Koko koti kuntoon: Ruokalistat

Elo- syyskuun ruokasuunnittelu noudattaa sellaista linjaa, että viikossa on ainakin yksi kasvispäivä ja ainakin kaksi kalapäivää. Tarkoitus on suunnitella yksi lämmin ruoka, jota syödään ensin iltaruualla ja mahdollisesti seuraavana päivänä lounaalla. Ainakin perheen alaikäiset saavat lounaaksi jämiä, itse syön normaalisti lounaaksi salaattia. Pääpaino on arkiruuissa, mutta perjantain iltaruuasta voisi kyllä syödä vielä lauantain lounaan. Jos systeemi toimii hyvin, silloin ei samana päivänä tarvitse syödä kahta kertaa samaa ruokaa, vaikka ei sekään nyt katastrofi ole.

Ostin eilen hallista kalan, jonka laitan tänään uuniin, sekä jauhelihaa, josta tehdään ne cannellonit viikonloppuna. Sitten ensi viikon lista:

 • Ma: Kanasuikaleita ja riisiä
 • Ti: Paistettua riisiä (kasvis, tähän saan tyhjennettyä pakastinta)
 • Ke: Kalafilettä pannulla (riippuen mitä tuoretta saa) ja perunoita
 • To: Kaavitaan kaapista kaikki mahdolliset jämät ja syödään niitä
 • Pe: Lihapullia ja peruna-vihannesmuussia

Selvennyksen vuoksi todettakoon, että kaikkien ruokien kanssa syödään salaattia tai muita tuoreita vihanneksia, mutta en viitsinyt kirjoittaa sitä erikseen jokaisen ruuan kylkeen. Tiistain paistettu riisi on tarkoitus tulla maanantain ruuan sivutuotteena. Kokemukseni mukaan viikon aikana kertyy erinäisiä jämiä, joten torstaina syödään niitä sekä kaveriksi munakasta, jos jämiä ei olisikaan kertynyt tarpeeksi. Perjantaina tehdään lihapullia sellainen määrä, että niistä riittää lounaaksi ainakin lauantaina.

Sitten seuraava viikko:

 • Ma: Savulohipastaa
 • Ti: Kasvis-fetapaistos (kiitos OP hyvästä vinkistä!)
 • Ke: Poron ulkofilettä ja perunoita (poro on pakastimessa ja se pitää syötä pois)
 • To: jämäpäivä
 • Pe: Itämainen nuudeliwokki (kanaa ja kasviksia)

Tämän viikon perjantain ruuasta ei välttämättä riitä lauantaille. Mutta tämä oli nuoriso-osaston toiveruoka. Huh, tulipahan tehtyä! PAhoittelen että listat ilmestyivät tänne vasta perjantaina. Näin pitkään yritin lykätä hommaa, jostain syystä inhoan tuota suunnittelua. Mutta sitten kun se on tehty, on tosi hyvä fiilis. Kuten esimerkiksi nyt! Kuten huomaatte, kalaa näyttäisi olevan vain kerran viikossa, mutta se on meille tyypillinen viikonloppuruoka, joten kaksi kalapäivää viikossa tulee kyllä täyteen.

Kiitos muuten hyvistä vinkeistä edellisen postauksen kommentteihin. Millaisia listoja te olette kehitelleet?

7 vastausta artikkeliin ”Koko koti kuntoon: Ruokalistat

  • Olen kuullut että riisi pilaantuu helposti. En ole ikinä kuitenkaan törmännyt tähän ilmiöön käytännössä. Uskoisin, että jos jäähdyttää reippaasti, säilyttää kylmässä ja kuumentaa kunnolla uudelleen, ruokamyrkytyksen riski on varsin pieni.

 1. Tämän viikon suunnitelma
  Ma: Kanaa grillissä ja salaatti
  Ti: Lasagne ja parsakaali-kukkakaalikeitto
  Ke: Kalaa vietnamilaisittain ja nuudelit
  To: Kanankoivet ja riisi
  Pe : Hampurilaiset ja ranskalaiset
  La : Paistettua Turskaa ja peruna tai kukkakaali muusi
  Su: Ankanrinta ja lohkoperunat

  Lisäksi olin suunnitellut tekeväni yhtenä päivänä tomaatti-kinkku-pastakeiton, mutta se nyt jäi kanssa tarpeettomana tekemättä… se tehdään ens viikolla tytölle eväskeitoksi kun tarvitsee kolmena päivänä treenieväät.

  Käytännössä meni niin että ke syötiin vielä edellisen päivän keittoa ja lasagnea ja to ruoka korvautui risotolla koska mies halus tehdä sitä. Teen vietnamilaisen kalan ens viikolla koska kala on pakasteessa.

  Keiton tein itse asiassa tytölle evääksi, mutta sitä syötiin sitten koko perhe kun oli hyvää. Uusi resepti jota tulen tekemään uudelleen.

  Luulen että säästän myös ankat seuraavaan vkl koska kanat on vielä tekemättä niin teen ne ensin. Annat säilyy pakasteessa vielä hyvin.

  Tämä on hyvin tyypillistä meille… joku haluaa jotain ruokaa niin sitten tehdään sitä ja sovelletaan listaa. En raatsinut sanoa miehelle että teet vasta ens viikolla risottosi kun oli niin innokas kerrankin tekemään ruokaa… 😉

  Ensi viikon ruokalista on hahmotelmaa, mutta ei vielä valmis. Täytyy sunnuntaina vielä katsoa minä päivinä ehtii enemmän panostamaan ruuan tekemiseen ja muokata listaa sen mukaan.

  • Olen huomannut että suunnitelmat aina elävät, mutta toisaalta se ei ole niin olennaista. TÄrkeintä on että suunnitelma on olemassa ja pyrkimys sen noudattamiseen. Siitä on kuitenkin aina enemmän hyötyä kuin että yrittäisi mennä ilman mitään suunnitelmaa. Meillä muuten myös tarjoillaan säännöllisesti kalaa aasialaisittain nuudeleiden kanssa! Oma resepti on Ruokatorstai-kirjasta, tykkään siitä kovasti!

   • Oiskohan sama ohje… olen tuon ohjeen joskus koukkinut Hesarin jutusta jossa kerrottiin miten Suomessa asuvat vietnamilaisen käyttävät pikkukaloja ruuaksi.
    Itse en ole sitä tehnyt pikkukaloja vaan seistä… se kun ei muuten oikein maistu miltään mutta sopii hyvin tuollaiseen maustettuna ruokaan.

    Niin ja olen samaa mieltä tuosta suunnitelmasta. Parempi että on joku suunnitelma ja kaapissa aineksia kuin että kiireessä joutuu kaupasta haalimaan jotain…

 2. Kokkikartanon sivulla oli muuten fetakasviskiusauksen ainesosaluettelo, sitä mukaillen teen itsekin.

  Kuolaan tuolle poron ulkofileelle, tulee koti-ikävä. Poron sisäfile maksaa sokkarilla 70 kilo ja on sellainen pieni ja kapea suiru. Voi, kun pääsisi ostamaan ihan poromiehiltä…

  Eikä savulohipastakaan huonompaa apetta ole. Eilen tein.

  • Mun täytyy vähän selata noita reseptejä, mutta lähtökohtaisesti kuulosti helpolta ja hyvältä.
   Me ollaan vuosikauden tilattu laatikollinen poronlihaa suoraan tuottajalta. Siitä sitten syödään koko talvi. Poro on kyllä parasta herkkua!

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)