Koko koti kuntoon: ruokasuunnittelu

Tämä on ensimmäinen osa tätä asiaa, jottei postaus veny liian pitkäksi. Tässä ensimmäisessä puhun ruokasuunnittelusta yleisesti, ja seuraavassa osassa käyn käytännön tasolla läpi, miten sen suunnittelun teen.

Viime viikolla kävin läpi kaikki ruokavarastoni. Jääkaappi vaatii vielä pientä viimeistelyä, mutta nyt minulla on käsitys siitä, mitä kaikkea täytyy tässä lähitulevaisuudessa käyttää pois. Ainakin näitä löytyi kaappien kätköistä:

 • Cannellonit
 • Lisukeohraa
 • Suolakurkkuja
 • Tulista arrabiata-kastiketta
 • Mannaryynejä
 • Maustekastikkeita
 • Sardiineja
 • Peruna-sipulisekoitusta pakkasesta

Kuten näkyy, lista on aika sekalainen. Cannellonit päätettiin tehdä ensi viikonloppuna. Sardiinireseptejä olen keräillyt jonkin aikaa. Paketti on niin iso, että täytynee tehdä ehkä alkuruoka ja vaikkapa pasta noista. Maustekastikkeita täytyy piilotella erilaisiin patoihin ja kastikkeisiin. Ne ovat niitä joihin aina kaupassa haksahdan, ja sitten jäävät parin kerran jälkeen hyllyyn. Ryynejä voisin puuron lisäksi piilotella vaikka sämpylöihin. Seuraavien viikkojen ruokalistat koostan siis niin, että näistä pyritään ensimmäisenä eroon.

Viime vuonna ruokasuunnittelu ei kuulunut Koko koti -projektiin, mutta olen miettinyt, että se on meidän perheessä niin olennainen osa sujuvaa arkea, että otin mukaan tähänkin. Jos tämä ei tunnu istuvan teidän arkeen, niin hypätkää yli kaikessa rauhassa. Perustelen kuitenkin hieman, miksi tämä on niin tärkeää.

Ensimmäinen syy on se, että etukäteen mietityt ruokalistat poistavat kaupassa haahuilun ja ruokakauppastressin. Mikään ei ole rasittavampaa kuin vaeltaa kaupassa pienessä kiireessä ja yrittää keksiä jotain järkevää mutta nopeaa ruokaa, joka ei olisi eineksiä. Argh. Oikea arkipäivän kauhutilanne. Kokemukseni mukaan lapsiperheissä arki rullaa sitä kevyemmin mitä nopeammin ja pienemmällä vaivalla ruoka on pöydässä. Mitä helpommin ja nopeammin ruoka valmistuu, sitä enemmän jää aikaa muuhun. Mutta kartan eineksiä, joten suunnittelu helpottaa siten käytännön elämää todella paljon.

Toinen syy on satokauden hyödyntäminen, kasvisruokapäivän säännöllistäminen ja fiksummat valinnat. Haluan kehittyä siinä paremmaksi sen suhteen, että valitsisin juuri sesongissa olevia kasviksia, kestävästi kalastettua kalaa ja muutenkin järkeviä ruokia. Jos en suunnittele, en siellä kaupassa muista, mikä olikaan nyt hyvää – saati sitten että mitä siitä valmistaisi. Jos taas olen miettinyt ruuat etukäteen, pystyn ottamaan huomioon nämä kaikki asiat jo ennalta. Suunnittelun tavoitteena  on myös lisätä kasvisruokia meidän jokaviikkoiseen arkiruokavalikoimaan. Koska en tuosta vaan osaa laittaa juuri mitään kasvisruokaa, täytyy tehdä suunnitelma.

Kolmas syy on henkilökohtainen. Jos en ole etukäteen miettinyt mitä syön, en syö mitään. Tarkemmin sanottuna en syö mitään järkevää oikeaa ruokaa, vaan elän leivällä ja jugurtilla koko päivän. Se ei ole ravitsevaa, eikä tee hyvää muutenkin herkästi heilahtelevalle verensokerilleni. Olen normaalipainoinen ja haluan pysyäkin sellaisena. Tiedän kokemuksesta, että jos en syö jotain fiksua lämmintä ruokaa päivällä, paino lähtee herkästi hiipimään epätoivottuun suuntaan, eikä olo ole kovin hyvä muutenkaan. Olen myös huono syömään kasviksia, marjoja ja muuta terveellistä, ellen suunnittele niitä normaalin arkiruokani osaksi.

Ruokasuunnittelu on ihan kokeilemisen arvoinen juttu, jos mikä tahansa noista yllä olevista tuntuu tutulta. Onko teillä muita hyviä syitä suunnitella arkiruokailua? Huomenna laitan ruokalistat esille ja kerron tarkemmin millaista logiikkaa suunnitelmani noudattavat.

16 vastausta artikkeliin ”Koko koti kuntoon: ruokasuunnittelu

 1. Kiitos hyvästä postauksesta!
  Minä haluan minimoida ruokahävikin eniten sen vuoksi, että harmittaa kaikki energia joka tähän liittyy (tienata rahat, käydä kaupassa, raahata ostokset kotiin – kaappiin – kaapista pois – kattilaan jne ja sitten loppupäässä jättää jotain syömättä ja kuskata se lopuksi roskiin). Tämä on vain niin turhaa rahan ja energian tuhlausta!
  Kasvisruokaakin haluaisin lisätä ruokavalioon. Ongelma on lähinnä se, että en yhtään pidä ruoanlaitosta enkä uusien reseptien kokeilusta ja se olisi välttämätöntä mikäli haluaa muutosta. Toistaiseksi olen lähinnä lisännyt liharuokiin enemmän kasviksia, jolloin lihaa tulee automaattisesti syötyä vähän vähemmän. Olemme myös ottaneet käyttöön jokaviikkoisen kasvispastalounaan.

  • Mä aion aivan suosiolla aloittaa kasvispastasta! Suunnittelen myös jauhelihan jatkamista soijalla. Pienillä askelilla…

 2. Minäkin olen huono syömään hedelmiä ja marjoja. Salaattia söisin, jos joku muu sen tekisi.. Niinkuin olen varmaan joskus aiemminkin sinulle kertonut, meillä on ruokalista noin kuukaudeksi, jonka mukaan on helppo tehdä ostokset ja suunnitella viikon ruokalista valmiiksi.
  Juuri nyt mietin, miten saisin lisättyä kasviksia (joista en pidä lainkaan kypsennettynä), ja vähennettyä lihaa (puolet jauhelihasta korvataan soijalla). Minullakin näistä asioista on paljon blogissani, hyvä kuulla lisää ideoita ja ajatuksia!
  Meillä myös lapset saavat toivoa mitä haluavat syödä. Varmaan niitä ruokia tekisin muutenkin, mutta kun he itse ovat saaneet toivoa, ruoka maistuu paremmin.

  • Mun täytyy käydä sun blogissa ottamassa oppia. Tämä on sellainen ikuinen projekti minulla. Tuota soijan käyttöä olen suunnitellut juuri noin, että sitä sekoittaisi jauhelihan joukkoon ja sillä lailla saisi kasvista enemmän ruokaan. Kaikkea muutakin voisi piilotella, kun vain jaksaisi miettiä.

 3. Tuosta ohrasta tekisin punajuuriohraton – ohraton resepti löytynee netistä – ja suolakurkut sienikastikkeen oheen tai lämpimiin voileipiin esim kypsän perunan kanssa vaikka iltapalaksi.

  Tämän kesän kasviruokalöytö on ollut Melanzane di Parmigiana, vähän työläs, mutta voi syödä myös lämmitettynä. Just nyt kehittelen sopivaa kikherne/linssipyörykkää, joka ei olisi falafel. Maku on löytynyt, mutta rakenteessa on hiomista.

  • niin ja perunasipuli-pakasteen käyttäisin tietysti kasvis-fetakiusaukseen (katsoo vähän eineshyllystä suuntaa antavaa reseptiä kaupassa käydessä).

   • Kiitos hyvistä vinkeistä, tämän kasvis-fetakiusauksen otan heti listalle! Katsotaan miten onnistuu, en ole aiemmin kokeillut.

 4. Meillä kyllä ruokasuunnittelu on ihan ehdoton edellytys homman kunnolliselle pyörittämiselle. Kolmen aikuisen ja kahden nuoren perheessä kun ruokaa kuluu aikamoisia määriä. Lisäksi tällä hetkellä kaikki aikuiset tarvitsevat töihin/kotiin lounasevääksi ruokaa.

  Ensinnäkin rahaa ruokaan menee vähemmän kun suunnittelee. Toiseksi, urheileville nuorille on pakko olla aina ruokaa evääksi tai valmiina kun koulusta tullaan. Kolmanneksi on myös tuo painonhallinta, jos aina valitsee helppoa ja nopeaa niin yleensä se ei ole myös terveellistä. Neljäs asia on se, että ei tule tehtyä ja syötyä ”liian usein” niitä aina samoja ruokia kuten eri pastat… niihinkin kyllästyy jos joka viikko on samoja ruokia.

  Suunnittelemalla löytää myös uusia ruokia. Koitan kokeilla uusia ruokia säännöllisesti ja suunnitelmallisesti ja jos perhe tykkää otan listalle jos ei tykkää niin toista kertaa ruokaa ei tehdä.

  Kasviksia ei meilläkään tule syötyä tarpeeksi jos asiaa ei suunnittele… soijat ja palkokasvit jätän suosiolla kokeilujen ulkopuolelle, perheessä kun on kaksi henkilöä joille ko. ruoka-aineet ei vaan sovi… muita vihanneksia koita ujuttaa ruokiin mahdollisuuksien mukaan.

  • Lounaseväät tuo ihan oman sävynsä tuohon suunnitteluun. SUunnittelu tosiaan lisää variaatiota ruokiin. Se oli minullakin alunperin yksi syy ruveta siihen. Muuta kaappaa hyllystä aina samat ja tekee tylsää ruokaa. Mun täytyy ottaa tämä asia kerrallaan. Jos ensin saisin yhden kasvispäivän vakiinnutettua, sitten voisin keskittyä kasvisten lisäämiseen kaikkeen muuhunkin ruokaa. Mutta yksi kerrallaan, muuten mulla menee pää tilttiin 🙂

 5. Meillä syy on rahan säästö sekä terveellisempi ja monipuolisempi ruokavalio. Ruoan pitää riittää 2 teinille ja vanhemmille eväät töihin. Jos ruokaa ei ole tarpeeksi, mieheni käy työpäivinä syömässä ulkona ja silloin hänellä tulee helpommin ostettua myös herkkuja. Hänelle kyse on myös painonhallinnasta. Pyrimme miettimään etukäteen 2-3 ruokaa. Meillä tehdään melkein aina 2 ruokaa, koska toisella lapsellani on erikoisruokavalio ja itse olen kasvissyöjä. Useamman viikon ruokalista on ollut meillä puheissa, mutta emme vain ole saaneet aikaiseksi tehdä sitä. Sillä saisi ruokaan vielä lisää vaihtelevuutta. Helppo vinkki hedelmien lisäämiseksi: syön töissä melkein aina hedelmän aamukahvilla, lounaalla jälkiruoaksi ja iltapäiväkahvilla. Töihin kannattaa viedä vain terveellisiä eväitä.

  • Joo, rahaa säästyy varmasti jos suunnittelee. Luulen että se tulee tässä minun projektissa vähän sivutuotteena, ei tosin haittaa lainkaan. JOstain syystä tuo suunnittelun aloittaminen on aina hirveän vaivalloista, mutta vaiva kyllä palkitsee. Nyt on kahden viikon lista tehty, ja jos olen fiksu niin teen kahden viikon listan vielä siitä eteenpäinkin.

   • Olen ratkaissut ”salaattiongelman” ystäväni vinkistä kaaliraasteella. Teen sitä aina ison kulhollisen viikoksi (minulla on Tupperwaren silppuri, mutta eiköhän kaali silppuunnu muillakin vehkeillä), josta sitä on helppo napata pääruuan lisukkeeksi. Kaali on täyttävää, edullista ja valtavan ravintorikasta! Silppuan usein sekaan porkkanaa, kesäkurpitsaa ja kurkkua. Tätä meillä syö koko perhe, hyvä salaatinkastike vaan kylkeen. Muunlaisia salaatteja ruokapöytään teen sitten ajan kanssa.

    • Siis teetkö sen koko viikoksi, ja mätät vaan samasta kulhosta uutta pöytään? Miten tuo säilyy, eikö ala muutaman päivän päästä olla jo vähän ”väsynyttä”…? En ole tullut ajatelleeksi, että salaattia voisi tehdä etukäteen, juuri siksi että kokemukseni mukaan tuoreet kasvikset lötsähtävät jo yhdessä yössä.

     • Tarkemmin selostettuna; arkipäiviin kaaliraaste ja viikonloppuisin kerkeän jo puuhastella muitakin rehuja. Mutta joo, kaali säilyy! Varsinkin, jos vaikka vain kaalia ja porkkanaa raasteessa, niin säilyy tosi hyvin. Kannattaa silputa/raastaa tosi hienoksi, on sitä mehevämpää.Ja helppohan siihen on sitten kurkku ja tomaatti vaikka pilkotuttaa lapsilla lisäksi. Itse en myöskään pidä väljähtäneestä salaatista ja herkästi jää syömättä, ellei mies uhraudu. Kaaliraastetta en ole koskaan heittänyt pois.

     • Mielenkiintoista! Eli kiinankaalia tms vaan raasteeksi?

 6. Keräkaalia! Googleta, niin saat listan terveyshyödyistä. Ja kun kilohintaa vertaat kaupassa salaatteihin, niin kaali on todella edullista.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)