Koko koti kuntoon: eteinen

Koko koti kuntoon -projekti on hyvässä vauhdissa, mutta jos olet uusi, vielä ehtii mukaan! Nyt on käyty läpi ruokakaapit, ruokasuunnittelua sekä viime viikolla kylppäreiden kaapit. Aion ottaa seuraavaksi vuoroon eteisen.

Eteinen on tila, jonka siisteys ja järjestys vaikuttaa koko asunnon fiilikseen, koska sen läpi kuljetaan sisään. Toisaalta eteiset ovat usein sellaisia, että niistä on vaikea saada kovin viihtyisiä ja kutsuvia. Haasteena on usein ahtaat tilat ja kuitenkin pitäisi saada mahtumaan vaikka mitä. Meillä eteinen on käytävämäinen, ja sen vuoksi siitä kuljetaan läpi monta kertaa päivässä. Samassa yhteydessä sinne kertyy kaikkea ylimääräistä, jonka joku jättää kädestään piirongin päälle, penkille tai lattialle.

Oma raivauslistani sisältää seuraavaa: kesäkenkien korjaaminen talvisäilöön ja mahdollisesti syyskenkien ottaminen esiin. Sama operaatio koskee myös takkeja ja lasten ulkovaatteita. Lisäksi kohteena on erityisesti piirongin ylin laatikko, joka on sellainen ”miljoonaloota”, joka pursuilee ties mitä. Se täytyy tyhjentää ja perata kaikki roinat pois. Piirongin muut laatikot lienevät hyvällä mallilla, sillä niissä säilytetään hanskoja, huiveja ja pipoja. Käyn nekin läpi, mutta en odota niistä mitään valtavaa urakkaa. Saman piirongin päällinen kaipaa myös karsimista, siitä tulee helposti kuin sekatavarakaupan hylly, jos ei pidä varaansa.

Tiedän, että eteiset voivat olla hyvin eri kokoisia ja näköisiä. Tämä ei siis ole kovin tasapuolinen haaste, riippuen siitä asutko yksiössä vai omakotitalossa. Mutta jos olet omakotitaloasuja etkä jaksa mitään isoa hallia ruveta raivaamaan, niin keskity vaikka tuulikaappiin. Itselläni on tärkein tavoite saada eteisestä ylimääräiset roinat pois, ja kausivaateruljassi käyntiin, jotta naulakkoon tulisi tilaa. Kuka on mukana?

 

8 vastausta artikkeliin ”Koko koti kuntoon: eteinen

 1. Mukana! Omakotitaloasujana meillä on vieraseteinen (kuisti) joka on aika helppo homma, kun yleensä aina siisti. No, ikkunat pitäisi pestä… Sitten on se arkieteinen, jossa onkin hieman enemmän haastetta 😀 Kenkiä, takkeja ja urheiluvälineitä täynnä….

  • Tyypillinen eteinen siis. Eteinen vetää puoleensa sellaista ihmeellistä epämääräistä tavaraa, jolle ei oikein ole mitään muutakaan paikkaa. Olen aina ajatellut, että omakotitaloissa on mahtavaa kun on niin isot eteiset. Mutta eivät ne taida tätä ongelmaa täysin ratkaista… 🙂

 2. No mukana :). Meillä on pieni tuulikaappi ja keskisuuri aula. Molemmat kaipaavat raivaamista, mutta kesäkenkiä en vielä pistä pois, kun on luvassa lämmintä ja kun olemme aika vähissä vaatteissa viihtyviä lapsen kanssa. Mutta on siellä siis sitä raivaamista, aulassa esimerkiksi tuolien taakse kertynyttä kaikenlaista noloa rompetta. Jestas, miten sitä voi ihminen asua tällä lailla. (Kylppäriäkin olen ehtinyt raivaamaan, samoin edelleen jatkoin tänään keittiössä. Ihan ok menee, mutta ne eivät olekaan meillä niitä ihan pahimpia paikkoja.)

  • Minä totesin, että sandaaleja ei enää tule käytettyä tänä vuonna. Pikkukenkiä kyllä, mutta toisaalta kumppareita alkaa jo tarvita. Samoin sadetakki pitäisi tuoda vintistä, ja toisaalta katsoa onko ihan kesätakeille enää käyttöä. Meillä ei ole tuolia, mutta yksi penkki on, ja sen alta löytyy jatkuvasti mitä tahansa ja kilo hiekkaa.

 3. Mukana. Kerrostaloasunnon pieni eteinen, jossa on hengarikaappi. Sen sisällä on myös kenkäteline, joka pursuaa kenkiä. (En saanut talvikenkiä tänä kesänä lainkaan muualle säilytykseen.) Sen pohjalla on lisäksi sateenvarjoja, kumpparit jotka ei mahdu telineeseen, irtonaisia pohjallisia ja ihan kohta myös lapsen pipoja, hanskoja ja kaulureita. Ylhäällä on kolme suurta laatikkoa aikuisten pipoja ja huiveja ja pyöräilykypäriä. Kaikelle pitäisi löytää käytännöllinen säilytyspaikka ja raivata ylimääräiset.

  • Tässäkin tyypillinen eteinen. Mutta uskaltaisin väittää, että tuon kaapin raivaaminen parantaa eteisen käyttömukavuutta merkittävästi! Rohkeasti siis romujen kimppuun!

 4. Mukana ollaan !
  Aika kova duuni mutta teen sen mitä pystyn… asutaan omakotitalossa ja itseasiassa meillä on 2 etnistä. Paraatipuoli ja kellarin eteinen…
  Jos nyt tuosta paraatipuolesta aloittaisi.

  Ongelmana meillä on nuorison ulkovaatteet. He eivät käytä perinteisesti kesä/ulkotakkaja vaan melkein kaikkea käytetään lähes ympäri vuoden. Kausivaihtoa on siis vaikea ellei mahdoton tehdä. Kausivaihtoa meillä on lisäksi tehty yleensä vasta lokakuussa kun ilmat oikeasti vasta viilenee. Mutta… katsotaan mitä tuolta löytyy ja mitä pystyn tälle tekemään.

  Taidan käydä ostamassa uuden kuramaton, se kun täytyy meillä aika-ajoin uusia. Haaveena on myös että saisin yhteen kaappiin ulosvedettävät korit, joihin saisi tunnettua nuo lattialla vellovat treeni ja muut kassit. Niitä kun viiden hengen perheessä riittää…

  • Voin kuvitella että mitä enemmän ihmisiä talossa asuu, sitä haasteellisemmaksi eteistilojen käyttäminen muodostuu. Jo neljän ihmisen kengät yhdessä eteisessä ovat aikamoinen kaaos. Ja meillä on aivan liikaa takkeja, ja sitten on vielä pyöräilykypäriä sun muuta. Haaveilen tietynlaisesta minimalismista eteisen suhteen, mutta ei se kyllä tule toteutumaan. Omani voisin vielä minimoida, mutta se vaikuttaa vain 25%.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)