Ihanaa arkea, ihanaa!

Olen kuulkaa vakaasti sitä mieltä, että arki on elämän parasta aikaa. Tietenkin välillä pitää lomailla ja juhlia, mutta melkein aina loman loppuvaiheessa alkaa tulla sellainen olo, että alkaisi jo se tavallinen elämä. Välillä tuntuu siltä, että lomailu ja etenkin matkailu on vain arkea hankaliin olosuhteisiin siirrettynä. Sitten sitä miettii, että eikö tämä kaikki olisi paljon helpompaa kotona… (Voi olla, että pienillä lapsilla on vaikutusta näiden tunnelmien syntymiseen.) Joka tapauksessa rakastan sitä tunnetta, kun arki rullaa kevyesti, kaikella on aikansa ja paikkansa ja ehtii tekemäänkin jotain.

Ehkä tuo viimeinen tulee siitä ajatuksesta, että lomaa ei pitäisi ”tuhlata” mihinkään tavallisiin hommiin. Että kun nyt kerrankin ollaan lomalla, niin ei silloin ruveta mitään kaappeja siivoamaan, kun yhtä hyvin voitaisiin olla piknikillä puiden alla. Olenkin loman aikana katsellut erinäisiä epäkohtia kotonamme, ja kerännyt mielessä listaa, mihin kaikkeen ryhdyn kunhan loma on ohi.

Niinpä nyt on elokuu ja pääni pullistelee Arkijärki-ideoista. Koko koti kuntoon on ehdottomasti tulossa heti alkusyksystä. Tänä vuonna järjestys on varmasti eri kuin viime vuonna, mutta sellainen koko kodin järjestelyprojekti on varmasti tiedossa. Jatkan taistelua ruoka-asioiden kanssa. Ensimmäisenä projektina on tyhjentää pakastinta ja tehdä tilaa marjoille ja mehuille. Ruokajätteen vähentämisessä yritän kehittyä edelleen, ja siinäkin arki on paljon otollisempaa aikaa. Loman epäsäännöllisyys tekee ruokasuunnittelusta ihan mahdottoman hankalaa. Kasvisruokaan haluan paneutua tarkemmin myös, nyt kun perheen muutkin jäsenet ovat alkaneet osoittaa kiinnostuksen merkkejä.

Uskaltautuisinkohan peräti vinttiin asti? Sen sekaisuus häiritsee minua, mutta työmäärä hirvittää. Ihaillen olen katsellut naapureiden väljiä ja siistejä häkkikomeroita, ja miettinyt miksi se meidän koppi on niin kaamea. Täytyy harkita, josko jaksaisin ruveta siihen. Pienempiäkin projekteja olisi: haluan parvekkeelle oskarinoksan, lasten leluille sisäisen kierrätyssysteemin ja haluan järjestää sukkalaatikkoni. Veikkaan että syksyllä ei tule pulaa aiheista täälläkään.

Sain muuten käsiini Elina Alasentien Joka kodin raivausoppaan, ja olen aloitellut sitäkin. Kirjoitan arvion kun saan kirjan loppuun, mutta täytyy sanoa että aika kaukana Kondosta ollaan. Alasentie edustaa huomattavasti perinteisempää raivauskoulukuntaa kuin Marie Kondo. Suurin ero taitaa olla siinä, että kaikenlainen mystiikka loistaa poissaolollaan.

Syyskausi, arki ja mahtava tavallinen elämä on siis kaikki aloitettu tänään, ja blogin päivitystahtikin palautuu elokuun aikana normaaliksi. Täytyy sanoa, että fiilis on hyvä ja energiaa riittää. Onko siellä muita, jotka nauttivat arjesta?

15 vastausta artikkeliin ”Ihanaa arkea, ihanaa!

 1. Olen nauttinut lomasta tänä kesänä jotenkin oikein erityisen paljon. Vielä on viikko jäljellä sitä, ihanaa!

  Mutta olen kyllä noiden teinien kanssa jo miettinyt, että alkaisipa koulut ja arki, järjelliset nukkumaanmenoajat ja rutiinit… Itse en kyllä töihin kaipaa, koska teen kaupan erittäin epäsäännöllistä vuorotyötä, joka sinällään on mielestäni erittäin rasittavaa sekä mielelle että kropalle. Heti ensi viikolla on työvuorolistassa kaikki vuorot erilaisia, on iltaa ja aamua ja välivuoroa, satunnainen vapaapäivä siellä ja toinen täällä… voihan plääh. Arjessa kaipaisin nimenomaan säännöllisyyttä ja sitä en työni takia koe lainkaan.

  • Vuorotyö tekee takuulla ihan omat haasteet arkeen. Voin hyvin uskoa, että silloin loma tulee todella tarpeeseen, kun saa nukkua ja valvoa säännöllisesti. Minulle ne arjen rutiinit rytmittävät päivän niin, että kaikelle on aika ja paikka. Silloin on helppoa ennakoida asioita, eikä joudu soveltamaan viime hetkessä, mistä en siis yhtään nauti.

 2. Miksi et voisi laittaa kotia lomalla? 🙂 minulla se on jo vakio puuhaa kesälomalla. Sateisina päivinä on kiva puuhastella kotona, aurinkoisina taas tekee mieli tehdä muuta. Mutta on ihana kun lomalla raivausprojekteille ym on hyvin aikaa ja jaksamista.

  • Mulla on sellainen henkinen este, että ajattelen sen olevan loman ”tuhlaamista”. Että kun kerran ollaan lomalla, aika pitäisi käyttää siihen että tehdään perheenä yhdessä jotain mukavaa, nautitaan ulkoilmasta ja tapahtumista, jne. Eikä niin että yksi hautautuu jonnekin roinien alle ja muut saavat puuhailla keskenään mitä haluavat.

 3. Hmm, ja kun minusta tuntuu, että voisin asua reppureissulaisena tai karavaanarina koko loppuelämän. Mutta me olemmekin tämmöisiä moderneja nomadeita. Kun voisi kulkea vapaasti, ei sen vuoksi, että työ vaatii….

 4. Niin, jäi sanomatta, että eräs ystävänikin pitää hyvin tiukasti kiinni siitä, ettei järjestele kotiaan tai papereitaan loma-aikoina. Ymmärrän ajatuksen ”loman tuhlaamisesta” arkisiin asioihin.

 5. Minulla on työni suoma etu ja haitta (itse jaksottaisin lomani mieluummin pienempiin pätkiin), että kesälomani on pitkä. Odotan jo innolla ensi viikkoa ja arkirytmin palautumista perheeseemme! Viikonloputkin tuntuvat arjen alkaessa erilaisilta, nyt päivät ovat kovin toistensa kaltaisia. Itse olen kesän aikana tehnyt monenlaista järjestelyhommaa, mutten kuitenkaan saanut tehtyä niin paljon kuin loman alkaessa ajattelin. Täytyykin olla itselleen armollinen, hommiahan voi jatkaa taas hiljalleen kesän kääntyessä syksyyn.

  • Tuo on tuttu tunne, että kuvittelee ehtivänsä vaikka mitä, ja sitten loman jälkeen toteaa että ei ole ehtinyt kuin puolet. Saa nähdä käykö tässä syksyn aikana samoin.

 6. Vaihtelu on mukavaa ja siksi arkea kaipaa. Meillä reppureissu jatkuu vielä koulun alkamiseen saakka. 50 l laukussa on minun ja kahden lapsen tavarat. Ensi viikolla miehen ja kahden lapsen. Olemme paikoissa, joissa on pesumahdollisuus ja jonne pääsee julkisilla. Voisin elää nomadina, jos työ kulkisi aina mukana. Toki työn puolesta kuljen edelleenkin paljon ja siksi en ole blogia pitänyt vaan käyttänyt vapaa-ajan urheiluun ja perheen kanssa oloon. Mielenkiinnolla odotan koti kuntoon projektia, vaikka karsittavaa meillä on enää vähän.

  • Koti kuntoon -projektissa keskitytään tänä vuonna myös järjestämiseen, sillä meilläkään ei varsinaista raivaamista ole hirveästi. Enemmänkin kyse on siitä, että kaapit ja laatikot ovat epäjärjestyksessä, ja se ärsyttää minua.

 7. Jess, arki on parasta! On ihanaa kun ehtii tekemään tavalliset asiat kunnolla (vaikka eipä se usein arkenakaan toteudu). Muistan yhden Youtuben kotiäidin kommentoineen perheensä lomamatkoja näin: ”Others get a vacation, I get a change of scenery” Jäi mieleen…

  • Täsmälleen! Jos haluaa _lomaa_, pitää vähintään järjestää itsensä täysihoitoon johonkin hotelliin.

 8. Arki on ihanaa, tosin lomakin.. Pidän kaikesta, onneksi. Minäkin luin juuri Alasentien kirjan, ja tänään kirjoitin siitä blogissanikin, täällä (jos saan mainostaa):

  http://lkotona.blogspot.fi/2016/08/parempi-kuin-konmari.html

  Minä järjestelen lomallakin, koska minusta järjestely on rentouttavaa. Ihan kokeilun vuoksi olen päättänyt järjestää (jo järjestyksessä olevan) kotini Konmari-menetelmälläkin, koska odotan elämänmullistusta, joka kirjassa luvataan. Saa nähdä, tuleeko sitä.

  Nyt, kun lapset alkavat olla isompia (meillä nuorin täyttää kohta 5), matkustelu on alkanut houkuttaa enemmän. Aiemmin en ollut kiinnostunut lähtemään kotoa minnekkään, nyt haluan joka paikkaan. Mutta silti, loma oli ihana, ja kohta alkava arki toivottavasti myös.

  • Luin arvostelusi mielenkiinnolla. Elina puhuu asiaa, mutta hänen menetelmänsä vaikuttaa minun makuuni ehkä vähän turhan raskaalta. Ennen kuin voi ruveta raivaamaan, on aika monta vaihetta jotka pitäisi ensin suorittaa. Palaan kirjaan kun saan sen loppuun.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)