Koko koti kuntoon myös tänä vuonna!

Tättärää, nyt se alkaa! Viime vuonna aloitin projektin vasta noin viikkoa myöhemmin, mutta en jaksa enää odotella joten nyt lähtee.

Uusi lukijoille selvennykseksi: Koko koti kuntoon on kodinraivausprojekti, jossa käydään läpi koko huusholli raivaten ja siivoten. Tavoitteena on, että jouluun mennessä on niin siistiä, että hyasintin voi tyrkätä komeron hyllylle ja istua siellä järjestyksestä nauttien kaikki joulunpyhät. Tämä siis juontaa juurensa Marttojen (sinänsä erinomaiseen neuvoon) siivota komero jos aikoo viettää joulunsa siellä. Minun lähtökohtani on, että jos aloittaa elokuussa, jouluun mennessä tulee valmista. Viime vuoden projektin tekstit löytyvät hakusanalla Koko koti kuntoon. Osittain tämä menee viime vuoden kanssa päällekäin, mutta en aio noudattaa täsmälleen samaa järjestystä. Ideana on, että minä kirjoitan täällä aina alkuviikosta, mitä aion itse raivata tai siivota, ja kaikki jotka ovat haasteessa mukana voivat kommenteissa kertoa miten kotona meni.

Olen viime vuonna aloittanut ruokakaapista ja arvatkaa mitä! Tänä vuonna sama homma. Koko koti kuntoon lähtee liikkeelle ruokien raivauksesta. Olen hylly kerrallaan tyhjentänyt ruokatarvikkeet pois, imuroinut muruset ja pyyhkinyt tahrat, ja palauttanut kaiken takaisin. Tänä vuonna on todella hyvä tilanne, koska mitään ei tarvinnut heittää pilaantuneena pois. Mutta jos törmäät niin vanhaan ruokaan ettei sitä voi käyttää, heitä menemään. Huomaa kuitenkin, että monet kuiva-aineet kuten pastat, riisit jne. säilyvät kyllä yli parasta ennen -päiväyksen. Itse kiinnitin huomiota siihen, että kaapissa oli muutamia sellaisia ruokia joiden päiväys alkaa lähestyä. Ne täytyy laittaa ruokalistalle, kun alan suunnitella syksyn ruokia.

Järjestin kuivaruuat myös vähän uudella tavalla. Laitoin kaikki hiilihydraatit yhdelle hyllylle ja säilykkeet yms. omalleen. Pieni muutos mutta sai aikaan järkevämmän logiikan mielestäni. Olen kuivat aineet jo järjestänyt, mutta jääkaappi ja pakastin ovat vielä tekemättä. Kun olen nekin saanut valmiiksi, on vuorossa ruokalistojen suunnittelu. Yritän JÄLLEEN ryhdistäytyä suunnittelun suhteen, mutta sitä on turha tehdä ennen kuin on selkeä käsitys siitä, mitä ruokia pitää ensimmäisenä tehdä kaapeista pois. Kirjoitan suunnittelusta ensi viikolla lisää, kunhan saan jääkaappi-pakastimen inventoitua.

Sanoisin, että ruokajätteen syntymisen suhteen on vuoden aikana tapahtunut kehitystä. Silti lomalla pääsi ote luiskahtamaan, ja kun välillä oltiin kotona ja välillä poissa, jääkaappiin jäi välillä pilaantumaan ruokaa. Siitä on asianmukainen huono omatunto, mutta uskon että arkirutiinien myötä tilanne paranee jälleen. Olen silti huomannut, että ruokakaappien selkeä järjestys on yksi avainasioista ruokajätteen vähentämiseksi. Ydin on siinä, että pitää nähdä, mitä kaapeissa on. Jos ei näe, ei tiedä eikä muista. Kun ei tiedä eikä muista, ostaa uutena sellaista mitä oli jo ja unohtaa takariviin tuotteita pilaantumaan. Kun huomaan taas pilanneensa jotain unohtamalla, motivaatio laskee. Niinpä järjestys jääkaapissa ja kuivaruokakaapeissa on tärkeää.

No niin! Onko ketää muita lähdössä tähän raivausprojektiin mukaan?

37 vastausta artikkeliin ”Koko koti kuntoon myös tänä vuonna!

 1. Mä yritän.
  Mutta mulla taitaa alottaminen siirtyä vielä muutamalla viikolla eteenpäin.
  Mutta asunkin yksiössä, joten hommaa ei ole ihan niin paljoa.

  • Yksiössä on se hyvä puoli, että raivaaminen tulee nopeasti tehtyä kun tiloja on vähemmän. Kiva että olet mukana, tähän saa hypätä kyytiin silloin kun haluaa 🙂

 2. I’m in! Palasin juuri sopivasti maanantaina lomalta töihin. Taidan heti tänään käydä ruokakaappien kimppuun! Onneksi ne eivät ole mitenkään luokattomassa jamassa ja tilat on aika pienet, joten homman ei pitäisi viedä kauaa. Tarkistus, järjestely ja hyllyjen pyyhkiminen tekee kuitenkin hyvää. Ja tiedän, että jääkaapissa on ratsattavaa loman jäljiltä… Pakastin on piskuinen ja se tuli siistittyä ja järjesteltyä kuin varkain sunnuntaina, kun tungin sinne 10 litraa mustikoita. Enää pitää muistaa napakasti käyttää kaikki jämät sieltä pois.

  PS. Todellakin tykkään projektin tavoitteesta! 😀

  • Minä ainakin huomaan, että olen kehittynyt näissä ruokajutuissa. Hitaasti tosin mutta kuitenkin. Mulla pitäisi tehdä pakastimeen tilaa, mutta tällä hetkellä siellä vallitsee kaaos. Haluaisin kunnon arkkupakastimen mutta sille ei ole tilaa. Pitää sitten sompailla pikkupakastimen kanssa. Hauskaa että tämän tyyppinen tavoite kolahtaa muihinkin!

 3. Yritän pysyä mukana. Tiedän, että mikään ei ole mennyt vanhaksi, mutta siivous ja järjestely olisi paikallaan. Vuokra-asunnon keittiön kaapit ovat syvät ja epäkäytännölliset ja niihin voisi taas miettiä parempaa järjestystä. Lisäksi haluan pitää erillään gluteenittomat ja tavalliset tuotteet, jotta näkisin helpommin mitä pitää täydentää. Ruokalista ja puutelista pitäisi myös ottaa käyttöön. Lomalla käytiin kaupassa ilman listaa, joten nyt on kaapissa 3 purkkia soijaa ja 3 pakettia alumiinifoliota. Ei hirveän järkevää mennä kauppaa ihmettelemään mitä kotoa kaapista löytyy =)

  • Oletko kokeillut sellaisia ”välihyllyjä” niihin kaappeihin? Tarkoitettu lähinnä astioiden pinoamista helpottamaan, mutta toimivat myös ruuan kanssa. Itse tykkään jaotella ruokia erilaisiin laatikoihin, siis kenkälaatikoihin tai hedelmälaatikoihin. Tämä tapa on selkeyttänyt meidän ruokasäilytystä merkittävästi.

   Mutta pystyn eläytymään noihin tuplakappaleisiin. Niitä löytyy meiltäkin kesän jäljiltä.

   • Olen laittanut kaapin takaosaan kannellisia laatikoita, jotta takana olevat tuotteet ovat korkeammalla kuin edessä olevat. Yritän pyrkiä siihen, että saisin haluamani tuotteen joutumatta siirtämään toista tuotetta pois edestä. Olen miettinyt sellaista porrastussysteemiä, vähän niin kuin rappusia kaappiin. Siinä tuotteet voisivat olla useammassa rivissä eri korkeudella. Myydäänköhän sellaisia missään? Halvemmaksi ehkä tulisi tehdä itse esim. laudanpätkistä ja saisi varmasti oikean kokoisen.

    • En osaa vastata mistä sellaisia, saisi, mutta olen nähnyt kuvissa. Onhan tuollaisia telineitä oltava olemassa, mutta mistähän sellaisen löytäisi. Tulee mieleen jotkut kauppojen kosmetiikkahyllyt, ne voisi palvella tarkoitusta. Niitä voisi saada jostain ammattilaisten tukusta ehkä.

 4. Olipa ihana lukea tämä kirjoitus :D, heti tuli tsemppiä! Olen mukana. Meillä on aika paljon ruokatarvikkeita kotona, mutta ne ovat melko hyvässä järjestyksessä. Määrä johtuu varmaankin siitä, että en pidä kaupassa käymisestä, joten paljon käytössä olevia ruoka-aineita tulee hankittua isompia määriä kerralla. Mutta aika hyvin olen kärryillä, mitä missäkin on ja minkä verran. Järjestämistä meillä kyllä kaapit kaipaavat ja ihan taatusti sieltä löytyy myös jotakin, mitä olen unohtanut.

  • Sullahan on hyvä tilanne siellä! Minä teen seuraavaksi ison tilauksen ruokakauppaan, koska perustarvikkeita puuttuu. Mutta pitää ensin inventoida se jääkaappi.

 5. Jee, mukana! Hauska sattuma, että tyhjensin just jääkaapista jämiä pois ja naputtelin ylös kolmen viikon ruokalistan 🙂
  Mulla oli pitkä loma, joten jonkun verran olen ehtinyt järjestellä lomallakin. Hoitelen sitten muita rästihommia, jos olen jo tehnyt vuorossa olevan homman.
  Keittiön kaapit on muuten käyty lomalla läpi, joten keskityn nyt jääkaappiin ja pakastimeen.

  • KOlmen viikon ruokalista – nosta hattua. Olisin iloinen jos saisin kaksi viikkoa tehdyksi. En tajua mikä tässä aloittamisessa on niin vaikeaa. VAikka tiedossa on, että elämä helpottuisi jos ruokalista olisi olemassa. Yritän tsempata itseäni nyt.

 6. Uutena lukijana odotan innolla tätä projektia. Tosin itse pystyn aloittamaan vasta parin vikon kuluttua.

  • Sulla onkin projektit hallinnassa muutenkin, jos oikein muistelen 🙂 Onko keittiön konmarissa jotain erikoispiirteitä? Itse en ole sitä noudattanut kuin vaatekaapin viikkauksessa.

 7. Juu, heti tuli sellainen energiatuulahdus tänne! Taas innolla mukana, aina löytyy järkeistettävää.

  • Jes, tervetuloa mukaan uudelle kierrokselle! Vuoden aikana ainakin meillä ehtii mennä kaapit sotkuun. Luultavasti muillakin ….

 8. Mukana! Tosin siivosin juuri lomalla keittiön kaapit ja jääkaapin. Voin siis ottaa varaslähfön ruokalistoihin 😊

 9. Innolla mukana! Nyt kun kiireisin marjakausi alkaa taittua, on iltoisin aikaa muuhunkin 🙂 Ja marjojen säilömisen vuoksi pakastin onkin jo järjestyksessä. Pientä hienosäätöä vielä vaatii, kun vielä vähän tulee marjoja lisää. Siinä samalla olen ruokalistojakin suunnitellut, nimenomaan niistä pakastimessa olevista ruoista, en vielä pitemmälle.
  Jääkaapin perusteellinen siivous on aiheellinen heti viikonloppuna!
  Kuiva-ainekaapit järkkäsi vasta teini-ikäinen tyttäreni!! Tosi mukavaa kun on järjestelyintoinen tytär 🙂 Hän saa silloin tällöin siivouspuuskia, mistä hyötyy koko perhe 🙂

  • onpa kätevää, kun lapset hoitaa järjestelyn omasta puolesta! Meillä on tuohon vielä matkaa… Minulla myös jääkaappi siivottavana viikonlopun aikana.

 10. Siivosin alkukesästä kuivatavarakaapin ja se näyttää olevan vielä aika hyvässä kuosissa. Samassa yhteydessä korjattiin miehen kanssa kyseisen kaapin vuosia rikki ollut apteekkikaapin mekanismi. Nyt on helppo inventoida ja järjestellä kaappia aina kun kaupasta tullessa lastaan sinne lisää tavaraa. Ja tietty katsoa kauppaan lähtiessä mitä puuttuu…

  Jääkaapillekin tein samaan aikaan perusteellisen siivouksen mutta se alkaa taas kesän jäljiltä olla siinä kunnossa että olis aika tehdä inventaari ja siivous. Pakastin on aika hyvässä järjestyksessä mutta ihan liian täynnä. Projektina mulla siis sen syöminen tyhjäksi tai ainakin tyhjemmäksi.

  Ruokalistoja mulla on kuudeksi viikoksi valmiina sitä listaa kierrätän, mutta siihen ajattelin kaivaa hiukan uusia reseptejä. Osaan ruuista ollaan jo ehditty kyllästyä. Joten ruokalistan päivitys on mulla ohjelmassa.

  Oikeastaan mun pitäisi järjestää keittiön kaappeihin tilaa kokonaiselle astiastolle joka on äidin perintöä, mutta voi olla että hankin sitä varten jonkin erillisen säilytyskaapin, kun nuo hienommat astiat ei kumminkaan tarvitse olla käden ulottuvilla joka päivä.

  Joten mukana ollaan ainakin nyt pari viikkoa ennen kuin syksyn kiireet alkaa…

  • En ollut alunperin ajatellut, mutta nyt vaikuttaa siltä että tästä ruokalista-asiasta täytyy tehdä tähän sarjaan oma postauksensa. Olen myös miettinyt, että miten voisin hyödyntää tätä blogin mahtavaa lukijakuntaa pitämään omat listat ajantasalla. Tyyliin jos en postaa omiani, niin sitten saa urputtaa kommenteissa! Tai jotain vastaavaa.

   Minusta on jännä miten noi ruokakaapit aina menee lopulta sotkuun, vaikka kuinka järjestäisi. Niin kuin melkein kaikki muukin kaappitila, joka on jatkuvassa käytössä.

   • Olen huomannut tuon viimeisen järjestelyn jälkeen että seuraava järjestys auttaa meillä.
    1. Hylly – riisit, hiutaleet ja muut ryyditetty
    2. Hylly – pastat (meillä syödään paljon pastaa, siksi oma hylly)
    3. Myslit, murot, siemenet, protskujauheet ym lisukkeet
    4. Jauhot
    5. Säilykkeet
    Niin ja meillä tosiaan on apteekkikaappi johon mahtuu aika paljon tavaraa kerralla. Toki koulutustason on paljon kun perheessä on 5 henkeä, joista 3 aikuista ja 2 nuorta.

    Tuosta ruokalistasta olen miettinyt että pitäis jotenkin koota oma arkiruokakeittokirja…siis vaan omaan käyttöön. Osa ruuista kun on sellasia että joudun ohjeen kaivamaan eli en osaa niitä ”ulkoa”. Ja kohta pesästä lentävät nuoretkin sais kirjan mukaansa niin voisivat sitten tehdä mamman ruokia halutessaan.

 11. Sain ihan hirmuisesti aikaan eilisen illan ja tämän aamun aikana. Koko keittiön kaapit ja laatikot on käyty läpi! Ainoastaan yksi pieni romuhylly jäi odottamaan…

  Salaisuus tähän isoon urakkaan oli se, että kuuntelin samalla Danan podcasteja! Siellä on yllättäen paljon samantyyppisiä vinkkejä kuin sinulla, vaikka olet kyllä arkijärkevä ja Dana on vähän tuulihattu, kaikella lämmöllä sanottuna. Suosittelen, koska järjestely tapahtui siinä samalla jotenkin tehokkaammin.

  • Joo, Danalla on ihan oma tyyli 🙂 Mutta olen myös oppinut häneltä paljon, mm siitä miten eri tavoilla ihmiset voivat tavaroihinsa suhtautua. Ja tiskikonerutiinista kiitos kuuluu pelkästään hänelle!

 12. Löysin blogisi eilen ja luin heti innolla läpi varmaan kymmeniä vanhoja postauksiasi =D Sattumoisin raivasin muutama päivä sitten ruokakaapeista jauho-osastoa järkevämpään järjestykseen ja jääkaappikin tuli pestyä perusteellisesti vain vähän aikaa sitten. Tästä on hyvä jatkaa projektisi seurailua ja hengailla mukana.

  • Hauskaa! Tervetuloa mukaan hengailemaan! Arkistoista löytyy kaikenlaista, kannattaa etsiä hakusanalla jos hakee jostain tietystä aiheesta juttua.

  • Tervetuloa! Tällä hetkellä voisin viettää joulua vasta sukkalaatikossa tai kuivaruokakaapissa, joten hiukan on vielä matkaa… 🙂

 13. Ryhmätsemppi kelpaa tännekin, nyt on kuivaruokatavarat käyty läpi, samoin jääkaappi ja pakastin. Kauppalistaan kirjoitin muutaman täydennettävän jutun ja toiseen listaan kirjoitin ne vanhentuvat tarvikkeet mitkä olisi hyvä käyttää pois lähiaikoina. Pakkasessa vielä jonkin verran vanhoja marjoja ja kuivakaapistakin löytyi jotain pitkään säilytettyä. Vanhoja vadelmia on peräti seitsemän rasiaa, nyt pitäisi ideoida mihin niitä saisi käytettyä. Toiveissa olisi että tässä syksyn alussa pakastimessa olisi vain tämän vuoden marjoja.

  Seuraavaa haastetta odotellessa! 🙂

  • Minusta olisi hauska kuulla, mitä kaikkea ihmisten kaappeihin jää pyörimään! onko ne aina samat, vai jokaisella omat juttunsa. Mulla on pakastimessa liikaa mustikoita. Niitä onneksi voi syödä puuron päällä.

 14. Vähän myöhässä huomasin haasteen, mutta täytynee sitten kiriä teitä kiinni. Tavoitteenani on ensisijaisesti saada paljon tavaraa pois, ja samalla sitten järjestystä kaappeihin ja sitä kautta elämään. Ruokakaapit ovat hyvinkin ajankohtaiset tsekattavat, kun kohta taas tulee mökiltä lastia kaappeihin lisää. Toisella silmällä jo vähän vilkaisin ja huomasin parinkin kuiva-aineen eräpäivän lähestyvän. Siispä päivälliseksi keittoa vihreistä linsseistä!

  • Mukaan vaan, ei haittaa vaikka aloittaisi keskenkin tai tekisi eri järjestyksessä. Nyt on meneillään paperit, ja niiden parissa joudunkin viettämään vielä toisenkin viikon.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)