Viikon vinkit: Kirppismeikkejä ja ihonhoitoa

Nyt on kesä ja loma joten tänään vain kaksi linkkivinkkiä. En nimittäin jaksanut ruveta kaivamaan kolmatta samasta aihepiiristä, ja nettikin alkoi tökkiä. Edellisen meikkipostauksen jatkoksi siis pari juttua samasta aihepiiristä.

Kirppikseltä ostetuissa meikeissä on hygieniariski. Tämä oli varmaan kaikkien tiedossa ennestääkin. Tässä YLEn jutussa annetaan erittäin hyvät ohjeet siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon, jos kuitenkin kirppikseltä ostaa. Minä olen kerran ostanut, ja erittäin hyvällä menestyksellä. Mutta ostin tuotteita, joista oli helppo nähdä että ne olivat käyttämättömiä ja kunnossa.

Sitten vähän raflaavampi otsikko: ihotautilääkäri väittää, että suurin osa ihonhoidosta on turhaa. Minä en ole ihotautilääkäri, mutta väittäisin silti että tämä on varmaan aika yksilöllistä. Itselläni on melko helppo iho, joka ei tarvitse kummoisia kommervenkkejä pysyäkseen kunnossa. Mutta voisin kuvitella, että jos kärsii aknesta, atooppisesta ihosta tai jostain muusta ihoa rasittavasta ominaisuudesta, pelkkä vesi ja perusvoide eivät välttämättä riitä. Toisaalta mitä vähemmillä tuotteilla tulee toimeen, sen siistimpi kaappi.

6 vastausta artikkeliin ”Viikon vinkit: Kirppismeikkejä ja ihonhoitoa

 1. Musta toi ihotautilääkärin juttu oli mielenkiintoinen. Itselläni tosi vaikea atooppinen ihottuma ollut ja kaikenlaiset rasvat/puhdistusaineet, kortisonit jne tulleet tutuiksi.
  Tilanne (kamalat kutinat/ihottumat, joihin ihotautilääkärikään ei keksinyt apua, vaikka olin eräässä lääkeyhtiöin tutkimuksessakin mukana) helpotti siinä vaiheessa kun lopetin kaikkien rasvojen/hoitotuotteiden käytön. Hajusteeton pesuneste peseytymiseen eikä mitään muuta, en käytä rasvaa normaalisti ollenkaan. Ja iho voinut hyvin jo useita vuosia. Joten ei tuo ehken ihan höpöhöpöä ole, vaikka varmasti yksilöllisiä erojakin on.

  • Erittäin mielenkiintoista! En missään nimessä ole atooppisen ihon asiantuntija, lähinnä perustin tuon kommentin siihen kuvaan, jonka olin kavereiden kautta saanut. Mutta jos ihonhoito on noin yksinkertaista, niin sehän on todella hyvä. Minulla iho kuivuu epämiellyttävän tuntuiseksi ilman rasvaamista, mutta tunnustan iloisesti että se seerumi jota iltaisin poskille sivelen, vaikuttaa varmaan ensisijaisesti henkisellä tasolla. Mitä ei toki pidä aliarvioida 🙂

  • Mielenkiintoista! Miten lopetit voiteiden käytön? Pikku hiljaa vai kertaheitolla? Luulen että artikkelissa voi olla perää siinä mielessä että voiteet ja puhdistusaineet sisältävät kaikenlaista, ja mistä sen tietää miten eri ainesosat eri tuotteissa reagoivat iholla kun niitä käytetään sekaisin ja päällekkäin.

   • Aika kerralla lopetin. Ainoastaan käsiin talvella käytin/käytän perusvoidetta, kun peseminen ja pakkanen kuivattavat haavoille.
    Aiemmin minulla oli siis ihan sellaista veresliha-ihottumaa myös vartalolla. Kun lopetin voiteiden käytön, oli tilanne sellainen että kutina/kuivuus vaivasi mutta tuo vereslihaihottuma oli taas kerran kortisonilla laantunut. Sitten oli jonkun aikaa kutisevaa ja kuivaa ihoa, mutta tilanne tasaantui ja paha kutinakin loppui. Mulla toimi, mutta kuten sanoin, varmaan aika yksilöllistä.
    Omien lasten kohdalla selvää taipumusta atopiaan, mutta olen pyrkinyt siihen etten rasvaa vain kuivaa/hieman kutiavaa ihoa heiltäkään (vaikka tätä aina neuvolasta ym muistettiin suositella).

 2. Atoopikko vastaa: minulla on tällä hetkellä käytössä Meinebase mineraalisuola (iholle levitetään veden kanssa hyvin pieni määrä), Frantsilan karitevoi (kosteutukseen, tarvittaessa) ja luomu kookosöljy (meikin puhdistukseen). Siinä ihonhoitoni ja oikein hyvin pärjään. 🙂 Harjoitutin ihoani pari vuotta sitten useamman kuukauden ajan jättämällä yökosteusvoitelut pois (ihoa siis kiristi kyllä todella paljon, tein hoidoksi meinebasekylpyjä). Nykyäänkin koitan välttää ”turhia” rasvailuja.

  Meikit on Idun Minerals perussetti. Olen ollut siis atoopikko ja kasvoihottumista, taiveihottumista ja muistakin iho-ongelmista kärsinyt lähes 40 vuotta, ja koskaan ei ole ennen ollut niin hyvässä kunnossa iho kuin nyt on! Läträsin vuosikaudet vaikka mitä kasvoihin, ihan atooppiselle iholle tarkoitettuja apteekin voiteita, puhdistusmaitoja, kasvonaamioita, reseptilääkevoiteita ym ym.

  Ruokavaliolla ”hoidan” ihoani myös: gluteeniton, lähes maidoton, paljon kasviksia, marjoja sekä luonnollisia lisäravinteita (laadukasta kalaöljyä, maitohappobakteereita, D-vitamiinia, starth-valmistetta ym…), paljon lähdevettä, kalaa, puhdasta ruokaa. -Sekä myös Meine Base mineraalisuolakylpyjä kylpyammeessa viikottain.

 3. Mulla on kanssa ollut atooppinen iho ja kaikki ruoka-aineallergiat pienenä ja nuorena. Nykyään ei enää vuosikymmeniin mitään ongelmia (poislukien viljan aiheuttama käsi-ihottuma). Mulla helpotti aikanaan hivenainekuurilla ja niiden lisäämisellä (sinkki, piimaa ja gla eli gammalinoleenihappo). Puutokset toki yksilölliset kullakin, mutta mulla nuo auttoi. Nykyään teen hivenainekuureja silloin tällöin ja yritän syödä puhtaasti ja monipuolisesti. Käytän aitoja asioita, kuten kermaa ja voita, vältän lisäaineruokia ja muunneltuja aineita ja eineksiä.

  Uskon, että allergiassa ja atopiassa on usein kyse puutoksista ja ruoka-aineallergioissa pintakäsittely- ja lisäaineista. Ei siis olla allergisia itse tomaateille, vaan niiden viljelyssä käytetyille kasvinsuojelu- ja säilöntäaineille jne. Ja kun allergian takia rajoitetaan ruoka-aineita, jää paljon hivenaineita saamatta, josta seuraa uusia reaktioita ja kierre on valmis. Lapsilla tämä varsinkin on tärkeä tiedostaa, että emme itse aiheuta ongelman pahenemista. Lapsillakin voi olla pahoja puutoksia, jos äidin raskausajan ravinto on ollut yksipuolinen ja käytetään hivenaineköyhää ja lisäainepitoista ravintoa.

  Tuo ihon rasvaamattomuus toimii myös oma kokemukseni mukaan. On hyvin piinaavaa aloittaa (suorastaan helvetillistä, kun kiristää, pistelee, hilseilee ja kutittaa), mutta jos sen kestää, noin viikon päästä helpottaa. Jos koko ajan rasvaamme, ihon oma rasvantuotanto vaan laiskistuu ja kierre on valmis. Eikä ulkoa tuleva kosteutus ole koskaan sama kuin sisältä tuleva, kannattaa siis mieluummin syödä rasvat kuin tuoda niitä purkista – tällä siis tarkoitan, että syö laadukkaita ruokaöljyä, ei naamarasvaa, ja juo paljon vettä… Se oikeasti auttaa.

  Enkä usko, että ihoa on tarkoitettu koko ajan peitettäväksi jollain kosmetiikalla. Eikä me oikeasti vielä edes tiedetä, mitä kosmetiikka meille aiheuttaa, kyseessä on ihmiskunnan historiaan nähden vielä kovin uusi ilmiö.

  Kannattaa testata myös viljan, erityisesti tehotuotetun vehnän, vaikutus ihoon. Mulla oli noiden atopiavuosien jälkeen vuosia tosi paha käsi-ihottuma, johon ei auttanut mikään. Hirveä kutina ja polte koko ajan, iho joskus pienillä rakkuloilla ja raapimisesta rikki ja esim. auton ratti poltti niin, että piti ajaa hanskat kädessä. Todella kiusallinen vaiva. Sitten joku keksi kysyä, voisko se olla vehnä. En ollut yhtään tajunnut, että aikoina joina söin tavallista enemmän leipää ja jauhoa, se oli pahimmillaan. Ja helpotti kun jätin vehnän pois. Apteekista saatavan keliakiatestin mukaan mulla ei ole keliakiaa, mutta selvästi jonkinlainen vilja-allergia, joka oireilee käsissä ja turvotuksena. Kaverilla on ollut tosi paha atopia ja iho verisesti rikki siellä täällä ja hänelläkin vaivat poistuivat, kun jätti viljan pois. Hänelle käy gluteeniton, mulla pitäisi olla todennäköisesti kokonaan viljaton. Syön edelleen esim. leipää (liha on heikko), mutta nyt tiedän syyn ja seurauksen.

  Itselläni huomaan, että iho hyötyy runsaasta kananmunan syönnistä, niissä on elastaania, joka pitää ihon todella kimmoisana. Syön naapurimme kanalan hyvintuotettuja munia todella paljon (ja kolesterolini on 4,7 eli ei vaikuta siihen).

  Käytän itse jonkin verran seerumeita ja voiteita, eniten juurikin mielihyvän vuoksi. Silmänympärysvoide tuntuu hyvälle ja näyttää toimivan, mutta ehkä asian ajaisi mikä muukin rasva. Kosmetiikka-ala on valtava mielikuva- ja mielihyväbusiness, mutta mielihyvää ja iloa nätistä purkista tarvitaan elämässä myös.

  Tuota Meinebasea on minullekin kehuttu, täytyykin kokeilla. Olin sen taas unohtanut.

Mitä mieltä olet? Jätä kommentti :)