset muoviset kuoret, jotka otettiin sitten pois kun vihko tuli täyteen, ja siirrettiin seuraavaan. Tosi kätsä systeemi, eikö näitä käytetä enää? En oikein tiedä, miten paljon kirjoja kierrätetään kouluissa nykyisin. Jos lukukirjan kansi on muovitettu, niin sehän kestää paljon paremmin kuin muovittamaton. Onhan kaikki kirjaston kirjatkin muovitettuja. Mutta työkirjat tietenkin heitetään roskiin (olettaisin) joten niissä sitten eri juttu.

  • Kontaktimuovin ympäristövaikutukset ovat ruvenneet vaivaamaan minuakin. Meillä päällystettävänä ovat kolmen koululaisen kirjat, ja koulusta on tullut ohjeet, että kierrätettävät kirjat on muovitettava. Tänä vuonna jopa kielten tehtäväkirjat menevät kiertoon (tehtävät tehdään vihkoon), joten melkein kaikki kirjat on päällystettävä kontaktimuovilla.

   Poika (8 lk) ilmoitti selväsanaisesti, että omaan käyttöön jääviä kirjoja hän ei päällystä, Kuutosluokkalaiset tytöt sen sijaan päällystävät nämä kirjat ja vihkot koira- ja heppaseinäkalentereiden lehdillä. Ne ovat oikein hyvää kierätysmateriaalia päällystämiseen: suurikokoinen arkki vahvaa paperia ja saa veielä mieluisen kuvan kanteen.

   Muovisia vihkonkansia on meilläkin käytössä. Alaluokilla niitä jaettiin koulusta, ja olen säästänyt ehjät.

 6. Ikeassakin on monenlaista laatua. Me esim. ostettiin 10 vuotta sitten kokopuinen kerrossänky, jonka saa jaettua kahteen osaan. Toinen sänky on nyt teinillä ja toinen hänen mummollaan. Käyttövuosia lienee edessä vielä ainakin toinen mokoma.

  Vihkojen irtokansia saa ainakin Suomalaisesta kirjakaupasta. Mä päätin tänä vuonna kontaktoida vain lukukirjat, vaikka hommasta jollain kierolla tavalla tykkäänkin.

  • Mulla tulee ensimmäisenä mieleen sellaiset lastulevyviritelmät, joita tosin meiltäkin on aikojen saatossa löytynyt enemmän tai vähemmän. Mutta kokopuu on kestävää, ja uskon että tuollaiset huonekalut kestävät käyttöä oikein hyvin. Hyvä vinkki tuo Suomalainen kirjakauppa. Sinne siis suuntaan kun tulee kansille tarvetta.

 7. Joo, mun piti tulla selostamaan samaa kuin joku tuossa aikaisemminkin, että Ikeasta saa monenlaista laatua 🙂 Halvimmissa jutuissa on yleensä heikohko laatu, mutta joukosta löytyy myös todella hyvin aikaa ja käyttöä kestäviä huonekaluja. Ne onkin sitten ihan toisessa hintaluokassa. Ollaan ostettu mm. Ikeasta aivan ihana nojatuoli, joka ei todellakaan ollut halpa. Se on nyt kolmen vuoden jälkeen aivan uudenveroisessa kunnossa. Toki se ostettiinkin pitkäaikaiseksi kumppaniksi (kolme vuotta on mun mielestä huonekalulle pääsääntöisesti tosi lyhyt käyttöaika), mutta luotto on kova, että se kestää käyttöä tästä monta vuotta eteenpäinkin.

  Vaikka tuskin ikealaiset pääsevät ihan samanlaisiin vuosimääriin kuin esim. käsityönä tehdyt puukalusteet. Meidänkin keittiönpöydällä ja tuoleilla alkaa olla ikää sen 80 vuotta 🙂

  • Minulla on kokemusta sellaisista rimpuloista hyllyistä, joita ei voi esimerkiksi muuttaa kovin montaa kertaa, koska sen jälkeen ne eivät enää pysy kasassa. Mutta tietenkin materiaalit ja muotoilu vaikuttavat, ja tiedän ikealaisia jotka ovat palvelleet vuosikymmeniä. Tosin voi olla että 25 vuotta sitten ostettu huonekalu saattoi olla laadukkaammista materiaaleista tehty.

 8. Meidän paikallisella fb-kirppiksellä ikean huonekaluista saa ainakin maksaa tosi kovan hinnan ja silti ne menee kaupaksi. Iso tekijä lienee se, että lähimpään ikeaan on niin pitkä matka että myyjällä on varaa ottaa huomioon mahdolliset matkakulut jos uutta lähtee hakemaan. Ja tietysti se, että on valmiiksi kasattu tuote. Mulle on syntyny se käsitys, että nykyiset ikealaiset kestää ihan kohtuudella käytössä. Tai ainakin isompi osa mitä ennen.

 9. Ja vielä kommentti kirjojen päällystämiseen: jos kuitenkin vielä päällystätte niin muistakaa ostaa kotimaisen Pelloplastin muovia. Ei liene liian paljon työpaikkoja tarjolla Pellossa.

  • Tämähän oli mahtava vinkki! Eipä tullut mieleen että kontaktimuovissakin voisi suosia suomalaista!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)